Erika Boman

Hennes namn kanske inte låter något märkvärdigt men jag tycker att hennes musik gör det. Visst finns här in fluenser från Winnerbäck och Billy Bragg men Erika har ändå ett eget sound så det räcker. Efter många om och men så svarade Erika på ett gäng frågor från mig i augusti 2012

Berätta lite om dig själv?
-Jag är uppväxt strax utanför Göteborg och började spela musik ganska tidigt. det började med tvärflöjt och lite piano hos grannen, intresset för gitarr kom först senare när jag började gymnasiet.
Jag fick en gitarr när jag var runt 16 år och en vän som heter Daniel visade mej några ackord och efter det började det hela med låtskrivande och kärleken till gitarren och musiken. Det blev som ett sätt att skriva av sej sina känslor.
Efter gymnasiet sökte jag rock och poplinjen på folkhögskolan i Nyköping och där började väl musiken ta fart på allvar. Nu sitter jag här 9 år senare med första skivan släppt och det känns kalasfint.
Har du spelat i några band tidigare eller spelar du med några band just nu?
-På gymnasiet startade vi några band, det första var Nán Kàn, vi spelade lite på skoj, engelsk-kinesisk hatpop kallade vi det för. sen startade jag tillsammans med några vänner det lite mer seriösa Argumental som höll i nåt år.
Just nu spelar jag bara mitt eget tillsammans med mitt gamla band ballaLAJKA från Luleå och har hoppat in och gästsjungit ett par gånger med deras band Dodeskaden.
 
Förutom den senaste skivan som jag fick från Dick Lundberg har du gjort något annat?
-Det har blivit en del demoskivor med ballaLAJKA men det här är det första jag släpper på riktigt om man säjer så.
 
Du ser ju lite punkig ut om man säger så...är det musiken som du är uppväxt?
-Det är det. När jag var runt 13 år fick jag väl upp ögonen för Ramones och sex pistols och sen gick det vidare där ifrån.
 
Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Det finns säkert många olika synsätt på vad punk är, att det är mycket politik och samhällskritiskt jag tycker också att punk är att få vara sej själv och att få uttrycka sej som man vill.
 
Hur har responsen på nya skivan varit?
-Har fått mycket positiv respons och hoppas att när jag nu kan ta mej ut och spela igen att det bara ska bli bättre och bättre. visst får man räkna med lite kritik och att folk tycker olika, men jag har gjort en skiva som jag är nöjd med.
Vad jämförs du med? Har du hört de jag jämför dig med Patrick Fitzgerald och Billy Bragg?
-Den som jag oftast jämförs med är väl Lars Winnerbäck men jag gillar också din jämförelse, Billy Bragg är nån jag lyssnat en del på ändå.
 
Varifrån får du inspiration till texterna?
-Jag skriver mest om saker jag ser och saker som händer mej eller vänner och runt omkring. det är ett sätt att få ur sej saker. istället för att skriva dagbok liksom.
 
Är det bra att bo i ett högerstyrt land, får man mer inspiration till ilskna texter då?
-Jag anser mej själv inte skriva så politiskt, så jag kan inte riktigt svara på det för min del.
 
Politik och musik, hör det ihop tycker du?
-Det är klart det kan göra det.
 
Bästa politiska artist/band?
-Hoola Bandoola har jag alltid gillat och lyssnat mycket på
 
Fem favoritskivor just nu?
Det blir nog lite från spellistan på min telefon
Juliette & the licks - Four on the floor,
Lars Winnerbäck - Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen,
Rancid - Let's go,
Levellers - Headlights white lines black tar rivers,
Dropkick Murphys - The meanest of times
 
Fem favoriter all time?
-Måste tänka efter. har inga särskilda plattor jag kommer på men artister och band som alltid hänger med är Totta Näslund, Lars Winnerbäck, Dropkick Murphys, Flogging Molly och Ulf Lundell. den listan kan göras lång.
 
Första skivan du köpte?
-Det var nog nån skiva med Roxette
 
Var står du i debatten om nedladdning kontra fysiska skivsläpp?
-Det kan ju vara bra sätt att få upp ögonen för nya artister men samtidigt tycker jag det skulle vara tråkigt om inga skivor skulle släppas fysiskt längre.
Det finns som tur är fortfarande folk som tycker om att få nåt att hålla i, en bok att bläddra i och sätta in en skiva i spelaren och njuta.
Vad är det för typ av folk som kommer till dina konserter?
-Unga, gamla, punkare, poppare - en salig blandning av härliga människor.
 
Vilket är det största bandet/artisten som du har spelat ihop med?
-Måste nog säja att det var när jag och min bassist körde ett par spelningar som förband till Pugh Rogefeldt. det var härligt.
 
Vad tycker du annars om att bo i Sverige idag? Vad är bra och vad är dåligt?
-Det är ett härligt land. jag åker en hel del tåg runt om i landet då jag har vänner lite överallt så jag får se olika delar av landet. det är fint tycker jag.
Skulle säkert kunna gå in på nåt politiskt här men jag väljer att avstå.
 
Finns det några bra band i Sverige idag?
-Det tycker jag. bra artister och bra band. Jag lyssnar på så mycket blandat så jag vet inte vad jag ska nämna riktigt. Ibland står det helt still i huvudet.
 
Är det inte ganska självutlämnade att sjunga på svenska, inga tankar någon gång att sjunga glättiga kärlekstexter på engelska?
-Jo det kan det vara, men jag tycker också att det är lite det som gör det så roligt och skönt att sjunga på svenska. När jag började skriva eget så körde jag på engelska men det blev så opersonligt på nåt vis.
 
Framtidsplanerna med musiken?
-Först och främst gäller det för mig att komma ut och spela lite mer, det har varit ett ganska långt uppehåll då jag mått ganska dåligt men nu är jag på bättringsvägen och snart i form igen.
Så det blir till att ge sej ut och spela, sälja skivor och sedan jobba på nästa album. Har redan en hel del färdigt material så vi får se vad som händer.
 
För dig själv?
-Må bra och inte falla ner i nån depression igen men det känns som att jag fixar det här nu.
 
Visdomsord?
-Alla är vi perfekta, lite defekta och helt fantastiska.
 
Nåt att tillägga?
-Tack för en trevlig intervju
 
Hur kom skivtiteln till förresten?
-Den kom från låten med samma namn och jag känner att det är lite så som man är. perfekt, lite defekt men ändå fantastisk. Tyckte att det passade bra.