Exiles är ett band som verkligen gör musik som den ska låta. 77-punk när den är som bäst Här är en intervju med Exiles gjord i september 2014

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Exiles var första aktiva i slutet av 1900-talet. Vi lärde oss att spela instrument så snart vi slutade skolan, och vi fanns i fem år. Vi släppte en 7 "EP," Freaks ", på Matchbox Classics, en kultpunketikett från vår hemstad Carlisle. Det var först efter att vi slutade som bra erbjudanden började komma in, som TV, och jag hörde T in the Park festival sökte oss för att vi skulle spela, men vi hade gått isär och gått skilda vägar. Jag hade flyttat till Glasgow när vi blev tillsammans igen, efter att ha varit isär i ett decennium. Min far var sjuk i Carlisle, så jag besökte honom mycket och två av de andra i bandet var med i ett annat band och tillsde bjöd mig och Tef (trummor) till deras repetition nån gång under 2009 och vi jammade. Det var så bra, se de dumpade de andra banden och The Exiles var tillbaka. Jag  måste resa 100 miles för repetitioner eller till spelningar men det är bara en timme bort med tåget.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla?

-Vi är alla i vår tidiga 40-tal nu- men det håller oss inte tillbaka- för när vi spelar med andra band, är det vi som hoppar högst, spelar högst, svettas mest och har de bästa låtarna. Jag är Simon, gitarrist, jag arbetar för en socialistisk tidning i Skottland, och jag är gift, med två unga barn, jag är inne i  Dada och situationisterna, och vänsterpolitik, och det värsta med mig är att jag stannar uppe hela natten, dricker och röker, jag vet inte ... jag är dåligt på nazister, antar jag. Tef spelar trummor - han är gift med en dotter på universitetet, han arbetar i ett laboratorium på ett textilföretag, blandar färger och sånt (tror jag, ingen vet - han har en vit rock). Tef gillar cykling och bergspromenader, och han åkerr till Spanien tre eller fyra gånger om året - det värsta med Tef är, bortsett från att han ses som en grinig jävel (han inte), hans fisar luktar kål och svett. Phil är vår sångare och basist - han bor med sin partner Sue och deras tonårige son James (James är också med i två eller tre punkband i Carlisle). Phil är inte intresserad av något, och hatar att vara i ett band. Men hans rapar är värst också. Mina luktar blommor och anis.

 

Exiles ... var inte det en gammal grupp som hette så eller var det Exile?

-Det finns en miljon band som kallas The Exiles. Vi såg att det var så när vi först gick med på  myspace (jag har bara loggat in på myspace gång under de senaste fem åren). Jag fick vänner där med cirka 30 'Exiles "band i hela världen. Jag tycker att vi borde ha bytt namn när vi kom tillbaka tillsammans ... för sent nu.

 

Ni har ett bra 77-sound tycker jag? Är det den musik som påverkar mest?

-Jag antar det. The Clash, Sex Pistols och Ramones är banden jag och Phil lyssnat på mest när vi började lyssna på punk, och det var redan retro när vi började lyssna. Men mina favoritband nu är Manic Street Preachers och Public Enemy, Tef gillar Green Day och Foo Fighters och sånt. Phil har inte inte måga skivor utanför punkgrejen. Vi gillar allaThe Damned mer än vi brukade göra.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Skapa oväsen, skapa en energi, se folk sjunga med i dina texter och går ut och startar egna band. Jag och Phil försöker alltid hoppa om varandra på scen. Vi dryper av svett i slutet.

 

Och var är bäst att spela?

-Vi spelade på Rebellion Festival för första gången i år. Vi förväntade oss mindre än 10 personer i vår publik, men massor av människor kom för att se oss, långt över hundra - det var en fantastisk spelning och hoppas  att vi får på på Rebellion igen nästa år. King Tuts Wah Wah Hut i Glasgow är fantastiskt att spela på. Vi spelade där tre gånger förra året, en gång som support till  Godfathers, och vi spelade en Joe Strummer Tribute Night på King Tut också.

 

Hur är det att spela den här sortens musik i England?

-Det finns massor av punks band överallt i England och Skottland. Scenen är massiv. Men om du spelar på fel kväll, kan publiken titta på dig som om du är konstig. Vi spelade förband till The Beat i Carlisle förra året - de hade bett om ett lokalt punkband för att spela med dem. Deras publik gillade inte oss för mycket, men The Beat har bad oss igen när de kom tillbaka i år. De som höll i spelningen var inte överens om det, lol.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Vass, Politisk, melodisk.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk var revolutionerande till att börja med, men det finns alltför många punk undergenrer för att bara kalla det en sak. Ta pop-punk ... och döda den, snälla- ta den ur sitt elände. Jag klär inte "punk", Jag har några punk t-shirts med band och skivbolag, men det är mer upprorisk nu att komma till till en punkspelning i en kostym och töntiga glasögon. Politik kan vara mer punk än punk.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Du kan inte göra en spliff på en mp3. Det värsta med mp3 - Jag har inget emot formatet - men det är för lätt att stjäla, för ungar, för vem som helst. Vi ringde ett punkställe i Newcastle efter att vi släppt vårt album, och chefen där sade "Jag undrade när du skulle ringa - Jag har lyssnat på albumet hela veckan, jag stal era mp3s". Vi fick spelningen, men vårt album kostar oss massor att spela in,  mer pengar än vi hade. Jag var tvungen att sälja några av mina favoritskivor för att betala min del av studiokostnader, för jag var arbetslös när vi spelade in det. Jag gillar att hålla i ett albums konstverk i mina händer när jag lyssnar på en skiva. Men jag har en iPod med 8000 låtar på den, de flesta av dem var gratis men bara de som jag redan hade på vinyl. Jag föredrar att köpa en CD och göra en mp3. Datorer går sönder, iPods kan gå förlorade, så med en CD kan du få tillbaka allt igen.

 

Hur är det att bo i England nu? Politiskt?

-Du kan fråga det igen den 19 september. Skottland är nära att bryta bort Storbritannien, och engelsmännen har vaknat upp nu. I åratal har arbetarklassen i Storbritannien blivit trampade på  Westminster parlamentet i London. Det konservativa partiet har makten igen, men Skottland har endast en konservativ parlamentsledamot. Skottland hatar de konservativa - det finns fler pandor i Skottland än konservativa politiker. Skottland är mycket mer vänsterorienterade än England. Vi har även haft revolutionära socialister som väljs till det skotska parlamentet, men England har inte följt efter. Den senaste opinionsundersökningen om skotsk självständighet folkomröstning säger att de pro-självständighetskrafterna kommer att vinna en historisk seger nästa torsdag. Men även om det inte gör det, vänstern (de flesta av de pro-självständighet krafterna är vänster, inklusive de gröna, längst till vänster är Scottish Socialist Party, som jag är medlem i och den radikala självständighetskampanjen)har planer att förena och förändra skotska politiken för alltid. Sömniga England inser inte att detta kan hända fram till förra mätningen sade pro-indies var före. Nu skiter de på sig och varje argument de komemr med har redan debatterats och retts ut för länge sedan. De är långt efter sin tid och de kommer att inse att. Du kan smaka luften av social förändring på gatorna i Glasgow, med självständighet eller inte.

 

Finns det några bra band från England?

-Förutomklassiska engelska punkrockbanden, finnsNo Thrills and The Girls from Penrith, och State Control och the Meltdownz från Carlisle, alla bra band. The Zips och The Jackhammmers kommer från Glasgow och de är ganska heta. Pins från Manchester lyssnar jag på en hel del senaste tiden, de är alla kvinnor. Jag blir uttråkad att lyssna på killar hela tiden. Kvinnor är där det händer, kulturellt, politiskt, på alla sätt. Kvinnor är vägen framåt. Patti Smith var där innan The Ramones. Jag saknar Poly Styrene och Ari Up.

Vad vet du om Sverige? / Har du hört några bra band från Sverige?

-Förlåt om detta är stötande men utöver Abba och Ace of Base, nej. Och vi gillar Abba. Jag är verkligen ledsen. "Behandla honom väl, han är din bror ... "

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar dig?                                                 

-Jag gör de flesta av texterna, Phil gör en del också. Jag skriver om det jag ser händer runt omkring mig, så de flesta låtar är anti-apati och mot regeringen. Jag hatar rasism, sexism och homofobi, så några av mina texter försöker återspegla detta. Jag läste en bra bok om Muhammad Ali, så jag skrev en sång om hans ställning mot Vietnamkriget, och jag såg till att den muslimska saken togs upp på ett positivt sätt  i texterna - politiker och media i Storbritannien har försökt att måla alla muslimer som onda sedan 11/9, men inte alla faller för skit, tack och lov. Sympathy For Dying Dolls är ungefär det sätt som TV, tidningar och filmer använder kvinnor för deras utseende när de är unga, sedan kastas de åt sidan när de blir lite äldre. Vi säger ÅT HELVETE med den skiten!

Gör ni några covers när ni spelar live, vilka (om ni gör det)?

-Vi körde The Harder They Come på vårt album - vi hade spelat den live i flera år och inte alltför många punkband har spelat den. På senare tid har vi gjort en punkig version av Bob Marleys Redemption Song, som definitivt är med på nästa album. Dan har alltid varit en livefavorit. Vi kan slänga in en Ramoneslåt när som helst, och vi kan några Clash låtar att spela live.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Det gör och det borde. En sak som jag hatar med punkscenen är att några rasistiska band glider alltid igenom. Vi vill inte blanda oss med dessa idioter.

 

Bästa politiska band / artist?

-The Clash, Manic Street Preachers, Disposable Heroes of Hiphoprisy, Public Enemy, Dead Prez, de tidiga Dead Kennedys (Vad är poängen utan Jello?), Oh yeah, Jello Biafra och Guantanamo School of Medicine, the MC5, Rage Against The Machine. Men The Clash och Manic Street Preachers mestadels ...

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv) Jag menar folk som lyssnar på musik)?

-Visst, musik, filmer och böcker, även konströrelser som Dada, Surrealism ... titta på maj 1968 - folk kommer ihåg situationistiska affischer och slagord lika mycket som upplopp.  

Har ni gjort något mer än Universal Suffering? Om ni har det hur kan jag få det?

-Ja, vår 7 "" Freaks "EP -,  vi hittade en låda med dem förra månaden och tog med dem till Rebellion. De sålde slut på en minut. Om vi hittar mer, ska vi ha dem till försäljning på vår hemsida. Skrutt kan få en gratis kopia, så klart. Om du ser dem på eBay, är de alltid för dyra. Vänta tills vi får dem ut på nätet. Freaks mp3s är inte tillgängliga.

 

Är det viktigt att släppa era skivor som "riktiga" skivor ??

-Jag tycker det. Det enklaste sättet är att sälja dem på spelningar - du kan inte sälja mp3-filer på spelningar. Vårt album finns på iTunes, Amazon mp3, Google Play, etc, men det stora problemet är att få publicitet, så att folk vet att det är ute. Vi kan stödja alla indieband, men eftersom vår image är punk, och det är inte 1977 längre, vill inget media  veta. Så vi är tillgängliga över hela världen, men det kan gå om intet. Vi har tur att några stora tidningar, som Tysklands Ox-Fanzine och Storbritanniens Vive Le Rock och Big Cheese, alla gav vårt debutalbum 8/10. Jag skickade ut hundratals cd-skivor ut när den släpptes. Vi hade ca 5 eller 6 recensioner. Alla br, men det kommer inte upp till ytan. Det är ett bra jobb som vi inte gör för pengarna men det skulle vara trevligt att höras av massorna.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Det finns troligen en massa saker, jag kan inte komma ihåg, allt vi gör är att driva med  varandra i bandet. Vår andra konsert någonsin var en spelning ihop med GBH i Edinburgh, det var vår längst bort spelning på den tiden, och Tef körde tillbaka mitt i natten och nästan somnade vid ratten. En annan gång vi körde utan att stänga bakdörrar i vår van, och vår gamla rytmgitarrist föll ut bakdörrarna - Han tyckte inte att det var roligt, men vi låg på golvet och skrattade. Vi speladepå  en festival för ett par år sedanoch en kille kastade lera på Phil, så efter den låent öste upp en stor näve och kastade tillbaka den i killarnas ansikte - vakterna sade till Phil och han gick fram till sin mikrofon, vilket fortfarande hade fördröjningseffekterna påslagna, och han skrek till vakterna"FUCK oFF-off-off-off (off)!"

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Vår publik är blandad, det finns ungdomar som fortfarande går i skolan som kommer för att se oss, och det finns pensionärer där. Vi gjorde några t-tröjor förra månaden och det var alla små och medelstora storlekar som sålde slut i början - det finns bara en XL och en XXL kvar. Vi skall får mer gjort på mindre storlekar, för det är de skinny-ass kids som köper dem alla. Vilket är trevligt. Men generellt är det en bra blandning. Fler kvinnor skulle vara bra -ta det inte på ett kvinnofientlig sätt, som sagt, kvinnor är där det händer. Alla mina favorit basister är kvinnor.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet? 
Detta är presonliga val som kommer till mitt huvud just nu. Taf är i Spanien just nu och Phil sover ännu(det ÄR eftermiddag)...
RECORDS: 
1. The Holy Bible, Manic Street Preachers; 
2. Bad Brains, Bad Brains; 
3. Give Me Convenience Or Give Me Death, Dead Kennedys; 
4. Crossing The Red Sea With The Adverts, The Adverts; 
5. It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back, Public Enemy

SPELNINGAR: 
1. Who / Joe Strummer, Glasgow SECC, 2000 (jag träffade Joe medan The Who var onstage);

2. Manic Street Preachers, Newcastle Riverside, 1991 (råa tidiga Manics, som att titta på återfödelsen av punkrock);

3 Rebellion Festival, Blackpool Winter Gardens, 2014 (The Exiles spelade, och vi fick se och träffa så många bra artister - inklusive TV Smith från The Adverts som kallade vårt album "en stor rock'n'roll skiva" - The Lurkers gav oss ett skrik på scenen också);

4 OFF !, Glasgow konungTuts 2012 (hela bandet älskar OFF !, så vi var alla på denna spelning);

5. Sex Pistols, Glasgow SECC, 2007 (jag hade aldrig sett dem förrän kvällen innan i Manchester, men de rockade av taket på den här Glasgow showen, och jag fick Steve Jones plektrum)

 

VIKTIGASTE SAKERNA I LIVET

1. Socialisme

2. Environmentalism

3  Sex

4. Droger

5. Punkrock

 

Jag jämför er lite för Jam och även "nyare" band som Red Letter Day, Price, Red London, vad sägs om det? Alla andra band ni jämförs med?) ??

-En av mina senaste låtar låter lite som That's Entertainment, det vokala melodin i alla fall, och musiken påminner mig om Generation X och The Clash. Det är inte för snabbt, och Tef kan inte göra långsamt, så vi kanske gör det som en akustisk låt. The Words är en reaktion på en TV-show i Storbritannien kallas "Benefits Street", en "dokumentär" från en gata där det finns ett stort antal arbetslösa. "Dokumentär" kan betyda vad som helst, regissörer och tv-bolag har alltid satt dagordningar och deras uppenbara agenda i detta fall var att avleda uppmärksamheten från de rika bankirer och politiker som orsakade den senaste finanskrisen. Det var inte arbetslösa som kraschade bankerna, men de får skulden ändå. Jag hatar jävla superrika jävlar som inte kan ta ett visst ansvar. Så i den här låten, som heter "Kitchen Sink", tar jag en promenad ner Parasite Street - där rika människor bor - och jag säger vad jag tycker om dem. Vi har några låtar som låter som DK, vissa som The Clash, men de är alla Exiles låtar. Jag hör inte The Jam i oss men andra gör det. Det är bra. Det är oftast människor som gillar The Jam som jämför så det är en komplimang.

 

Förstår du att recensenter alltid jämför band med andra band? Är det störande när du försöker göra något eget?

-Nej, för det är det skrivna ordet, hur annars ska du få det hela att förstås? En del människor säger att det är lättj, men jag skriver så jag förstår, och jag måste skriva biografier och beskrivningar om bandet - Jag vet hur det är att försöka att inte tala om andra band,  alla dessa beskrivande substantiv, skrivna berättelser beskriver ackordbyten och solon. Vi gör det enklare genom att lista våra influenser när vi skriver om bandet. Jag skulle föredra recensenter pratar mer om våra texter och namedroppa ett par band som vi låter som. Våra texter är viktiga - vi gör inte kärlekssånger.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Gör ännu ett album, definitivt. Vi har 10 eller 11 låtar som definitivt skulle kunna vara med på det. Jag halvhoppas att en nåt bolag plockar upp oss och ger ut kanske de bästa 3 eller 4 låtar från vårt  första album med åtta eller nio nya, för våra nya saker är heta , musikaliskt, politiskt, textmässigt - låtarna är alla fantastiska. Vi skulle vilja spelapå Rebellion igen nästa år, och fler festivaler i allmänhet.

 

För dig själv?

-Skaffa en folkarmé och ta kontroll över staten.

 

Visdomsord?

- "Punk rock betyder föredömligt sätt till dina medmänniskor." - Joe Strummer

 

Nåt att tillägga?

-Ja. Hitta oss online på http://theExiles.co.uk/ och facebook.com/theExiles - köp vår CD, lär er texterna, vi syns!