EMERGENCY

 

Emergency hette ett engelskt band en gång I tiden men nu är det dags för nya Emergency att visa sig. Det här är ett kanadensiskt band som är bandet just nu. De har släppt en skiva på Step 1 Music och den är riktigt bra. Fergus har varit med i bandet Strike som var med på ett Oi-album för många år sedan. Det är Nick som spelar gitarr som ger oss svaren på mina frågor här.... ………November 2004.

 

Lite historia om gruppen kanske?

-Jag och min kompis Mike(som en del känner som mästerhjärnan bakom Longshot Music) var ivrig till att starta ett band. Vi frågade ännu en vän till oss Will om han kunde spela trummor och med mig på gitarr och Mike på bas började vi att skriva låtar och repa. Vi löjlade oss ett tag och tog inget seriöst innan vi mötte Fergus och jag frågade om han ville bli sångare. Med den sättningen började vi spela några lokala spelningar innan Mike gav oss nyheten om att han skulle flytta till New York. Hellre än att hitta någon som skulle ersätta honom så var det bättre att Fergus tog over basen, och plötsligt var vi ett tremannaband. Några månader senare gick vi in i studio och spelade in vår skiva och här är vi nu.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj och något hemskt om varje?

-Will vår trummis är 22 och jobbar som motorcykelmekaniker och gillar att krascha vespas i hög hastighet. Fergus är vår sångare och han är…….över 22 år och han är jobbar med hjälp till de som är hjälpbehövande och han spenderar sin fritid till att önska att han är Paul Weller och lyssnar på Sex Pistols singlar. Jag, är Nick och är 28 år och gitarrist som gör allt vad han kan för att undvika riktigt jobb och njuter av att säga till andra vad de skall göra. 

 

Ni vet att det var ett engelskt band som hette Emergency en gång I tiden och att de gjorde en singel som hette Point of View(tror jag den hette)?

-Ja, vi var medvetna om att det har funnit ett band som hette Emergency, vår trummis har faktiskt singeln. De släppte den för 20 år sedan, så vi trodde inte det skulle bli något missförstånd.  


Det verkar vara lite olika åldrar på er i gruppen, är jag rätt ute och är det något som stör er? 

-Jag är ungefär 6 år äldre än Will och Fergus är lite över 10 år äldre än mig. Åldersskillnaden har inte varit något problem ännu förutom att Wills barnvagn och Fergus rollator är lite i vägen på scen, det kan bli lite rörigt på scen.

 

Jag jämför er lite med Cocksparrer, vad gillar du det?

-En av mina favoritgrupper, så tack så mycket. Jag tar det.

 

Andra grupper som ni har jämförts med?

-Någon sa 4-skins en gång I tiden, men jag kan inte höra det. Vi har försökt att få ett eget sound men ibland rinner våra influenser ut från våra ärmar..


Hur har recensionerna varit på er CD 1234?

-Din är den första vi har fått hittills.


Bryr ni er om recensioner?

-Nej, vi vill att folk skall gilla skivan, men gör de inte det är det inte mycket vi kan göra åt det.  

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

-Vi hade en spelningsrecension en gång där ett bråk uppstod och recensenten kallade oss för “Våldsamma rövhål”. 


Har ni varit i några andra band tidigare värda att nämna?

-Jag var trummis i ett band som du kanske har hört talas om som hette Subway Thugs och Fergus var sångare i ett band som hette The Strike som många kanske känner igen från den ökända “Strength Thru Oi-skivan” 

 

Vad vet du om Sverige?

-Jag måste erkänna att jag väldigt lite.


Har du hört några svenska band?

-Det har jag säkert men inget jag kan komma på så här med en gång. 


Finns det några bra band i USA just nu?

-Vi kommer faktiskt från KANADA!, men det finns en hel del bra band i Staterna. Butchers from Seattle är ett väldigt underskattat band.  


Hur är det att spela punk där just nu?

-Well, där vi bor bryr sig folk inte alls om punk. Vi har mycket folk på konserterna men den lokala pressen bryr sig inte om oss.


Är du missnöjd med att Bush valdes igen?

-Jag är inte amerikan så de kan välja vem de vill.


Politik och musik, här det ihop?

-Politik är viktigt för vissa band men inte för oss. Vi gör detta för att ha det trevlig och tillfredsställa oss själva, vi vill inte säga till folk vad de ska tycka..


Bästa politiska låtskrivare?

-Jag tror att Mensi måste vara där uppe någonstans.


Hur ser den medelmåttige Emergencydiggaren ut?

-Hur ser våra fans ut? Fan, jag vet inte…..som oss ungefär tror jag.


Ifall du kunde välja fem band från nu och från historien för att ha en stor konsert med er, vilka fem skulle du välja?

Utan speciell ordning:

1) Sex Pistols

2) The Jam

3) The Who

4) Cock Sparrer

5) Small Faces

Eller något annat bra band..


Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag har spenderat den största delen av mitt liv kring punken och har inga planer att överge den så jag måste nog saga att det är definitivt en livsstil.  .


Varför har skinheads så dåligt rykte? Var det inte så att skinheadsen var ickerasister och så vidare när de först kom? Vad hände?

-Det är en relativt lång historia som finns beskriven på en massa hemsidor runtom i världen . Jag lämnar det till läsarna som verkligen vill ha reda historien så får de gå dit och hitta det själva..


Snälla ranka dina fem favoritksivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Det är ganska stor rotation på skivorna hemma men just nu : 1) Sex Pistols' Never Mind the Bollocks, 2) Cock Sparrer's Shock Troops, 3) The Who's Who's Next, 4) Cockney Rejects Greatest Hits Volume I, 5) Anti-Nowhere League's We are the League.

Mina fem favvo gig hittills: 1) Stiff Little Fingers inBriton, England för några år sedan, 2) Cockney Rejects på Dublin Holidays in the Sun för några år sedan(jag vet att alla säger att de är skit nu, men jag älskade dem)  3) UK Subs här i Vancouver för 6-7 år sedan, 4) Fear också i  Vancouver en massa år sedan 5) The Professionals när de spelade i Vancouver 1981

De fem viktigaste sakerna I livet är:

1) Bra vänner

2) Bra kvinnor

3) Bra sprit

4) Bra musik

5) och att alltid ha roligt.


Första, senaste och dyraste skivan du köpte?

-Första skivan jag någonsin köpte var en Howard Jones kassett när jag var ungefär 8 år. Den senaste skivan jag köpte var en Easybeats comp. Och den dyraste skivan jag har köpt måste vara  "Blue Beat Special" på Blue Beat Records från 1968. Det var inte så mycket jag betalade för den men mer än jag brukar slänga ut.


Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Jag måste väl saga den där Howard Jones kassetten men jag vet inte om jag har kvar den. 


Den bästa skivan att ha sex till?

-Det är så länge sedan så jag har glömt.


Framtidsplaner för bandet?

- Vi planerar att turnera  på västkusten I USA denna våren och sedan försöka att kommer over till England och Europa på sommaren. Förhoppningsvis ska vi in i studio i februari eller mars.


För dig själv?

-Vet inte, vinna på lotteri..


Frågan ni vill ha men aldrig får, stall den och besvara den?

-F: Hur kan ert band vara så snygga?

S: Vi är födda sådana.


Visdomsord?

-Keep the faith!


Nåt att tillägga?

-Njut av skivan och se våra spelningar..

Tack Peter

Cheers

Nick