Eyes of Tomorrow är ett tyskt hardcoreband som är riktigt bra. Jag skickade några frågor till dem för många månader sedan och här är äntligen svaren. Oktober-2022

 

Berätta gärna lite historien om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när ni inte spelar musik, jobb och vilka åldrar är ni i?

-Hej hur är det,  vi är EoT, det är Dominik, 35, grundande medlem, gitarrist, och jobbar med sjukhushjälpmedel, Adam, 45, den andra grundande medlemmen, trummis och lärare i engelska och historia i verkligheten, Chris, 48, vår basist och på riktigt låssmed och naturligtvis Mirko, 46, och även lärare för medicinska jobb. Vi startade EoT redan 2016 men först efter att ha anslutit oss med Chris och Mirko och då kändes bandet komplett och redo. Sedan dess har vi släppt ett demokassett, en EP Ready to Fight Records från Dennis, tidigare RYKERS-sångare, faktiskt vår första sångare (vi var tvungna att låta honom för Rykers) och sedan en LP Dedication Records och Swell Creek Records. Vi har haft turen att möjligheten att spela med AGNOSTIC FRONT, CRO MAGS (båda combos), MADBALL, FIRST BLOOD och många många superhäftiga band mer. Också sedan dess har vi försökt ansluta mycket som möjligt med gamla och nya vänner över hela Tyskland, Europa och världen för att återuppliva den underjordiska, DIY-hardcore-scenen.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Berätta gärna lite om varje medlem? Tidigare band?

-Ok lång historia kort, Chris var med i SPAWN, Tysklands pionjärer inom hardcore 90-talet, sedan i en mindre kombo som heter SKY'Z THE LIMIT (förresten tillsammans med unge Adam) i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Adam spelade med SHAFT, ett metal/hc-band i slutet av 90-talet, som ofta samarbetade med den holländska och belgiska HC-scenen. Sedan spelade han med Chris i SKY'Z THE LIMIT, sedan i ett band som heter STILL SCREAMING där han anslöt sig till Dennis (Rykers och EoT: s första sångare), Dominik spelade med tyska Beatdown -pionjärerna CIRCLE OF DEATH, och slutligen sjöng MIRKO för FOREVER YOUNG VIKTORIA, ett kraftverk i screamo HC-stil.

 

Eyes of Tomworrow är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda att någon annan grupp skulle heta så? Varför ett engelskt namn när ni kommer från Tyskland?

Vår andra före detta sångare Nico från CITY TO CITY kom det här namnet som faktiskt är en CRO MAGS-låt. Detta namn tilltalade oss grund av de saker som dyker upp i ditt huvud när du hör det, särskilt eftersom vi faktiskt är individer som tycker att det är oerhört viktigt att se vår värld med öppna ögon, medvetna om alla konsekvenser som den mänskliga existensen har vår planet, våra liv och vår gemensamma framtid. Tja och eftersom engelska är lingua franca i denna värld verkar det vara det bästa valet att sprida vårt budskap, även för oss tyskar (skrattande).

 

Vad är bäst med att spela live? Har ni börjat spela efter covid-tiderna? Var är bäst att spela, vilket land, stad, plats?

Umgås. Att ha det bra med bra människor. Drickea öl och prata s+++. Om jag ska vara ärlig är det alltid häftigt att spela live, att få träffa människor som delar en gemensam attityd, att få kontakt, att utbyta och dela stunder oavsett plats eller plats. Ändå finns det en plats som vi är särskilt kopplade till, och det är DON'T PANIC club i ESSEN, en RUHRPOTT-stad i närheten. Det är familj där, både arbetande personal (hälsar till Günni) och gästerna. I år 2022 hade vi mycket tur eftersom som kunde spela på två miniturnéer, vilket var extremt givande och motiverande efter det långa Covid-uppehållet. Att spela live är trots allt det bästa.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som fysiskt släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

– Eftersom vi är ganska gamla och old school-killar är det både normalt och viktigt för oss att ha en fysisk kopia av våra skivor, något man kan hålla i händerna, titta på när det ligger på hyllan och kanske låna ut det till en kompis. Allt det här med "endast digitalt" är inget för oss.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då? 

– Faktum är att vi fortfarande spelar "Open up" fav DYS och vi brukade spela CRO MAGS-introt för "We gotta know" men så många andra band började göra det också så vi inte ville vara ett av dem, så vi slutade. B

 

Berätta gärna lite om följande låtar

-a) Masses of despair

Det är enkelt som f an. Den här världen går åt helvete och det är vårt fel.

b) My PMA Detta är en klassisk HC-låt för att sprida positiva vibrationer.

c) Things we need Det handlar om de enkla sakerna i livet , som i princip är fria och gör oss lyckliga. DU bestämmer vad du behöver för att vara lycklig. Under pandemin insåg de flesta av oss hur mycket vi saknar spelningar, rep och interaktion i allmänhet.

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också?

– Ja definitivt, speciellt i HC kan man uttrycka alla sina kritiska åsikter om samhället, världen, våra liv. Det är det bästa botemedlet att skrika ut om allt skitsnack, okunnighet och lidande i den här världen. Vi klarar oss inte utan! 

 

Tror du att era texter kan påverka andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har de ändrat dig?

– Ärligt talat vet vi inte riktigt om vi ändrat någon. Men vi hoppas verkligen kunna bidra till mer kritiskt tänkande, medvetenhet och mer PMA! I det sammanhanget har all feedback varit positiv.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga bandet ni har spelat tillsammans med?

-Att spela HC-musik i Tyskland skiljer sig enligt vår mening inte från att spela i något annat land. När man har galna folkmassor är det alltid intensivt och skitkul! Det finns många, många band vi tycker om att spela tillsammans med bland annat så kunde vi säga RYKER'S, TAUSEND LÖWEN UNTER FEINDEN, PERFECT SKY från Österrike, BY A STORM, ASH RETURN, UP NORTH, STAY IN CONFLICT och många många fler, ledsen att vi inte nämner dem alla!

 

Har ni varit ett av alla dessa band som har gjort livestreams nu under covid-19-tiden eller hur är det?

– Vi spelade en livestreamad show, det sög. Vi var tvungna att vara i olika rum och kunde bara se varandra genom bildskärmar. All den där HC-andan, all energi fanns inte där. Enligt vår mening är den typen av saker inte vettiga.

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Eyes of Tomorow skulle göra en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

-Hahahaha EoT är väldigt långt ifrån XXX, fortfarande maximal respekt för varje persons livsval, aldrig respektlöshet. Men vi gillar öl mycket. Om vi gjorde öl själva har jag ingen aning om hur vi skulle kalla det, förmodligen något namn som hänvisar tillbaka till platsen där vi bor (huvudindustriområdet i Tyskland) eller folket, arbetarklassens ärliga råhet, eller musiken som vi älskar. Så, kanske något i stil med "Blue-collar Mosh"? Ingen aning! Hahahaa

Mirko: Jag skulle kalla det BLACK Eye of tomorrow 

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord för alla som aldrig har hört er?

-Hårt, snabbt, mångfacetterat med ett visst Groove.

 

Vilken är er egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Det beror på vem du frågar,

Adam: ‘Hold on’

Mirko: ‘World of lies’

Chris: ‘My PMA’

På konserter verkar folk gilla 'Famous'' mycket, förmodligen för att det finns många singalongs i den.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band?

– Om jag ska vara ärlig så vet vi numera mycket mer vad vi gör på scenen medan allt förr i tiden var mycket mer kaotiskt, instinktdrivet och omoget. tider då och nu har fördelar och nackdelar.

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil?

-För mig(Mirko) är det i princip "gör vad du vill" utan att vara en skitstövel . Det är för livet i allmänhet.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

-Ikea och Reused.  Jag brukade gilla båda..... skulle vara fantastiskt att komma dit en dag, eftersom det är känt för att det är lugna, friska människor och en fantastisk natur. hoppas jag inte blir  besviken. 

 

Har ni  någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar? 

-Inte jag. (Mirko) vet inte så mycket band som jag fastnade för.... Förlåt.

Mirko: Jag brukade gilla Refused på 90-talet

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder? 

 -Skulle vara säkert kort att säga att vi är ett över 30+ band.... Men det skiljer sig från spelning till spelning.

 

Berätta gärna en rolig grej som har hänt under ett livegig med ert band?

– Hittills har inget roligt hänt. vi är en seriöst tufft hc Band!!! ;-)

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

– Vi har egentligen inget skiva som vi alltid spelar när vi är på turné. Vi är generellt väldigt öppensinnade och tycker om många olika musikstilar och många band och artister. 80-talsmusik är alltid kul eftersom de flesta av oss växte upp under det decenniet. 90-talets Euro-dance är alltid bra efter att ha druckit några öl. I princip kan du sjunga med i allt.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker som gäller för att lyssna på musik?

– Vi föredrar riktiga fysiska skivor framför streamingplattformar som Spotify. Eftersom vi är musiker och plattformar bara förstör hela denna kultur och verksamhet, de är inte bästa vänner med oss, fuck them!

 

Hur är det att leva i Tyskland överlag, covid, rasister och politiskt överlag?

– Den enda skillnaden mot något annat europeiskt land är i princip språket. Naturligtvis har varje region kulturellt sina egna särdrag, men å andra sidan står vi alla inför i vår globaliserade värld ungefär samma problem, vare sig det handlar om rasism, ekonomisk ojämlikhet eller sociala skillnader. Det är åtminstone vårt perspektiv. Vi ser hellre likheterna än skillnaderna.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i? 

-Tja, hur kan du inte bry dig om recensioner. Väldigt ofta är det en slags feedback som man annars inte skulle få. Speciellt under pandemin fanns det inget sätt att veta hur och om folket gillar våra saker. Vi släppte vår LP i början av pandemin, så det var ett trevligt sätt att få lite feedback. Även åsikter från människor i länder långt borta, som Sverige, utan recensioner är det verkligen svårt att veta om de gillar dina saker. Och för att inte glömma för själva scenen är recensioner superviktiga för att informera dig om nya band, nya utgåvor, trender och så vidare. Så för oss som unga, innan vi började spela i band, och även nu när vi gör det, försöker vi fortfarande läsa så många fanzines, recensioner och artiklar som möjligt. Det är en viktig del av hardcorens undergroundkultur!

 

Om ni kunde välja fem band från förr nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-Ok, eftersom vi är 4 bandmedlemmar väljer vi var och en bara ett band för att göra det rättvist:

Adam: Converge

Mirko: Pizza Tramp

Chris: Unbroken 

....och den fjärde medlemmen?

 

Framtidsplaner för bandet?

-Jobbar på vår nästa LP. Vi har många låtar redan och vi är supertaggade inför nästa skiva. Dessutom planerar vi en ordentlig turné för 2024 med ett band från Amerika, några utlandsresor norrut och massor av etapper som vi alltid gör. Tyvärr kan vi ännu inte avslöja något specifikt eftersom vi fortfarande är i planeringsstadiet.

 

Visdomsord?

-Lyssna på Vinnie Stigma!