Five Days oFF

Kim från den belgiska gruppen Five Days Off ger oss sanningen och hela sanningen här. Det var gjort i de skälvande sista delarna av januari 2006 

 

Historia?

-Vi började 1995 och gjorde en del demos och splitCD´s. 

Efter släppet med vår debutskiva ‘ripping the field’ på Funtime records 2000, Five Days off har vi turnerat konstant eller spelat in. Deras infektiösa, snabba melodiska punkrocken , med hårda rockiga influenser. Five days off gjorde en massa europeiska turnéer  , en var tillsammans som support till European inkluderat en supportakt till svenska Adhesive och en månads turné med italienska Shandon som ligger på samma bolag och det tyska bandet Skin of Tears. Dras första skiva släpptes på kandesiska bolaget New Horizon Records och bandet gjorde en turné själva i Kanda 2001. 2002 följde Five Days Off första skivan med  ‘Coast to coast’ med Patrick Delabie och de catchiga refrängerna , starka melodierna och snabba punkrock tog bandet till en högre nivå.  De blev inbjudna att spela på olika festivaler som Pukkelpop, Rock Herk, Groezrock , Marktrock Leuven och många fler.  De är goda vänner med många sora punkrockband I Belgien- Flatcat är ett- bestämde sig för att splitta en CD med ett annat stort punkband i Belgien – Flatcat och de bestämde sig för spela in en skiva i De Studio i slutet av 2003.  Resultatet släpptes 2004 och saker och ting började att gå bättre. På split CD.n bandet fann sig själva igen, detta resulterade i en samling catchiga låtar med mycket driv och fyllda av passion och energi. Var så säkra ,det nya soundet passade bandet bra  och de kom snart att börja jobba på ännu ett nytt album.  Under tiden blir det några mindre turne i olika europeiska länder och som support åt Belvedere genom Kanada i vår. Efter att de kommer tillbaka skall de göra klart nya låtar- Sommaren  spenderar de i  Déstudio för att spela in tillsammans med  Dirk Miers och Jasper Vergeer (from Undeclinable) som också jobbade med nya 5do skivan som producent och gjorde några vokala insatser.   Jasper och Olly (från the Shandon) gjorde också några gästinhopp på sång och resultatet är häpnadsväckande.   Mastering av nya skivan “dDerfoot trail’ gjorde på kända Blasting Room Studio (usa) av Bill Stevenson (Descendents, All…) I September detta år och nu är Five Days Off redo att ta punkrockscenen med storm igen!

 

Snälla berätta något om varje kille I bandet, ålder, familj, intressen,band fore och något hemskt om varje medlem? 

-Five Days oFF är:

-Gukke: Han är 30, gift, född under en vinterstorm, gillar snowboard, att surfa, NTBIKE, ASJC trummor….och han fjärtar kommer direct från helvetet!

-Mettes: Han är 30, gift med barn (Kjell och Tibo), vill ha mer tid, skriver folksånger på holländska, gillar att dricka öl, har 95 decibel på sina nysningar….det sägs att hans förfäder var vikingar.

-Björn: Han är 27, har en flickvän som är gravid, jobbar på en bokningsfirma(Undeclinable, IagainstI, Heideroosjes, Travlotas) gillar att organisera allt vad det gäller 5DO, spenderar tid med sin flickvän och några tillfälliga cafesporter. Han är väldigt vidskeplig men det är inte dåligt, han luktar mycket under turnéerna, han har samma t-shirt på varje konsert. Han älskar musik!!!

Kim: Jag är 28, är kär i Barbara, har för många intressen och ja, jag är bara bra J en prylfreak, gillar att testa den lokala maten och drinkar. Älskar Orange-förstärkare. 

Gukke och Mettes började med Oi punkbandet ‘Miff’, Björn och jag spelade I ett grungigt band som hette “Disorderlies” och vi bildade senare rap-hardcore bandet Blundt och när vi var runt 17 bildade vi Five Days Off.

 

Five Days oFF, var kommer namnet ifrån?

-Namnet Five days oFF kommer från vår skoltid. Vi gillade inte 5 dagars skolan och bara 2 dagars weekend så vi tyckte att vi skulle ha 5 dagar ledigt så vi hade en sju dagars weekend. Vid 28 års ålder tycker jag fortfarande att det är en bra idé.

 

Jag har beskrivit er som ett band med influenser från Millencollin, No Fun at All , Bad religion? Vad säger ni om detta?

-Det är en ära att bli beskrivna ihop med band som dem. Vi är alla fans av mitten/slutet av 90-talets punkrock så det spelar verkligen roll. Men Bad religion etc är mycket bättre band än vi. 

 

Vilka band blir ni oftast jämförda med?

-NUFAN, Useless Id, Millencolin, Satanic Surfers, Adhesive, Strung out,…

 

Bryr ni er om recensioner?

-Absolut, Vi har gjort till en sport att hitta så mycket recensioner som möjligt. Positiva eller negativa. Det är alltid roligt att få veta vad folk tycker om vår musik, 

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

-En holländsk kille nyligen sade att Ron Jeremy skulle vara avundsjuk på  ‘the set of balls’ vi har. Yeah!

 

Jag har Deerfoot trail, har ni gjort något mer och hur kan jag få tag på det?

-Ja, Deerfoot trail är vår tredje fullängdare. Vi har gjort 2 split cd’s. En med Not That Sraight och en med Flatcat. De kan alla beställas på vår hemsida förutom Coast to coast (andra skivan) som är slutsåld. Vi är med på en massa samlingar också.

 

Berätta vad som är typiskt belgiskt, Jag var där en gång och åt någon slags fruktkaka, är det typiskt belgiskt?

-Typiska belgiska produkter ör choklad, våfflor och öl. Du kan dricka varje dag på året och få olika öl varje dag om du vill, de är billiga jämfört med i Sverige. Som folket , de är varma och vänliga, helst efter några öl, hahaha.

 

Vad föredrar du, Cd eller vinyl? Och varför föredrar du det du gör? 

-Jag föredrar CD eftersom jag kan spela de i min bil. Det är där jag lyssnar på mest musik. Vinyl är mer en samlargrej, jag är bara en lyssnare. 

 

Hur är det att spela punk i Belgien, jag trodde att Belgien var ett hardcoreland?

-Belgien är ett av de bästa banden att spela I tycker jag. Många spelningar är organiserade, hardcore och punk. Om vi jämför med många andra länder så är vi bortskämda här. Korta resavstånd, mat , dryck på spelningarna och så vidare…Vi har några coola festivaler (Groezrock) och det är lite avundsjuka mellan banden så för min del är detta den bästa scen som jag kan tänka mig. 

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag tror att 5DO har blivit en livsstil mer och mer… Vi repar varje vecka, spelar ofta varje vecka och ifall vi inte gör det så hänger vi ihop ändå. De flesta kallar vår musik punkrock och jag gillar det. Men, i slutändan är bara punk ett ord. Det är inte hur du kallar det, det är hur du spelar det!

 

Vad vet du om Sverige?

-Vacker natur! Jag tror att det är tyst, kallt och ett väldigt stort land med varma människor I trevliga små trähus. Ni har alla bastu och Volvo. Det finns en massa sjöar och i norra delen kan ni se Norrsken. Jag skulle gärna åka på semester dit om jag hade tid. 

 

Har ni hört några bra svenska band?

-ABSOLUT! Ett tag var det väl så att varje punkband kom från Sverige!. Vad hände där? Nu har ni bara Venerea, Millencollin, Satanic surfers, Misconduct, Randy, the Hives och några mer

 

Gör ni några covers när ni spelar?

-Ja, : Young till I die med 7 seconds och Break Away med Tracey Ullman.

 

Ifall ni gör covers, är det en tribut till dem eller vill ni visa hur de kan låta bättre? 

-7Seconds är mer av en tribut, Break Away är mer en catchy låt som vi vill göra på vårt sätt. Det är upp till dig att välja vilken version du gillar mest

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem mest viktiga sakerna i livet?

-Skivor: Bad Religion – suffer

                         The Living End – St

                         Beatles – Abbey Road

                         Jimi Hendrix – The ultimate Collection

                         Ten Foot Pole – Rev

   (fråga imorgon och det blir annorlunda!)

Konserter: Tidiga Randy (the rest is silence) @ Lintfabriek

                           Mars Volta @ AB

                          The Nightporters @ Gevarenwinkelfest

                          Green Day @ Werchter

                          Mad Caddies @ Lintfabriek

‘saker’: Föräldrar (&familj)

                          Flickvän

                          Five Days Off

                          Vänner

                          Llting annat är oviktigt och kan ersättas

 

Första senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första: Guns ‘n Roses – Appetite for destruction (vinyl)

Senaste: WillyWilly & the voodoo band – helzapoppin’

Dyraste : Ingen

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Groetjes uit Holland (Hälsningar från Holland) men jag skäms inte…

 

Den bästa skivan att ha sex till?

-Jag tänker inte på musik när jag har sex… ;) men, aldrig provat med klassiska kompositörer? Wagner till exempel.

 

Var står ni när man snackar om mp3, bra eller dåligt?

-Bra eftersom det är en chans att upptäcka band, dåligt eftersom du stjäl pengar från band. Min personliga policy. Köp skivor från de lokala/mindre banden eller band som inte tjänar pengar på musiken, ifall du vill höra den senaste Madonnalåten eller en skiva som är såld 1000000 gånger, då laddar jag ner den, ifall jag gillar den köper jag den. …

 

Har du någon favoritsida på nätet att rekommendera?

- www.fivedaysoff.com självklart. Kolla in länkarna på vår sida.

 

Hur är en konsert med er, våldsam?

-Nej! Jag gillar inte våld. På scen vill vi vara så energiska som möjligt och det är riktigt bra om det smittar av sig på publiken. Jag gillar en glad atmosfär.

 

Vad är det konstigaste som har hänt på scenen när ni har spelat?

-Att spela med de andra 3 killarna är alltid lite speciellt för mig…verkligen. En gång bar publiken mig på sina händer när jag spelade gitarr. De gjorde samma sak med Björn….en väldigt speciell känsla!

 

Har ni bra kontakt med era fans?

-Jag tror vi har det, internet gör det väldigt lätt att kommunicera med fans från andra länder, det är coolt och självklart genom liveshower har vi alltid sett snack med folk som gillar vår musik.!

 

Finns det någon bra musik i ert hemland nu?

-En hel del! The new sixtoys och Dearly Deported har gjort album som är skitbra! Flatcat, SFP och Severance är också superba. The Maple Room, Setup, Rovic, Homer,… för många band för att nämna de egentligen …Belgium har en riktigt bra scen!

 

Vilka är framtidsplerna för bandet?

-Spela så mycket som möjligt tror jag. Vi är ivriga på att göra nya låtar. Men först rocka i varje stad och festival hårdare än tidigare!!

 

För dig själv?

-Hitta den bästa musiken att ha sex till. Hahaha. Nej, som vanligt är mina mål att bli en bättre artist/gitarrist, surfa på en perfekt våg, ha så mycket roligt som möjligt.

 

Visdomsord?

-Ha alltid rena underkläder, mixa inte whiskey, vin och öl, värm upp innan du sportar och sätt din förstärkare på standby innan du stänger av strömmen.

 

Nåt att tillägga?

-Kolla in  www.fivedaysoff.com och lyssna på MP3-orna där. Lämna några kommentarer på vår gästbok/messageboard. Tack för intervjun. .