Fäex är ett tyskt punkband. Inte så mycket mer att säga. Lyssna på dem och du kommer att älska dem. Intervjun gjordes i augusti 2023.

 

Berätta lite om varje medlem och bandets historia? Ni har olika åldrar i bandet eller?

-Vid 15 års ålder grundade fyra upproriska pojkar, däribland Fritzsche och Burnt, dåvarande ungdomsbandet Fäex i mitten av 1900-talet och fick lyssnarnas öron att lysa med sina mumlade texter. Efter sex vilda år i hemlandet verkade det dock som om punkrocken hade tagit sitt sista andetag. Men nej! Spetsa öronen, kära musikälskare. År 2022 bestämde sig Burnt och Fritzsche - nu stolta fäder - för att återuppliva bandet - ännu högre, ännu vildare och framför allt utanför regionens gränser! Dessutom anslöt Halle metal-legenden Neumi som trummis och basnykomlingen Marco till Fäex. Fäex är: Fritzsche - sång, git  Burnt - bakgrundssång, git Marco – bas, Neumi - trummor slutligen: Sven der Fäexer – professionell dansare och maskot

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, gamla favoriter som ni gillar idag)?

-Vår musik är influerad av olika punkband från 80- och 90-talet. Förutom band som "The Offspring", "Bad Religion" och "Agnostic Front" har tysktalande punkband också format oss, som "Dritte Wahl", "Terrorgruppe" eller "Toxoplasma". Slutligen påverkades vi också av DDR-punkband som "Schleimkeim" eller "Müllstation"

 

Namnet Fäex, var kom det ifrån? Ni var inte rädda för att inte något band skulle heta så tidigare? Vad betyder detta? Ditt absoluta favoritbandnamn?

-Namnet kom från vår första stora kärlek! Denna kärlek var för 1-liters burkar från ett välkänt danskt bryggeri. Vi bytte två bokstäver och satte streck på a för att göra det coolare. Det var så namnet Fäex kom till och vi var inte rädda för att någon annan också skulle heta det.

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om du bara släpper den digitalt?

-Det är en härlig känsla att hålla en CD eller skiva i handen, titta på omslaget, lyssna på musiken och läsa texterna. Ingen MP3 och ingen streaming kan ge dig denna känsla. Å andra sidan har band som är okända idag helt andra möjligheter att få ut sin musik och komma i kontakt med fansen.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turist? Med det här bandet eller något annat band du har varit med i? Om inte, när kommer ni?

-Vi har aldrig varit i Sverige. Men vi skulle gärna vilja ha en inbjudan till Sverige

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

-Hittills har vi bara spelat i Tyskland

 

Berätta lite om följande text....och vem skrev den och varför?

Stiefvater - en sång mot våld mot barn

ACAB - ett tydligt ställningstagande mot fascister och polisvåld

Zukunft - en sång för att uppmuntra

 

Ni gör bara låtar på tyska eller?

-Huvudsakligen ja, men med "Desert" har vi också en engelskspråkig låt på vår CD.

 

Är det lättare att göra låtar på tyska än engelska?

-Es fällt uns leichter in Deutsch unsere Gefühle auszudrücken!

 

Hur är det att leva i Tyskland nuförtiden, rasister, politik?

-Det finns många olösta problem i Tyskland, sociala orättvisor, regioner som hamnar på efterkälken, sjuk infrastruktur, otillräcklig digitalisering. Tyvärr stärker detta populister och extremister.

 

Är det bättre att bo i Tyskland nuförtiden om du jämför för säg för cirka 25 år sedan?

-Kan inte besvaras så här: Visst, vår region, "Mansfelder Land" kännetecknades av massarbetslöshet, låga löner och unga människors avgång med gruvdrift och industri i början av 1990-talet. Idag är problemen annorlunda: åldrande, själviskhet och splittring i samhället.

 

Har du något favoritfotbollslag (jag håller på Arsenal (England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)? Eller några sportfavoriter överhuvudtaget?

-Nej

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Er favoritölstil? Har ni ingen egen Fäex-öl? Om ni har det eller kommer att göra det, vad kommer det att heta? Eller kanske är du straightedge? Jag kan tänka mig att er låt Bier är en livefavorit?

–Ja, vi kan inte dölja det, öl är vår favoritdryck. Och Bierl är definitivt en livelåt som är kul eftersom alla sjunger med. Texten är också ganska minnesvärd

 

Finns det några bra band från Tyskland som är värda att nämna? Och hur lever punk/hardcore/oi-scenen vidare i Tyskland just nu?

-Det finns så många väldigt bra band att vi inte vill peka ut något band. Eftersom våra erfarenheter är att punkkonserter i Tyskland fortfarande är mycket välbesökta, är vi inte oroliga för punkens framtid.

 

Vad är er styrka när ni spelar live? Vad är den största skillnaden mellan att spela nuförtiden och om ni jämför när ni började att spela?

-Vår styrka är vår spontanitet. Vi bryr oss inte om att vara perfekta. Det är viktigare att publiken känner det roliga och vår energi och att vi kan bära publiken med.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar du?

-Det finns olika människor i alla åldrar och det är bra.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och sådana saker för att lyssna på musik som gäller? Någon bra skivaffär i din stad?

-Det är väldigt annorlunda för oss. Vissa har inte CD-spelare eller skivspelare; andra har stora vinyl- och CD-samlingar. Tyvärr känner vi inte till någon bra skivbutik. Om vi gillar ett band på konserten är shopping på merchstället en del av det.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk den? Vad säljer bäst?

-Vi har inte så många olika saker att erbjuda ännu. Men T-shirts och vår nuvarande CD säljer ganska bra.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

 Fritzsche – Bier brennt– Stiefvater

Marco – Stiefvater

Neumi – Bester Trinker Folkets val - Schnulze

 

Ni släpper er skiva själva eller hur är det? Har ni gjort något mer än Endtstaion Punkrock? Om ni har, hur kan jag få dem?

-Ja, skivan är egenproducerad. Det fanns split CD-skivor från den första fasen av Fäex som så vitt vi vet inte längre är tillgängliga

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

-Ja, vi uppskattar positiva recensioner. Det märkligaste var att Sven der Fäexer kidnappades. Sven der Fäexer är en uppblåsbar manlig gummidocka. Han är vår maskot och dansare och spelar en central roll i våra livekonserter.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt? Eller har ni redan delat scen med alla dessa band?

-"Müllstation" i originaluppsättningen, "Acromatopsy", "Manos", "Perkele" och "Nirvana", men med tidsresor till 1990.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-I alla fall! Vi vet inte om man blir trevligare. I vilket fall som helst är ett liv med musik värt att leva!

 

Politik och musik, hör det ihop?? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga in politik i er musik?

-Vi ser oss inte som ett politiskt band. Först och främst vill vi fira med folket och få dem att rasa. Detta hindrar oss inte från att ta ställning i vissa frågor.

 

Några bra svenska band du gillar?

-„My heart beats for you – the yellow and the blue”

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

- Vi kan inte säga ännu, vi har inte gett så många intervjuer än!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Att ha kul på konserter, göra skivor, göra galna videor och bli känd.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Att ha kul på konserter, göra skivor, göra galna videor och bli känd.

 

Visdomsord?

-Det är bättre att skämmas i 5 minuter än att träna ihjäl sig.

 

Något mer att tillägga?

-Punken är inte död!