FÅGEL BLÅ

Tillsammans igen efter tjugo år!!!!!!!

Missa inte konserten på Henriksberg 13/12-2008

Fågel Blå firar tjugoårsjubileum med att dra ihop det gamla bandet för en spelning ihop med Nuts den 13.e december på Henriksberg. Krånne svarar här på lite frågor angående detta, Detta skedde den 2/12-2008

 

Hallå....ni skall fira tjugoårsjubileum ....varför?

-Bazze, Zapi & jag träffades för nåt år sen för första gången på många år. Då snackade vi om att kanske repa ihop å ha lite skoj. det blev inget med det, men senare tänkte jag att varför inte köra något galet... att flyga hit vår leadsångare Gözta från London och köra ett 20-årsjublieum sedan vi startade Fågel Blå! Skulle bara hitta ngn som kunde hålla i det och fann den gode Jonk på Klubb Showdown (Henriksberg).

 

Vad gör Gösta i London nuförtiden då

-Han jobbar som producent & låtskrivare på Hitpark music. De har sålt guld i diverse länder, så det går bra!

 

Du håller ju på med musik ännu....är det bara solo eller är det med band?

-Jag spelar ju oftast ensam live, akustiskt. Har ett band i malpåse som jag ämnar att plocka fram ngn gång efter nyår. Ska bara spela in lite nytt solomaterial först. Och bli klar med mitt projekt med 80-talscovers i akustisk tappning först. Alltså ett band som kompar mina sologrejer har jag..

 

80-tals covers....som vadå?

-He he... jag gillade ju CLASH och massa annat sånt när jag va tio bast, men också massa synth! Så det är covers på gamla synthlåtar jag har spelat in, för att lyfta fram låtarna ur deras ibland överproddade produktioner. har spelat in DEAD OR ALIVE, BRONSKI BEAT, DEPECHE, YAZOO, ERASURE bland annat. Punkigt va??

 

Nja....inte riktigt men du kör det kanske i punkstil?

-Nej men med akustisk gitarr och lite piano. Försöker ändra låtarna till lite mer CASH och Nick Cave-Stil. "Why" av Bronski Beat låter lite som Cash/Cave på inspelningen faktiskt.. På min inspelning

 

Det finns ingen chans att man kan få höra det?

-Jo ligger på min myspace: www.myspace.com/kranne

 

Bra....Nu tillbaka till Fågel Blå....ni har gjort nya låtar?

-Japp! Jag skrev KORTEDALA PUNX som en sorts historia om Fågel Blå tiden - ett sorts bokslut. men också om mig själv och punkens uppgång och uttåg ur Kortedala. jag träffade nämligen på Crippa i Attentat som tioåring på Kortedala Torg och han gjorde en ful min åt mig så jag blev skraj... detta står också i låttexten.. idag är Crippa & jag grannar och goda vänner! Så kan det gå!

Vidare har ju Thomas skrivit en ny låt som heter VITA MÄNNISKOR som handlar om Reinfeldt och hans lakejer!

 

En riktigt bra låt som man nästan drömmer sig tillbaks lite grand när man hör.....kommer ni att spela både nya och gamla låtar på spelningen?

-Kul att du gillar det! Jo vi spelar dessa två nya förstås och massa gammalt också. Nån cover - kanske med gästinhopp - blir det också!

 

Vilka gäster då eller är det hemligt förutom Marcus Birro?

-Nja inte hemligt men inte riktigt klart än.. vi har inte bestämt låt än så det hänger ju lite på vilken låt det blir. Men någon med göteborgs anknytning lär det bli...

 

Blir det bara svenska låtar eller klämmer ni någon engelsk låt också?

-Du tänker på FB: s engelska låtar? Vi kör ingenting från MUSIC FOR MEN plattan

 

Skönt...den var väl inte superbra....varför gjorde ni en engelsk platta egentligen?

-He he.. jag var med när vi började göra de där låtarna men hoppade av bandet då jag inte tyckte att det var kul längre. Tror att jag var ganska drivande i att vi skulle göra engelskt men det var ju ingen hit.. å så hoppade JAG av.. ha ha! Jag spelade samtidigt mkt med Birros landet runt då, så det var roligare!

Förstår det.....har det varit mycket repande nu innan spelningen?

-Vi hinner inte repa mer än en gång i veckan men det har vi gjort ett tag nu. Och ganska långa rep är det, särskilt eftersom Bazze & Mattias bor i Herrljunga..Får passa på..

 

Har Gösta varit med någon gång eller blir det snabbrep någon dag innan?

-Gösta repar själv hemma i London. Vi träffas först dagen innan och sätter allt på fredag innan giget!

 

Låter tight....men har det låtit bra när ni repat?

-Mycket bättre! Men det är klart att vi alla måste ha lärt oss något på alla dessa år. Framför allt så är vi disciplinerade nu på ett helt annat sätt.

 

Ny trummis har ni....vem var det som trummade förut och varför ville han inte vara med och varifrån kommer er nya trummis?

-Jo Mattias trummar nu. han spelar också i Bazzes band THE NIGHTSHIFT. Vår originaltrummis Zapi ville inte vara med när det började närma sig. Han har inte spelat alls under den här tiden tror jag. Det svåraste har ju varit att börja om från början med ny trummis men samtidigt har det tillfört så mycket nya saker på låtarna. Och att vi själva har gjort om lite i låtarna.

 

Har ni sålt mycket biljetter till spelningen?

-Har ingen koll i dagsläget men på klubben vi spelar på var de förvånade att några tiotal hade köpt biljett redan första dagen. Hade tydligen aldrig hänt på Klubb Showdown förut!

 

Låter kul....ni ser fram emot detta förstår jag men finns det några negativa känslor inför spelningen?

-Nej det gör det inte. Men det är klart att vi undrar hur framtiden ska bli. har vi ngn framtid som just FÅGEL BLÅ? Gözta är ju i London som sagt. Vi snackar inte så mkt om det utan njuter av allt kul som är just nu så länge!

Men det skulle kunna bli en fortsättning?

- NÅN fortsättning i någon form måste det bli! Vi får se..

 

Såpass kul är det att spela punk igen?

- Jo det är det allt! men samtidigt befinner jag mig personligen en bit ifrån punken rent ljudmässigt. Kortedala Punx hade jag tänkt skulle låta mer Florence Valentin-souligt istället för Troublemakers, Men Bazze fick mig på andra tankar ha ha.. men jag är nöjd med resultatet! Det är ju detta som är att spela i band också - att man stöter och blöter idéer.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller har det format ditt liv?

- När jag var liten och lyssnade på London Calling när den kom så tyckte jag hemskt mycket om den men tänkte ju inte att det var punk precis.. Jag hade också första Clashskivan och den lät ju lite skränigare än en del annat i skivbacken. Dröjde en bit in på 80-talet innan jag började digga "punk" låtar på svenska. Missade Ebba men var torsk på Imperiet och Strindbergs! Så visst har punken format mig på ett eller annat sätt. I Fågel Blå kände vi att vi var punk och när jag gick på gymnasiet med massa folk från Mölnlycke och Örgryte så var det lätt att kalla sig PUNK, he he..

 

Lyssnar du på något av dagens punk? Finns det något bra?

-Lyssnar på all sorts musik men jag har svårt för låtar som inte har någonting.. Vad är dagens punk då? Florence Valentin har jag gillat sedan de började, dom är väl nästan punk?? PANIK-NAKEN gillar jag också. Attityden hos unga punkband gillar jag förstås som HATA KATTEN och liknande.

 

Nuts skall också spela på konserten, var det ett självklart val att ha med dem på Henriksberg tillsammans med er?

- Jo eftersom vi turnerade och släppte skiva tillsammans då så kändes det som en kul grej. Vi har ju inte träffats på alla dessa år nästan. Tydligen ska de gamla Färjenäs ockupanterna ha återträff på giget också! Naturligtvis..

 

Låter kul....det blir en go blandning av folk....men det blir väl mest folk över 30-40 som kommer eller vad tror du...hur gamla har ni hunnit bli förresten?

-Jobbig fråga...  Jo det blir ju en del folk från förr men också en del yngre vad jag förstått. Hata Katten spelar ju också så det lär ju dra en del yngre. Vi är från 23-42 år gamla!

 

Hata Katten....blir det något mer band än Fågel Blå, Nuts och Hata Katten som är bestämt?

-Nej. Vi tre och Marcus Birro som läser ur kommande romanen "Att leva & dö som Joe Strummer" (arbetsnamn) där han skriver en hel del om den tiden då vi spelade på Valvet på Första Långgatan och om svartklubbarna då som Sator-Mickes klubb t.ex. Och Crippa (!) och Jonk spelar skivor!

 

Jaja...vi börjar gå mot slutet på intervjun nu och vad är dina förhoppningar på/med konserten?

- Det sak bli så jäkla kul att spela de där låtarna live igen och att äntligen få sjunga stämsång med Gözta! Vi två sjöng hela dagarna under gymnasietiden. Vi har format varandra mer än vi vet om.. Hoppas på en fantastiskt kul kväll med massa goa minnen från förr..

 

Det blir det säkert.....när kommer första band på scen?

-Hata Katten 22.00, The Nuts 23..00, Fågel Blå 00.00. Oklart än exakt när Birro läser.

 

Då får man vara där i tid....tack för intervjun och lycka till!

-Tack själv och vi ses där! Ha de gött!