Jag trodde att Elvira Bira var ett alter ego och soloprojekt för Mathilda och det är väl det på ett sätt men det är ändå en grupp. Men frågorna är mer riktade till just Mathilda men rör självklart hela bandet. Kolla in deras nya skiva Vispunk innan det är för sent. September-2021

 

Berätta om dig/er själv lite grand, jag vet att du är med i Fuck Frankie?

-Elvira Bira är ett band som har funnit i olika konstellationer och ibland som solo-projekt sedan 2007. Första spelningen med Elvira Bira var med elbas, trummor och ukulele på en ukulelefestival på Långholmen 2007. Sen har vi spelat på ukulelefestivaler och spridit punkanda i Helsingfors, Paris, New York, Amsterdam m.m. Mathilda Sundin och Oriane Reinberg är båda tidigare medlemmar i Fuck Frankie. Basisten Peter Sundin har spelat bas i Elvira Bira sen begynnelsen, med ett kort avbrott för över 10 år sedan. Vi har Charlie Andersson på gitarr som har varit med i bandet sedan 2013. Sen har vi Benjamin Ek på viola, Elin Olsson på tvärflöjt samt Joel Prim som är vår nya trummis i bandet. De är de nya tillskotten som Mathilda träffade på Musikhögskolan i Stockholm där alla fyra pluggat för att bli musiklärare.

 

Hur kom idén till detta projekt?

-Elvira Bira startade 2007 genom att Mathilda började spela ukulele och ville starta band. Hon spelade redan gitarr och skrev låtar men när hon fick en ukulele var det bara det som gällde. Punk skulle det vara, distad ukulele, argt och snabbt.

 

Du kallar skivan Vispunk men jag skulle vilja kalla det medeltidspunk, vad tror du om det?

-Det är intressant att det går att urskilja medeltids-vibbar i vårt album "Vispunk". Vi skulle nog säga att det är en salig blandning inspirerat av folk och världsmusik. Men det roliga är att vi har en del nya låtar på gång med melodier från medeltiden också. Folkmusik och musik från medeltiden har nog en del gemensamt.

 

Du sjunger både på engelska och svenska, vilket känns bäst, vilket språk är lättast att skriva på?

-Vi har blandat sång på svenska och engelska för att vi är mer intresserade av att få till musikens uttryck. Vi har alltid blandat. När vi skriver låtar kommer det ibland på svenska och ibland på engelska. Elvira Bira hade mest engelska texter i början men nu skriver vi nästan bara på svenska.

 

Är alla låtar gjorda av dig?

-Mathilda har skrivit några låtar själv. Annars skriver vi mycket tillsammans. Någon kommer med en låt idé, vi bygger vidare och skapar ganska mycket i replokalen. Charlie och Mathilda skriver en del musik och texter tillsammans hemma vid köksbordet också.

 

Berätta lite om texterna på 

Visa dig

1+1=3

Hate Parade

Uke The world

Låten "Visa dig" är skriven av Mathilda och var först en kärlekslåt som finns med på egenbrända skivan "Acoustic". Det visade sig att den behövdes skrivas om till en dra-åt-helvete-låt för den var för bra för att släppa taget om. Nu passar texten mycket bättre! Den handlar alltså om våld och trakasserier i relationer och oförmågan för förövaren att se sitt beteende.

1+1=3 handlar om främlingsfientlighet och att det kan vara helt omöjligt för vissa människor att förstå att vi är alla människor som har rätt att leva på denna jord.

Hate parade är skriven av Mathilda och släpptes först med Fuck Frankie på albumet "Twobeat continued". Det är alltså samma text och liknande ackordsstruktur men ganska omgjord. Den handlar om att det är lätt att dras med i hat och åsikter som du egentligen inte står för.

Uke the world (istället för Nuke the world) är en antikrigs- och antivåldslåt som handlar om att bomba världen med musik och kärlek. Uke står ju för ukulele och tanken är att bomba världen med ukulelepunkskärlek.

 

Vad har du influerats av för att jag göra en skiva som låter såhär?

-Musiken på skivan är influerad av världen och värden. Det är observationer, orätter, erfarenheter, hat och kärlek. När vi skrivit musiken har vi tagit inspiration från olika kulturer och försökt lyfta människors möjlighet att ifrågasätta och förändra sitt sätt att se på världen.

 

Hur kom det sig att det blev Grönpeppar Records?

-Martin på Grönpeppar hörde av sig till oss och undrade när vi ska släppa nytt material. Vi hade allt klart men hade väntat med släpp på grund av Corona. De erbjöd sig att ge ut albumet om vi ville och vi sa ja. Då hade de inte ens hört musiken. Grönpeppar har varit till stor hjälp nu när vi släppt "Vispunk" och vi har redan sålt slut på första upplagan skivor.

 

Elvira Bira, är det ett band eller är det ditt alter ego. Men om du ska spela live måste du väl ha ett band, berätta om dem?

-Tanken har alltid varit att Elvira Bira är ett band. Som Tant Strul eller Ebba Grön. Sen har det blivit lite åt alter ego hållet eftersom Elvira Bira ibland varit solo-projekt. Men att spela ett helt band leder till så mycket mer kreativitet och kraft i musiken än att spela bara Mathilda och ukulelen. (Berättar om bandmedlemmarna under första frågan).

 

Fuck Frankie , håller de på ännu? Har du några andra band vid sidan av också eller hur är det?

-Fuck Frankie, där Mathilda sjunger, spelar inte idag. Vi vet inte själva om vi har en lång paus eller om vi har gått vidare. Det återstår att se. Vi ses ibland och spelar för att det är kul. Har ni tur vaknar vi till liv igen. Mathilda som spelar ukulele och sjunger i Elvira Bira spelar också bas och bidrar med en del sång i folkpunkbandet Crash Nomada sedan 3-4 år tillbaka. Hon startade också upp Skymf med medlemmar från Besserbitch och Fuck Frankie men det var precis innan Coronan så när vi var redo att ge oss ut och spela ställdes allting in. Därmed också bandet som det ser ut nu. Sen har flera i bandet andra bandprojekt så musiken är något vi verkligen dras till och håller på med mycket.

 

Finns det några andra band/Artister i samma stil som du skulle vilja rekommendera till oss?

-Vi vill rekommendera Crash Nomada såklart och Gogol Bordello. Sen finns ju Bohemian Betryars som är lite lugnare men har riktigt fina melodier och låtar. Mischief brew har en fantastisk skiva, Fight Dirty där dom samarbetar med Guignol, en kletzmer/balkan orkester. Vill ni höra black metal blandat med folktoner och kulning så är Myrkur en klar favorit. Inte jättelikt det vi gör men väldigt häftig musik.

 

Punk, vad betyder det för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punken är förstås ett uttryck och en livsstil där musiken, fria och skitiga konstformer, tankar och åsikter hör ihop. Det handlar ju om att ifrågasätta och motarbeta det som är kommersiellt. Ramar och regler tänjs, även inom punken.

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor tycker du? Vilka skivor har du varit med och släppt genom åren?

-Fysiska skivor kan du lita på. En skiva kan du ha i ditt hem och ta fram när du vill. Folk blir gladare och mer intresserade av att få en skiva än en spotifylänk. Internet är bräckligt och opålitligt. Elvira Bira har bara släppt DIY. En självbetitlad demo, en akustisk skiva som heter “Acoustic”, en EP som heter “Vid behov”, en julskiva “God Jul önskar Elvira Bira” och nu “Vispunk”. Sen har Mathilda varit med och släppt tre skivor med Fuck Frankie. “Fuck Frankie” (självbetitlad), “Hate me” och “Twobeat Continued”. Innan Fuck Frankie släppes också “Urban Legends” med ett band som heter City Demons där Mathilda vad sångare.

 

Vilka tror du kommer att lyssna på din musik? Vilken typ menar jag?

-Vi märker att vår musik tilltalar en väldigt bred publik. Människor i alla åldrar stannar upp och vill köpa skivor när vi spelar på gatan. Från barn i förskoleålder upp till äldre människor i 80 årsåldern (och säkert äldre). I somras beställde en man en videohälsning med sång och musik av oss till sin fru i 75-års present eftersom hon gillar Elvira Bira. Det är många personer med liknande värderingar som oss, bland annat gamla och nya punkare och proggare.

 

Har du spelat live någon gång med detta? Isåfall hur mottogs det?

-Vi har spelat live många gånger med den här musiken innan corona. Det brukar vara full fart och dans i publiken. Med full backline blir det riktig klubbstämning, folk skriker och hoppar och ser väldigt glada ut.

 

Vad tycker du annars om att blanda in politik I musik, är det ett måste eller går att göra musik utan att blanda in politiska åsikter?

-Musik är ju en konstform och emotionellt uttryck. Det är ett sätt för att kommunicera tankar, åsikter och budskap. Har du politiska åsikter eller värderingar framträder de ofta i din musik och dina texter. Det är klart att det går att skriva låttexter som inte är politiska men det finns alltid någon typ av värdering.

 

Bästa politiska band/artist?

-Osäker! Typ Nationalteatern, Ebba Grön eller Blå Tåget.

 

Fem favoritskivor just nu? Fem favoritskivor genom alla tider?

-Har faktiskt väldigt svårt att svara på den här.. Pass!

 

Hur tycker du det är att leva i Sverige just nu med partier som SD, KD, M etc? Är det lättare att skriva texter när det finns sådana partier?

-Det finns mycket inspiration att hämta med tanke på det politiska läget både i Sverige och andra delar av världen idag. Problemet är väl att ofta spelar vi för publik som tycker lika. Vi behöver nå dem som behöver förändra sin syn på världen.

 

Är ukulele det nya punkinstrumentet, har du hört Pukes, jag intervjuade de för ett tag sedan på min hemsida?

-Javisst! Pukes har Mathilda sett, träffat och jammat med på Rebellion i Blackpool. Underbart band. Ukulelen är definitivt ett bra instrument för punk. Lätt att lära sig och det går inte att vara för många som spelar ukulele samtidigt. Som sagt, ramar och regler ska tänjas och gärna sprängas. Ukulele är astufft.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt med intervjuer?

-Det här är vår första intervju sen skivsläppet. Det är riktigt kul att svara på frågor. Det är bra frågor. Det tar lite tid men det är spännande att formulera Elvira Biras innebörd såhär i ord. Då är ju frågorna det viktigaste för att kunna göra det!

 

Vad är framtidsplanerna med bandet?

-Framtidsplanerna är att dra ut och spela mycket nu. Vi har många nya låtar som vill börja spela in och släppa ett till album så småningom. Sen håller vi på med ett projekt där vi gör låtar av en lång dikt om kvinnans position i samhället, maktspel, mörker, fördärv och att hitta tillbaka och se ljuset igen. Där blandar vi in svensk folkmusik, jazz, världsmusik, musik från medeltiden, tunga riff och mycket mer. Allt med punkanda förstås. Så vi har en del på gång.

 

Och för dig själv?

-Samma som ovan. Samt att Crash Nomada där Mathilda spelar bas släpper nytt snart också. Så håll utkik efter det.

 

Visdomsord?

-Var dig själv och bry dig inte om vad andra tycker.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun! Hoppas ni som läser lyssnar på vår musik nu. Det är musik till folket skriven av folket i Elvira Bira. Puss Puss