Ebbe spelar trummor i denna lite annorlunda danska grupp. Med annorlunda menar jag att de kanske inte är en grupp i den stil som jag brukar intervjua på dessa sidor. Men jag hoppas att ni skall uppskatta denna popgrupp som är en av Danmarks mest spännande.  Mars-05

 

Historia?

Jo, ser du, en sommardag för några år sedan så satt jag och Mikkel på ett torg i Köpenhamn med var sin öl i handen. Solen värmde och det kändes meningslöst att göra något annat än att sitta här och njuta av livet. Men vi började snacka om att bilda ett band Vi hade varit vänner länge och vi hade tidigare försökt att ha band ihop men nu kändes tiden helt rätt till att göra något helt nytt tillsammans. Vi var helt oeniga i frågan om vilken musik vi skulle spela men det kändes också riktigt. Vi kom överens om att vi ville spela någon slags electro country med skramliga trummor och glödande spröd sång.Detta ledde till många nätter i min 11 m2 lilla replokal och den blev snabbt till en liten ministudio. Vi insåg ganska fort att en kvinnoröst skulle passa bra till det vi spelade och det dröjde inte länge innan Camillas gyllene röst var en fast del av vår musik. Vår första konsert var som trio, där jag försökte att spela kontrabas och trummor samtidigt. Det var inte lätt. Men vi kunde inte skapa det sound som vi efterhand utvecklade så min gamle vän Jakob fick fast plats som basist i bandet. Så nu efter 2 år med hårt arbete och långa nätter i vår lilla studio så kände vi att vi hade ett album färdigt.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, instrument, familj, eventuella jobb och något hemskt om varje medlem?

-Jakob Nielsen, 34 år, bas, bor tillsammans med sin käresta och studerar IT.

Camilla Florentz, 24 år, sjunger och spelar keyboard, bor tillsammans med sin käresta och studerar religion. 

Mikkel Max Hansen, 29 år, sång och gitarr, bor tillsammans med sin käresta och jobbar heltid med Epo-555. 

Ebbe Frej, 30 år, trummor, gitarr och elektronik, bor tillsammans med min käresta och har en liten son och jobbar heltid med Epo-555.

 

Band före? Eller bredvid Epo 555?

-Jag har spelat med en massa band tillsamman med Mikkel tidigare - det mest framgångsrika i Danmark är nog Airport. Dessutom spelar jag trummor i en del andra projekt vid sidan av Epo-555 - tillsammans med sångerskan Lise Westzynthius.

 

Jag kan tänka mig att ni har fått många frågor om ert namn, men hur kom ni på detta?

-Det är en hemlighet :-)

 

Är namn viktigt för ett band att ha, då menar jag att ha ett namn som syns!

-Självklart!

 

Dexter Fox har jag med er, har ni gjort något mer?

-Dexter Fox är den enda skivan vi har gett ut. Utöver detta så har vi gjort många andra låtar färdiga – dels sånger som inte kom med på Dexter Fox och dels låtar som är gjorda för andra(till exempel ges denna månad ut en tribut till Kim Larsen som vi har lovat att göra en låt till) Så jobbar vi för fullt på låtar till en ny platta. Processen kan följas på vår hemsida  www.epo-555.dk där vi fortlöpande laddar upp nytt material.

 

Dexter Fox, vem är det?

-Dexter Fox är en mycket viktig figur i plattans textuniversum. Han är en mexikansk laglös och ökenräv. Med en flaska tequila i ena handen och en whisky i andra så skjuter han skarpt både till höger och vänster men han håller nästan alltid armen om Angelina och är därmed hennes ventil. Dexter Fox är en symbol för det revolutionära samfundet, både riktat mot makthavare och alternativa. Han bränner broar och spränger mentala bomber. 

 

Jag jämför er lite med Cure, kommentar?

-Tjoh, jag är gillar Cure och är nog bara glad för den jämförelsen. 

 

Vilka andra band jämförs ni med?

-Vi har hört så otroligt många olika referensband genom åren . Oftast är det band som My Bloody Valentine, Calexico, Yo La Tengo, Dat

Politics, Flaming Lips, Pixies ... till och med en touch av svenska Bob

Hund. Det är svårt att själv sätta de jämförelserna efetrsom vi inte har försökt att låta som något speciellt band eller speciellt sound som vi kan referera till. 

 

Hur är rocklivet i Danmark nuförtiden, förr kände vi bara till Gasolin

och DAD och Sanne Salomonson? Finns det något bra?

-Ja, de senaste åren har indierocken blomstrat upp. Beror nog mycket på att Crunchy Frog har haft stora internationella succéer. Det tänder hopp i folks små hjärtan - ett hopp om att världen utanför Danmark skall kunna ta emot annat än Aqua och Olsen Brothers. Det är väl som tennis i Sverige-  . - Björn Borg-effekten :-)

 

Ni räknas som ett av de bästa banden i Danmark 2004, hur känns det?

-Det kändes skönt – och lite oväntat. Vi har ju hittills gjort musik för vår egen skull och som något vi kan hoppa runt till – och nu plötsligt är vi inte de enda som gillar den. Det är naturligtvis en stor tillfredställelse eftersom Dexter Fox är gjord på helt egna premisser och helt utan att någon annat än våra hjärtan bestämde. Därför är också upplevelsen att andra kan gilla plattan mycket speciellt

 

Finns det några svenska band som ni gillar?

-Jepp, vi gillar Bob Hund väldigt mycket.På den senaste låten vi gjorde spelade Bob Hund-Johnny ett fantastiskt solo!

Jag hörde för några dagar sedan en fruktansvärt bra låt från ett soloprojekt med sångaren från Weeping Willows – väldigt bra!

Håkan Hellström gillar vi mycket. Otrolig energi live. Jag spelade med annat band som spelade ihop med honom på en konsert i Helsingfors och fick helt oväntat en konsertupplevelse för livet. First Floor Power har också fångat vår uppmärksamhet med några riktigt bra låtar med en annorlunda charm. 

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Kontrast, spontanitet och genomarbetad.

 

Hur är en bra konsert med er?

-Uh, det beror mycket på var vi är. Spelar vi på en liten klubb med en tätt packad publik , så försöker vi leverera så mycket energi som möjligt så att vi hoppas att folk hoppar med oss. Spelar vi på en större scen så är det ofta mer upplagt och då arbetar vi mer med ljud och uttryck. På en perfekt konsert kombinerar vi de två sakerna.

 

Hur ser er publik, är det alla sorters människor? Eller drar ni någon speciell sorts publik?

-I Danmark har vi efterhand fått en stor publik, många av dem har efterhand blivit våra vänner. Jag har svårt att säga en speciell ålder eller speciellt kön eller liknande, det speciella är kanske att vi inte har någon speciell musik  :-)

 

Hur mycket säljer en grupp som Epo 555?

-Uh, det är siffror som inte har en aning om.

 

Crunchy Frog, är det ett bra bolag?

-Ja, det är det enda riktiga bolaget för oss

 

Har ni fått respons från andra länder?

-Ja, vi har fått många personliga reaktioner – senast var det en tjej från Japan. Det är fantastiskt att tänka sig att en människa så långt bort kulturellt och geografiskt har kunnat få ut något av vår musik. Världen har blivit så mycket mindre med hjälp av internet och det har blivit ett viktigt kommunikationsredskap och effekten av det är tydlig när man får direkt respons från utlandet.

 

Hur har recensionerna varit på Dexter Fox?

-De har mestadels varit riktigt bra!

 

Bryr ni er om recensioner?

-Jo, ibland dyker det upp en recension som nästan kan verka som inspirerande för oss. Andra gånger jämförs vi med band som vi inte känner till och då kan det vara intressant att köpa plattan och kanske upptäcka ett helt nytt universum. 

 

Vilken är den konstigaste recension ni har fått?

-Det kan jag inte komma på här och nu. Det har varit så många och jag kommer inte ihåg någon som skulle vara speciellt konstig.

 

Har ni blivit riktigt ledsna efter att ha läst en recension?

-Nej, men vi har haft tur och inte fått någon riktigt dålig recension.

 

Snälla ranka 5 favoritskivor, 5 favoritkonserter?

-Det ändrar sig hela tiden men så här är det just nu:

Skivor:

MBV: Loveless

Flaming Lips: CLouds taste metalic

Joni Mitchell: Don Juan's Reckless Daughter

John Coltrane: Giant Steps

Boo Radleys: Giant Steps

 

Konserter:

Flaming Lips, Amager Bio, København 2002

Sonny Rollins, Montmartre, København ca. 1985

Calexico, Amager Bio, København 2003

Nirvana, Roskilde Festival 1992

Björk, Roskilde Festival 2003

 

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första:Disney: Historien om Dumbo!

Senaste: Mercury Rev: The Secret Migration

Dyraste: Uh, jag köper inte skivor för att samla på dem. Förutom Mercury Rev köpte jag Yo La Tengo: Summer Sun, och det kostade 200 DKK, men det är inte heller så mycket för ett dubbelablum på vinyl, eller?

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Helt klart Mezzoforte: No Limits

 

Det här med nedladdning av musik, skall det vara så höga straff på det?

-Nej.

 

Laddar du ner något själv? varför eller varför inte?

-Ja, men det är ju möjligt i laglig form också. Igår satt jag och gjorde en research på andra danska band och det fanns en massa bra musik till gratis och laglig nedladdning. Ifall jag någonsin laddar ner så blir det på Limewire eller liknande PTP-ställen,men det är inget jag sparar på. Antingen gillar jag det jag laddar ner och köper plattan eller så gillar jag det inte och då är det ingen idé att spara mp´3:orna.

 

Hur ser framtiden ut för bandet?

-Tja, nu skall vi ut på en turné till Island och USA och efter det en turné i Danmark. Lite längre fram i framtiden kommer säkert vår nästa platta ut också som vi hoppas blir lika bra som Dexter Fox.

 

För dig själv?

-Jag hoppas att kunna sitta med Mikkel i studion många år till. Det är så fruktbart och meningsfullt för oss båda två. Samtidigt ger det mig så mycket energi som gör att trots relativt mycket jobb som det är så orkar jag ge mycket till min lilla familj.

 

Visdomsord?

-Hip hop don't stop!

 

Nåt att tillägga?

-Nix