Historia?
-Matt (sångaren) och jag har varit goda vänner sedan high school och vi har bott tilsammans utanför Philadelphia. Jag flyttade till Boston och senare kom Matt hit också. Dave(DAZ) var vår rumskompis och vi blev också vänner. Men bandet startade inte förrän några år senare. Vi hade varit ute och festat med Dan(trummor) och vi bara spelade ihop och jammade lite. Vi spelade in en demo och spelade några gigs. Vi hade också varit ute med Sam(andra gitarr) och hans band(THE TROUBLE) och sedan gick han också med i EXPLOSION. Det var ungefär två år sedan. 

Berätta lite om varje medlem, ålder, intressen,jobb, familj mm mm mm?
-Vi är alla mellan 20- 25.  Jag är 23, jag går ut från konstskolan snart och jag är en skivsamlande dåre och jag gillar att spela bas. Daz är arbetlös och bor med sin flickvän. Han dansar som Lionel Richies och kan göra en elak Freddie Mercury imitation.  Sammy är den geniale melodimannen men de mest ordinära sakerna kan göra honom förvirrad. Han går i skolan för att bli en ljudingenjör och han gör en radioshow. DC(Trummor) slår på skinnen och han finns alltid på scenen som en dansande maskin. Han är den som fixar vår van. han dansar också som El Debarge. Million Dollar Matt är vår orädde frontfigur. Han hatar Texas. En gång uppträdde han(väldigt full) i "The THong Song) accapella i ungefär 20 minuter, han dansade inte, efter det ramlade han ihop.
 

Har ni varit med i några andra band före eller har några andra band bredvid Explosion?
-Jag spelade i et hardcoreband som hette IN MY EYES i 3 år på Revelation
och vi skall spela vår sista spelning denna månaden. (Jag var inte med på deras Europa turné)
Sam Cave spelade gitarr i ett av mina favorit Bostonpunkband, THE TROUBLE.
De var fruktansvärt bra och jag råder alla att beställa deras CD från 
GMM records. Dan har spelat trummor i en massa lokala punk och artrockband genom alla år. Mest noterbart band är THE NEVER NEVER på Hydrahead records.  Matt har aldrig spelat i något band förut och Daz har spelat i band där han kommer ifrån.

Varför namnet Explosion?
-Matt hade pratat om att ha ett band i ungefär ett år före vi kom tillsammans. Det var bara en av de saker han pratade om när vi var ute och festade. "Yeah vi måste ha ett band ihop som heter Explosion" Han hade namnet före han ens visste om att vi skulle ha ett band ihop. 

Varför denna typ av otrendiga musik??
-Jag vet inte nes vad som är trendigt just nu! Är det rapcoremetal skiten? Vi vill inte ha någonting med den skiten att göra så vi spelar det som vi känner är rätt och vad vi vet om. Vi lyssnar alla till olika musik men det som händer när vi träffas är viktigast. 

Har ni gjort något mer än Steal This, hur kan jag få tag på det om ni har gjort det?
-Ja, det har vi.  Steal This är vårt tredje släpp. Vi har släppt en EP(vår första demoinspelning som var remastrad) och en 14-låtars fullängdare som hette Flash Flash Flash på vårt skivbolag Jade Tree. Jag tror att LP:N är den skiva som bäst representerar oss. Du kan få tag på den på JADE TREE och de försöker just nu få tag i en europeisk distributör så förhoppningsvis kommer den att synas i affärerna där borta också.  

Vad menar ni med titeln Steal This menar ni att folk skall stjäla skivan eller?
-Ja, vi vill att folk skall stjäla skivan.

Är Revelation ett bra skivbolag?
-Ja, situationen för skivan Steal This kom när jag speladei IN MY EYES, revelation hotade med att stämma mig och att stämma JADE TREE eftersom jag hade ett skivkontrakt med Revelation. Så jag satt fast med fasthpållen arm och vi gav dem fem låtar för att fullfölja mitt kontrakt med Revelation. Vi turnerade hela sommaren och vi spelade in den mellan turneerna och vi hade 3 dagar på oss att göra de låtarna. Så viss, stjäl skivan.

Vad tycker du om de andra banden där?
-The NERVE AGENTS är det bästa hardcore/punkbandet just nu så revelation borde vara glada att de har dem.

Finns det några bra band i USA just nu?
-Det finns en massa bra band i Boston just nu: The Vigilantes, Damn
Personals, The Unseen, Cave In, and Reach the Sky.  Avail, Dillinger 4, At
the drive In, Turing Machine, The Distillers and the Nerve Agents Är några av de bästa banden just nu, jag är säker på att jag har glömt en del av den nu.

Vad vet du om Sverige?
- Min vän Pontius kommer därifrån.

Har du hört några bra svenska band?
-Bara  BOMBSHELL ROCKS, REFUSED,INTERNATIONAL NOISE CONSPIRACY, och THE
CARDIGANS. Jag önskade att jag hade hört mer band och jag hoppas att det komemr över lite mer band hit och spelar.

Vad betyder punk för dej?
-Punk, är att tro på något man gör. Jag tror väldigt mycket på den energin och dess influenser. Punk kanske inte kan ändra världen men jag är säker på att den ändrade mig. Det är en konstform, en slags självförklarels. Och det är fantastiskt hur den kan få folk tillsammans- bara det att man kan få sova hemma hos folk i ett annat land när man är där och det tycker jag är fantastiskt.

Ni låter lite som de gamla punkbanden, har ni några favoriter bland de gamla engelska banden?
-Ja det är klart, vem har inte det? Ifall inte folk vet någonting om den fantastiska engelska scenen från förr borde de få en historielektion. Personliga favoriter är
: The Jam, The Clash, Gang of Four, Wire, Sex Pistols, Joy division,
Buzzcocks, The Boys, Billy Bragg, The Undertones. Early Business, Sham 69,
och en massa gamla mod/garageband som The Action, The Who, och Creaton.

Den dyraste skivan du köpt?
-Jag har aldrig spenderat mer än  40 dollar på en skiva.- Jag är en realetare baby.