Eyes Wide Open är ett intressant hardcoreband från Värmland och jag blev så intresserad av dem så jag var ”tvungen” att göra en intervju med dem….december. 2013. Det är sångaren Patrik som svarar på intervjun…
Historia?
-Eyes Wide Open drog igång för ungefär två år sedan. Vi har tidigare lirat i en jävla massa andra band, men aldrig riktigt "hittat hem" i sättningarna och det är just därför vi bildade Eyes Wide Open. Tanken var aldrig att vi skulle bunta ihop de bästa musikerna, utan de bästa personerna vi kunde hitta och det var precis vad vi gjorde, hösten 2011.
I början av 2012 släppte vi vår EP; "Reveltations" och sedan dess har allt gått i ett galet jävla tempo! Vi spelas på radiokanaler runtom i världen, gigar runtom hela norden, har fans på de mest obskyra hörn av planeten och fans strömmar in från alla håll och kanter.

Berätta om varje medlem, ålder, familj, arbete, intresse och något hemskt om varje medlem?

Sång - Patrik M. Fahlin:
-
27-årig bonnlurk från Karlskoga, nygift och bosatt i Örebro med min fru. Övrig familj består av mor och far i Karlskoga, samt en bror, hans tjej och tre ungar i Stockholm. Utöver musiken arbetar jag som jobb- och rehabkonsult, samt som föreläsare. Vid sidan av musiken så är mitt största intresse TV-spel. Jag har 23 konsoler och en sjuhelvetes massa spel. Runt 2000+ skulle jag gissa på. Utöver det så kollar jag också på alldeles för mycket film och serier.
Trummor - Karl Adamsson: 25 år från karlstad. Jobbar som maskinkonstruktör. Åker snowboard på vintern och fiskar under sommaren. Familj består av mor, far, syster och flickvän.
Bas - Jesper Lindgren: 23 år från Karlstad. Lever för bandet, tv-spel , snus, öl och Manchester United
Gitarr - Erik Engstrand:
29-årig skäggbiff från Kil. Bor där tillsammans med min sambo sen flera år tillbaka. Jag jobbar som larmtekniker åt Securitas Direct på vardagarna och leker rockhjälte på helgerna. Under hela min uppväxt har tv-spel, film och sport varit stor del av mitt liv och musiken kom egentligen på senare år.
Gitarr - Kristofer Strandberg:
25-årig musiknörd från Karlstad. Familjen består av flickvän i Norrpan, mor och far i KD och syrra på dansfolkhögskola i Katrineholm. Utanför EWO jobbar jag som gitarrlärare på Studiefrämjandet. Annars gör jag en del producentjobb och drömmer om att starta en gitarrhemsida. God mat är inte så dumt det heller :)

Jag fattade som att ni var från Karlstad och Göteborg, bor ni kvar i respektive stad, hur funkar det i såfall med rep och spelningar?
-Nu har du nog fått något om bakfoten. Det stämmer dock att vi bor i olika städer; jag (Patrik) bor i Örebro, Kristofer, Karl och Jesper bor i Karlstad och Erik bor i Kil. Det är ett jävla rännande fram och tillbaka, men vi får det att funka! Vi håller alltid kontakten över t.ex. telefon, mail och Facebook de dagar vi inte repar/gigar. Jag kommer dock röra mig mot Karlstad förr eller senare.

Jag tycker ni har stänk av både In Flames och av hardcore...hur beskrivs ni annars?
-Kul att höra! Sjukt svår fråga alltså. Folk brukar vilja placera oss i facket "modern melodisk dödsmetal" eller "metalcore". Personligen brukar jag säga att vi lirar "metal", kort och gott. Jag har aldrig varit så mycket för alla jävla subkategorier och benämningar, utan föredrar att klassa det mesta som "metal" och sedan snarare försöka förklara mer ingående hur musiken låter, istället för att klassa det som "metalcore" eller "modern-melodisk-death/thrashcore-whatever". Det låter så jävla fånigt i mina öron. Men nu raljerar jag igen. Om jag själv skulle beskriva musiken så skulle jag nog säga typ såhär; tung melodisk metal med både growl och clean sång, komplett med en grabbnäve stråkar och ett piano.


Vad är det för publik ni drar till era konserter?
-Det är jävligt varierande faktiskt! Vi har allt från kids på 6-7 år till...låt oss säga...något mer "mogna" fans i åldrar uppåt 70 bast. Och när jag säger det så menar jag inte "ah, det drällde förbi någon 70-taggare och gnällde över 'dagens ungdom' en gång under en konsert", utan jag menar riktiga die hard -fans. Sjukt kul!

Hur känns det att ha släppt nya fullängdaren? Är det en självutgiven skiva?
-Den är ju inte släppt riktigt ännu, men det känns så jävla gött att släppa den! Vi har slitit så förbannat hårt med den här plattan, så det ska bli sjukt kul att tillslut får se vad ni alla tycker om den. Vi är alla grymt nöjda med vi åstadkommit, så nu längtar vi bara efter att få ta oss ut på vägarna med den i ryggen.
Plattan är självutgiven. Vi har varit i dialog med många skivbolag som kontaktat oss, men bestämde oss tillslut för att fortsätta arbeta vidare på egen hand istället. Det finns många fördelar med att ha ett bolag i ryggen, men det kan också finnas nackdelar. I det skede vi befinner oss i just nu, så passar det den kreativa processen att styra kajutan på egen hand.

Har det kommit in några recensioner ännu? Isfall är de bra eller dåliga?
-Jag har sett en recension ännu och den var på norska och ärligt talat så förstod jag inte riktigt allt som stod, haha. Det jag däremot förstod var att han satte betyget 4/6 och att det var en "stark och solid 4:a". Recensionerna borde börja trilla in i allt snabbare takt nu och det ska bli skitkul att se vad folk tycker!

Hur tycker ni att det funkar att spela den här typen av musik i Sverige idag?
-Metal blir tyvärr allt med svårsålt för varje år som går i vårt avlånga land, men vi har haft ett jävla flyt måste jag säga. Vi har haft lätt att få gig och fanskaran har växt så att det knakar, men vi har ändå förhållandevis lite fans i Sverige om man jämför med resten av världen.

Vilka är det största bandet ni spelat ihop med?
-Det beror på hur man ser på det; vi har ju spelat på samma festival som t.ex. Alice Cooper, Testament, Doro m.m. Utöver festivaler så är väl den största förmodligen Lita Ford, vad jag kan komma på just nu åtminstone.

Om ni fick välja fem band(levande och döda) att spela en stor konsert ihop med vilka skulle det bli?
-Åh dra åt helvete, det här är ju omöjligt! Om vi ska enas om det i bandet så är det kört rakt av, haha. Vi har för olika smak där.
Jag kan köra min top 5 dock:
1. Faith No More
2. Pantera
3. The Beatles
4. A Perfect Circle
5. Viza
Faith No More är mitt favoritband, så de är självklara. Pantera innehar plats nr. 2 på min favoritlista och jag fick aldrig chansen att se dem, så de är också självklara. The Beatles likaså.
A Perfect Cricle och Viza är två band som betyder jävligt mycket för mig och som inspirerat/inspirerar mig mycket i mitt artisteri, så därför väljer jag dem.

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag?
-Allt beror på vad man jämför med; jämför vi med Sverige för 20 år sedan? Jämför vi med Syrien idag? Jämför vi med hur det är att leva i en döende stad såsom Detroit idag, eller jämför vi med Schweiz och Luxemburg? Allt handlar om perspektiv. Jag skulle vilja vrida frågan lite och istället svara på hur det är att leva på den här planeten idag, men å andra sidan är det nog tur att frågan inte var så, för då skulle det följa en 15 sidor lång uppsats här nedan.

En del påstår att det är regeringens “fel” att det finns mycket arg musik...håller ni med om det?
-Ska vi ge regeringen äran för att vi har så bra musik? Fan heller! Skämt åsido; nja. Arg musik bygger i mångt och mycket på någon form av missnöje. Det kan vara politik, religion, vänner, familj, grannen, ekonomin m.m. Listan kan göras lång. Att säga att det är "regeringens fel" är att dumma ner något som är betydligt större och mer komplicerat än så. Med det säger jag dock inte att en regering inte kan ha något med det att göra. Tvärt om; missnöje grundar sig ofta i besluts som fattas på högre ort, men "arg musik" är inte produkten av ett missnöje jämtemot en regering.

Vad påverkar er när ni skriver texter mm?
-Jag har svarat lite smått på det redan under frågan ovan, men kort och gott; allt. Det kan vara allt från vardagliga bekymmer och missnöje med olika situationer, till stridigheter i Syrien, maktmissbrukare och religiösa fanatiker. Allt som ger mig en reaktion - positiv som negativ - inspirerar mig till att skapa.

Finns det några bra band i Sverige idag? I utlandet?
-Ja fy fan, den listan kan bli oändlig! I Sverige har vi en jävla massa bra band: Ghost, At The Gates, Opeth, Katatonia, Meshuggah, In Flames, Jeudah, Soilwork, Khoma m.m. Ute i världen blir det ju nästan omöjligt att lista, men mina personliga favoriter bland band som lever i dag har vi Faith No More, Visa, Wankers of the Zoo Crew, Deftones, Bring Me The Horizon, Architects, Periphery, Machine Head, Down, Killswitch Engage, SlipKnot, Tool, Muse, Pearl Jam, Cynic...ja, du ser; listan kan bli hur lång som helst!

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?
-Mäktig. Melodisk. Orädd.

En del släpper ju bara sin musik på Itunes/Spotify etc. varför gör ni en riktigt skiva(tycker jag är bra eftersom jag samlar)?
-Där har du en av anledningarna; vi gillar själv att ha en fysisk platta i näven och tänker att det kanske finns fler gamla stofiler utöver oss, haha. I min värld så är det någonstans lite så att om man inte har tryckt upp plattan och sålt den fysiskt, så har man inte heller riktigt släppt en platta; då har man släppt lite filer online.

Ni har inte gjort något mer än Aftermath eller?
-Jodå! Vi släppte vår EP "Revelations" förra året.

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
Skivor:
1. Faith No More - King For a Day, Fool For a Lifetime
2. Faith No More - Angel Dust
3. Pantera - Cowboys From Hell
4. Viza - Made In Chernobyl
5. Wankers of the Zoo Crew - Modulated Launderings

Konserter:
1. Faith No More, Peace & Love 2009.
2. Muse, Hovet 2009.
3. At The Gates, Debaser Medis 2008.
4. Ghost, Hovet 2011.
5. Tool, Metaltown 2006.

Viktigaste sakerna i livet:
Jag är inte direkt materiell av mig, men jag antar att vi snackar "saker" och inte känslor m.m. så vi kör på det.
Musik.
TV-spel.
Kaffe.
Mat.
Vänner.

Ingen specifik ordning alls.

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?
-Första: Pantera - Cowboys From Hell.
Senaste: Ghost - Infestissumam.
Dyraste: Oj, jag vet faktiskt inte. Har några gamla bildvinyler med Iron Maiden, King Diamond och Metallica som alla är värda en hel del, så det är nog någon av dem!

Bästa skivan att ha sex till?
-Jag är faktiskt inte mycket för det där med att ha sex till musik. Jag var det förr, men mitt eget musicerande har fuckat upp det totalt för mig. Problemet? Jag har en tendens att fastna i musiken, vilket kan gå jävligt illa, haha!

Köper ni fortfarande CD/LP och inte bara laddar ner?
-Jag laddar faktiskt aldrig ner något. Jag lyssnar mest på Spotify, men jag köper även plattor fortfarande. Jag har, som sagt, någon kink för det där med fysiska skivor. Jag gillar att kunna lägga i skivan, lyssna på den och bläddra igenom texterna utan att behöva ha en datorskärm som lyser en i ansiktet hela tiden.

Vad är det bästa med riktiga skivor?
-Som jag sa tidigare; att kunna sitta och bläddra igenom konvolutet är ju jäkligt gött! Och ärligt talat, vem gillar inte att för första gången öppna en skiva och känna den där klassiska doften av nytryckt skiva. Den doften kopplar åtminstone jag till så otroligt många fina minnen.

Eyes Wide Open är ett namn som beskriver er musik bra på något sätt, är det viktigt med ett bra bandnamn?
-Tackar! Ja, bandnamn är skitviktigt. Det kan ju faktiskt vara helt avgörande för huruvida man kollar upp ett band eller ej. Ett bandnamn måste tydligt kunna representera den musik man skapar. Jag menar, vi kunde ha skapat samma musik, haft samma scenspråk och sjungit om samma saker, fast vi kunde ha döpt oss till Karl-Jesperz istället. Hade lika många upptäckt oss då? Hade lika många tagit oss på allvar? Visst, det är en överdrift nu, men du förstår vad jag menar ungefär.

Vilket är det bästa bandnamnet ni vet?
-Olika kategorier här. Coolaste namnen, som även passar musiken; Cynic, Viza, Korn, Tool, Ghost. Korta och koncisa namn ger en jävla pondus!
Lite längre namn, som även de passar musiken jävligt bra och är något mer talande; Bring Me The Horizon, Faith No More, Times Of Grace, Killswitch Engage.
Udda och något obskyra namn som likförbannat gör sig jävligt bra i sammanhanget; Wankers of the Zoo Crew, Skitarg, Breaking Benjamin, Stone Sour.
Allt beror på i vilket sammanhang man upptäcker banden, för banden i den sista kategorin hade jag säker aldrig upptäckt om jag bara hade sett namnet.

Framtidsplaner för bandet?
-Nu släpper vi ju plattan om några dagar. Efter det drar vi iväg på "The Aftermath Tour" och det är väl planen just nu. Vi vill såklart röra oss utanför regionen vi redan rört oss i; det vill säga våra grannländer. Nästa delmål är väl att komma ut i europa och sedan vidare ut i resten av världen.

För dig själv?
-Flytta till Karlstad!

Visdomsord?
-"Övning ger träning." - Per Fahlin
Nåt att tillägga?
-Hoppas vi springer på varandra på något gig under turnén! Kolla gärna upp oss här:

www.facebook.com/Eyes.Wide.Open.SWE
twitter.com/weareewo
e-w-o.net

Ha det gôtt, gott folk!
//Patrik M. Fahlin
 

 

.