Andreas som även kallas Skägget är mannen som spelar bas och sjunger i det tuffa hardcorebandet fredag den 13.e och han har även svarat på frågorna som jag ställde i början av mars eller kanske i slutet av februari-2011.  Han är lite fåordig i början av intervjun så vi får väl hänvisa till deras My Space sida också…. Anders (sång) Stoffe (gitarr) Niclas (trummor) och sist och minst Jakob (gitarr/sång) är de andra medlemmarna i gruppen förresten

Historia?

-Finns en helt ok sammanfattning på vår myspace…


Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Inte intressant. Vi är ett band, ett kollektiv.

 

Några andra grupper bredvid Fredag den 13.e?

-Se sammanfattning


Jag tycker att ni spelar käng men vad tycker ni själva om vad ni spelar för musik?

-Ah, en musikfråga! Vi kallar det själva för käng i viss mån men det lutar ju helt klart åt nån slags rock emellanåt. Vilket inte är nåt problem för våran del. Vi har en ganska stor spännvidd när det kommer till hur låtarna låter s.a.s. . Man vet aldrig riktigt hur det blir, det viktigaste är att låten i sig känns bra när vi repar. Vi har ingen given mall.


Punk, vad betyder det för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är mer än ett ord absolut, sen så vet jag inte om den har samma relevans som den en gång hade. Kommersialiseringen är ju som bekant total när det kommer till mer populära band och jag har svårt att se att ett punkband skulle starta nån social revolution. Men jag har kanske fel, ingen kunde väl tro att en ensam självbrännare i Tunisien skulle få hela nordafrika på fall… Jag anser att punk i vårt fall handlar om att göra saker på egen hand, att göra som vi vill och på våra villkor. Ingen idé att ta för stora ord i munnen.


Käng är ju en musikstil som är ganska bred och populär är den svenska kängen i utlandet, vad tror du det beror på att vi är så bra på käng. är det hårda klimatet?

-Knappast klimatet. Eller fattigdom för den delen, då hade vi hört mer bra musik från mellanöstern… Jag tror att det främst beror på att många upplever livet som oerhört tomt och torftigt att leva i Sverige. Vi har det helt ok ekonomiskt de flesta av oss men det är svårare med meningsfullheten. Musik fyller ett syfte utifrån det, man träffas, skapar musik och spelar för andra. Filip o Fredrik myntade uttrycket DDR-Sverige om Sverige innan krisen på 90-talet Tycker det säger en hel del. Alla skulle vara lika och ingen fick sticka ut och på teve fanns det två kanaler som visade statskontrollerade program. Dagens Sverige liknar mer Kina, ”fascism med ett mänskligt ansikte”, Fredrik och Anders ser ju trevliga ut när de talar i teve, sen att deras politik ödelägger det som byggts upp under 100 år verkar inte en jävel bry sig om. Utöver det så är det klart att med band som Anti-Cimex och senare Refused och Skitsystem bara för att nämna några, ger ett rykte som förpliktigar och inspirerar efterföljare. Det här med studiecirklar har ju en viss relevans när jag tänker efter. De betalar hyran iaf för de flesta.
 

Har ni spelat mycket i utlandet?

-En del faktiskt. På senaste turnén täckte vi av stora delar av centraleuropa på två veckor.


Var är bäst att spela?

-Organisatoriskt välordnat och störst chans för bra gig är det föga överraskande i Tyskland helt klart. Undvik Frankrike. De har peppade eldsjälar som riggar spelningar men det finns ingen publik. Eller den kommer inte för att se oss iaf. Utöver det är Italien och öst bra att spela i.


Hur är en bra spelning med er?

-Vi kan tända till ordentligt och då kör vi över allt motstånd. Hela havet stormar och både Bismarck och Stena Danica går till botten för våra kanoner! Det händer att vi slarvar förberedelserna fast jag vill påstå att vi har en hög lägstanivå när det kommer till liveframträdanden. Vi är generellt mer svettiga efter spelningar än andra band men det har kanske med vikande hälsa att göra. Vår trummis fick rost på trummorna efter förra turnen pga svett. Om jag ska ge en mer känslomässig referens så kan jag nämna fest/orgiescenen i filmen Der Untergang (Undergången på svenska), en mer passande miljö för ett gig med Fredag den 13:e är svårt att hitta. Ett rum fullt av svin som vet att slutet är nära är precis vår publik.


Namnet har ju en namne i en skräckfilm, är skräckfilmer något ni gillar och isåfall någon favorit?

-Filmserien med samma namn har inget med vårt band att göra.


Är namnet på bandet viktigt? Vilken är det bästa bandnamnet som finns?

-Hm namnet ja. Ja det är viktigt, det har en betydelse. Kanske inget vi kommit fram till gemensamt men den underliggande betydelsen  handlar om desperation, ångest och en svart syn på det mesta. Att se världen med Fredag-glasögon på.  Hade vi hetat ”Allt är skit och vi förtjänar det ” hade det betytt detsamma som ”Fredag den 13:e” gör nu.


Hur tycker ni det är att leva i Sverige?

-Otäckt och oerhört trist. Långsamt självmord.


Politiskt?

-Vi kan säga så här. Hade du frågat mig när jag gick i högstadiet om jag trodde att SD skulle finnas i riksdagen  idag hade jag skrattat högt. Flyktingpolitiken är overklig och jag tror inte det dröjer länge innan det heter Sverige Inc. Sossarna kommer inte hitta någon inspirerande ledare så det är upp till de utomparlamentariska krafterna att visa vad de går för. Att inte vinna valet efter fyra år med nedskärningar är ett tydligt svaghetstecken. Jag är inte sosse, men hellre en ulv i fårakläder än en ren o skär ulv. Även om det bara är en kosmetisk skillnad. Orkar inte tänka mer på detta just nu.


Några bra band i Sverige just nu?

-Kommer inte på ett enda. Night Fever? Nä just det…  Ok, skulle vara Trubbel då.


Era texter, känns det viktigt att sjunga om viktiga saker eller skulle ni kunna sjunga en "simpel" kärlekstext?

-Intressant fråga. Det är enda kriteriet är att ämnet känns viktigt för den som skriver och att texten är uppriktig. Sen spelar ämnet mindre roll, vi har åtminstone en text om kärlek på plattan vi släppt.


Politik och musik hör det ihop?

-Som kroppen och själen sitter de självklart ihop. Sen behöver man kanske inte sjunga innantill från partimanifestet för den delen. Att säga att man inte bryr sig om politik är ett ställningstagande i sig självt.


Vilket band eller artist är den bästa politiska akten?

-Rutig skjorta och skägg verkar viktigare än politik just nu så jag säger Tragedy för gamla tiders skull.


Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Ok, efterom jag fått uppdraget att svara på frågorna kan jag bara nämna personliga favoriter. Konserter hoppar jag över då jag inte sett nåt vettigt på länge.

Plattor:

Carnivore – Retaliation

Motörhead - Bastards

Genocide SS – Superstar Destroyer

Mastodon – Levithian

Danzig – IV

Fem viktiga saker i livet: Vänner, Musik, Vänner, Vänner, Vänner.

Första, senaste och dyraste skivan i samlingen?

-Första: Shout at the devil/ Mötley Crue, Senaste:Trubbel / Snedstegsvalsen 7” dyraste: Type O Negative / Origin of the feeces  (originalomslag) 1500 pix.
 

På tal om skivor, var står ni i nedladdningsdebatten?

-Ladda på, men köp om du har råd och gillar bandet. Det är så vi blir peppade och kan göra mer musik. Sprit och droger finns det alltid pengar till…

 

På tal om skivor igen....har ni gjort något mer än Under iskalla fanor?

-Japp. En sjua”Fredag den13:e” (Slutsåld) och en splitsjua med Dobermann Cult, släppt på Kranium records.
 

Vilka iskalla fanor är det vi snackar om här?

-Det är för lyssnaren att klura på.
 

Black seeds Records, berätta om det bolaget och har de gett ut något mer?

-Finns på nätet, den som söker skall finna.
 

Vad blir nästa utgåva?

-LP planerad

 

Säljer ni många skivor, mycket merchandise överhuvudtaget?

-Ja, fullt tillräckligt. Plattan skall pressas igen.
 

Framtidsplaner för bandet? 

-Fortsätta utan att slå ihjäl varandra.
 

För dig själv?

-Ett andetag i taget.
 

Visdomsord?

-Var snäll mot din mamma.
 

Nåt att tillägga?

-Nej