Historia?

-Hej, Peter, och hej till alla SKRUTT MAGAZINE läsare. Bandets historia skall jag hålla kort. Ni kan läsa allt om den på vår hemsida.: www.fanthrash.com. Jag kan bara nämna att bandet började att spela 1986 i Polen, det var under samma tid som Polen var väldigt influerade av Sovjets kommunism. Sedan slutade vi aktivt 1992 när kapitalismen tog sina första steg och sedan kom vi tillbaka till livet(med musik, spelaningar och mediauppträdanden) 2011 med vår  skiva‘Duality of Things’, som släpptes av brittiska Rising Records.

 

Snälla berätta något om varje medlem, plder, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

Greg – 43, gift I 22 år med sitt största fan, 3 vuxna barn, förutom att vara med i Fanthrash så jobbar han i byggnadsbranschen.  

Mary – 43, gift i 18 år, “ båda mina barn säger att jag har det bästa jobbet i världen- I en godisfabrik”

Less – visuell artist, musiker, en man fylld med hemligheter och otroligt talangfull.  

Pilate - 31, en genialisk gitarrist, en man med intelligent hjärna, jurist och glad gift man, pappa till lilla Julia

Radd – 28, en hårt jobbande trummis och engelskalärare

 

Hur är det att spela musik som er i Polen?

-I ett ord: Hårt! Som Mary säger, den dyraste hobbyn man kan ha efter museifarming i ett postryskt land som Polen. Jag kan bara tillägga att spela metal i Polen är något som bara metalfreaks gör eftersom du inte får några pengar , du måste bara betala och investera i utrustning ifrån början. För det mest glöms det att betala för en spelning och när det är som bäst får man betalt precis, ibland en gratis öl eller mat. Så det är upp till dig själv att njuta av spelningen och at ha kontakt med publiken. Verkligen underground!

 

Finns det någon chans att ni blir spelade på radion eller något sådant med er musikstil?

-Du vet, vår musik har redan blivit spelad några gånger på radio efter släppet med ' Duality Of Things', och inte bara i Polen, men vi försöker mest marknadsföra oss vid spelningar och så ofta som möjligt. Så finns ju Internet också , där man kan hitta våra verk:: http://www.myspace.com/fanthrashband, man kan också kolla några klipp på Youtube, så länge det är möjligt. Och jag skulle vilja tacka alla pirater som distribuerar vår musik, helst de från ukrainska och ryska portaler där man kan hitta vårt album efter bara några minuter och kan stjäla det. Glömde precis också att vi har hållit på ett år att göra skivan och spenderat en massa pengar.  

 

Have you done anything more than 'Duality of Things'?

-Efter återföreningen så gjorde vi en skiva vi släppte själva 2010 'Trauma Despotic' och före det några demotaper (1987-1990). Du kan hitta mer fakta o moss på Encyclopedia Metallum portal: http://www.metal-archives.com/bands/Fanthrash/3540260124

 

Rising Records, är det bra?

-Rising Records har släppt  ‘Duality Of Things’, så att det finns möjlighet världen over att hitta det och det de gör är värd all respect. Men vad vi saknar är att de hjälper oss att boka spelningar runtom i Europa, förutom det blir det svårt att presentera oss för en större publik, hitta nya fans och öka albumförsäljningen.   

 

Finns det några andra band i Polen just nu??

-Ja det finns en massa bra band här. En hel del har till och med en international karriär som Behemoth, Vader, Decapitated, Hate or Antigama, at least a few other should be mentioned, e.g. Trauma, Sceptic, Deivos, Lost Soul. Vi har en ganska stark death och blackmetalscen, det finns en del nya band som representerar den så kallade 'new wave of thrash metal'. Det som man kan kalla mer core-grind har hållit ganska bra också som punkscenen som har en ganska lång tradition här.

 

Jag är lite av en punkkille, men jag gillar och metal och annat också, men vilken är er relation till punkrocken?

-På der senare 70-talet och in på 80-talet när jag växte upp så var den den starkaste stilen i polsk underground. Det var okomplicerat rå och den tog ställning emot kommunismen som fanns då och tog  ställning i sociala sammanhang. Punk har verkligen format min musiksmak, tankar och attityd emot verkligheten. Många av mina vänner var punkrockare och vi brukade gå på Jarocin-festivalen på 80-talet och den dominerades ganska mycket av punk då. Första gången jag stod på scenen med en gitarr gjorde jag det iklädd tuppkam. Det var runt 1984 och det är en helt annan historia.  .

 

Era texter vad handlar de om, vilka är era influenser när ni gör en text??

-Våra eller rättare sagt , mina texter(än så länge) är riktigt personliga….vänta lite nu, jag brukar aldrig förklara mina texter. Låt alla se dem och man kan hitta dem på: http://www.fanthrash.com/media_site_eng.php

 

Inga tankar på att sjunga på polska?

-Vi har tänkt på det och kommer troligen att göra det en dag.Just nu kan du hitta ett exempel på polska på titellåten, ' Duality Of Things'.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Politik är lögner, jag menar att det är lek för höjdarna, skit, råttor och parasiter hittar ett varmt ställe I samhället. Musik, å andra sedan är komplett frihet, artistisk kreativitet, känslor, ta ställning, glädje och mystiska upplevelse tillsammans med publiken.

Om det går hand i hand har alla själva ett svar på, helst de som de har politiskt inflytande på ungdomar. Som vår basist säger, en politiker passar bättre på en cabaret än i musiken. 

 

Bästa politiska band eller artist?

-På mitt sätt att se musik så finns det inget sådant. Självklart, varje artist, som vilken innevånare som helst har en del politiska åsikter men de skall inte inbakas i musiken.

 

Ifall du kunde välja fem band att ha en stor konsert ihopo med,  vilka skulle du valt då?

-Bara 5 band…det är inte tillräckligt men låt oss försöka.  :

1.                                      Slayer

2.                                      Metallica (none the less)

3.                                      Kreator

4.                                      Morbid Angel

5.                                      Iron Maiden

 

Ert namn Fanthrash, var kommer det ifrån?

-Namnet FANTHRASH är ändrat från vårt första namn. Vi hette FANTOM innan, På 80-talet hade vi en instrumental låt på vår repertoar som hette just, 'Fanthrash', titeln var samma som bandet heter nu. Ni kan hitta mer i vår bio.

 

Ert omslag på Duality of things ser deprimerande ut...hade ni någon djupare mening med det?

-Omslaget gjordes av mig och vår sångare Less, det är en impression som bara är komplett med varje persons egen berättelse. Färgerna , formen, detaljer för att påverka tittarens perception, få dem medvetna om att titta efter nya meningar och referenser i musikens innehåll.

Vilken typ av folk kommer på era konserter?

-De är oftast unga, i mina barns ålder men det finns alltid några ölstinna gamla gubbar i min ålder som är där med sina eleganta flintar.

 

What type of people come to your gigs?

-They're usually young, often my children's age, but there're always a few beer-bellied old farts like me with elegant bald patches.

 

Vilken typ av folk saknar du?

-Vi saknar folk som är öppna för något nytt, variation och folk som vill kasta sig in I vår musik av ljud, texter och världen med FANTHRAHS. Vi saknar också folk som vill bära våra grejor, hehe, före och efter spelningarna och lägga ut det på scenen och det är riktigt irriterande. hehehe

 

Vad vet du om Sverige?

-Sverige är rikt och vackert, det förlovade landet för många polacker, helst i tiderna av kommunism . Mary brukar säga att ni har djur som heter fjordingar och bilar gjorda i Kina – Volvo.

   

Finns det några bra svenska band som du gillar?

-Yeah, vi gillar en massa band, börjar med ABBA, sedan Europe, Bathory , Marduk, Entombed, Dismember, At the Gates, Watain och slutar med Meshuggah.

 

Har ni varit utanför Polen och spelat?

-Nej, vi har inte spelat utanför Polen och vi skulle vilja fråga alla promoters därute – invitera o FANTHRASH till Sverige för spelningar!!! Vi vill se era fjordingar, vill vi inte?

 

Hur är en bra spelning med Fanthrash?

-FANTHRASH spelningar är fantastiska, vi ger allt vi kan och vi är billiga att ta in. Våra spelningar är till och med bättre än en naken, het groupie i en höstack med tio öl rinnande i hennes ådror.

 

Vad är det konstigaste som har hänt på ett gig med er?

-Faktan att vi verkligen får en spelning.

 

Hur är det att bo i Polen överhuvudtaget….jag menar politiskt och så. Kommer ni ihåg det stängda Polen?

-Att leva i Polen i dessa tider av globalisation är som var som helst annars i västra Europa, en stor skillnad är att du skall försöka att mätta en hel familj med ungefär 400 euro i månaden(det är inget skämt) medan affärerna håller ungefär samma prisklass som i Tyskland och England.  Du frågar mig om jag minns de gamla tiderna. Klart vi gör det, vi kommer ihåg när folk arresterades på gatorna för att de trodde på något, blev slagna av militären på gatorna i tiderna när Solidarnosc på 80-talet och vi minns de första demokratiska valen 1989. Nu skall allt verka vara bra , vi har fått vår demokrati som vi väntade länge på, stora affärer och supermarkets, vi har frihet men de flesta av oss lever i fattigdom och de sista tjugo åren i Polen har varit i samma händer som de förra politikerna som bara har ändrat parti. Ingen framtid.

 

Vad säger de äldre, tycker de att det var bättre förr?

-De äldre och här menar jag de som är födda förra Världskrig 2 eller just efter tycker alla att det var bättre med kommunismen. Det låter som en paradox men det sociala nätet med sjukvård osv var bättre och mer lättillgängligt då.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Här kommer från Mary, Radd och mig:

1.                                      Iron maiden 1st album,  Morbid Angel 'Blessed are the Sick',  Slayer 'Hell Awaits'

2.                                      Iron Maiden 'Killers', Carcass 'Symphonies of Sickness', Destruction 'Infernal Overkill'

3.                                      Iron Maiden 'The number of the Beast', Napalm Death 'Scum', Kreator 'Pleasure To Kill'

4.                                      Metallica 'Master of Puppets',Pink Floyd 'The Piper at the Gates of Dawn' Slayer 'Reign in        blood'

5.                                      Death 'Human', 'Tool 'Aenima'

 

Spelningar så väljer vi  Metallica i Spodek/Katowice  1986, Iron Maiden – 1984, och för våra yngre medlemmar är det fortfarande Metallica, den här gången i Warsawa (2000), Morbid Angel efter David Vincent's comeback Warsawa (2005) och AC/DC i Warsawa 2010

 

Fem viktigaste sakerna?

Hälsa, musik, vänskap, pengar, sex.

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-För att inte göra detta för långt så svara bara Mary:

Första albumet jag köpte:  Afric Simone – en artist från Mozambique

Senaste jag köpte: Fanthrash 'Duality of Things'

Den dyraste singeln: Pink Floyd  'Another Brick in the Wall' – som 12-åring så spenderade jag alla mina pengar på den skivan.

 

Köper ni er musik eller laddar ni ner?

-Ja vi försöker köpa alla originalskivor från alla våra favoritartister.

 

Nedladdning och Mp3…tankar om det?

-Mp3 is sig själv är ett verktyg, det är inget dåligt. Genom Internet och streaming kan man höra all musik med nästan alla band från hela världen och det hjälper dig ifall du vill eller inte vill köpa original CD:n. Det är också bra för att promota bandet på nätet. Och allt detta är bra. Men jag är absolut emot att stjäla från artister genom att ladda upp hela CD:n i mp3 format. Så är det också sämre kvalitet på dessa inspelningar och det har en del mer att önska. Musiken är ofta reducerad men tyvärr spelar det ingen roll öfr de unga. Det är därför man skall köpa och lyssna till original CD:s.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Att spela så många konserter 2012 som möjligt, starta en turné i Europa. Att spela in ocproducera ett nytt album, som skall vara tillgängligt tidigt 2013.

 

För dig själv?

-Att förbli frisk och hålla mig till planerna. Jag behöver tappa lite vikt också så jag kan cykla med lite mer lätthet.

 

Visdomsord?

-Jag är ingen mentor av något slag att sprida visdomsord. Men eftersom vi är framme vid det: Älska varandra, kom till våra spelningar, stötta metalscenen! Och en vädjan till alla: Var inte rädda för att bli en artist.

 

Nåt att tillägga?

-Tack Peter för att ge polska FANTHRASH chansen att närma sig SKRUTT MAGAZINE läsare. Jag uppmuntrar er att köpa vår nya skiva 'Duality Of Things' och kom på våra spelningar och hoppas vi kan få en promotor i Sverige.