Enraged Monkeys är en riktigt bra tysk hård grupp. De var så snälla så de svarade på en massa frågor i juli- 2021

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-The Enraged Monkeys bildades 2012 av gitarristen och sångaren Flo från bandet SUBHUMAN och Kalle och Manu från bandet "Die Naturtrüben". Under en jamsession föddes idén om ett nytt metalband med influenser från death metal och hardcore. Det ultimata målet var att introducera en ny genre, Monkeycore!

2013 växte bandet med Jörg på trummor och Istvan som sångare. (Annonsen vid denna tidpunkt var "Bandet är mer eller mindre komplett, vi saknar bara en presentabel grunter.").

Med det gjort var bandet komplett, låten "The Sky is Down" var den första låten i setlistan och spelas fortfarande som den första låten vid varje bandrepetition ...

Bandet är:

Sångare: Istvan Ladanyi

Gitarr: Florian Rößle

Gitarr: Andreas Kalchschmid

Basgitarr: Manuel Pelzhause

Trummor: Leon Kettemann

Tidigare medlemmar:

Trummor: Jörg LutzenbergerDrums: Michael Bensch †

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

-Kalle: Jag är 39 år gammal, har en son - i skrivande stund, när intervjun släpps kan det redan vara två ;) Jag arbetar som biolog arbetar inom in vitro-diagnostiska enheten (ingen tid att förklara vad jag gör här). Något dåligt? Mitt hår är för kort för att göra helikoptern - arbetar på det ...

Istvan: 40 år gammal far till en 5 månader gammal son och jag arbetar som produktdesigner av ett utomhusmärke.

Manu: Jag är gammal nog att vara far till en underbar dotter. Jag arbetar som flygingenjör.

Så som redan nämnts i bandintroduktionen spelade Kalle och jag tillsammans i ett band som heter "Die Naturtrüben". Intressen hmm ... Kampsport och som min huvudhobby spelar jag i ett fantastiskt band som heter "ENRAGED MONKEYS" och vem vet någon gång kanske det kommer att bli mitt ;).

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest thrash/death och lite hardcore kanske musik? Favoriter från förr?

 -Istvan: Death by Stereo (Into the Valley of Death), alla Metallica album, Kataklysm ((Of Ghosts and Gods) 

Manu:Metallica såklart, men jag föredrar det gamla fram till"...And Justice for All", jag gillar också Megadeath (Rust in Peace). Ja Hardcore, Sick of it all, Agnostic Front och Ryker's. 

Flo är vår man för deathmetal.

 

Enraged Monkeys är ni nöjda med namnet? Hur kom det sig? Var ni inte rädda att något annat band skulle heta så ? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Band: Namnet talar för sig självt. Vi är upprörda. Rasande och arga apor. Arg över tillståndet i världen. Om samhällets tillstånd. Om staten inom oss själva. Vi ropar ut det med våra röster och instrument. På så sätt förändrar vi saker, först i liten skala, sedan i stor skala. Inte med våld. Inte av hat. Men genom vår attityd och våra handlingar. Vi människor är en underart av primater, vi har utvecklats ytterligare, men just denna vidare utveckling är direkt relaterad till de villkor som vi fördömer. Dessutom är apor coola;)

Kalle: Jag är mycket nöjd med namnet. Självklart gjorde vi en sökning, och det fanns inget annat band som hette så. Det bästa bandets namn? Hm. Milking Goatmachine är ganska bra! Och vi smörar brödet med smörstenar också!

 

Vad är det bästa med att spela live? Saknar du det nu i covid-tider? Har ni planerat några nya spelningar?

-Kalle: Vi är ett liveband! Att spela live är KÄNSLAN, när jag står på scenen känner jag för att släppa loss, är mitt sinne tomt och jag bara spelar! Nya spelningar? Ja, snälla, vi törstar efter spelningar!!

Istvan: Det är alltid en interaktion med folket, även om det har varit en liten folkmassa fram till nu är det alltid trevligt att se när du kan få dem att göra lite headbanging eller en liten coronabordscirkelgrop. Alltid trevligt! :) 

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Kalle: Jag bryr mig inte om stället. Det handlar om folket. Så länge det är några människor framför scenen som är med oss är det ett bra ställe!

Istvan: Sämst: Någon ungdomsklubb! Bäst: Backstage München

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Kalle: Metallsamhället lever som alltid, vi spelar med alla som har rätt anda!

Istvan: Håller med Kalle!

Manu: Jag tror inte att det spelar någon roll i vilket europeiskt land du spelar metalmusik. När du går på en metalfestival kommer du att träffa metalheads från hela Europa. Vi är ett samhälle! Tillbaka till din fråga ser vi många ungdomar på metalkonserter runt om i Tyskland.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Kalle: Ett ord: Monkeycore!

Istvan: Eller fem ord: Vad vi gör är MonkeyCore

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk men jag tycker att det finns några spår från hardcore..

-Kalle: Svaret kan bli tusen sidor långt. Men essensen (för mig): Punkband påverkade mitt tänkande sedan jag var liten, och jag skulle vara en annan person utan det. Jag delar inte punkens radikala idéer, men jag delar de grundläggande idéerna. Och jag älskar musiken ;)

Istvan: Naturligtvis är det också ett politiskt uttalande: Hatar alltid fascism!! Nazistiska punkare dra åt helvete!

 

Vilken låt/album eller grupp var det vem som tog dig in för att spela musik?

-Kalle: För mig var det en datorprogramvara där du kunde spela med i låtar med ditt datortangentbord, och jag spelade Queen's Killer Queen tusen gånger åtminstone. Efteråt kom en riktig gitarr...

Istvan: "Enraged Monkeys" :) Lustigt men ja, innan jag träffade dessa killar - jag hade aldrig en stor plan för att göra musik alls! Jag lyssnade mycket på Hardcore, California Skate Punk Music. Men att göra musik var aldrig mitt fokus! Så, tack Monkeys! :)

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

-Kalle: Det är en utmärkt fråga, och jag är rädd vad min son kommer att komma på - han är 6 nu. Jag ber bara (till Satan) att det inte blir någon som lyssnar på vardagliga listmusikgrejer. 

Istvan: Min största rädsla: Lyssna på Techno Music

Hur vet man vad som händer med musiken tills min dotter är i en ålder som chockar mig. Jag grät när hon blev en klassisk partytjej och lyssnade på mycket Schlager och dum popmusik.

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister? Vad ska vi göra med alla dessa rasister?

-Kalle: Återigen en fråga som inte kan besvaras med några meningar. Men att fascisterna valdes in i det tyska parlamentet för några år sedan var verkligen en djupdykning. Vad kan vi göra? Det minsta är att vara trogen sina åsikter i vår vardag, och aldrig hålla tyst när man upplever någon form av rasism - vare sig det är arbete, vänner, familj eller bara på gatan. 

Istvan: Vi är inte aktivister, men jag tror att det hela börjar även i det lilla. Du bör alltid visa flaggor och diskutera när det behövs! 

Manu: Att vara rasist är inte lika hemskt som för några år sedan. Och det är verkligen synd. Vad ska man göra? ... hmm sluta inte prata, kom in i konversation, om möjligt. Och som Kalle nämnde, håll aldrig munnen och ögonen stängda om det kommer till någon form av rasism!!

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu? Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

-Kalle: Angående punk: Mitt favoritpunkband WIZO var tyst under en låååååång-tid, och de släppte två skivor i rad inom två år nyligen. Jag kollade precis, och "nyligen", som jag trodde var för två år sedan, var 2016... Fan, tiden flyger iväg...

Istvan: Ja, en stor scen! Speciellt i vårt område! Ibland undrar jag alltid när jag ser nya band och de är från Tyskland också! Som Profetian 23, Chartreux, Skeleton Pit, Tenside....  Bara för att säga några!

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt?

-Kalle: Jag har varit i Stockholm några gånger, arbetat... Det är en fantastisk stad, och jag hade kul när jag utforskade barerna. Men öl är bara för dyrt där, mina resekostnader var stooora ;)

Istvan: Som produktdesigner har jag alltid en titt på Sverige och gör mycket efterforskningar om era senaste publikationer! Jag älskar svensk design!

Manu: Jag har bara varit där på semester och jag gillar människor och landsbygden mycket. Typiskt skulle jag inte säga men för en tysk ölälskare är Systembolaget  ganska speciellt☺.

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Kalle: Amon Amarth, Arch Enemy, Hammerfall (mina bandkollegor kommer att skratta, men jag gillar också lite Power Metal), In Flames och Opeth förstås (när han growlar). Och jag har en ABBA-patch på metallvästen ;)

 

Istvan: I framtiden hörde jag Tiger Lou och tacktill den frågan för jag hittade dem igen!

Amon Amarth

 Manu: Det finns så många grymma välkända metalband från Sverige. Men vi hade äran att spela en gång med det berömda svenska thrash metal-bandet Tyranex, som jag gillar mycket. Och Kalle nej jag skrattar inte  

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Varför inte mer på tyska?

-Kalle: Allt gjort av Istvan...

Istvan: Inte riktigt influerad av andra konstnärer. Texter är alltid bara en återspegling av min kamp! Mot mig och de andra! 

 

Är det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

-Kalle: Som sagt, Istvan gör skrivandet, men för min del är ingenting heligt.

Istvan: Om du använder de (rätta) orden - ingenting är heligt!

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få ut sina åsikter med musik? Eller är politiska låtar mer för punkband än metalband?

-Kalle: All musik med texter är politisk, även om en låt inte har ett tydligt politiskt budskap så förmedlar den en uppfattning om världen eller en attityd, som i slutändan är politisk.

Istvan: Vår mest politisk song är "No comprmise"

 

Bästa politiska band/artist?

-Kalle: För mig är det WIZO. Men det beror nog på att jag lyssnade så mycket på dem när jag var liten.

Istvan: Propagandhi!

Manu: Inte lätt, men om jag går tillbaka i tiden skulle jag säga "Such a Surge"

 

Tror ni att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Kalle: Ja, definitivt. Och jag tror att alla som läser det här håller med...

Istvan: Ja, det förändrade mitt liv många gånger! När du är på fel humör kan musik hjälpa dig och komma ihåg dig när du misslyckas igen!

Manu- Ja, det gör jag.

 

Ditt alltime favoritskivomslag? Vem gör era omslag? Och har ni några bra skivaffärer i er hemstad?

-Kalle: Iron Maiden - Fear of the dark. Istvan gör våra omslag. Och den sista delen, nej, tyvärr inte.

Istvan: Omslag görs av mig själv. Bara för att jag kan och vi inte har pengar att boka en konstnär! Jag älskar Eliran Kantors konst. Speciellt omslaget till HEAVEN SHALL BURN'S - OF TRUTH & SACRIFICE and THY ART IS MURDER'S - DEAR DESOLATION - Det finns mycket uttryck i en bild, bra! 

Manu: Mycket svårt, jag har ingen favorit men några som kom upp i min hjärna är  Such a Surge – Under Pressure and Anthrax - Spreading the Disease.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst?

-Kalle: Ja, definitivt! Jag menar, för det mesta lyssnar jag på musik digitalt, men jag har alla mina favoritalbum på vinyl (eller försöker fortfarande få tag på dem). Att sätta på en vinyl är bara annorlunda, det är som en ritual, när jag sätter på en vinyl lyssnar jag mer noga. 

Istvan: Mitt enda mål var att ha mitt eget album på vinyl i min samling, allt som kommer efter det är ett tillägg!

Manu: Ända sedan jag var liten har jag alltid haft bilden av min pappa sittande framför sin skivspelare i vardagsrummet och lyssnade på musik. Lång historia kort, ja jag gillar fysiska kopior, du upptäcker hela albumet och inte bara de redan välkända låtarna. 

Men för att vara ärlig under mitt arbete lyssnar jag på "digital musik".

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig?

-Kalle: 2017 spelade vi i tält på en stor utomhusfest i en by i närheten. De flesta tälten var techno- eller party-DJ:s, bandet som spelade innan oss  spelade några klassiska rockcovers. Precis innan vi började började det regna riktigt kraftigt. Alla utanför stormade in i tältet, och vi gjorde vår grej. Det var ett 20-tal killar framför scenen som festade hårt och cirka 200 personer som inte alls var inne i metall, men de kunde inte fly. Vi hade en kamera i väskan, och när vi tittade på den var det en kille som kom mellan två låtar, såg riktigt lidande ut och sa "Die sind sowas von vielzu laut" (GER: De är bara så mycket för högljudda). Det var roligt :)

Manu:Jag tror att det var den första spelningen och jag klagade över att jag inte kan höra mig själv, tills jag upptäckte att jag hade kopplat ur mitt instrument i början av låten. Och ingen hörde det... så vilket instrument spelar jag  ☺.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin spelat tillsammans med?

-Kalle: Vår favoritpublik, hm... Jag skulle säga, den som har kul och tycker om vår musik! Det största bandet... Tyranex skulle jag säga.

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och de fem viktigaste sakerna i livet?

-Kalle: Jag ger dig 5 av varje, men inte rankade. Det är bara för svårt, nästa vecka kanske jag skulle välja 5 andra. Bara 5 är inte rättvist...

Skivor:Blind Guardian - Nightfall i MIddle Earth

Haggard - Eppur Si Muove

Basil Poledouris - Conan (OST)

Emily Höst - Opheliac

Black Sabbath-Black Sabbath

WIZO - UUAARRGH!

Konserter:

Haggard - Sommarbreeze - 2005

Blind Guardian - Krefeld - 1998

ACDC - München - 2012

Die Toten Hosen - Stuttgart - 1998

WIZO - München - 2016

I livet:

Var sann - för dig själv, inte på ett Manowar sätt ;)

Var ärlig

Bry dig om dina nära och kära

Bry dig om världen

Lev livet på ett Metal sätt!!

 

Istvan:

Skivor

Insomnium - Shadows of the Dying Sun

Boysetsfire - Tomorrow Come Today

Escapado - Hinter den Spiegeln

Kataklysm - Of Ghosts and Gods

Amon Amarth - Jomsviking 

 Konserter:

Caliban - En dag 2007 i en källarklubbi Lepizig!

Sommarbreeze 2014 - 2019

Metallica - München - 2019

Sick of it all -München - 2018

I livet:

respekt

harmoni

vänner

Alltid öl i kylskåpet

Bra intervjufrågor!

 

Första, sista och dyraste skivan som du någonsin köpt? Och den mest pinsamma skivan i din samling?

-Kalle: Första: Britney Spears. Senaste: Helloween - Helloween. Dyraste: Basil Poledouris - Conan (OST). Mest pinsamtmma Se den första (men det finns inte i min samling längre).

Manu: Billigast: Siberian Meat Grinder, Dyraste: Suicidal Tendencies import från USA.

Mest pinsamma: New kids in the block.

 

Is det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Kalle: Det är inte tråkigt, men det är svårt att svara på en del frågor. Ja, en hel del intervjuer sedan No Compromise släpptes.

Istvan: Alltid trevligt för då måste du tänka på vad du säger och dig själv!

Manu: Tråkigt? Nej. Förvånansvärt nog är frågorna helt olika hela tiden, vilket håller det intressant, förhoppningsvis för läsaren också. 

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

-Kalle: Visst, som sociala varelser bryr vi oss om vad vår miljö tycker. Och när någon gillar din musik, är det bra. Men vi ändrar inte och skulle inte ändra vad vi gör, bara för att någon inte gillar det. Men konstruktiv kritik accepteras alltid, och då kan vi besluta om vi tar den eller inte. Det finns alltid utrymme för förbättringar.

Istvan: Det är alltid trevligt när någon skriver en recension och du kan känna igen att den här personen verkligen har lyssnat på musiken och texterna!

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Kalle: Hittills har jag inte hört någon jämföra oss med andra band.

Istvan: Korrekt!

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med et band. Vilka fem hade ni valt?

-Kalle: Puh, det är tufft. Black Sabbath, i mitten av 70-talet, för jag skulle vilja festa med dem. Motorhead, och dela ett rum bakom scenen med Lemmy. AC/DC med Brian Johnson och Bon Scott samtidigt. Beatles i början av 60-talet, för då skulle jag få se dem live, och chocka 60-talets publik med Monkeycore. Sick of it all, för de utstrålar den känslan på scenen.

Istvan: Lamb of God, Sick of it all, Walls of Jericho, Rage Against the Machine, Heaven Shall Burn.  Bara på grund av deras energi! Det passar perfekt för oss!

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken??

-Kalle: Ett JA.

Istvan: Naturligtvis är varje bandrepetition terapi för mig som sångare. Jag går alltid väldigt avslappnad därifrån!

Manu: Verkligen ja, musiken tog mig igenom puberteten. Och att göra musik är den bästa ventilen för frustration.

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju?

-Kalle: Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju?

Manu: Hehe ... inget att lägga till

 

Vilket är frågan du vill ha men du får aldrig. Snälla, fråga den och svara på den?

-Kalle: Berätta vad Monkeycore är. Okej: Monkeycore är en musikalisk subgenre som kombinerar element av Thrash Metal, Death Metal, Doom Metal och olika andra element i Heavy Metal. Monkeycore saknar tvång och stränga egenskaper som gör det svårt att definiera och sätta i en etikett medan den gemensamma nämnaren är att publiken konfronteras med låtar som går rätt i kyssen.

Sångstrukturer använder ofta doomy, stigande mönster som går från rena och punkterade toner till ackord med tyngre ljud med stigande förvrängning, tung dubbelbas och  beats. Catchy och tunga riff med strimlade melodier spelar viktiga roller i de flesta låtars refränger. Texterna behandlar olika ämnen och innehåller ofta socio- eller självkritiska teman, presenterade av rent aggressiva passager och skirkande som lockar upp publiken.

Monkeycores körrytmer och långsamt stigande stringens, särskilt på livespelningar, inbjuder till meditativ headbanging som eskalerar till moshing och så småningom släpps det ut i en circlepit eller en Wall of death. Den uppfanns av Enraged Monkeys.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Kalle: Nya låtar, nytt album, GIGS. Och som alltid, världsdominans.

Istvan: Överleva! Eftersom vi redan har lärt oss något från denna apverksamhet och vi är mycket avslappnade, eftersom vi inte behöver följa något koncept och alltid göra det vi älskar att göra! Vi behöver inte tjäna pengar på vår musik! Det här är viktigt!

Manu: Gigs, Gigs och ähh mer Gigs. Jobbar på nya låtar och jag är väldigt optimistisk om att spela in ett nytt album på grund av vår Riffmaskin Flo.

 

För dig själv?

-Kalle: Mycket.

Istvan: Jag vill hålla mig frisk i många , många år för att göra fler låtar ... på något sätt!

 

Visdomsord?

Kalle: Du är aldrig för gammal för rock 'n' roll ifall du är för ung för att dö

Istvan: Vad du måste göra är MonkeyCore! :)

Manu: Ge aldrig upp ... Fortsätt kämpa!

 

Något att lägga till?

Kalle: Tack för intervjun. Om du vill att vi ska spela i Sverige, berätta bara var och när ;)

Istvan: Nej, allt är sagt! :) THX Skrutt Mag

MAnu:Tack för ditt intresse och vi ses i Sverige