EPA är ju en riktigt trevlig ny bekantskap för mig och jag gillar verkligen deras skramliga punk. Nu har deras nya skiva kommit ut och vi skriver oktober-2018

 

Lite historia om gruppen?
(Frågorna besvaras främst av gitarrist och sångare Ammy när inget annat nämns).
-EPA startades av mig och Lisa vinter 2002/2003 och var vårt första riktiga band. Vi kunde inte spela alls (visste inte ens hur man gjorde) men drog med oss två kompisar till ungdomsgården där de hade fullt utrustad replokal (inkl. gitarrer/bas) och började försöka. Vi trodde vi var världens enda aktiva riktiga punkband för internet var ju inte så utvecklat och det sägs ju att punken är död och de enda vi visste var aktivt var typ Green Day och sådant skräp man såg på TV. Under 2003 lärde vi känna vår f.d. trummis Uffe och han visade oss en helt ny värld när han tog med oss på hardcorefestival i Linköping. Plötsligt var vi inte ensamma längre. 2004 kom Jonas med i bandet och sedan 2015 är vi nuvarande medlemmar.

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?
Ammy: sång/gitarr. 30 år, glasblåsare, pojkvän Pierre + hans tre barn på distans. Sen spelar ju inte Ammy och Pierre i Lastkaj 14 så jag vet inte varför jag nämner det här… men Bulten och Stryparn spelar i Lastkaj 14. Tidigare har Ammy spelat i ett gäng obskyra hardcoreband som inte många minns, mest värda att minnas och nämnas: Slut på det roliga.

Lisa: Bas/kör. 30 jordsnurr. Bebyggelseantikvarie, jobbar på central myndighet. Är gängad. Hängiven EPA, inget vänsterprassel med andra band.

Jonas: Gitarr/kör. 30 vårar. Jobbar på kontor och bor i Göteborg med sambo. Har spelat trummor och gitarr i många band i många genrer. Vid sidan om EPA så spelar Jonas just nu i betydligt långsammare band med många influenser.

Christoffer: Trummor. 37, utbildad biolog, jobbar på kontor. Flickvän Martina. Christoffer har spelat krautrock, new wave, psychadelia, orgelflum etc i många år i bl.a. Chicken el diablo, Mackaper och Happiness. Spelet numera förutom med EPA även med bandet Inkal.

 

Jag kan höra mycket influenser men en som kanske jag bara hör är Vice Squad(fast på svenska), hör jag rätt? Var det bättre förr?
-Har aldrig lyssnat på dem så man kan väl säga att du hör fel om du menar att vi inspirerats av dem, sen kanske det finns likheter, det är ju en helt annan sak, inget jag hör direkt dock. Det mesta var sämre förr men gillar mycket gammal punk och gammal hardcore.

EPA, är ni nöjda med namnet?  Jag tänker på den gamla affären Enhetsprisaktiebolaget! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, vilket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?
-Alltså vi är egentligen ganska missnöjda med namnet, och har pratat om att byta de sista åren. Vi har ingenting med varuhusen att göra även om min mamma sa att dom använde “EPA” som slang för något som var “lite B” vilket i och för sig hade varit nice om vi hade tagit det därför. Vi är missnöjda för vi hittade på det när vi gick på högstadiet och har väl ändrat lite smak sen dess. Dessutom blir vi ibland missförstådda, som att EPA-raggar-kulturen är något vi är en del av, så är och var det absolut inte. Vi snodde mesta delen av namnet från “Klart grabben ska ha en husvagn” men ändrade till “KlartGrabbenSkaHaEnEpa” för vi bodde i Borensberg och försökte repa på EPA-raggarnas fritidsgård och det var inte alltid populärt. Dom var rasister och slog sönder vår maskot och sånt, så namnet var ironiskt. Och så tyckte vi det var kul att ha ett superlångt namn. När det var som längst hette vi nåt i stil med “KlartGrabbenSkaHaEnEpaMedSilvertejjp&Uffe(EllerKallaOssAxelband)”. Men det var aldrig någon som kallade oss Axelband (vi hade då en medlem som hette Axel) utan folk kallade oss alltid EPA. Nåväl, vi bestämde oss för att jobba med reducering istället för eliminering för att inte helt förneka vår historia så i och med det här skivsläppet kapade vi det långa originalnamnet och behöll det vi oftast har blivit kallade. Vi har ett svinbra icketaget namn som funderade att byta till som vi inte vill nämna här för då kommer ju nån ta det haha och vi kan ju behöva det senare eller i ett nytt band så snålar lite på det . Ett svinbra upptaget bandnamn är Nitad.

 

Vad är det bästa med att spela live?
-Att folk är där, lyssnar, kanske tycker nåt om det man gör, vill snacka lite och sånt, i replokalen och studion är det ju bara vi. Och så är det ju fest att spela live.

Var är bäst att spela, var är sämst?
-M15 i Trollhättan var bäst, nu när det inte finns längre och vi inte har spelat så mycket live nyligt måste vi få be och återkomma när vi har testat alla ställen som finns nu. Men vi kan väl säga så här.. Bäst är det när publiken är taggad som satan och sämst är det när man spelar för sittande publik eller inte får dra på ordentligt med direkt ljud från förstärkarna på scenen.

Hur är det att spela denna sortens punk I Sverige idag??
-Känns ju som att vår tid är nu. Skulle säga att den här sortens punk, under min tid som punkare (since 2001), inte har varit så här accepterad någonsin som nu. Dessutom är trallpunken så “stor” och accepterad nu att folk fattar att vi inte spelar trallpunk vilket vi annars alltid fick dras med i hardcorepunkscenen.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Stressig, melodiös, tvåtakt

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  
-Punk betyder jättemycket för mig, det är typ en livsåskådning för mig och är med mig jämt.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?
-Nedladdning av mp3 är ju bra, punk ska vara tillgängligt för alla. Piratpartiet är dåliga för att de är liberaler inte för att de är för fildelning.

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? SD? Varför var ni inte med på Sveriges jävla ryggrad?.................
-Det är ju skit och helvete att SD är så stora som de är idag. Angående Sveriges jävla ryggrad uppfattade vi det som att det var tänkt som en val-samlingsskiva med anti-SDbudskap. Och vi hade aldrig hunnit leverera en ny, sån låt i tid eftersom allt skedde så snabbt kring Sveriges jävla ryggrad (samtidigt som vi höll på att slutföra allt inför släppet av “Tretton övningar i mindfulness”), sen visade det sig ju att alla låtar på skivan inte var nya eller handlade om SD så vi hade kanske kunnat ha med en låt. Så miss i kommunikationen kanske man får kalla det. Men Pelle på Second Class Kids Records har ju stoppat in oss digitalt på playlisten “Sveriges jävla ryggrad och EPA” så det känns som vi är med på ett hörn ändå.

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-I vår hemby som i Borensberg känner vi inte till några band men om ni, punkband från Borensberg,  läser detta får ni gärna höra av er för eventuellt samarbete. I övriga Sverige börjar jag med att säga: Second Class Kids Records släpp/band ska man ju också alltid ha koll på såklart, så jag nämner inte ens vad Pelle släpper. Här kommer istället sådant ni kanske har svårare att hitta (även om jag tror många redan varit med i Skrutt Magazine): Bäst i Sverige är Civil Olydnad om du frågar mig, de släpper ny EP snart som alla borde kolla in. Annat bra som inte ligger på Second Class Kids är Sista Brytet, Pissjar, Vet Hut, Protestera, Lycka Till, Strul, Fabriken, Kongressen. Hårdgnissel från Sundsvall bör också nämnas då de är det band jag sett som gett mest framtidshopp på sistone då de är betydligt yngre än övriga jag nämnt och coola som fan.


Spelar ni något utanför Sverige?  
-Nope. inte än.


Andra bra band från utlandet?
-Career Suicide (Kanada), Injured List (Tyskland), Laarhöne (Norge), Billy No Mates (Japan/UK). Jag har inte så uppdaterad kunskap eller skivsamling vad gäller aktiva utländska band (förutom superklassiska/stora utländska band som ni alla redan känner till och som känns meningslösa att nämna här)


Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annan språk än svenska? Vad är det för instrument i början på Tio i ett rum?
-Det är en elorgel med på Tio i ett rum. Vi har skrivit två låtar på engelska. Två skämtlåtar från 2006. Den ena heter emo-låten och den andra My foot. Så när vi sjunger på engelska är det inte seriöst, viktiga saker vill man ju ska gå fram direkt.
Låtarna är inspirerade av saker som hänt eller som jag blir förbannad på. Tycker DLK/Ubba/Total Egon (Mart Hällgren) skriver bra texter om jag ska välja ett band som influerat hur jag tycker en bra text ska skrivas även om jag inte påstår att jag skriver såna texter sen har jag ju lyssnat sönder Asta Kask genom åren så de är jag säkert influerad av också. Lisa har ju skrivit två texter på vår nysläppta skiva också. Hon får själv svara på hur hon gör eller vad hon tänker om textskrivande?
Lisa: Ammy är ju den solklara textskrivaren i bandet, jag har bara bidragit med ett par låtar på sistone. Inspireras väl av sådant som ligger nära till hands, tex såna aspekter av ojämställdhet som inte är de mest uppenbara utan som bubblar lite under ytan men som sammantaget gör en jävligt less.

 


Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?
-Vågar inte lova nåt… möjligen att vi aldrig kommer skriva en sån där låt med vårt bandnamn i. Eller Göteborg. Vi kommer aldrig skriva en låt om Göteborg.


Politik och musik, hör det alltid ihop?
-Nä inte alltid, men punk och hardcore är bättre med lite politik.


Bästa politiska band/artist?
-Förutom alla politiska punkband jag redan har räknat upp och kommer att räkna upp i resten av intervjun tycker jag Doktor Kosmos är värda att nämnas som utmärkt politiskt ickepunkband. Bäst vet jag inte om de är, men vilka som är bäst kan jag inte säga om punkbanden heller.

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?
-Absolut, jag tror punktexter har haft stort inflytande för mitt politiska intresse/engagemang. Sen har ju hela punkrörelsen varit stärkande att växa upp i.


Ert omslag är riktigt fräckt på er LP, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…
-Tack! Jag har gjort det med papper, sax och limstift sen är det inskannat i en kopiator. Vet inte om det är så jättetydligt vad vi spelar om man kollar på omslaget, det finns ju såklart punkreferenser men helheten är så färgglad att det kanske kan tas för att vara nåt annat. Oj.. omöjligt att välja… Fri information - Hoola Bandoola band (snyggt koncept - att det är en målning på framsidan och en tavelbaksida på baksidan). Mascara Snakes har ju lyckats bra med sin “Fullständiga rättigheter” också. Annars tycker jag Becksvart - Lastkaj 14 blev jävligt tuff också med svart på svart men det kanske jag inte får säga haha (obs inte jag som gjort det omslaget).


Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?
-Vet inte om det är viktigt, men det är ju roligare. Och jorå, vi bor ju i Stockholm och Göteborg nu så här finns det ju skivaffärer… fast bäst skivor hittar man ju oftast på bra spelningar. Vi föredrar vinyl i kombination med digitalt.


Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?
-När vi var typ 17 fick vi helt random skådespela i kortfilmen Punkspark (Stavro Filmproduktion med stöd från SVT) och vår musik användes även som filmmusik. Hela filminspelningen, att vi fick åka till Stockholm och spela in vår låt “emo-låten” i en proffsstudio o.s.v. var väldigt kul och annorlunda. Vi bodde sen i en replokal i en vecka sen gick vi på VIPfest på Göteborgs filmfestival och spelade på en bar. Filmen har visats på TV några gånger efter det. Det var riktigt roligt och väldigt märkligt för ett snorigt punkband från Borensberg att få göra en sån grej.


Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-Förr hade vi främst tjocka killar i fula nitjackor (inte så mycket nitar) och vissna färgglada tuppkammar längst fram på våra spelningar. Vi har också alltid haft mycket av gruppen punkare som inte ser ut som punkare så mycket. De vi saknar mest är politiska crustare i helsvart.


Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?
-När jag tänker på det är de första som kommer upp alla mellan 2003-2006 när man fortfarande var ung och hade livsglädje.. Men om jag anstränger mig för att inte vara så gammal och deprimerande så säger jag:
Outlast återföreningsgig, Skylten 2003
Asta Kask, Kafé 44 2005
E.A.T.E.R, Punk illegal 2010

Strindbergs, Debaser Strand, 2016
Ubba, Debaser Strand, 2017

Fem feta punkskivor då… (finns ju mästerverk i andra genrer också men antar att mina åsikter om punk är mest intressant för skruttläsare):
Asta Kask - Med is i magen
Beyond Pink - Pride and Prejudice
Civil Olydnad - Civil Olydnad
Ubba - Slag under bältet
Björnarna - Geronimo


Är det tråkigt med intervjuer??
-Jag tycker det är ganska kul, man måste ofta formulera svar på frågor man aldrig tänker på annars.


Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?
-Grisen Skriker, Räserbajs, Livin’ Sacrifice och Minor Threat med Toto som förband hade ju vart en rätt fet lineup.


Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?
-Argare nu när man fattar mer skulle jag tro.


Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?
-Minns ingen konstig fråga från nån intervju.. Men en gång frågade en arrangör om vi inte snälla kunde acceptera 500spänn som gage istället för en back Trocadero som alltså var det vi hade krävt.

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?
-Vilken är er bästa partylåt? Raw Anarcy - Punka loss


Framtidsplaner för bandet?
-Inga planer, varken på att någonsin lägga ner eller på att slå igenom. Spela, fika, dricka öl, ha kul och så är planen. Vi kanske ska släppa en djurskiva. Det är en lös plan vi har. Och så har vi ju en spelning inbokad på Kafé 44 snart.


För dig själv?
-Har bara planerat mitt liv ungefär till maj nästa år men det kan ju hända att jag i framtiden tar tag i att uppfylla min barndoms yrkesplan sadlar om till superhjälte.


Visdomsord?

-Jonas bästa tips från gymnasiet: är du hungrig innan ett rep men inte har råd att köpa mat på stan, köp då en stor påse med godis från en tvivelaktig godisaffär (gammalt, äckligt, billigt godis). Ät sedan upp den. Då blir du om inte mätt åtminstone lite äcklad och är inte hungrig längre.


Nåt att tillägga?
-Lejonkungen har väldigt tvivelaktig sensmoral men är ändå Disneys bästa film