Fits var en av mina absoluta favoritpunkgrupper i 80-talet. Men de bara gjorde en LP / CD men nu är de tillbaka och nu har Mick svarat på en massa frågor från mig ... september-2014

 

Varför och när började ni spela som Fits igen?

-Jag har varit borta och bott i en bil över hela USA under många år. Jag kom tillbaka till Storbritannien och fick höra talas om Rebellion Festival i min hemstad Blackpool. Så jag skulle upp och besöka familjen och checkade in. Jag träffade Darren vid dörren och han sa varför kan du inte komma och spela året därpå. Så jag kom och gjorde min egen akustiska set med låtar jag hade spelat över hela USA. Jag tror att jag gjorde det två år i rad och var de frågade hela tiden varför inte FITS spelar. Jag pratade med min gamla hemstadsvän John Robb och han fick mig att våga och sa "vad har du att förlora, det är din hemstad" och och därfirån är det. Jag fick kontakt med Ricky från "Last laugh perioden och Dave som spelade med mig i Pure Pressure. Vi spelade på festivalen 2012. Vi hade en så bra tid så vi fortsatte bara. I själva verket har det läkt så många gamla sår för mig och hjälpte mig att inse vad vi hade gjort och uppnått då. Jag hade avfärdat det i allt för många år.

 

Dagens medlemmar, vilka är de och hur länge har de varit i gruppen?

-Dave Broderick var trummis i Pure Pressure, bandet vi bildades efter THE FITS. Ricky McGuire var basist På Last Laugh EP line upen och det var perioden då när vi var alla började bli mycket bättre musiker (Han spelar också med Men they couldn´t hang). Carl Englemarc har varit med oss ​​drygt 6 månader nu (X från The Members) (och ja han är svensk och spelade i band som hette något sådant här tror jag , Mercy, Roman Holiday, Aaron, Madison och Big Easy) de nya FITS har varit ute några gånger tillsammans och är så tighta kraftfulla och hungriga.

 

Spelade ni med några andra grupper mellan Fits då och Fits nu?

-Vi splittrade FITS och då det var på grund av att scenen hade blivit väldigt ful, plågas av våld och dum blind politik. Så vi bytte helt enkelt  namn till Pure Pressure. Blev ett femmannaband och turnerade oändligt över hela Storbritannien och Europa och släppte ett album i Spanien som heter "Bad Face"  Ett bra band och Spanien var en sådan bra land att turnera i och spanjorer gillar att rocka. Sedan åkte jag till USA på egen hand. Bodde i en bil och åkte omkring över Amerika och Mexiko i cirka sex och ett halvt år och spelade överallt för att få mat. En bra tid i mitt liv, jag hade aldrig haft en sådan frihet. Ingen radio ingen extern input, bara man och bil och gitarr. Jag var en busker i Londons tunnelbana (tunnelbana) i ett par år när jag återvände till London efter åren i USA, som var en fascinerande tid. Jag skrev och spelade in många låtar under den tiden med min gamla partner Kerry Waite (den första gitarristen iTHE FITS ) Jag spelade också en hel del saker under namnet Manus som finns ute på Myspace och som Mick Crudge publicerade på Soundcloud.

 


 

Vad är skillnaden med att spela nuförtiden om du jämför med när ni började som ungt punkband?

-Vi behöver inte bära våra grejor själve länge på spelningar på bussen längre !! Det är inte så oskyldigt nu. Även tillbaka i tiden det sista trodde vi att allt var oskyldigt. Vad jag menar med det är att vi nu är ganska duktiga musiker. Även scenen är mindre mindre tribal och mycket mindre våldsam. Det finns också internet som hjälper till.


Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag har alltid tänkt på mig själv som en punkare oavsett var jag har varit oavsett vad jag har gjort. Att arbeta på en ranch i USA eller vandra genom Indien och Tibet så var jag fortfarande samma punkare jag alltid varit. Jag såg alltid det som ett plus och gör det fortfarande .

 

Finns det några bra punkband runt i England just nu?

-Jag är säker på att det finns. Jag blir ledsen när jag ser några av de äldre banden. En del har förlorat udden. Men UK, Killing Joke, Peter & The Test Tube Babies och The Subhumans är fortfarande bra live.

 

Vilken av de gamla punkbanden från England som fortfarande spelar nu är din favoritband? (Jag såg Damned förra veckan)

-Killing Joke tveklöst ..


Finns det några bra nya punkband som kommit det senaste som du gillar?

-Jag älskar Rancid , räknas det? Jag missade dem när de var på väg upp för att jag var borta i vildmarken. Jag såg dem för första gången på Rebellion under 2012 så de är nya för mig. The Indestructible albumet är fantastiskt, låt efter låt efter låt.

 

Vad vet du om Sverige?

-Inte för mycket är jag rädd, men Carl utbildar oss alla. Han säger när han har hemlängtan så går han till sin lokala IKEA och äter köttbullar .. Så jag är nyfiken. Vi hoppas kunna komma över i början av nästa år faktiskt. Jag har sett bilder och jag skulle vilja gå i det vilda och simma i era vattendrag. Det skulle vara trevligt.


 

 

Har du hört några svenska band?

-Jag är rädd för jag inte hört många . De som Carl har berättat om. De han var med  i (som nämns ovan) Tydligen finns det en stor rockscen där ute .. och naturligtvis ABBA .. får jag 20 piskrapp för att ..
Du sa att en i gruppen kunde läsa svenska, är det sant och varför kan han läsa svenska?

-Ja Carl Engelmarc han är svensk

 

Är allt ni gjorde förr i tiden på Captain Ois samlingsskiva? Om inte vad saknas?

-Tja Vi började att spela in ett album redan 1987 som på något sätt har dykt upp på internet som heter Tabletalk. Du kan få tag på det genom Beat the System på Facebook tror jag (6 spår) Treat us tonight, I’m not like everybody else, Everything, Try so hard, he’s not ready yet, & Chances. De två sista hade vi med på"Lead On EP", som är vida överlägsen. Det finns en hel del mycket gamla låtar från den allra första sättningen som ärligt talat inte är värt att nämna. Jag tror att de kan vara på "You Named Us Tape"


Jag är verkligen spänd att höra lite nytt material med er? Har ni någon fullängdare på väg?

-Yeah Vi har gjort en del låtar men skall göra mer . Carl har några undanstoppade och jag har skrivit mycket genom åren. Vi ska börja repetera intensivt i november och börja spela in den sista veckan i november. Det ska vara punchy och i ditt ansikte, som solskenet när du  öppna sovrumsgardinerna efter en lång och tung sömn. Startling !!

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Så jävla bra .. eller om du gillar den sista raden i frågan ovan, men det är mer än 3 ord

 

Var står ni när vi pratar om nedladdning, mp3 och så vidare?

-Jo Det är alla helt nytt för oss att vara ärliga. Jag personligen föredrar fortfarande att gå och köpa albumet. Carl är inne i nedladdning och han tjatar alltid om nätet. ."Lead On" EP finns på alla vanliga nedladdningssiter.  Kolla in det. Om du pratar om fri nedladdning .. Jag tror att människor bör få betalt för vad de gör. För vissa är det deras enda inkomst. Betala musiker för att sätta vad de gör ute i världen. Ja det måste man göra..


Är det bra eller dåligt för ett band som ert? Får ni några nya lyssnare på det sättet?

-Det är bra naturligtvis. Och jag är säker på att vi får  Men som sagt inte något jag är personligen alltför glad i. Jag föredrar att ha en CD i mina händer och en uppsättning texter etc. Vissa människor vill ha det på sin telefon eller iPod utan texterna. Men flyter din båt oavsett så är det väl OK..

 

Är ni ofta ute och gör spelningar nuförtiden?

-Ja Vi har spelat ganska mycket, senast spelade i London på 12 bar i lördags, det var en stor kväll. Kolla www.facebook.com/THEFITS på alla bilder, filmer och nyheter finns där. Vi är borta nästa vecka på spelningar i norr och sedan på Irland i oktober. Det kommer att finnas mycket mer som kommer. Vi vill alla turnera mer.

 

Vilken typ av åldrar kommer till era konserter ...?

-Alla åldrar tror jag, det är verkligen en blandad kompott från där vi ser ifrån. Det verkar vara alla möjliga åldrar.

 

Var är bäst att spela? Är ni profeter i din egen hemstad Blackpool? Bor ni fortfarande i Blackpool?

-Vi flyttade till London 1983 precis efter "Tears of A Nation" kom ut. Profeterna i vår egen stad? Jag kommer att låta dig veta efter nästa helg, (vi spelar i Blackpool igen) Låt oss se om vi blir korsfästa eller inte. Det blir cirka 30 år sedan vi faktiskt spelade där. Jag tror att vi ses där som omhuldade länge förlorade söner. Vi var där när det gick av. Så folk verkar verkligen komma ihåg oss. Blackpool tillbaka i slutet av 70-talet & mycket tidiga 80-talet var en märklig plats, full av band, författare, skådespelare och många underbara färgstarka människor. Det var typ av isolerat från resten av landet i ett avseende så det har utvecklat en riktigt hälsosam scen men samtidigt kom människor till staden för att koppla av och ha kul, så det kom till oss och vi var bara där, redo och väntade och bara fick in det och lät det tidvattnet och energin lyfta vår båt och ta oss nedför floden till vart det skulle vara. Vi bryr oss som sagt inte om var vi spelar, även om vi har goda minnen i norr och i Skottland men som sagt vi är London nu och det är hemmaplan för oss nu


Har ni varit mycket utanför England och spelat? Om ni har var?

-Som The Fits inte så mycket som vi skulle ha velat. När vi var på Trapper records som vi fixade efter att chefen, då Nick McGurr, hade ett erbjudande för oss att åka till östkusten USA men tackade nej. Vi var mäkta förbannade över det. Så bara några datum i Frankrike. Det var alltid något som åt upp mig och frustrerade mig. Jag hoppas att de nya FITS kommer att turnera i Europa nästa år. Vi spelade lite i Berlin förra året och det gick väldigt bra faktiskt.


Hur är det att bo i England just nu, jag menar politiskt?

-London är verkligen en glittrande stad,, varje dag anser mig så lycklig över att kunna leva här går dess gator och känner till det så väl. Men det är också överväldigande. London är öppet och liberalt och gratis men det kommer också att utmana dig varje dag för att det är så fritt här. Det är  jag tänker på hur många många olika kulturer och människor lever och arbetar och trängs ihop.I England och Storbritannien är det ljust och mörkt. Jag hoppas att skottarna fortsätter vara hos oss. Världen spricker och på många sätt är individualitet  fantastiskt men också isolerande. Det finns mycket rädsla i världen, de gamla religionerna verkar håller på att bli nötta och slitna, det är där extremisterna lever i rädsla. Gamla territorier och de gamla imperierna kämpas över och alla är rädda för de förändringar som kommer. Kanske vi alla är. Det hela är ett mikrokosmos ända ner till person som bor granne med dig. Allt jag anser är att jag försöker förstå vart vi är på väg. Det överskrider politiken på något sätt. Alla dessa politiska åsikter kommer ut ur det kollektiva omedvetna ändå är de helt enkelt av sin tid och kommer att passera. De flesta politiska partier, alla stora sådana verkar vara klädda och pratar samma saker, jag är säker på att det är samma för dig i ditt land också. Jag är glad att vara den jag är och var där jag är just nu. Jag tittar på och lyssnar och paddlar min egen båt, försöker att inte låta det negativa och rädslan få tag på i min svans och dra ner mig.

 

Berätta nån kul och udda historia från er långa karriär?

-Tja Det är en udda fråga egentligen att svara på,  typ, du kanske kan köpa oss några pints när vi stöter på varandra och då kommer allting ut.

 

Finns det några dyra skivor på Ebay med Fits eller något sådant?

-Jag såg "Listen To Me" med gatefold sleeve som  gick på eBay för ca £ 40. Jag kunde inte tro det. Jag har ett par och tänkte på att sätta upp dem till försäljning. Det var inte vår bästa vinyl stund heller. Fast jag tror fortfarande på de känslor på Listen to Me.

 

Vilken är den första skivan du köpte, och den sista och dyraste?

-Tja Den första jag någonsin frågade om var nog"Schools Out av Alice Cooper" eller kanske "Judy Teen av Steve Harley & Cockney The Rebel" Men min pappa hade köpt mig Slade album i flera år innan som födelsedagspresent och julklappar. Jag är fortfarande ett stort fan till Slade, "Goodbye till Jane" är bara lysande fortfarande efter alla dessa år. Min pappa hade en fantastisk skivsamling så det är svårt att säga. Men vad jag verkligen gick in i staden och hostade upp mina fickpengar / papper  pengar för och köpte mig var nog den Clash White Riot. Den dyraste kan jag inte säga eftersom jag är alltid på jakt efter ett fynd. Den sista jag köpte var "Queens of the Stone Age - Songs for the deaf" det är inte dåligt.

 

Snälla säg de fem band(döda eller levande) som du skulle vilja ha en stor konsert tillsammans med Fits?

-The Sex Pistols, Rancid, The Clash, Ian Dury & The Blockheads, Iggy .. Det var en svår fråga. Nick cave and the bad seeds också… oh och Bowie 72-73


Framtidsplaner för bandet?

-Att turnera och spela mycket mer. Att slutföra det nya albumet. Det är skrivet och vi behöver bara få tiden och fokusera på att få den inspelad. Vi har några absoluta några bra låtar där.

 

För dig själv?

-Jag skulle vilja turnera en hel del mer med detta stora band. Bli klar och släppa ett nytt album. Slutföra min Hypnoterapitenta och bli kvalificerad. Fortsätta att arbeta som helare och öppna ett helande center.

 

Visdomsord)

-Pengar är inte roten till allt ont, brist på kärlek är, vare sig för dig själv eller för världen omkring dig. Det är där mörkret hittas.

 

Nåt att tillägga?

-Inte egentligen föredrar jag alltid en fråga eller en diskussion