Epidemics är ett riktigt bra punkband från Umeå som jag hade missat helt. Men nu är det fixat och jag fick deras två skivor som var fyllda med extremt bra punkrock. Oktober-2014

 

Detta är en fortsättning eller rättare sagt efterdyning av Disconvience(svårstavat, tur att namnet byttes;-)) . Vilka andra band kom ni ifrån?

-Hehe, ja förutom Disconvenience så hade vi spelat i exempelvis The Rats (Erik), Personkrets 3:1 (Richard) och The Koo-Koo's (jag,Emma). Richard spelar numera även i Misantropic, och Erik i Fukushima och Eaten Raw. Vi har bytt basist ett antal gånger, och spelar nu med Emil, som är gammal dödsmetallare och numera kontrabasist i folkmusikbandet Ye Banished Privateers.


Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, jobb och något hemskt om varje medlem...nåt som nästan ingen vet?

-Vi är: Emma, 33 år. Ihop med Richard och mamma till två blonda yrväder. Jag frilansar som skribent och föreläsare inom DIY-kultur, samt jämställdhet och inkluderingsfrågor för Crossing Boarders. En hemskt grej om mig är att jag besökt Nobelfesten en gång.

Richard, 37 år. Ihop med mig och skyldig till mina två graviditeter. Tar dietistexamen i höst. Han kan få handleden att hoppa ur led med flit genom att knycka till den, vilket jag tycker är rätt hemskt.

Erik, 29 år. Sambo och veckopendlare till Dorotea i Västerbottens inland, där han jobbar som miljöinspektör. Han kan dra hemska snarkningar efter tillräckligt många öl.

Emil, 31 år. Farsa till ettåring, sambo. Skådespelare och regissör. Åkte en gång till USA i 6 veckor för att enbart och uteslutande ägna sig åt discgolf varje dag.

 

Jag kan tänka mig att er musik går bra hem utomlands, har ni varit mycket utomlands och spelat? Var är bäst?

-Jovars, vi har gjort mången punkturné med spelningar på klubbar och squats runtom Europa. Vi har mest fokuserat på Tyskland, Polen och Tjeckien på senare år, för att där är bäst!

Hur beskrivs er musik eller rättare sagt vad jämförs ni med?

-Vi jämförs med klassiska punkband, ofta med Avengers och X-Ray Spex. Vi beskrivs som oftast som melodiös punkrock.

 

Hur skulle ni själva beskriva er musik med tre ord?

-Catchy politisk punk

 

Hur kommer det sig att det kommer så mycket bra musik från Umeå tror du?

-Avståndet till Stockholm som gör att vi måste ta oss i kragen och skapa själva, arvet från en röd universistetsstad, och inspirationen från en massa kreativa galningar som bildar en ständig spiral av nya band.


Finns det några bra band där nu?

-Massor, i spridda genrer. Men inom punk och hardcore så finns till exempel Misantropic, Fukushima, Fru Dörr, INVSN, T55's, Hellre Vargen, Trots, Jenny Nilsson och Demonerna, Lesra, Eaten Raw, Håll Det Äkta, Skörbjugg, Kira, Desolation State Riot med flera.


Var du själv inblandad i SxE vågen? Finns det något kvar av den?

-Inte jag, som växte upp i Småland, men de andra hann ta del av den. Ingen i bandet var dock sxe men de var på alla spelningarna och så. Det finns små spår kvar, och fortfarande gott om folk som är sxe; både gamla rävar och yngre kids.

 


Finns det några bra band i Sverige just nu tycker du?

-Massor. Kolla in affischen från Umeå Punkfest 11... Vi samlade väldigt mycket av det bästa just nu, i min mening. Jag älskar att det är så mycket bra från helt olika genrer, och inte så ängsligt trendkänsligt som det varit tidigare.

 

Senaste skivan är utgiven på Troglodyte...berätta om det bolaget?

-Troglodyte är en underetikett till Transubstans, som ger ut sjukt mycket inom garagerock, hårdrock och punkrelaterat. Sätet finns passande nog i Skivarp i Skåne.

 

Tycker du att det är viktigt att få ut skivorna fysiskt(jag tycker det är kanon eftersom jag samlar och anser bara att musik är på riktigt om man har det i handen)?

-Jo, det är ett bra sätt att få med sig och dela med sig av musiken när en är på turne. Det är fortfarande coolt att få hålla en vinyl med sin musik i handen, med tillhörande artwork. Sen är jag inte så mycket för konsumtion av prylar, men rent ekonomisk är den fysiska försäljningen fortfarande nödvändig.

 

Vad anser du om nedladdning etc? Gynnar det er?

-Det är ju grymt att musik är så lättillgänglig, och samtidigt har det definitivt devalverat dess värde. Jag gav musik så mycket mer ärliga chanser förr, när jag hade köpt grisen i säcken och betalat en massa pengar för en platta. Då gav jag den tid och satte mig in i den grundligt innan jag fällde mitt omdöme. Nu är det dessutom nästan omöjligt att sälja ens så mycket att du kan gå runt på musicerandet, så nog lutar jag åt att det var bättre förr. Vi behöver hitta en lösning som gör det möjligt att leva på musik igen!


Köper du fysiska skivor själv...vad var det senaste du köpte, det första du köpte och det dyraste du köpt?

-Jodå, men inte så ofta som jag hade önskat (pga. pank). Senaste köpet var Tikkle Me's senaste platta. Svinbra!

Min första skiva var nog en med Madonna, skulle jag tro. Min första husgud och främsta identitesskapare. Vet inte om jag köpt nån riktigt dyr skiva faktiskt. är ingen samlare, så jag äger inga direkta rariteter. Har dock lagt mycket pengar på Joy Division-skivor, och har dubbla uppsättningar av mycket.

 

Ni har släppt en del singlar också...inga tankar på att få in de på CD-formatet?

-Det har diskuterats, men inget som är aktuellt just nu åtminstone! Om någon där ute vill släppa en singelsamling på CD är det bara att höra av sig.

 

Vad tycker ni om att bo i Sverige?

-Sverige är fortfarande ett väldigt bra land, men det säger mest nåt om hur kassa de flesta andra länder är, rent politiskt. Det är inget annat än ett massivt haveri att borgarna fått rasera landets välfärd i åtta års tid. Jag älskar det Sverige som blev ett framgångsland gällande välfärd och social trygghet, men det är long gone. Kvar finns dock en jävla massa kamplust, och en fantastiskt fin autonom rörelse. Den behöver bara bli än starkare och bättre organiserad.

 

Vad tror du om valet? Spelar det någon roll vilka som styr? Vad anser du vara den viktigaste frågan?

-Se ovan. Det viktigaste av allt är att vi börjar prata ideologi igen, får folk att greppa klassfrågorna, och krossa patriarkatet, såklart.

 

Är det bättre för punkrocken/rockmusiken med högerstyre så man har något att sjunga om?

-Det är aldrig bättre med högerstyre, och vi kan alltid fokusera på bättre saker om vår existens inte attackeras. Vi ska alla skämmas över att vi lät en liberal agenda tala om för oss att det är töntigt med politiska texter under 90- och 00-talet. Som om vi inte hade kamper att föra då, eller motstånd att bedriva!   

 

Politik och musik hör det ihop?

-Allt är politik, så ja! Det finns få bättre eargasms att uppleva än de till punklåtar som får oss att både vilja dansa, bränna flaggor, hångla och känna klasshat på samma gång!


Bästa politiska band/artist?

-Shit vad svårt! Om bandet skulle enas om ett svar så kanske det blir Discharge.

 

Kan man ändra någons person liv med musik och texter tror du?

-Absolut. Det finns musik som har ändrat mitt liv och format mig, så jag vet att det går, och att det händer hela tiden.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är absolut en livsstil för mig. För mig blev punken en frizon, ett sammanhang där jag hittade hem och en sfär där det blev ok att vara arg på samhället, vilja uttrycka det i musik och få stanna kvar i det år efter år.

 

Vad skall en ung punkare göra idag för att chocka sina föräldrar, förr räckte det med att stubba sig, färga lite och ha en pin så blev man bespottad? Om man nu vill chocka nån alltså?

-Jag tror nog att det där räcker långt för somliga än idag. Men hellre än att chocka för sakens skull så tycker jag att en ska ägna sig åt aktivism. Har du fitta: Ta dig rätten att ha samma handlingsutrymme som en person med kuk genom att t.ex. gå med bar överkropp offentligt. Var kreativ, uttryck det du känner och backa inte!

 

Framtiden för bandet?

-Skriva nya låtar och spela in så småningom. Det blir kanske en ny Ep. Vi kommer förmodligen att göra nån mer Europasväng innan vi släpper nytt, och så har vi rätt många spelningar inbokade i Sverige under hösten.


Planer personligen?

-Skriva och babbla om allt jag brinner för. Somligt av det får jag till och med betalt för.

 

Visdomsord?

-Nä. Den frågan gav mig prestationsångest i dessa valtider då jag bara skulle vilja stå på barrikaderna med en megafon, plocka ihop all världens klokskap och inte ge mig förrän det printats in i hjärnan på folk.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun och stay punk.