Fattijons är gruppen som aldrig kommer att dö verkar det som. De började i min hemstad för många många år sedan och en väldigt kort tid så försökte jag att vara sångare där men lyckades inte så bra.Det är basisten Putte som svarar på frågorna.

 

 Historia om gruppen? - Vi startade 1978 i Peddas källare (enda orginal medlemmarna som är kvar idag är jag o Rolle) Efter några rep gjorde vi vår första spelning på skolan vi gick på, det gick så där (eftersom punken var ny och vi var de enda punkarna på skolan och vi stod på scen… Så var inte succen given. 1980 gjorde Blomman entré bakom micken och allt rullade på.  Idag består Fattijons av Putte : bas , Blomman : sång/gitarr, Rolle : trummor och Bubben : sång …Läs mer på vår hemsida http://www.minhemsida.nu/fattijons

 

De värsta sakerna som hänt i gruppen historia? -Ojoj…Hur smart är man om man slår basen i golvet på en     spelning när man är 15 år och inte har någon inkomst.. Eller när Blomman ramlade genom scen golvet  och när en i bandet  skoja till det med en tjej och de övriga i jonen smög in i rummet och sprejade klister i röven på den stackars jonen som låg och skojade till det..Det finns massor .

POJKARNA FRÅN TIDIGT 80-TAL

 

Vad fick er att börja spela igen , hur kändes det att stå på scen tillsammans efter så många år? -Vi fick en förfrågan inför ett kalas om vi inte kunde göra ett återförenings gig..jag sade nä…Rolle sa nja…Blomman sa ja och eftersom han e störst blev det så ..och det är jag så in i helvete glad för… för dessa gossar betyder mycket för mig och jag upptäckte att man är once a punk always a punk (den texten runt en bild på Sid har jag nu tatuerat in på överarmen som 36 års present till mig själv). Vi är ett band, vi är snart 40 och har fortfarande åsikter och attityd, vi är bilden av vår generation som växt upp, uppfostrat ungar och börjar få fritid igen och lågan brinner fortfarande.

 

4.Ni gör egna låtar nuförtiden. är det bara Blomman som gör dem?

Egna låtar nu för tiden? I början av 80 talet körde vi enbart eget förutom ”Ronka” som hängt med hela tiden och inför ”återföreningsgiget” körde vi enbart covers p g a tidsbrist samt vi famla i mörkret om vi var ett band..tålde vi varann…och vi kom fram till att vi ger Fattijons chansen igen och Blomman e ett geni (punkens Lennon) han skriver bra låtar på löpande band och det är ett rasande tempo i låtarna (låter mycke Asta Kask) …och förresten… va fan har han att göra i mörkaste småland. Min roll består av att ta ut accord o text till de gamla glömda fattijons låtarna Typ Hata skolan från 78 ….som är den mest efterfrågade Fattijons låten p g a en viss webbmaster som la med låten på en samlingscasset i början av 80 talet(låten har till o med inlett Bob hund Konserter) Syra är också en gammal hardcore låt som plockats fram och som vi körde på sista giget  .

 

Hur står ni ut med Blommans gaisande? Vilket lag håller du själv på förresten? -Står ut…vi måste.. men visst GAIS har plats i mitt hjärta också men Man united…jag o Blomman älskar fotboll Rolle HATAR sport och låter inte oss inte spela fotbolls låtar (fast vi har gjort en kanon hyllnings låt till GAIS ) han e rädd för upplopp!!?? Men den kommer…  

 

Ni rör er inte så mycket på scen. Är det något ni kommer att jobba med eller är det bara så att ni inte orkar röra er på grund av ålderskrämpor? -Nä inte krämpor..Blomman har ont i sina knän (vi funderade på en sån där  Bon Jovi sele till han så vi kunde knuffa till han ut i publiken ibland) men det e Bubben som står för röjet och han kunde inte va med på sista spelningen….Rolle e begränsad p g a trummor …jo jag fick senknarr och fick cortisonspruta i handleden efter dom första repen inför spelningen 99 .

 

Vilken är den konstigaste recension ni fått någon gång? -Ingen konstig… men alla klagar på ljudet på våra Cd`s (ofta liveupptagningar…och jag förstår till viss del) men sånt gjorde man inte 77.. Utan då var allt punk… idag är man bortskämda med digitalt ultra sound. Jag blir rädd för att man kräver för mycket av den levande musik vi alla älskar och inte är nöjda med att vissa faktiskt spelar själva och inte låter datorn och musikindustrin bestämma. Fattijons ska gå in i studio nu i sommar och spela in en 14 ? låtars cd med enbart eget nytt och några gamla låtar  

 

Bryr man sig om recensioner egentligen? -Ja …en puss i skrevet värmer. Medan en spark känns.

 

Hur är en bra spelning med Fattijons? -Vi är under utveckling… men vi röjer hårdare och hårdare och spelar snabbare och tightare än någonsin, vi har också haft oturen och spela som första band och då har det inte varit så stor publik utan den har typ kommit när vi har 3 låtar kvar o spela.

 

Hur lever punken på i Uddevalla då? -Den ser ut att växa faktiskt och vi har haft en del yngre punks i replokalen när vi repat.

 

Finns det några bra band där just nu? -Det finns bara Fattijons och Strawdogs och Psycko Terapy…Tyvärr verkar som det är lättare och köpa skivor och dricka öl än att spela själva,

 

Annars favoritband i Sverige och i utlandet? -Jag har en spännvidd från 77 till idag på favoritband , Blomman lyssnar mest på svenskpunk och Rolle är som jag.

 

Hur kom ni på namnet Fattijons egentligen? -Vi var 13 år när vi börja och hade på sin höjd råd med en tamburin…sedan såg vi på Pistols? Skiva ”Flogging a dead horse” att på choklad biten på omslaget stod det Fattijons (felstavat men tillräckligt coolt för att imponera så vi behöll namnet)

 

Får ni mycket kommentarer om er ålder? Bryr man sig om åldern egentligen, för tänk bara på Ronnie Biggs och Charlie Harper? -Ronni Biggs…tack…. jag fick en kommentar på en spelning där en kille i 16 – 17 års åldern sa att han inte längre var rädd för att bli äldre efter att ha sett oss. sedan tror jag vi är intressanta föremål för vi varit med så länge och sett och träffat personer och band genom åren..vi har stått på scen och skrikit oss hesa med Ebba Grön, vi har spelat med Asta kask. Vi har sett Ramones, Clash, vi har varit med i punkens hela utveckling från starten genom oi, skate, mm,  Nä åldern har ingen betydelse ….fråga lammkötts Rolle

 

Några nya låtar på gång, vad handlar dem om isåfall? -Det finns ett 20 tal nya låtar men det är fortfarande svårt att repa in.. inte p g a lokal utan tid… vi bor på skilda orter så vi spelar  in musik och text på varandras telefonsvarare och repar in på de viset, troligtvis ska vi ha 3-4 nya låtar med till GBG giget. Blomman e fortfarande ung o arg i sinnet och en ny låt heter Demonstrations tåget och handlar var mans frihet att göra sin röst hörd (aktuell med tanke på det som hände i GBG) En annan är Lennart som handlar om pedofilsvin, kort sagt vi skriver och spelar om allt som är ruttet i samhället. Vi har på sätt och vis vaggats in i Svensson livet men vi ser med andra ögon och från ett annat perspektiv på orättvisor i samhället och Blomman skriver punk med en snart 40 årings ögon och det ger punken en ny dimension och det kan ge styrka och argument till de som är yngre.  

 

Hur går det att kombinera ditt jobb med punkrock? -Ok …

 

Vad betyder punk för dig? Det blir nästan högtravande men tänk efter själv ….hur har du blivit formad som människa och hur hade ditt liv sett ut om du följt strömmen ….det är allt ..öppna sinnen för människor , musik, konst, kultur .Genom punken känner jag mig som en hel människa i alla sinnen och barnen kan inte göra uppror p g a pappa lyssnar på ”värsta” musiken hemma (de e dom som skriker SÄNK…) man dör inte efter 25 och jag är stolt för jag har inte en dansbandscd i samlingen, jag går inte i sandaler ,(låg punkfaktor). Punk är attityd, tykenhet… jag gillar inte svenska band som kallar sig nått roligt och sjunger pubertala, patetiska texter det är för mycket ”tuppkams Eddie Medusa”

 

Vad är det bästa respektive det sämsta som har hänt under din tid som punkare? -Gemenskapen i UA punx och uppbrottet i gänget  kändes hårt, men nu samlas vi i de gamla gänget och banden en gång om året och spelar och det har varit ett enormt intresse och det har varit utsålt varje gång med en bra mix av oss äldre och yngre punx

 

Att vara punkare i Uddevalla betydde väl en hel del trubbel i slutet av 70-talet, början av 80-talet, berätta? -Ja jävlar.. va vi kasta flaskor på raggarna och deras bilar och de hämnades genom att sticka vassa saker i Blomman…och slå honom… hade det varit idag så hade det varit upplopp. Efter en spelning i Trollhättan blev Fattijons eskorterade till tåget av polis och raggare.  De sa att de inte ville ha sådana som oss i deras stad.

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt? -Beatles, Weezer och har i regel inte köpt en dyr skiva tidigare utan snott den .. och där finns första Damned… jag har en skatt i vinyl. Det e en jävla tur att det finns fanzine så man kan få tips på bra cd när allt det e så jävla dyrt idag så det går nästan inte chansköpa skivor  (eftersom jag köper idag)

 

Idoler när du var liten?   -Hela glamrock svängen med T- Rex, Sweet, Bowie sen kom punken med Pistols, 999.. ja ..hela köret med engelsk och svensk punk och när jänkarna vakna lyssna jag även på det.

 

Vad tycker du om det nya sättet att kommunicera med email och internet och allt det där?   -Bra…måste va en dröm att va fanzineskribent. Men som med allt annat finns det mycket skit och det gör det lättare för allt negativt och extremt i samhället att sprida sin skit. Om vi tycker att välden har öppnat sig med Internet… va fan tycker inte nazister, pedofiler och andra idioter

 

Någon egen favoritsida på nätet?   -Kolla Fattijons sida på länkar där finns sådant man blir glad av som Skrutt, GAIS, samt andra band

 

Visdomsord? -Om du en vettig människa var dig själv

 

Framtidsplaner för dig? -Utvecklas som människa

 

Framtidsplaner för bandet? -Studio nu i juli och spela in en cd samt spela in hyllningslåten  ”Joey Ramone” på engelska för tydligen finns ett intresse utanför våra gränser för den låten, Spelningar i augusti , september i bla Göteborg

Nåt att tillägga?

Tack för att du och din tidning finns och att alla andra hjälps åt att bevara den levande oberoende rock `en rollen…vi spänner över 23 år och att sammanfatta dessa år är inte lätt men info finns på vår webbsida eller maila oss på fattijons@hotmail.com

Nyfiken på Fattijons beställ Live cd`n kostar 40 spänn