Ett rop på Hjälp är ett Göteborgsband som verkligen håller sig till rötter och låter som ett gammalt göteborgskt proggband men det känns ibland som om ena foten står i punkhistorien men vi får se vad Kalle säger…..juni-2017

Ni har releasefest för skivan på lördag, hur är formen inför detta!
-Vi spelar några låtar från skivan i all enkelhet. Sen ”minglar” vi och tar en pilsner med besökarna och har det trevligt. Naturligtvis finns skivan att köpa också… Fast det var visst inte riktigt frågan. Formen inför spelningen är precis så osäker som den ska vara. Vi har inte spelat mycket ihop det senaste helt enkelt!

Vad har ni fått för respons på den nya skivan?
-Än så länge är det bara SkruttMagazine som skrivit om den vad jag vet, skivan har varit färdiginspelad ett tag, men vi har hämtat upp oss bra och kör ett svettigt genrep dagen före. Allt kan hända 😉och det var respons som vi blev glada för.

Ni har en del lustiga låttitlar, hur kommer ni på dem?
-Tja, det är väldigt olika. Ibland är det verkligen så att vi får ”värka” fram dem när låten är klar för att den måste heta någonting. Andra gånger är det tvärtom så att vi kommer på en titel som vi tycker är kul, och så gör vi en låt utifrån det.

Vem gör låtarna eller rättare sagt hur går det till när ni gör en låt?
-Det är också lite olika, men det är alltid någon av oss som suttit hemma och hittat på något riff eller något embryo till en låt och då oftast också några textrader och sedan bygger vi på det tillsammans tills vi har en färdig låt. Det är ett pusslande. Ibland har den som kommit med idén ganska klart för sig hur det ska bli i slutändan, men i de flesta fall så mekar vi verkligen ihop det tillsammans utifrån någons idé hemifrån kammaren. Med texterna är det annorlunda. De är enmansjobb. Har man påbörjat en text får man vara så god att slutföra den själv också. Det verkar bli bäst så.

Vad är viktigast, är det texten eller är det musiken?
-Musiken är viktigast. Och texten är också viktigast.

Ni låter som en blandning av Motvind och Nationalteatern och ibland lite Jethro Tull skrev jag om er. Vad tycker du om den beskrivningen?
-Jag har inte lyssnat mycket på varken Motvind eller Jethro Tull faktiskt, men Nationalteatern tillhör definitivt mina favoritorkestrar, så det är ju roligt såklart.

Hur beskrivs ni annars?
-Gammaldags hårdrock mest och stoner-rock. En beskrev vår första skiva ungefär med att det lät som stoner, men när sången kom in och var på svenska, så blev det progg. Den bästa beskrivningen kanske är ”näbbstövelprogg” som de skrev i GP om vår demo.

Hur skulle ni vilja bli beskrivna?
-Tja… Vi har ju blivit jämförda med band som vi verkligen gillar, som Trettioåriga Kriget och November, och det är ju roligt, men när vi jämförs med band vi inte lyssnat på så är det ju mer som ett lustigt sammanträffande. De banden är ju intressanta att kolla upp. Men vi försöker verkligen inte härma någon. Det är viktigt att det inte är för likt något annat, men givetvis influeras vi av all möjlig sorts musik.

Släpper ni skivan på eget bolag nu eller hur gör ni?
-Nja, den släpps digitalt på bolaget Human & Machine, men vinylen släpper vi själva. Bengans skivbutik säljer den i affären här i Göteborg och på postorder. Vi säljer den själva också.

Är det viktigt att få en fysisk skiva? Känns det som om man inte släppt någon skiva på riktigt om det bara skulle vara på nätet?
-Jag tycker nog att det ska finnas en fysisk produkt för att vara ”på riktigt”.
 

Berätta lite om varje medlem, tidigare band, band vid sidan av och ålder och intressen utöver musiken?
-Torbjörn Lorén från Fristad, trummor. Medlem i Strayfolk, Easy Keeper, Spotted Dogs, Peter Boie & Folk mfl. Yrke: Akustiker. Han är en jävel på att fixa med mikrofoner och preamps och mixerbord och spelar in massor med band i studion. Gillar att äta gott och dricka gott och skratta gott. La dolce vita helt enkelt.
Karl Malmqvist från Umeå, gitarr. Sociologie doktor och forskare. Medlem i Strayfolk, Berlinmuren, Spotted Dogs mfl. En rackare på elgitarr, mandolin och banjo och han drar sig inte för att få blåsor på fingrarna om en kontrabas behöver trakteras. Snäll och hjälpsam. Bokmal.
Daniel Johansson från Fristad, gitarr. Studerande. Spelar även i Centralstödet och Rytmus Modern. Intressen: Fotografi och arkitektur. Den enda i bandet som har ett favoritlag i Premier League. Sansad och balanserad.
Mikael Karlsson Karlsson från Lysekil, sång. Byggnadsarbetare. Vysotskij-tolkare. Den enda i bandet som har tatueringar lite här och var. Brygger IPA och APA i badkaret. Kan enstaka fraser på polska helt flytande.
Christoffer Ödman från Angered, klaviatur. Stränginstrument-försäljare, gitarr-reparatör och fiolbyggare. Spelar i Vier Brillen (som förresten delat scen med ovan nämnda Motvind), Easy Keeper, Strayfolk, Das Irische Bänden, Jerry Johansson Red, Berlinmuren mfl. Har inte tid till annat.
Kalle Berlin från Lysekil, bas. Medlem i Strayfolk, Lam Cham och Berlinmuren. Jobbar med kyrkogårdsförvaltning. Intressen: Litteratur, film mm.

Ett rop på Hjälp? Är ett bandnamn man inte riktigt kan placera men jag trodde från början att det var ett punkband? Hur har det mottagits?
-Det har vi fått väldigt blandade reaktioner på. En del har sagt: ”Det kan ni ju inte heta!” och andra tycker det är fräckt, men det verkar som att de flesta tycker något om det. "Jaså, är ni kristna?" fick vi som kommentar på namnet vid ett tillfälle också.

 

Vem kom på namnet? Ni var inte rädda att något band skulle snott namnet redan?
-Jag har för mig att det var jag som kom på det, efter att vi hade tänkt och klurat så länge och haft så många olika förslag så ingen orkade opponera sig till slut. Nä, men jag tror vi var överens om att det var ett lite udda och bra namn. Vi var inte rädda att det var taget, men det dyker upp mycket självmord och tråkigheter när man googlar namnet.

När ni är ute och spelar, vilken typ av band spelar ni ihop med?
-Alla möjliga. Oftast i någorlunda samma genre, dvs rockmusik.

Vilket är det största bandet ni har delat scen med?
-Vi har varit förband åt Graveyard en gång i Borås. Och vi har även varit förband åt Kebnekaise i Göteborg.

Politiska texter är det något som hör ihop med musik?
-Absolut!

Vilken är er mest politiska låt?
-”Nödvändighetens exekutör” skulle jag tro. Sista låten på nya skivan. Den är nog den mest genomtänkt politiska texten med en direkt koppling till den politiska verkligheten i Sverige på 2010-talet.

Bästa politiska band?
-Svår fråga, men Refused lyckades ju verkligen skapa en politisk estetik.

Finns det några bra band överhuvudtaget i Sverige just nu?
-Ja det gör det. Dungen är bra, och Träd, Gräs och Stenar håller väl på ännu? De är bra. Bob Hund är också bra. Här i Göteborg finns till exempel Uran och Tross för att nämna några. Och Cavem3n från Lysekil.

Snälla om du tänker till snabbt och utan att tänka efter för mycket, dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Ok. Skivor jag personligen håller högt:
* Kyuss - …and the circus leaves town.
* Black Sabbath - Vol. 4
* Neil Young - Everybody knows this is nowhere
* Bob Dylan - John Wesley harding
* Sen finns det ett band från Storbritannien som höll på under sextiotalet, The Beatles hette dom och de gjorde bland annat en skiva som hette Magical Mystery Tour. Den gillar jag mycket.
Konserter:
Black Sabbath - Spektrum, Oslo 1998 ungefär.
Peps Persson - Havsbadet, Lysekil 1998 ungefär nånting.
Neil Young - Slottsskogen, Göteborg 2008 ungefär sådär.
High On Fire - Sticky fingers, Göteborg 2009 ungefär på en höft.
Fläsket Brinner, Nefertiti, Göteborg 2010 ungefär eller däromkring.

Om jag säger punk, vad tänker du då?
-”Skit i etablissemanget”-attityd. Energi.

Hur tycker du det är att leva i Sverige annars med alla SD:are, andra idioter etc? Överväger de kloka ännu?
-Frustrerande. Man kan känna sig uppgiven och politiskt deprimerad. I våra texter och vår musik kan man nog ibland skönja bearbetningar av sådana känslor kring detta. Men alla asylsökande, papperslösa, muslimer, romer och andra som inte passar in i SD:s och deras gelikars föreställning om vad som är svenskt utgör ju merparten av mänskligheten. Det är ju de som drabbas värst av deras framfart, och det kanske är alla dessa man borde tänka på i första hand snarare än hur man själv känner. Sen hade det ju varit väldigt behagligt om de vore idioter, men det är de ju inte. Då hade de aldrig lyckats röna sådana framgångar som de har gjort. Det är nog riskabelt att avfärda dem som pajasar, som man gjorde med nazisterna i början, för det blev ju inget vidare bra.

Om ni kunde spela ihop med fem band , levande och döda vilka fem band skulle du vilja dela scenen med då?
* Black Sabbath
* Captain Beefheart
* Samla Mammas Manna
* Trettioåriga Kriget
* Och varför inte Rage Against The Machine?

Vad har ni för framtidsdrömmar som band?
-Vi skulle vilja spela live lite runt om i Skandinavien. Jag tror nog att vi har ett par skivor kvar i oss som ska ut också. Vi har pratat om att göra en koncept-skiva av något slag.

Vad har du själv för framtidsplaner?
-Musikaliskt vill jag fortsätta med låtskrivandet och utveckla det.

Visdomsord?
-Music is hard work

Nåt att tillägga?
-… Tror inte det… Tack för utrymmet!