Final Strike är ett riktigt bra polskt hardcoreband som jag älskar. De tog sig tid att svara på många frågor från mig i november 2023.

 

Snälla berätta lite om varje medlem och bandets historia? Berätta lite om varje medlem, tidigare band och band vid sidan av Final Strike, jobb, ålder och vad jobbar ni med förutom musiken? Har ni något med det andra bandet Arcy Mlyn att göra som ni skickade till mig samtidigt?

R: Vi bildades 2003 på aska av "Oprava hoinek" och "Evil nation". Gav ut två skivor, "Demo" 2004 och "Przeznaczenie" 2010. Efter några få rollbyten etablerade vi vår besättning 2018. S på trummor K på gitarr W på gitarr B på bas R på sång Våra privatliv är våra;)

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, gamla favoriter som ni gillar idag)?

R: I genren skulle det vara DBD, ilsket och otäckt. Men jag lyssnar på många band.

S: Jag föddes som punkrockare och växte upp med några gamla polska punkband som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat. Liberum Veto, Apatia, Post Regiment, Stress, Smar Sw är några av dem. Sen har jag upptäckt hardcore och liknande och började med band som Shai Hulud, Minor Threat, Fugazi, Abhinanda, Indecision, Cold as life och Within Reach.

 

Namnet Final Strike, var kommer det ifrån? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så tidigare? Varför inget på polska? Ert absoluta favoritbandnamn?

-Jag kommer inte ens ihåg hur vi kom fram till det här namnet men jag antar att det var den tidigare trummisen Zrytys idé. Vi hade inget internet på den tiden, bara zines så vi brydde oss inte ett skit om det fanns något band som hette likadant. Och så är det idag också. Mitt favoritbandnamn är The Pindols som jag bildade för många år sedan som ett sidoprojekt som man kan kalla på engelska "The Cocks" Still har en egentillverkad tshirt med kuktypsnittet på framsidan och en porrfilmstitel på baksidan "dead cocks don't fuck". Bandet levde i ett år kanske och gjorde en eller två spelningar

 

Är det viktigt att släppa fysiska saker? Eller kan man känna att man har gjort en skiva om man bara släpper den digitalt?

S: För mig är båda formerna ok. Jag lyssnar på musik på Spotify eller andra medier, men jag lyssnar också på den från en vinyl eller Spotify. Det viktigaste är att stödja alla band med deras releaser.

R: Det fysiska är viktigare för oss. Det ger mer kontakt med lyssnarna. Och kanske en dag när internet dör kommer det att finnas en massa bra musik att lyssna på.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Med det här bandet eller något annat band du har varit med i? Om ni inte har det, när kommer ni?

S: Jag har aldrig varit i Sverige och skulle vilja spela en spelning där. Ingen har någonsin bjudit in oss dit.

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

R: Bara Polen och Tyskland för tillfället:)

Snälla berätta lite om följande text....och vem skrev den och varför?

Bestia

Pies

Zart

R: Jag har skrivit dem alla. " Bestia" är en manifestation av hat mot sexuella odjur som kan vara vem som helst i våra liv.

Pies" är en sång om polisbrutalitet. Jag har stött på det några gånger och jag hatar när grisar inte tänker själv och bara lyder order. Här i Polen har vi stora problem med dessa jävlar. 

"Żart" handlar om min personliga kamp mot depression och saker som människor utifrån berättar varje gång för människor som behöver hjälp. För alla som läser detta. Om du har problem, skaffa hjälp.

 

Finns det något ämne ni aldrig kommer att sjunga om?

R: Jag tror inte det. Mänskligheten är full av skit och dumheter. Ämnena kommer aldrig att ta slut.

S: Vad du inte ska göra är att sjunga skit eller förolämpa människor som inte förtjänar det.

 

Hur är det att bo i Polen nuförtiden, rasister, politiker, valet?

R: Polen är vackert men hårt. Vi älskar vårt land vad det än gör med oss. Kärleken är baserad på det.

S: Polen är ett väldigt vackert land med massor av bra band och människor. Men historien har alltid varit att splittra nationen för att få mer kontroll över dem. Du kan fortfarande känna den här skitiga "andan". Jag bryr mig inte ett skit om politiken. De är alla likadana. Två grisar med egen verksamhet som prioritet. Jag betyder ingenting för dem, de betyder ingenting för mig.

 

Är det bättre att bo i Polen nuförtiden om man jämför för säg ca 25 år sedan?

R: Jag är 34 så ja. Att åka skateboard och slarva med allt var coolt. Men jag tror inte att det var något sådant du tänkte på. Kanske andra killar kan prata mer med dig:)

S: Jag var 15 då. Det var mycket lättare såklart för jag var bara en punkunge med några triviala problem. Nu som pappa och kille som måste gå till jobbet och ta hand om vardagens problem är det lite mer komplicerat. Men ändå bättre än i ett land där människor varje dag måste kämpa för mat, vatten eller värdighet.

 

Har du något favoritlag i fotboll (jag håller själv på Arsenal och ett svenskt lag som heter GAIS)? Eller några sportfavoriter alls?

R: Vårt lokala "Pogoń Szczecin"

S: Inte min sport. Jag gillar något mer extremt. Fiske och schack

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil? Har ni ingen egen Final Strike-öl? Om ni gör det, eller kommer att göra det, vad kommer det att kallas? Eller kanske ni är straightedge? Jag kan tänka mig att er låt Bier är en livefavorit?

R: Vi har så många bra öl i Polen att vi aldrig kan tänka på att släppa en. Och i vårt fall kan det vara meningslöst eftersom det inte skulle släppas. Vi skulle dricka upp allt:)

 

Finns det några bra band från Polen värda att nämna? Och hur lever punk/hardcore/oi-scenen vidare i Polen just nu?

R: Var och en av oss har sina favoriter. Mina är Frontside 1125, Dice Deal, Lochy och smoki.

B: DYNASONIC (SZCZECIN), LUDOJAD (ŒWINOUJŒCIE)...

S: Det finns en massa bra band i Polen. De gamla såväl som de nya. Listan skulle bli för lång. Jag tycker att scenen är i ett mycket bra skick.

 

Vad är er styrka när ni spelar live? Vad är den största skillnaden mellan att spela nuförtiden och om du jämför när ni började spela?

B: För att jag kan spela när jag är full - jag har utvecklat ett muskelminne

S: Vi kan spela helt fulla och vissa gillar det fortfarande.

R: XD

 

Vilken typ av folk kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar du?

R: Vi är och kommer att vara på första plats ett "lokalt band" vi har många vänner i många grupper så spelningarna är väldigt varierande

S: Medelåldern ligger någonstans mellan 30 och 45/50 år. Det jag saknar mest är de unga. När scenmedlemmarna blir för gamla, vem ska då spela punkrock och hardcore? Jag ser inte många unga band bildas. Bara lite skithiphop...

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och sånt  som gäller för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din stad?

R: Jag samlar mycket på LP-skivor och CD-skivor. Och bästa stället att köpa dem är på konserter! Att köpa direkt innebär att stödja band, inte vilket företag som helst.

S: Det finns kanske en musikaffär i Szczecin. I Gryfino inga. Den sista stängdes för många år sedan.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

R: Vi har t-shirts men varje droppe av dem är annorlunda och begränsad. Jag har designat dem. Vi har också "trubbiga papper" och jag funderar på andra konstiga saker.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland er egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

R: "Pies" tror jag

B: Min: Pies. Folkets val är förmodligen "Urodzony morderca" från 2010-talets skiva.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det konstigaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

R: Vi bryr oss inte alls, om du inte gillar det så gör du det bättre.

S: Recensioner är viktiga. Men bara de bra

 

Om du kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt? Eller har ni redan delat scen med alla dessa band?

R: Suicide Silence, Whitechapel, Suffokate, Comeback kid och kanske Emmure.

B: - Slayer, Death, Czesław Niemen

S: Jag skulle älska att dela scen med Fugazi. Jag ångrar att jag inte fick chansen att se dem live.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

R: Det är det bästa sättet att göra det på

S: Det är klart att det alltid är en paus från vardagen. Det ska vara en form av självförbättring och göra dig till en bättre människa. Såvida du inte är en hycklare och saker du delar med dina texter och musik är påhittade.

 

Politik och musik, hör det ihop?? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga in politik i er musik?

R: Vi låter inte politik vara en del av vår musik. Vi vill inte splittra människor. Alla av oss har olika åsikter så fuck it. Den mest politiska låten är Pies men den refererar inte till politik direkt utan grisar som får dem att önska sig något av dem.

S: Det är upp till banden om de vill sjunga om politik. Men bara om de sjunger allmänt om det och inte försöker övertyga någon att välja något politiskt alternativ.

 

Finns det några bra svenska band du gillar?

R: Meshuggah

B: Bathory, Entombed, Tiamat, Ace of Base

S: ABHINANDA! MINA favoriter. De har återförenats och jag vill göra en spelning med dem eller se dem live snart. Jag älskar dem verkligen. Within Reach är ett mycket bra sådant. Separation - de spelade kort tid men vilket band....

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket intervjuer? Vad föredrar du själv, telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

R:Vi är öppna för allt, men intervjuer ansikte mot ansikte är ett. Och inte för oss. Eller för intervjuaren. De springer iväg gråtande och med trasiga hjärnor XD

S: Jag har inget emot formen. Alla typer av promotion för ett band  från undergroundscenen är bra. Kanske kommer vissa till och med att läsa en intervju med ett litet band från Polen som oss.

 

Framtidsplaner för bandet?

R: Spela, spela in, spela, spela in...

S: Leva och spela. Även små spelningar, till och med repetitioner. Det är luften att andas.

 

Framtidsplaner för dig själv?

 R: Ändra inte livsstil

S: Gå ner lite i vikt. Men allvarligt talat – uppfostra mina barn till att bli ett bra folk.

 

Visdomsord?

R: "Livet är för kort för att inte tatuera sig"

B: "Livet är för kort för att hysa hat"

S: "Punken är inte död!"

 

Nåt att tillägga?

S: Så när är spelningen i Sverige? Tack för intervjun. Det betyder att någon har hört något av oss.

R: Ja! Tack!