Erasoka kommer från Baskien inte Spanien. Det är verkligen viktigt för dem att vi vet det. Det tog lite tid, men detta kom ut på min webbsida september-okt 2015

 

Snälla berätta lite historia i gruppen?

-Vi började spela som ett band 7 år sedan, i den sista delen av 2008. Lores gitarr, Lavin elbas, Iñaki trummor och Ibon gitarr och sång.

Under 2009 spelade vi in vår första demo. Fyra låtar i baskiska (de sämsta låtarna i historien om Oi!). Ett år senare, kom vår första skiva ut,  inspelad i Lazkano studio Arrasate med titeln Itzalpetik. Trots att vi spelade in vår andra skiva heter Plastic Mask Assassin under 2011, kom den ut ett år senare, våren 2012, och det är vårt senaste album.

Förutom de albumen ovan, spelade vi in några låtar för samlingar. Vår senast inspelade låt är "Otra Noche", som handlar om en konsertdag.

Numera eftersom en av våra gitarrister studerar i Madrid, så spelar vi bara ett par konserter per år. Vi väntar på den dagen för att starta turnera stad och städer med vår musik igen.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Tidigare band?

-Medlemmarna i bandet är desamma som den första gången i replokalen. Vi är fyra medlemmar: Lores, Lavin, Iñaki och Ibon. Vi är alla 21 och 22, vänner sedan den första dagen i skolan och Lores spelar gitarr. Han studerar flygteknik i Madrid, och därför kan vi inte utvecklas så mycket som vi vill. Även om han studerar till att bli ingenjör är hans jävla dröm att leva på musiken.

Lavin är vår basist. Han har en äldre bror som spelade i Lehertu Arte (nedlagt oi! Band). Trots att han på helgerna är illa berusad, sä är han under veckan alltid upptagen och allvarlig, och han började att arbeta som sjukgymnast. På fritiden, bortsett från att spela bas, spelar han rugby i Getxo.

Vår trummis är Iñaki, läraren i bandet. Hans framtid är att lära barn, men nu är han hängiven till att träna judo och kickboxning.

Slutligen har Ibon studerat så mycket han kan om det baskiska språket, språket i vårt land, Baskien. På eftermiddagarna, spelar han rugby i samma lag som Iker och ibland han repar han med sina andra band, MadSkins och Doubling Boys.

 

Jag kan höra mycket båda oi, punk och små hardcore influenser här i er musik? Har jag rätt? Favoriter från förr?

-Varje en av oss har individuella influenser. Vi har lyssnat på Oi !, Metal, Hardcore, Rock & Roll och några andra typer av musik.

Vi säger att vår musik är Brutal Oi !, blanda andan i Oi !, med kraften i metall.

 

 

Erasoka är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Vad betyder det? Vilket är det bästa bandnamnet du veta?

-Vi lever i en jävla land där vi inte vill leva. Det ärmånga år sedan basker börjat återta vår identitet. Vi kämpar mot två nationer som  inte vill lämna oss leva ensamma. Vi vill återta Baskien av Spanien och Frankrike, fria och oberoende.

Erasoka är ett verb på baskiska som betyder ungefär "slåss". Naturligtvis har vi inte t det är det bästa namnet i historien om Oi !, men vi är stolta över det.

Det är svårt att veta vilken som är det bästa bandnamnet, skulle kunna vara ordlekar som 4 Skins, Sex Pistols, ....

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det bästa med livespelningar är att lägga märke till aggressiviteten hos människor i deras halsar, att lyssna på när folk sjunger dina texter, att se kroppar som rör sig till din musik ...

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-För oss det bästa stället att spela är i vår stad, Algorta. Här är våra spelningar fulla av vänner och supportrar som känner till våra låtar. Det gör konserten lätt och det gör att du känner kraftfull.

Det sämsta stället att spela är en plats med få människor där ingen kan dina låtar, men ibland är det bra, när spelningen är någonstans där du aldrig har spelat och det ger dig chansen att vinna publiken.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Spanien just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Eftersom vi inte åker så mycketgenom Spanien, så vet vi inte så mycket om situationen där. Här, i Baskien, är komplicerat att få till en konsert för att spela den här sortens musik.

Vi har spelat med band från vårt land som Orreaga 778, Doubling Boys, Kaleko Urdangak, Aggressive Combat, Never Surrender. ...även med Non Servium från Spanien.

Alla band som vi har spelat med är Oi !, Punk, Psycho eller Rock band.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Aggressiv, övertygande och melodisk.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är klart att inte bara en typ av musik eller ett enkelt ord. Ända sedan vi var barn så har vi känt det inom oss, som en gaturörelse som återvinner sin plats i denna föränderliga värld, och kämpar mot orättvisa situationer där folket bor nu. Men var och en av oss lever punk / oi! stil på sitt eget sätt, blandas med andra stilar eller gatukulturer.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-För oss är det bra. Människor kan lyssna på din musik var som helst, bara klicka på en knapp. Vi tycker att det är en expanderande verktyg, bra för alla band som verkar för skojs skull, dåligt för dem som spelar för pengarna.

 

Hur är det att bo i Spanien nu? Politiskt?

-Vi är inte spanska, men tänker att frågan refererar till den plats där vi bor, då måste vi säga att det är en skit.

Baskien är uppdelad i två nationer, Spanien och Frankrike. Den del där vi bor är spansk. Ett av de otaliga skäl till varför vi inte vill vara spanska är att alla politiker i Spanien är en jävla gäng fittor, Dumhuvuden, själviska, lögnare och hycklare.

Det värsta är att folk fortsätter att rösta på samma jävlar, som stjäl, ljuger och manipulerar.

I Baskien är det liknande, bara politiker som går efter sina intressen och i stället för att plädera för vårt välbefinnande, skiter i oss vill bara ha våra röster.

Vi använder vår röst till närmaste politiska parti. Vi ger vår röst till vänster även om var och en av oss har sina egna idéer.

 

Finns det några bra band från Spanien nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Nu, särskilt i Madrid finns en boom av klassiska Oi! band. Här i Baskien, liksom i vår stad, ca 4 år sedan hade vi en boom av Oi! och street musik band, men nu har de flesta av dem försvunnit.

 

Skinrörelsen i Spanien (och jag förmpdar i övriga länder runt om i världen) har alltid har sina upp-och nedgångar. När vi började spela för några år sedan var det på toppen och många människor följde punkströmmen, men numera är den ganska död. Vi hoppas att det kommer att komma tillbaka en dag, liksom många andra trender.

 

Vad vet du om Sverige?

-Vi vet inte mycket om Sverige. Vi vet att det är ett land i norr mellan Finland och Norge.

Vad bra, vi vet lite om Vikingar; de män som kämpade för att överleva och leva i norr. Deras liv var annorlunda än andra, liksom baskerna gick till Newfoundland eller andra platser långt från sina hem byar, vikingarna reste på havet på jakt efter nya platser att upptäcka.

Många säger att vår kultur är mest lik de nordiska europeiska kulturerna, det är ett ämne som är känt i hela Spanien. Kanske beroende på det regniga kalla vädret finns ganska mycket skillnader mellan södra Europas länder (och det kommer att ses i våra ekonomiska och sociala framgång trots att vi befinner oss i en stor kristid)

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Vi är säker på att det i Sverige finns en massa bra band, men vi känner inte till många av dem. Vi har sett Perkele två eller tre gånger i Baskien. Och vi vet att City Saints kommer från Göteborg.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar erg? Både på engelska och på spanska? Varför?

-Ibon komponerar de flesta låtarna. I våra texter talar vi om situationen för vårt land men även om en berusad natt ... Vi försöker att sjunga på olika språk (baskiska, spanska och engelska) för att nå fler människor och att skapa variation med vår musik. Dessutom försöker vi att lägga till olika typer av musikstilar till våra låtar för att öka variation  (Rock & Roll, Hardcore, vissaMetal ...)

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Vi tror att en stor del av våra spår, kommer politik och musik tillsammans. Som vi sade på  Erasokas sång på första albumet, en av anledningarna till att skapa bandet var att expandera våra idéer och meningsskiljaktigheter till världen. Vanligtvis rock, punk, oi! ... Band blandar dessa två eftersom de är födda i ett obekväm situation de vill rapportera om. Våra mest politiska låtar kanske är We are condemned, Infamous Glory, Itsurakeria…

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Ja, Ibland människor lyssnar på låtar som gör dem starka, får dem att känna sig bekväma eller helt enkelt får dem att le ett tag.

I våra låtar försöker vi göra vår ståndpunkt, våra idéer, vår situation till andra människor. Ibland, instämmer de med oss ​​och du känner ett ansvar för all påverkan du kan ge till andra ... så det är en känslig rättighet (som farbror Ben sade till Peter Parker, "Stor makt innebär stort ansvar"). Om du gör ett misstag kanske du kan leda människor till ett dåligt sätt.

 

Er CDs omslag ser riktigt bra ut, är det viktigt att ha en skivomslag som visar människor vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör era omslag?

-Det är klart att när du ser en CD-omslag kan du få en uppfattning om vilken typ av musik du ska hitta inne på CDn, så ja, det är viktigt att utforma (eller försöka utforma) en fint omslag för att visa lite av dig själv innan man öppnar den. Vår favoritdesign är det på senaste CD:n utan tvekan, och den är gjord av många vänner som är skickliga designers.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivorr? Varför eller varför inte??

-Även om numera internet är det viktigaste verktyget för alla och allt, anser vi det viktigt att få ut fysiska kopior av dina egna musikaliska poster. Det finns alltid någon som vill köpa en kopia eftersom de har sympatier med ditt band eller för att han tycker om att äga fysiska cd-skivor. En dators musikarkiv kan lätt försvinna, men en riktig CD gör det inte.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Vi tog en whiskyflaska innan en konsert. Du kan föreställa dig vad som hände efter det ... var och en av oss började spela varsin låt.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat ihop med?

-De flesta av vår publik är unga, mellan 17-30 år, nära till oss och vår musikscen. Vi inte missar ingen i våra konserter, vi erbjuder konserter för dem som vill komma till våra spelningar för att lyssna våra låtar och alla är välkomna.

Kanske Cockney Rejects.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Favorit skivor The number of the beast (Iron Maiden), Confront (Perkele), Ace of spades (Motorhead), blanco y negro (barrikada), Hey ho! Let’s go (Ramones)

Favorit konserter: Iron Maiden (BBK live festival), AC/DC (Bilbao San Mames Stadium), Cock Sparrer (Durango), The Adicts (Astrabudua), Perkele (Durango)

Viktigaste sakerna i livet: Familj, flickor, öl, musik och vänner

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Vi har inte så mycket intervjuer, så det är inte tråkigt att besvara någon gång ibland.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hhade du valt?

-Motorhead, Social Distortion, Cock Sparrer, Bad manners och Pantera.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför musiken ??

-Självklart är musik ett sätt att få ut frustration, men vi tror inte om man kan bli en trevlig person är beroende av det. Som vi sade i de föregående frågorna,  musik kan förändra ditt liv men inte alltid.

 

Vilken är den mest udda fråga du någonsin fått i en intervju?

-Vem har den största penisen i bandet?

Ja verkligen.

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

-Vem är det mest korkade personen i hela världen? Vår basist

 

Framtidsplaner för bandet?

-Okända

 

För dig själv?

-Försöker att hålla kampen vid liv om  Baskien, njuta av våra liv och få ett ligg oftare.

 

Visdomsord?

-Artzaia. Kom ihåg det.

 

Nåt att tillägga?

-Ring oss så vi kan få spela där i Sverige tack! Det skulle vara en ära.