PJ och Barna från den ungerska gruppen Firkin har svarat på en massa frågor från mig. Detta hände i juni 2010. 

 

 

 

Historia?

-Barna Marthy: Det började allt på 2000-talet och de har haft sin originalmedlemmar Janos Peter(JP) hade fått nog av den creddiga stilen av keltisk world music, han drömde om något mycket vildare, något som blåser iväg hjärnan. Det var också den tid(i maj 2008) när han träffade Pal Göttinger och Barna Marthy(Mr Firkin själv) och de fick med en trummis från ett tidigare band och fick en vild unge att spela gitarr och het sak som fick spela fiol och så satte de igång. Vi började att repa den sommaren och de spelade sitt första gig inför en fullsatt publik i november 2008. Vi har spelat over 100 gigs efter det och vi har blivit nominerade för ett Fonogram Prize med Universal, har turnerat runt om i Ungern och vi har blivit inbjudna till Österrike, Tyskland och Slovakien, har blivit kontaktade av bokare från Japan och jobbar på ett helt nytt album. Vi har vandrat på samma mark som Flogging Molly eller Dropkick Murphys och Pogues. Vi spelar alla i samma genre som är känd som Celtic Punk men har gjort något eget av det. Och vi är på gång mot att bli kända i hela världen.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, intressen, familj, arbetet och något hemskt om varje medlem?

-Ja, en del av oss är i 30-årsåldern och en del är  i 20-årsåldern och de flest av oss är män men en av oss är kvinna och spelar fiol. Det finns några av oss som har studerat musik professionellt, en del är professionella teaterdirektörer eller översättare. Du får gissa vem av oss som är vad. Är det dåligt nog?

 

Den här sorten av musik kommer ofta från en punkbakgrund är det något som är ett faktum för er också?

-Vad menar du exakt med en punkbakgrund. Ifall du frågar om jag kommer från ett förtryckt arbetarkvarter i Yorkshire så gör jag inte det. Annars kan jag nog inte säga att punkbakgrund kanske inte är riktigt relevant.

 

Har ni spelat i band tidigare?

Ja. Det har jag gjort. I gymnasiet så hade vi ett hippy-cum jazzrock band, Förutom det så har jag inte spelat. Men det är inte riktigt sant när det gäller resten av bandet- Vår basist har säkert spelat i ett tjugotal band kan jag tänka mig.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-När jag först kom i kontakt med termen så var det för mig ett uttryck för din inre frihet och det spelade ingen roll hur intellektuell du var. Så för mig är det ett sätt att visa något starkt, något som är nära det enkla, och ett råare sätt för att uttrycka sig själv men för den delen väldigt kraftfullt och njutbart. Men om man säger så så är det något som går emot trender. Men det är också en trend. Firk it. Det är frihet.

Politik och musik går det hand i hand?

-Well, politik finns överallt där folk går även om det är lite överskattat.För mycket i våra liv ligger i politiken. Även om vi säger emot den faktan så blir jag stärkt av det. Så nej, jag vet att det går att smuggla in en ideologisk tråd in i allt, speciellt musik så vägrar jag att göra det. Och även om det verkar vara det motsatta så kommer jag inte att backa upp det för jag är ingen politiker och det är inte meningen att jag skall vara det så det är min politik.

 

Bästa politiska grupp?

-The International Money Fund.

 

På er Cd Firkinful of beer har ni många traditionella låtar som Whiskey in the jar, Seven drunken nights, The wild rover etc. Har ni några egna låtar?

-Titellåten är vår egen. Men jag skulle vilja säga emot lite när du säger att Whiskey in the Jar eller Irish Rover är traditionella irländska sånger. Det är de på ett sätt men traditionen lever nuförtiden också och vi är sammanbundna med detta även om inte är irländare. Hursomhelst vi kan lägga till lite nya saker, som Transylvansk folkmusik(som Blood for Blood t.ex) till det traditionella. Det är det som gör att det är mening att göra detta. Så ifall vi tar det kort så känns det lite som om dessa låtar är våra egna.. Jag tror att Metallicas Whiskey in the Jar känns som om det är deras egen låt, det kan jag i alla fall tänka mig.

 

Hur har recensionerna varit hittills?

-Recensionerna angående oss är ibland störande positive. Jag har faktiskt svårt att minnas någon negativ , jag har bara läst positiva än så länge och väldigt entusiastiska och uppmuntrande hara alla recensioner vi fått hittills.

 

Bryr ni er om recensioner?

-Självklart så gör vi det. Jag tror de som säger något annat ljuger eller skall sluta göra vad de gör. Du förstår, Firkin spelar inte för vår egen skull och det skulle väl vara skam om vi gjorde det. Och vi tror på vad vi gör men att göra det , då hjälper oss varje recension till att se oss själva på distans och komma på vad vi skall göra för att förbättra oss eller vad vi redan gör rätt.

 

Vilken är den konstigaste recension ni har fått?

-Jag tror att det är en recension vi fick från USA(Christopher Toler). I och för sig faktumet att någon skrev om oss i USA är en stor komplimang. Och det de skrev om oss var ju vad vi redan trodde om oss, Så det är ju ett steg i rätt riktning. Hoppas att vi kommer att få mer recensioner från utlandet genom de åren eller årtionden som kommer.

Att spela sådan här sorts musik i Ungern, hur är det?

-Intressant eftersom Keltisk punk är inte en mainstremstil här som det är i Tyskland eller Italien heller för den delen. Hursomhelst så får vi väldigt mycket positivt från olika ställen i livet och från olika folk. Vad som är väldigt intressant är att gamla tanter likaväl som unga punkare, yuppies, metalfans eller bara musikfans gillar det lika mycket. Det spelar ingen roll om de inte ljuger för oss på vår hemsida (firkin.hu, firkinband.com), eller vill missleda oss med ett practical joke när de skakar sina huvuden ur led på våra konserter. Förhoppningsvis kommer den här typen av musik bli mer populär i Ungern . Förhoppningsvis i Sverige också. J.

 

Finns det några bra band i Ungern nu?

-Ja, det finns det verkligen.

 

Hur är skillnaden på att bo i Ungern idag ä nom man jämför med 20 år tillbaks?

-Well, jag har bott i Ungern i bara 20 år. Jag föddes i Transylvanien, Rumänien men jag är ändå ungrare. Så därför kan jag inte berätta något om detta. Men livet är definitivt snabbare nuförtiden..Och därför mycket snålare också. Så man får mindre och mindre gratisdrinkar om man inte är en rockstjärna, såklart.

 

Hur är det med gapet mellan fattiga och rika, är det väldigt stora sådana gap?

-Well, gapet mellan fattiga och rika är inte så stora men det finns mer och mer av dem, storleken på stora marker har blivit store på jorden, folk måste komma närmare varandra. Speciellt rika folk blir rikare och tar plats från andra, Därför tror jag att gapet mellan fattiga och rika är ganska stort för de bor i stora hus för det mesta…så är det.

 

Ni är på Universal Music, det är ett multinationellt bolag…hur kom ni i kontakt med dem?

-Vi spelade in vår första skiva och skickade mastertapen till dem, de gillade det, gjorde en deal, signade ett kontrakt, signade ett kontrakt och tog en drink. Det visade sig att de inte var så flexibla och lyhörda för vad vi ville, så vi kommer troligen att producera våra skivor med ett mindre, mer livlig bolag. Kanske med olika bolag på olika ställen som är mer uppdaterade med de lokala förhållanden. Så ifall du vet något bolag med de här kriteriumen som är intresserade av oss , så sprid Firki ns ord till dem, vi är öppna för allt.

 

En livespelning med er måste var en upplevelse kan jag tänka mig, vilka är era styrkor live?

 -Styrkan med ett livegig är faktumet att det är live. Det finns en chans för oss att kolla in vår publik och å andra sidan så hjälper de keltiska gudarna oss så det är en uppåtgående spiral av energi om allt går rätt. Den sortens musik som vi spelar passar väldigt bra inför en livepublik för det är en väldigt mänsklig, väldigt personlig musik ibland, man kan säga intim och på samma gång är den väldigt social. Precis som att dricka ungefär-

 

Vilken typ av folk kommer på era konserter?

-Som jag nämnde tidigare så kommer lla typer av folk på våra konserter men vad som är mer viktigt, är att de kommer tillbaks. Det ör en familj på tre generationer mellan 17 och 70 år som vi känner personligen och de kommer nästan på alla våra konserter, Men det finns studenter det finns grafiska designers och arbetare, sekreterare och wanna be artister, Alla sorter egentligen. Även bönder kommer.

Vilka människor kommer inte men ni skulle vilja ha dem där?

-Jag har inte sett många araber häromkring. Undrar om det bara är slumpen…

 

Vad vet ni om Sverige?

-En av mina bästa vänner är anestolog I Uppsala. Jag hälsade på honom en gång och simmade lite i en sjö. Och jag missade flyget i Stockholm och fick faktiskt åka med nästa flyg gratis så jag är tacksam emot SAS(Jag menar detta). Jag känner svenskar också…gillar att dricka ganska mycket. De blir lite deprimerade för att de inte får så mycket ljus. Konsekvenser som behövs i Firkins musik.

 

Har ni hört några bra svenska band?

-ABBA och Europe. Within Temptation, Väsen, Garmarna! Inte så många är jag rädd. 

 

Snälla ranka dina fem favoritskvior, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Kom igen nu…jag är ingen toppplista. J. Det ändrar sig varje minut. Är du någon typ av socialarbetare eller. Du kanske blir lite överraskad av några här.

Skivor

Drunken Lullabies (Flogging Molly), Human Promo by Nittin Sawnhey, White Album (Beatles),  Sting (vilken som), Diligram (Quimby)

Konserter: Keith Jarrett, Peter Gabriel, Sting Broken Music Tour, Ghymes, en hel del av våra egna

Viktiga saker: Frihet, tilltro, kreativitet, kärlek, spelande, magik….eller var det sex?

 

Första, senaste och den dyraste skivan du köpte?

-Firkinful of Beer.

 

 Den mest pinsamma skivan i samlingen?

 - don’t –Jag har egentligen ingen cd-samling, förlåt min franska. Ingen har det egentligen och det är skamligt.

 

Var står ni när vi snackar om mp3 och nedladdning?

-Oh, jag tänkte väl at man skulle få den frågan när vi snackade om CD-samling. Var står jag…någonstans mittemellan.. Jag tycker att skivbolagen skall sluta snacka om nedladdning och skaffa nya försäljningsmetoder istället för att skaffa piratkoperingsskydd för de ärliga Cd-samlarna. Så jag skulle vilja se en mental ändring på båda sidor. Självklart så är jag en medlem av Firkin och jag är emot nedladdning av våra tidigare album.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Att bli kända i hela världen över en natt(ja, snart i alla fall), bli äckligt rika och fortsätta att spela ändå.e

 

För dig själv?

-Det ovanstående plus att jag vill skriva(poem, korta historier, noveller, texter, teaterstycken) översätta, kanske teater också. 

 

Visomsord?

-Awareness.

 

Nåt att tillägga?

-Känner ni inte en väldig längtan, ett vacum i Sverige efter att få höra Firkins musikaliska spektrum?