Fred Asp skickade mig en skiva fylld med underbar reggae på svenska. Visst kan man dra paralleller till Peps och det gör jag också. Fred fick frågorna vid halv tio tiden och svarade på dem samma dag vid 13.30 tiden. November 2006


Berätta om dig själv?

 

Jag heter Fredrik Mikaelsson, är student vid Linköpings Universitet. Pluggar Samhälls och kulturanalys vid Campus Norrköping. Jag återupptar studierna till våren då jag läser sista terminen. Jag bor i Majorna, Göteborg, tillsammans med min fru. Vi gillar att resa, surfa och leva livet tillsammans. Jag är uppväxt i Eskilstuna men har inte bott där på 6 år.

För snart ett år sedan bestämde jag mig för att ta ett sabbatsår för att ge ut en platta. Problemet var att jag knappt hade en aning om hur man skriver, skapar, spelar eller spelar in musik. Under året har jag successivt lärt mig hur man gör, det har varit många fallgropar men resultatet blev gott. Texterna var det jag fokuserade på, det är de jag ville ge ut och sprida för vind och vatten. När jag i februari la ut några av mina alster på nätet reagerade många på att jag var tvungen att fixa till produktionen. De menade på att materialet hade så pass mycket potential. Jag har läst böcker, fått tips och råd av andra producenter och så vidare. Viktigast var nog mötet med The Key, en musiklärare här i Göteborg som läxade upp mig rejält vad gäller mixning och produktion. Han driver skivbolaget fyraett.se och har varit ett bra bollplank i egentligen alla frågor kring plattan.

Hela skivprojektet har varit lite av ett galet påhitt eftersom jag bara har pysslat med musik i 5 år. Jag skrev min första låt 2001 till lite plinkande gitarr. Det var efter att två flygplan flög in i två skyskrapor i USA. Jag skrev en låt om hetsjakten/mediauppdådet efter terrorister. Visst, har jag tvivlat på att det här projektet aldrig skulle ha kunnat genomföras då hindren är ganska många på vägen. När jag var 24 köpte jag en enhjuling, det tog 3 månader att lära sig cykla på den. Efter det har jag levt efter principen att det går att lära sig allt! Kan andra, kan jag, allt är fråga om tid bara.


Inga band innan eller vid sidan av din solokarriär?

-Nej


Berätta om bandet du spelar ihop?
-Tribe Vibes, faktum är att vi aldrig har spelat ihop ännu. Bandet är från Växjö och turnerade under 90-talet runt om i Sverige. Basisten, Henrik Berglund är en av dem som jag träffat via Internet. Han har gett råd om hur jag ska arrangera låtarna så att det blir lite mer reggaestuk på dem. Jag ska om några helger åka ner och träffa dem för första gången och vi sa repa in ett gäng låtar för releasepartyt. Förhoppningsvis blir det fler framträdande tillsammans då ett riktigt liveband ger en extra tyngd vid framföranden. Till sommaren hoppas jag att vi kan åka ut och spela på några av alla reggaefestivaler som poppar upp runt om i Sverige.

 

 

Hur kom det sig att det blev reggae för dig?
-Jag är en allätare. Främst uppskattar jag när det svänger, musikgenre spelar mindre roll. Reggae och hiphop är kanske det jag lyssnar mest på till vardags. Vet inte varför det blev reggae. Tror att det är för att det känns lättare att bära upp ett politiskt budskap i texterna inom denna genre. När jag började göra musik med hjälp av datorn var det mer hiphop och rap som gällde. Jag kom dock rätt snart fram till att jag inte är så bra på det där med att rappa. Så jag provade att sjunga lite mer och då blev det så här.

 

Finns det några andra bra band i genren i Sverige?

-Den genren jag tillhör inom reggaen, hybrid reggae/hiphop är på markant framväxt i Sverige. Vet inte riktigt vad man kan likna mig med, Kapten Röd är väl den jag kommer på just nu.

 

Hur är det att spela reggae på svenska i Sverige?

-Just nu bubblar den svenska reggaescenen. Jag tror att det är viktigt att utveckla gengren, just nu kämpar genren mot den konservatism som trots allt finns hos de som lyssnar. Det positiva är att en helt ny publik börjar växa fram. Förr var det mest svenska rastafaris med dreadlocks som gick på konserter. Gå på en spelning idag med tex Svenska Akademien och du har en helt annan publik. Sen börjar reggaen ta mer av undergroundscenen, hiphopen som tyvärr aldrig riktigt blommade ut har fått rikligt med konkurrens idag.

 

Är det viktigt att ha viktiga texter som du har i musiken?

-Visst är det viktigt, musik är ett av fler bra sätt att sprida sin syn på samhället, världen och dess befolkning. Sen är det kanske upp till var och en att bestämma vad som är viktigt för en själv. En kärleksballad kan ju ha en lika viktig text som en låt om G8.

 

Kan man påverka någon med musik tror du?
-Absolut! Jag har blivit påverkad, har massa influenser som jag lever mitt dagliga liv efter.

 

Vilken är den bästa politiska artisten/gruppen?
-När jag var yngre var Rage Against the Machines favoriter. Nu får jag nog säga att Promoe är nr 1. Det finns ingen just nu som besitter sådan talang som den mannen. Jag önskar att han skulle ge ut en hel soloplatta på svenska.

 

Min recension av dig låter så här FREDASP-LIVET HÄR I BAYLON(CD-REVELJ FRED-001) Den här grabben tog kontakt med mig och jag var inte sen att tacka ja och sedan be honom om ett ex av hans skiva som jag gärna ville skriva om. Man förstår ju redan på namnet vad det handlar om….på skivan menar jag. Det är väl inte så många andra än reggaeartister som sjunger om Babylon(undantaget Lurkers då) Kul också med artister som tar ställning och visar politisk aktivitet i sin musik. Man kan dra paralleller till gamla Peps skivor och ni som gillade Hög Standard kommer att gilla detta även om många av texterna behandlar modernare saker än vad Peps gjorde. Privatisering, G8, skövling osv är några av sakerna som Fred Asp sjunger om. Underbart sound i bakgrunden och den ganska enkla reggaen i bakgrunden påminner mig om Linton Kwesi Johnson ibland och det är något som jag uppskattar.(SJU) 7/11-06
Vad tycker du om den?

-Det blir bra, men kan du skippa Myspace grejen, jag vill inte göra reklam för dem i onödan även om det är en bra marknadsföringskanal för mig.


Finns det några andra band du jämförs med?

-Du drar ju paralleller till Peps. Annars vet jag inte, Povel Rammelreggae var det någon som sa då de antydde på att jag hade finurliga texter. Det är den roligaste och mest överraskande jämförelsen jag hört så här långt. 

 

När du spelar ute...vad är det för folk som kommer?

-Vet inte, efter som jag framför mina egna låtar för första gången på releasepartyt den 2 december. Men jag tror det blir blandat, med övervikt åt en så kallad medveten publik.

 

Du har aldrig tänkt på ett artistnamn likt Timbuktu eller något eller är FredAsp ett bra namn att slå världen med häpnad med?

-Hehe, det är inte så illa som det låter. Jag vill gärna visa på att det går att göra, framför musik och vara artist utan att behöva använda sig av alla konsten etiketter. Jag känner inget behov i att tex spara ut till dreadlocks eller använda mig av andra symboler för att visa vad jag står för. Texterna i min musik, det är de som är talande. FredAsp har figurerat kring mig som person i över 10 år så det blev att köra på det.

 

Vad inspirerar dig till att göra texterna som du gör dem?

-Det viktigaste för mig är att ha en röd tråd. Cornelis smarthet i sina texter imponerar tex stort på mig. Hur han kan berätta en historia och sedan knyta ihop säcken med en slutpoäng. Bo Sundström, Bo Kaspers, han är grym. Sen är det ju tyvärr inte så svårt att bli inspirerad att skriva när världen ser ut som den gör. Någon stans måste man få utlopp för det som aldrig sägs eller blir sagt i samhället.

 

 Skriver du bäst texter när du är glad eller när du är förbannad?

-Tror det är när jag är glad. Om jag har varit på någon konsert så brukar jag vara helt upprymd i flera dagar efteråt. Då brukar pennan flöda.

 

Punken har ju alltid varit ganska politisk och även varit känd för att blanda in reggae, är det något som påverkat dig eller har det bara varit reggae för dig?
-Som sagt, jag är allätare. Tyvärr har jag dålig koll på punken idag, men överlag tycker jag inte det finns något som slår Ebba Gröns gamla plattor.  Förövrigt en av mina inspirationskällor.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter?
-Jaha, det här var ju inte lätt men just nu:

Skivor:
Svenska Akademien, Tändstickor för mörkrädda

Manu Chao, Clandestino

Kalle Baah, Blacka Rasta

Looptroop, Modern Day City Symphony
De La Soul, 3 Feet high and rising

Konserter:
Van Van, salsakonsert. Revolutionsdagen Havana 2001

Timbuktu o Tingsek akustiskt Växjö, typ 2004. Sicken känsla, vilken kontakt med publiken!

Peps, på Trädgårdsföreningen Göteborg, Reggaefestivalen 2005, vilka musiker!

Bo Kaspers Orkester, Skansen 2000. Åter igen, vilka musiker!

Svenska Akademien, Alltid lika bra! Vid årets reggaefestival vid Röda Sten tror jag tältet höll på att rasa när Titty Tång äntrade scenen. Mäktigt!

 

Första, senaste och dyraste skivan i samlingen?
-Har inte någon fet samling men jag tror det var en 7:a med Inner Circle. Senaste plattan är Bo Kaspers, synd att de spelar rock på den här plattan. Dyraste har jag ingen aning om, det är väl den jag ger ut själv, det kostar ju en del att ge ut den.

 

Mest pinsamma skivan i samling?
-Typ, det mesta….

 

Har du någon Absolute Reggae skiva eller något liknande?
-Fler än jag vill erkänna. Papa Dees hopsättande av Greatest Reggae här väl till de bättre. Innan Internets genomslag var det den här typen av skivor man kunde hitta nya och spännande artister på.

 

Hur tycker du det är att leva i Sverige idag?
-Det är bra, men det är väldigt mycket som går att förbättra. Fler måste engagera sig och visa att vi vill ha förändring. Maskinen bara mal på och inge verkar tycka att det går att göra någonting åt det. Klart att det känns hopplöst när allting är så stort och komplext, men om vi börjar med de små frågorna och bygger från det så kanske vi kan åstadkomma något.

 

Tror du att det kommer bli stora ändringar i och med den borgerliga regeringen?

-Inte stor, men vi lär gå än mer vilse.


Hur tror du att du kommer att märka det personligen?

-Ledande fråga… Det finns visa konkreta saker som att jag måste betala för att gå på museum, att jag inte längre kan söka jobb på integrationsverket eftersom det läggs ned. Annars är jag väl mest rädd för att folk kommer bli än mer omedvetna och tro på allt som sägs i Tv, radio och tidningar. Små, små saker runt om oss kommer förändra folks attityd. Vi kommer antagligen få ett än mer individinriktat samhälle där folk tuffar fram i tunneln.

 

Hur såg du på de uteblivna TV-licensavgifter, svarta arbetskraften osv? Är det något som alla gör eller vad tycker du?

-Jag är inte förvånad. Jag vill inte tala om moral då det är en socialt konstruerad företeelse som ständigt är i förändring. Men som jag svarade på frågan innan, det är klart att det här påverkar människors inställning och attityd.

 

Var står du i mp3 debatten?

-Ingen kommentar.

 

Laddar du ner själv?

-Ingen kommentar.

 

Finns det inte viktigare saker för polisen att pyssla med än att jaga fildelare?
-Ingen kommentar.

 

Framtidsplaner med musiken?

-Först och främst gäller det att få ut den här skivan. Eventuellt ska jag börja producera lite låtar åt andra artister. Sen har jag rätt mycket idéer för en ytterligare skiva med mig själv. Vi får se hur det går med den här skivan, om folk är intresserade eller inte.

 

För dig själv?

-Ska plugga klart och försöka få ett arbete om det nu finns några arbetsplatser kvar inom den statliga sektorn till sommaren 2007. Sen är det ju musik 24 timmar om dygnet som gäller.

 

Visdomsord?

-Jobba, tjäna pengar, köpa. Slita, kasta, släng. Fan va fint o leva, finns det någon slags poäng? Med att överhuvudtaget finnas till på denna jord, när de alltid vill ha mera, när de aldrig kan få nog. (Fortsättning följer på nästa platta…)

 

Nåt att tillägga
-Det var många frågor…