Mats Zetterberg från Fiendens Musik tog sig lite tid att göra en intervju med mig eller rättare sagt svara på frågor från mig…Detta skedde i slutet av maj 2013 och fortsatte i juni 2013.

 

Hur uppkom Fiendens Musik från början?

-Mats Bäcker, saxonisten, och jag jobbade ihop. Han som fotograf, jag som journalist. Vi gjorde reportage och intervjuer med alla möjliga musiker, träffade bl a Iggy Pop på Hotell Plaza i Köpenhamn hösten 1977. Han var väldigt dryg, ville helst prata om golf, men den efterföljande konserten på Dad's Dance Hall blev ett minne för livet. Djuriskt bra. Veckan därpå hörde vi ett av proggrörelsens flaggskep på AF i Lund och det var dödstråkigt. Nånstans tänkte vi att det där borde gå att göra bättre. Så vi bildade ett band med kompisar och kompisars kompisar. Mats Bäcker spelade flöjt på första repet men hördes inte alls. Då gick han och köpte en sax.

 

Sax i new wave/punk är ett instrument som jag älskar just i denna musik....X-ray Spex och idag finns ett band som heter Gatans Lag som använder sax...ända från Roxy Musics tid har jag gillat det...Spelar ni mycket idag…är ni ett band idag?

-Lora Logics saxspel i X-Ray Spex var grymt, mycket säreget och personligt. Men att det blev sax i vårt fall var mest för att det inte funkade med flöjt. Fiendens Musik började spela igen för några år sedan mest för att vi inte kunde låta bli. Mats Bäcker har dock flyttat till Stockholm och hans sax håller på att rosta inifrån, men han ska nog vara med i alla fall på den nya plattan som släpps i höst. Han och 2 andra saxofonister. Saxen är ändå en del av vårt sound. Ibland har vi med en trombonist också. Han är egentligen är alldeles för bra för oss, men det vet han inte om.

 

Ny platta berätta...hur låter det....är det punkigt? Låter ni som förr?

- Vi har ju aldrig gett oss ut för att vara punkare själva, men vi gillade energin och attityden. Vi sympatiserade med punkbanden även om vi var lite äldre. Vi spelade tillsammans med band som Ebba Grön, Grisen Skriker, KSMB, TT Reuter och Garbochock. Vi låter tyngre i dag, mycket tack vare den nye gitarristen Björn Almquist som spelade i den engelska gruppen The Pirates på 90-talet. Och så är bandet tajtare ån nånsin. Vi har vilat oss i form. Men man kommer höra att det är vi.

 

När kommer det ut och på vilket bolag?

-8 låtar av 10 är inspelade. Vi hoppas att "Elefanter kring ett vattenhål" - den ska heta så - släpps i november. Flera bolag är intresserade, men det lutar åt Heptown Records i Lund. Trevliga killar. De ger ut rockabilly, ska och punk.

 

Samma medlemmar som förr?

-Samma sättning som spelade på "Häftiga Hästen" bortsett från att Mats Bäcker och kompgitarristen Peter Kempinsky flyttat till Stockholm och därför är de inte med längre. Men kvar är Gamle-Harry Schiffmann, gitarr, Ulf Karlberg, bas, Ingvar Krupa, trummor och jag, Mats Zetterberg, sång. Och som jag nämnde tidigare, den formidable Björn Almquist på gitarr.

 

Vilka andra band spelar ni och har ni spelat igenom åren?

-Mats Bäcker spelade med Docenterna i början av 80-talet. Han har även, otroligt nog, gästat Magnus Uggla och Ulf Lundell med sitt brölande. Men idag är han väl mest känd som Sveriges bäste fotograf. Jag själv bildade Bluesblocket 1980 som fanns parallellt med Fiendens Musik, och bluesbandet har funnits hela tiden. Det roliga är att både Björn Almquist och Ingvar Krupa sedan nåt år tillbaka är fasta medlemmar i "Blocket" också. Harry Schiffmann spelade klaviatur i The Sinners ett tag runt 1983.

 

Det blir inget mer med Svenska Musikrörelsen?

- Svenska Musikrörelsen var mer ett projekt som gjorde CD:n "Musikens Makt" som släpptes 2001. Jag såg filmen "Tillsammans" och fick en sån kick av musiken där att jag ville göra en coverplatta med låtar från den tiden. Då tog jag med Ulf Karlberg på bas och Ingvar Krupa på trummor för att jag hade saknat dem så. Kan väl säga att jag gillar det bästa från svenska musikrörelsen, blues i största allmänhet och tidlös rockmusik, det kan vara pubrock, progressivt, punk/new wave och sydstatsrock.

 

Fick ni ofta höra att ni var för gamla för att spela punk? Ni svarade med en låt….vilket annat sätt fick ni försvara er på?

-Vi har alltid varit för gamla, typiska "late bloomers". Låten du syftar på måste vara "Unga så länge vi vill" från "Häftiga Hästen". Den kom 1980. Då var "Gamlis" 30 år och Mats Bäcker hela 22...

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

- Punken, ja. I England var det nog på blodigt allvar, men i Sverige mer en musikalisk revolt, en återgång till en mer primitiv, lättspelad rockmusik. Folk hade fått nog av den internationella arenarocken samtidigt som den svenska musikrörelsen hade kört fast och gick på tomgång. Efter Tältprojektet blev det lite konstgjord andning av alltihop.

 

Du är 62 år i år och vad jobbar du med?(Själv är jag 50) Tycker folk att du är patetisk som fortfarande spelar rock musik?

- Folk får gärna tycka att jag är patetisk som fortsätter spela rockmusik vid snart fyllda 62. En av låtarna på vårt kommande album heter "Bob Dylan är alltid 10 år äldre än jag" och i den finns svaret. När Fiendens Musik gick i graven 1981 sysslade jag med begagnade skivor i 20 år. På 70-talet var jag journalist och skrev boken "Behöver vänstern gå i terapi?" tillsammans med Janne Josefsson. På sistone har jag översatt fem amerikanska romaner åt lundaförlaget Bakhåll - Jack Kerouac, J D Salinger och tre av den nutida författaren Willy Vlautin. Sedan är Fiendens Musik och mitt bluesband Blues-Blocket i full gång igen sedan några år.


Lyssnar du på någon punkmusik idag?

-Lyssnar gärna på Dalaplan från Malmö som är makalöst bra och roliga live. Gillar deras energi. Dock säger de själva att punkarna inte gillar dem, de kanske är mer garage. Skurklandet, även de från Malmö, är också bra. men det är ju inte råpunk direkt. Råpunk fick jag nog mitt lystmäte av i sent 70-tal. Men många punkare bortser från att det gjordes storartad musik tidigare än 1977.

 

De tio bästa albumen oavsett genre?

-De tio bästa albumen oavsett genre? Jag är glad att jag får den frågan, närmast för att jag aldrig fått den förut. Låt mig fundera och återkomma så snart som möjligt!

...det här var svårare än jag trodde. Hade varit mycket enklare genre för genre. Ordningen på listan är bara hur de poppade upp i mitt huvud. Hade lika gärna kunnat stå i omvänd ordning eller, ännu hellre, bokstavsordning. Inser till min förvåning att jag nästan bara tycks lyssna på 70-talsmusik även om det inte riktigt är så. Men på nåt sätt är det den som består, för mig i alla fall. Enda kvinnan på listan är Chrissie Hynde, det är ju illa. Gillar förstås även Sandy Denny, Beverly Martyn, Patti Smith och Melanie, men då är det mer enskilda låtar snarare än album.

1.Legend (Mickey Jupp): "Red Boot Album" (1971)
2.
Lynyrd Skynyrd: "Nuthin' Fancy" (1975)
3. November: "En ny tid är här" (1970)
4. Cornelis Vreeswijk: "Poem, ballader & lite blues" (1970)
5. Joe Jackson: "Look Sharp" (1979)
6. Steve Gibbons: "Caught in the Act" (1977)
7. John Mayall: "Memories" (1971)
8. Tony Joe White: "Continued" (1969)
9. Bob Dylan: "Blood on the Tracks" (1974)
10. Pretenders: "Learning to Crawl" (1982)

 

Bästa konserterna?
-1. November, Pub Skåningen, Röstånga, 1970
2. Iggy Pop, Dad's Dance Hall, Köpenhamn, 1977
3. Rockpile, AF, Lund, 1978
4. Steve Gibbons Band, Cupolen, Linköping, 1977
5.
Mescaleros/Pontus Snibb, Glorias, Lund, 1999

 

Hur tycker du att det är att leva och bo i Sverige idag?

-Min familj och de andra medlemmarna i Fiendens Musik har det oförskämt bra. Att vara ung idag är säkert tuffare än vad det var på min tid. Skulle inte vilja byta...

 

Vad har försämrats/förändrats sedan Alliansen tagit över?

- Tror inte, allvarligt talat, att det skulle vara nån större skillnad om sossarna hade suttit kvar vid rodret. Men efter valet lär de få chansen att visa vad de går för.

 

Förstår du det som händer i Husby idag och att saker och ting pyr runtomkring i Sverige?

-Det kan inte vara någon dans på rosor att bo i Husby, ett av många svenska samhällen som har drabbats hårt av sociala nerskärningar, det är nog direkt knäckande. Därmed inte sagt att jag tycker att polisen ska titta bort när bilar sätts i brand.

 

Musik och politik …hör det ihop?

-Klart att musik och politik hör ihop. Idrott och politik också. Politik hör ihop med precis allt. Men det är skillnad på politik och partipolitik. Politiken är mycket större än så. Vad jag nu menar med det. Men det står jag för!

 

Bästa politiska artisten/bandet?

-Bob Dylan, särskilt sen han slutade skriva protestsånger.

Finns det några andra band i Sverige idag som du gillar och som du tycker gör riktigt bra musik?

- Jag älskar Dalaplan och The Brimstone Days från Malmö för att båda har punkens energi utan att för den skulle spela punk själva. Problem och deras psykedeliska garagerock har jag alltid varit svag för. Nomads likaså. Och så har vi ju Henrik Franzén & Fria Progg från Stockholm som vi planerar lite samarbete med. Göteborgsscenen har jag dålig koll på, men jag blir glad varje gång Gunnar
Danielsson från Risken Finns släpper en ny platta. Och så tycker jag att Nationalteatern borde skriva nya låtar och inte bara åka runt med sina greatest hits.

 

Vi tackar Mats för den intervju och jag får säkert anledning att återkomma till gruppen och till honom i framtiden. De är ju ändå Unga så länge de vill…..