Expellow kommer från Schweiz och de är riktigt bra metallisk hardcoreband eller vad man ska kalla dem. Oktober 2018

 

Snälla en liten historia om gruppen?

E: Expellow grundades 2006 av Gudi, Taz, tidigare gitarrist Sergio och tidigare trummisen Bernhard, och frontades av tidigare sånegerskan Janina och Abraham. 2007 gick Mik in som en extra sångerska och 2008 ersatte Moritz Bernhard på trummorna. Efter att Janina och Abraham lämnade för att driva andra projekt, ersatte Mik Dean dem båda. Bandet spelade olika konserter och släppte sin heminspelade Demo "Ther silents days are over" 2010. Fem år senare, 2015 följde "Modern Age Credo" och Nici ersatte Sergio på gitarr. Bandet började bli mer känt på scenen, åkte på turné Europa med danska bandet Raunchy 2016 och spelade ännu mer och fortsättningsvis bättre spelningar. År 2018 släpptes "We Held The Line" och Expellows position i spelet var bättre än någonsin.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vidsidan?

E: Mik, 28, arbetar med gastronomi, bor i en delad lägenhet i Zürich City, njuter av livet som barnlös, fri kvinna. Gillar sport, videospel, armérelaterade saker och att vara ute med vänner. Var basist i [Act of Reprisal] från 2008-2010.

Dålig sak: Kan vara mycket opålitlig ibland.

 

Daniel "Gudi", 31, arbetar med IT, bor i en liten stad nära Zürich.

Jag jobbar mestadels ... för jobbet eller Expellow, jag är också en ljudingenjör och gör lite inspelningar/mixningar ibland. Jag spelade några år med ett annat metalcore band och startade faktiskt ett andra band med några vänner (hardcore / Punk-ish skulle jag skulle säga). Mitt värsta beteende är att jag inte kan säga "NEJ". Ska lära mig det någongång 😉.

 

Nici, 25, maskintekniker student just nu, bor i Winterthur. Innan jag kom till Expellow spelade jag i Deathmetalband och fick lite erfarenhet där. Jag jobbar också deltid i en bar som bartender. Min dåliga sak är att jag ofta är sen och lat.

 

Taz, 32, arbetar som en polymekaniker i närheten av Zürich. Bor tillsammans med min vackra flickvän.

Förutom Expellow gillar jag katter och bilar. Jag började spela bas när Expellow bildades. Så det är mitt första och enda band. Ibland är jag lat, och jag glömmer ofta ofta saker.

 

Moritz, 28, arbetar som "Building Electronic Engineer". Hobbys är trummor, köra motorcykel och jag spenderar tid med min älskade. Spelade några år @ Tumba Zaffa. 

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels hardcore och metal (metalcore) etc? Favoriter frånförr?

E: De flesta av oss är öppna och lyssnar på alla typer av musik, men de genrer vi är mest kongruenta som band är punk, hardcore och speciellt metalcore, så ja, de är (och har varit tidigare) vår huvudsakliga influens.

 

Expellow är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så här?,? Vilken är det bästa bandnamnet du vet?

E: Vår basist kom med namnet en dag och ingen invände. Det blandar ut termen att bli utvisad med betydelsen av att vara en outsider, men på ett sätt som inte är så meningsfullt (för det kom från en basist). Det är ganska unikt, så om du skriver in namnet i ett sökverktyg på World Wide Web hittar du inget annat än vårt band vid första försöket. Det är därför vi star fast vid det.

Bästa bandnamnet vi vet? Ingen aning. Men ett av de roligaste:  We Better The Bread With Butter. Mest metall är: The Black Dahlia Murder

 
Vad är det bästa med att spela live?

E: Det bästa med att spela live är publiken och de nya vänskaper du gör, vare sig det är fans eller andra musiker, promotors, vad som helst. Det finns inget bättre sätt att känna den slående pulsen av din musikaliska passion än att leva.

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

E: Det beror verkligen på att det inte är ett land eller en plats eller plats där det är bäst eller värst att spela, eftersom en dålig spelning kan orsakas av dålig marknadsföring, dålig lineup, tråkig publik eller helt enkelt dålig organisation. Det finns bästa fall, värsta fall och allt däremellan. Ibland har du tur, ibland har du det inte. Det bästa är att spela där de bra saker jag listade blir verklighet och värst är där de inte gör det.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i schweiz och vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

E: Det finns en scen, definitivt, men det har förändrats mycket. Schweiz är verkligen litet men har massor av band i metalcore / hardcore-genren. Vi spelar oftast med sådana band, men vi har spelat med artister från ett mycket brett utbud av musikaliska genrer, och vi kunde inte bry oss mindre. Om folk är coola blir det en rolig kväll!

 

Hur skulle du beskriva din musik i tre ord?

E: Metall med uppbrott

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

E: Det är båda. Några av oss var punkare i tonåren och har den bakgrunden. Men vi anser inte oss vara en del av någon scen, vi gör bara vår sak.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och de grejerna?

E: Det är bra för det mesta. Det har gjort det enklare att komma i kontakt med människor och sprida din musik. Om folk gillar dig nog, kommer de fortfarande att stödja dig. Men du gör inte stora pengar på musik längre, du gör pengar på en spelning, med marknadsföring av dig själv som individ. Tiderna har förändrats.

Men ja, vi gör fel sorts musik för att vara berömd, så vi kan har en positiv uppfattning om situationen och är glada om ordet sprids snabbt och med stor räckvidd.

 

Hur är det att bo i Schweiz just nu? Politiskt? Fascister? Vi hade ett val i söndags där "rasisterna" fick nästan 18%?

E: Schweiz har 25% utlänningar och det är mestadels helt fredligt. Våra sociala välfärdssystem fungerar bra. Självklart står vi också inför problem, det finns en fascistisk del som drivs av höga migrationstal, som det finns i nästan alla europeiska länder nuförtiden. Men tack vare den direkta demokratin känner sig de schweiziska folket med i den styrande processen och är också delvis övertygade om vart landet går politiskt, så vi har inte den avlingsplatsen för extrema övergrepp som orsakar högerpartier kan vinna val i andra länder.

Vi har också några problem med integrations- och välfärdsmissbruk, men vi gör det jämförbart bra. Jag skulle säga att vårt värsta problem i Schweiz är att allt är så  dyrt.

 

Finns det några bra band från Schweiz nu? Är punkscenen/ hardcorescenen/ metallscenen stor? Hur är det i din hemstad?

E: Det finns många bra band från Schweiz från många genrer och scener! Särskilt i Zürich finns det spelningar med rockmusik till svart metall och allt däremellan.

           

Vad vet du om Sverige? Många tycker att Schweiz är Sverige och tvärtom, är det något du har märkt också?

E: När vi hör av Sverige är de första sakerna som vi tänker på den stora mängden metallband i Sverige. Det andra är den "parlamentariska monarkin" som i själva verket är ett normalt demokratiskt parlament. Jag tror det beror på att medierna ofta visar de svenska kungarna.

Det största problemet är att på många latinska språk uttalas de två länderna mer eller mindre lika (Exempel Spanish: Suecia / Suiza).

 

Har du hört några bra band från Sverige?

E: Visst! Vi supportade Raunchy (DK) på deras Singularity Tour med Wasteland Skills (SWE). Sverige är verkligen känt för sina stora metallband som Opeth, Meshuggah, At The Gates, In Flames, Arch Enemy etc. etc. etc!  

 
Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre? Aldrig på polska (jag skrev fel språk här)?

E: Mik skriver alla texter.

Mik: Mitt huvudsakliga inflytande är livet själv, saker jag har upplevt och sådant. Jag är mestadels mycket direkt med det, men ibland lägger jag på saker i en berättelse, som till exempel på vårt senaste albums titelspår "We held the line", där texterna handlar om en grupp soldater som vid sin mark tills deras död, som i realiteten är en metafor för överlevande depression.

Skrivflöde beror verkligen på din nuvarande sinnesstämning, inte riktigt din ålder. Frånmin erfarenhet kan jag säga att jag är mer kreativ ju sämre jag känner mig. När mitt liv är som mest åt helvete och hopplöst, har jag aldrig slut på idéer.

Det är lite svårt nu, för jag har alldeles nyss slutat att bry mig, så de flesta saker som berörde mig och bekymrade mig för några år sedan spelar ingen roll längre. Jag antar att jag måste kasta mig in i nästa borderline-upplevelse för att skriva en skiva till, haha!

Jag pratar inte polska, så nej.

Och schweisisk tyska fungerar bara med känslig ochbra hiphop, lita på mig.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

E: Politik, för även om vi är alla åt vänster så är vi inte ett politiskt band. Ingen av oss räcker till i politiken för att gå specifiktfå in det  i våra texter. Ja, och förmodligen allt som faller i kategorin saker som Tobias Sammet skulle använda i sin musik. Tumregeln att leva med.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

E: Politik och musik KAN gå "hand i hand", men vi har aldrig riktigt gjort en rak politisk sång.

 

Bästa politiska band / artist?

E: För mig (Daniel)  är det "The Dead Kennedys"som alltid gjorde ett bra jobb med att sätta hårda och sanna ord i sina låtar (politiskt). Och jag måste också nämna Reinhard Mey och Slime (första av många som jag tänker på). Men i slutändan är det beror det också på hur du tolkar och förstår texterna när de inte är riktigt rakt på..

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

E: Musik kan hjälpa dig genom tuffa tider och det frågar aldrig något annat än att bli lyssnad på! Och det kan alltid ta dig tillbaka till en viss tidpunkt. Texterna kan också leda dig på ett visst sätt eller kan stödja dina faktiska tankar. För att texter skulle kunna förändra ett liv behöver du verkligen vara i en speciell situation, en vändpunkt, för att verkligen få stor inverkan på ditt liv. Musik kan inte förändra dig, men du kan låta det hjälpa dig.

 
Omslaget på era CD-skivor ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar vilken typ av musik du spelar? Har du någon historia om var och ett av dina omslag. .. Ditt favoritomslag? Vem gör ert? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

E: THX! 😊 Jag tror att det kan ge albumet en speciell känsla när du tar det från hyllan. Det är bara viktigt för "första kontakten" när du inte känner till ett album. Men det kan ge dig en viss bild hur musiken kan vara när du ser konstverket.

Det finns inte ingen historia till vårt albums konstverk; Vi låter alltid våra designers få lite utrymme att göra vad de vill. Men det finns alltid människan i förgrunden, så att du kan få empati till känslan av bilden.

De sista två omslagen gjordes av Oly (Breakdown of Sanity, Guitar). Den första gjordes av Lorenz Hideyoshi Ruwwe. 

 
Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

E: För oss är det viktigt att ha något i våra händer efter att ha skapat låtar. Det är bara en bra känsla att kunna hålla ditt jobb i dina händer! CD-skivor är bra; Vinyl är också coolt för riktigt speciella album som du vill fira ännu mer. Det får dig bara på ett speciellt humör att ta ut en vinyl ut och lägga den på spelaren.

 

Snälla berätta någon rolig sak som har hänt under er karriär ?

E: En av de bästa sakerna var vår gitarrist Nici som faller till på sin rumpa på golvet men fortsätter att spela(videofilmer finns tillgängliga)!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

E: Det är olika på olika konserter; vi har support från både hardcore och metal scenen. Så vi saknar inte någon; vi väntar bara på nästa spelning. Det största bandet vi har spelat med är "Soulfly", tror jag.  

 
Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

E: 1 per bandmedlem:

Gudi "Killswitch Engage - Alive Or Just Breathing", Vale Tudo @ Werk21 (2016), Rättbisa & Musik

Mik: Px-pain - Denying the Consequences. Killswitch Engage @ With Full Force 2011, Personlig tillväxt, kärlek, smärta.

Moritz: Breakdown Of Sanity – Perception. Arch Enemy . Arch Enemy för några år sedan.

Nici: Phinehas - Till The End , Rise Against någonstans 2014 Jag antar, Ett bra arbete och livsbalans

Taz - In Flames - Clayman, min favorit konsert var System of a Down. Och viktigast är att vara lycklig med vad du har, men ge aldrig upp dina drömmar.

 

Första, sista och dyraste skivan du någonsin köpt?

E: Gudi: Perhaps “Nowhere – 1. Demo”, “First Brawl – Full Of Nothing”,Aldrig kontrollerat priser

Mik: Kommer inte ihåg

Moritz: Blink182 - Take Of Your Pants And Jacket, priserna har aldrig kontrollerats.

Nici Första tror jag var "Eluveitie - Slania" och den sista kan vara "Phinehas - Till End", kontrollerar aldrig priserna

Taz First is Captain _Jack – The Missonson. Och den senaste var Eskimo Callboy - The Scene. Jag antar att de är alla lika prisvärda.

 
Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

E: För det mesta får vi inte samma frågor. Så det är ganska intressant att höra vad folk vill veta. Det finns inte för mycket intervjuförfrågningar; kanske en per månad.

 

Om du kunde välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

E: Det är perfekt att välja ett band för varje medlem:

Gudi: Killswitch Engage

Mik: Queen. Bara för att se Freddy live.

Moritz: Så många som möjligt

Nici Pantera förmodligen.

Taz Först ville jag spela med Caliban och Eskimo Callboy, båda drömmarna blev sanna. Så Parkway Drive är nästa.

 
Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

E: Säkert! Det hjälper verkligen att komma ur din dagliga rutin och få lov att vara arg på ett sätt som inte är möjligt i "den verkliga världen".

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har haft i en intervju?

E: Det var en intervju för många år sedan, där vi fick frågan, hur länge du kan spela i ett band utan att vara för gammal för det. Svaret ska vara: Förhoppningsvis aldrig 😉

 

Framtida planer för bandet?

E: Spela många spelningar, nästa år förhoppningsvis några fler festivaler och börja skriva på ett nytt album. Så kort: fortsätt bara fortsätt!


För dig själv?

E: Gudi: Försök att få mer tid igen för att skapa musik.

Taz: Börja med att sport aigen, och inte sluta med det!

Moritz: Fööööör privat 😉

Nici: Först avslutar jag mina studier, så får jag se sedan.

Mik: Det är privat

 

Visdomsord?

E: Låt oss ta ett enkelt citat av Hatebreed - Om du inte lever för något, kommer du att dö för ingenting".