Det här bandet spelar väldigt tuff musik och de består av fyra tjejer från en massa olika länder. Här var de så vänliga och svarade på ett gäng frågor från mig. Tack till Emelie på Border som fixade detta i juni 2015.

 

Berätta lite historia om gruppen och dess medlemmar, ni har medlemmar från många av jordens hörn?

-Maria startade bandet som ett projekt 2008, men det var inte förrän 2010 Frantic Amber fick en solid sättning och bandet tog fart. Vi ville framförallt spela live och har fått stå på många scener, däribland Sweden Rock Festival, Wacken Open Air, P3 Guld Galan, Metaltown, Rockstad Falun, samt turnerat internationellt.

Vi kommer från 4 olika länder: Mary och Madeleine är från Sverige, Mio från Japan, Mac är från Colombia och Elizabeth från Danmark. Alla har väldigt olika bakgrunder, influenser och erfarenheter, vilket bidrar till vårt sound och samarbete.

 

Bor ni i Sverige allihop eller hur gör ni med repningar etc?

-Alla förutom Elizabeth (som bor i Danmark nu) bor i Stockholm, där bandet grundades och har sin bas. Vi chattar mycket över Facebook och har möten via Skype, men träffas annars rätt ofta inför gig, inspelningar och rep. Elizabeth kommer till Stockholm och hälsar på med jämna mellanrum om vi inte har gig inplanerade, så att vi kan repa och umgås över en helg. När vi har spelningar utomlands planerar vi resan på enklaste sätt för vart och när vi ska mötas upp, då Elizabeth flyger från Köpenhamn och resten från Stockholm. Det är väldigt enkelt att hålla kontakten i denna fantastiska teknologiska era.

 

Att vara bara tjejer och spela sådan här hård musik, är det mycket ni får kommentarer om?

-Ja, det är absolut något vi får höra ofta. De allra flesta kommentarer är positiva och folk är överraskade över att få reda på efter att de hört vår musik att det är tjejer som lirar. Dock är det främst i intervjuer som vi får frågor kring det ämnet.

 

Är ni trötta på att höra att ni är bara tjejer eller är det något som ni förstår att folk skriver om när man skriver om er och er hårda musik?

-Det bästa vore ju om man inte lägger någon vikt på vilket kön bandmedlemmar har utan på musiken de skriver. Visst förstår man att folk skriver om det då det fortfarande inte är lika vanligt med tjejer i metalband men fler och fler kvinnor från alla jordens hörn börjar äntra metalscenen vilket är väldigt roligt!

 

Hur är det att spela den här sortens musik i Sverige idag, finns det någon scen och publik?

-Absolut! Med så många metalfestivaler i Sverige såsom Sweden Rock, Getaway, Metaltown Sonisphere, Rockstad Falun, Metallsvenskan etc. som drar massorna så känns det som om scenen är levande.  Metalheads är dedikerade musikfanatiker som älskar att se liveband.

 

Vilken typ av folk drar ni till era konserter? Vilken typ av folk saknar ni på era konserter?

-Vi ser åldersmässigt väldigt blandad publik på våra spelningar, så det verkar gå hem hos många oavsett ålder och kön. Det är jättekul att se, då vår musik är till för alla och vi har ett brett och rikt sound som gör att de flesta kan hitta saker de gillar.

 

Vad är det bästa med att spela live tycker ni?

-Det bästa är helt klart den adrenalinfyllda energin, de råa känslorna och att dela sin spelglädje med publiken. På scenen är där vi trivs bäst som band och vi strävar alltid efter att leverera en grym liveshow!

 

Ni har släppt er skiva Burning Insight själva förstår jag, var det inget bolag som var intresserat?

-Skivbolagens roll har drastiskt förändrats de senaste åren och idag kan man som band göra mycket på egen hand. Så det finns ingen anledning att signa bara för att, utan vi avvaktar tills det dyker upp en deal som känns rätt. Vi har valt att för denna skiva att ingå ett samarbete med Border Music som distributör.

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor tycker ni? Vad är det bästa med att släppa fysiska skivor?

-Både och. Idag är det väl inte lika viktigt när allt finns tillgängligt på nätet, men metalfolket verkar fortfarande gilla att samla på skivor och vinyler som collectors items. Det är ju fantastisk att hålla en fysisk skiva i handen omsvept av konstverk och sedan att kunna bläddra i en booklet som oftast innehåller texterna, mera konst eller bilder.

 

Har ni släppt något mer än denna skiva?  (Ifall ni har, hur får jag tag på dem?)

-Ja, utöver skivan som finns båda fysiskt och digitalt har vi tidigare släppt 4 singlar och en EP digitalt. Vi finns på Spotify, iTunes och skivbutiker internationellt via Border Music distrubution.

 

Hur ser ni annars på nedladdning och mp3 etc?

-Att leva i denna digitala tidsålder, där allt finns tillgängligt på nätet har gjort att musikindustrin har ändrat sig radikalt. Företag som Spotify gör ett försök på att lösa piratnedladdningar och skapa en service som är skön för användaren. Som artist har man dock svårt vid att dra in riktiga pengar på det sättet om inte man har miljoner lyssnare.

 

Vilket är det största bandet ni spelat ihop med?

-Efter att ha spelat på flera av de största festivalerna går det inte att säga endast ett band, då det är många.

 

Blir det några festivalspelningar i sommar?

-Ja, vi har redan spelat på Metallsvenskan och Sweden Rock Festival, vilket var underbart kul!

 

Hur skulle ni vilja beskriva er musik med tre ord?  Vad kallar ni er musikstil själva?

-Melodisk, dynamisk, energisk. Vi spelar melodiskt dödsmetall

 

 

 

Vad jämförs ni med när folk skall beskriva er? Är det besvärande att bli jämförda med andra band eller har ni förståelse för det?

-Det är en väldigt mänsklig grej att jämföra något nytt med det man redan känner, så det kan vi inte göra så mycket åt. Alla band blir mer eller mindre jämförda med andra band som spelar liknande musik. Vi blir oftast jämförda med tidiga Arch Enemy t.ex.

 

Politik och musik, hör det ihop? är det något för er?

-Politik är inte något som vi blandar in i musiken.

 

Skivan som måste vara med i turnébussen?

-Det blir ganska blandad musik då vi alla har olika favoritband inom flera metalgenrer. Det blir den personen som för tillfället sitter med spellistan som styr, men en skiva som går hem hos samtliga är Painkiller med Judas Priest och The Satanist med Behemoth.

 

Vem skriver texterna och vad influeras denne/de av?

-Det gör sångerskan Elizabeth. Hon hämtar inspiration från många olika element. Några är från livserfarenheter, andra har ett visst tema, andra är fiktion osv. Det viktigaste med texterna är att få den som lyssnar att känna någonting och kunna identifiera sig med budskapet.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi ska fortsätta utveckla oss som musiker och artister, samt spela så mycket live det går. Vi har börjat jobba på nya låtar för nästa skiva, så förhoppningsvis kan vi signa oss till ett skivbolag som har kontakterna och finansiella möjligheterna för att föra bandet steget vidare ut på världensscenerna.

 

Nåt att tillägga?

-Vi vill ge ett stort tack till våra underbara fans för all support och vi ser fram emot att spela för er på scen igen snart!