Spanska El Punto Devil är en intressant grupp som har medlemmar över 30 och då blir jag imponerad eftersom jag är över 40. den här intervjun gjordes i april 2009.

 

Historia om gruppen, har ni varit igång många år?

-Historien om elpuntodevil föddes, nästan som alla andra projekt, på en bar. “El Señor X” och jag (“El Doctor Arritmia”) hade spelat ihop i ett metalcoreband i Barcelon som Arritmia. Vi spelade ihop en massa år och gjorde en massa konserter och efter separationen blev vi på det klara med att vi skulle tillbaks till scenerna men något snabbare och mer intensivt. Några år senare , i slutet av 2003, snackade vi med Armando, som hade spelat trummor i ett punkband som hette The Kagayons, om at spela med oss. “El Camarada Sergei”, som lyssnade på vårt radioprogram, gick med oss på bas. Och det var på detta sätt elpuntodevil började. Vi repade på ett ställe som kallades Ateneu Popular de Vallcarca och där började vi att göra låtar som skulle bli vår första skiva som hette “Uno Zero Uno”. Vi gjorde den DIY I vår replokal några dagar I juni 2006. Efter det lämnade vi Barcelona för att ge några konserter utanför Spanien. Två år senare gick vi in i Thraszone Studios i Barcelona för att spela in vårt senaste släpp“Aprendiendo A Morir”. Vi fortsätter spela och visa upp vår nya skiva och spelar på alla ställen vi är tillåtna att göra.  

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, intressen, arbete, familj och något hemskt om varje medlem?

-På gitarr har vi El Señor X. Han är den som har hand om att göra låtar.  All musik vi har gjort har kommit från honom. Han är 35 och har hand om konserter och vår My Space. På bas har vi El Camarada Sergei. Han är den yngste I bandet, han är 25. På trummor har vi Armando. Han är 38 och han har lite problem med rättvisan och vi hoppas inte de later honom spendera ett tag i fängelset. Och skrikandet kommer från mig, El Doctor Arritmia. Jag är 37. Jag är den ende I bandet som inte bor i Barcelona eftersom jag har gått i exil till Pyreenerna. Jag spenderar min tid med bandet, gör ett radioprogram som en friradiostation och jag skriver. Just nu skriver jag på min sjunde bok, en novellsamling som handlar om Spanska Inbördeskriget 1936.  

 

Har det varit många ändringar i sättningen genom åren?

-Nej. Vi har haft samma lineup sedan första dagen. För oss är den mänskliga komponenten väldigt viktig detalj för att ha gruppen igång. Det är inte lätt att överleva som en grupp så vår vänskap är det mest viktiga. Ifall någon medlem bestämmer sig för att lämna kommer han att ersättas men vi tror om detta händer att bandet kommer att bli annorlunda på något sätt. Vid inträdet av en ny medlem så är vi säkra på att det skulle vitalisera oss och ge nytt blod till monstret vi har skapat. Bara tiden kan utvisa…

 

Att spela punk i Spanien, hur är det?

-Hårt. Komplicerat. Det finns ingen, eller har aldrig funnits, en etablerad scen. Varje grupp måste jobba oberoende. På 80-talet fanns det mycket mer en rörelse än nuförtiden. I Euskal Herria fanns hundratals grupper som spelade punk som var influerad av brittisk punk. Och i Katalonien kom det också fram band som spelade punk mycket snabbare. Men allt det har försvunnit och nu är det väldigt svårt att få till hundra personer på en konsert. Det är fortfarande folk som skapar kollektiv och fortsätter sitt arbete. Men de är få.Vi får hoppas på de ockuperade lägenheterna och att ett par konserthallar nyss öppnade i Barcelona att punk och hardcoren blommar igen.   

 

Jag tycker ni låter lite som de gamla italienska hardcoregrupper som Wretched och gamla spanska grupper som MG-15, vad anser du om detta?  

-Nu när du säger det så kanske det är en “latinskt”sätt att göra hardcore/punk. Vi tackar för att du jämför oss med band av den kalibern.. Men våra influenser är ganska olika. Vi älskar bara 80-tals hardcore. Band som  Poison Idea, HHH eller Discharge. Men vi har växt upp med band som Motörhead, Slayer eller Sick Of It All, som gör att vårt sound blir lite mer metal, utan att förlora hardcore/punkrötterna eller farten som det är i det mesta vi lyssnar på.Nuförtiden lyssna vi på band som Charles Bronson, JR Ewing, Ratos De Porâo eller Spazz. Vi försöker ha vår musik fylld med energi och intensitet.

 

Vad betyder punk för er , är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk, det är ingen tvekan om detta, kan bara bli förstådd som ett sätt att leva. Men det är intressant och viktigt att man inte tappar fokus på det individuella. Det mest viktiga i livet är människor. Nu när allt omkring oss är ruttet kanske vi är det enda ljuset, Det är därför vi tycker det är bättre att varje person gör livet till vad de vill utan att lita på något annat, för oftast förråder detta dem. Punk kan vara adopterad som en början på en rebellisk rörelse men revolutionen uteblir när man lämnar någon etablerad rörelse. Punk inkluderad. 

 

Vad handlar era texter om?

-Jag är den som gör texterna. Även om jag brukade att skriva om sociala problem runt min egen generation, det föregående och det kommande Jag föredrar det genom att prata genom känslor. Jag tycker att i hardcore och punk så är det detaljer som inte så ofta inkluderas. Jag föredrar att fokusera på folks uppmärksamhet som ger effekt på det individuella än att visa upp ett problem  som jag tror alla tycker är en del av det ruttna i dagens system.

 

Vilken är den mest politiska låten ni gjort?

-Nästan alla låtar har en emfatisk politisk komponent på vår senaste skiva.  . “Gaza (Las Manos Tan Sucias)” handlar om de brutala fortsatta attackerna på Israel som görs av folk som bor I Palestina med Europas och USA tillåtelse. “Viaje Hacia La Nada” handlar om folk som riskerar livet genom att korsa havet från Afrika för att komma till guld och gröna skogar I Europa som de har sett på sin TV:  

 

Går musik och politik inte hand i hand?

-Som startpunkt så har varje sak som folk gör effekt på oss som individuella människor, det är rätt. Och ta det som en startpunk för en revolution så startar och slutar den inne I varje person och så skall det vara. När fyra killar bestämmer sig för att starta ett liknande projekt  så tycker jag det är intressant att de använder musiken som plattform för att ändra världen. Eller i alla fall, deras värld. Men detta utan att lämna det skojiga, så klart, vilket oftast är det mest intressanta sätten av civil olydnad.

 

Finns det några bra band i Spanien som har varit /är politiska? Andra bra spanska band?  

-Enligt min åsikt så är det bästa politiska bandet i Spanien Sin dios från Madrid. En av de mest konsekventa bandet med en orsak. Jag skulle också vilja hylla El Corazón del Sapo från Zaragoza, som försvann för två år sedan och lämnade oss med en massa bra skivor. Deras sångare spelar numera i Euskal Herria, och de spelar intressant musik och sjunger bara på det egna språket.(Euskera). Berri Txarrak från Navarra står också ut, de har hittat en publik som är väldigt mäktig men de har inte lämnat slagsmålen från förr och som de har varit med I sedan första dagen de spelade. Manifesto fanns i Barcelona får några år sedan, och HHH ännu längre tillbaks, idag vill jag nämna Fix Me, som är en återfödelse av E-150.

 

Hur är det att bo i Spanien idag? Vad är bäst respektive sämst?

-Jag skulle gärna berätta om detta men jag bor i Katalonien. Men för resten av världen är Katalonien det samma som Spanien. Vi tycker inte det. Katalonien är ett ockuperat land med mindre krigiskt våld men desto mer politiskt våld, av Spanien. Precis samma som vad som händer i Euskal Herria. Sedan inbördeskriget, (1936 till 1939) så lever vi politiskt förtryckta av ett land som vann kriget och fick mer territoriell och diktatorisk regim över dessa länder. Just nu har Katalonien ett nationalistparti och håller kvar med sitt originalspråk, vilken har en annan officiell karaktär.  Och detta involverar  ett fortsatt krig mot att bli av med den spanska regimen i framtiden, men om vi tar din fråga , det bästa med att leva i Katalonien är att det inte är Spanien och det värsta är att Spanien fortsätter att styra och ställa över oss som autonom stat med hjälp av världsorganisationer.

 

Är det mycket skillnader mellan fattiga och rika?

-Jo, det det du syftar på har en stor skillnad. De rika är rika och de fattiga är fattiga. [Ha, ha, ha…] Men du har rätt. I Katalonien har medelklassen försvunnit. Och krisen som alla pratar om , saker bli värre, den är inge överraskning.

 

Varför gör ni covers på er CD av Venom och Defiance? Gör ni några andra covers?

-Vi gör en Venom cover beroende på vår ålder, Venom var en referens när vi började att lyssna på extrem musik. Och för att det är väldigt vanligt att vi har metalungar och punkare i vår publik. Justdärför är Black metal en bra musikstil. Och vår skiva med  Martillo från The Capaces på kör är bra. Vi gör en Defiance cover för att vi älskar det bandet. För deras teknik och deras samrörelse med punken. Vi spelar Kaos med RIP., “Endless Vacation” of The Ramones av “Cop an Attitude” av Poison Idea, tillsammans med de två coverserna vi gör på skivan.

 

Är det många stora punkband som har varit i Spanien och spelat?

-Barcelona har alltid varit staden för den här staten och alla stora punkband, även mellan och de mindre banden . Nyss har här varit band som Spermbirds, Discharge, Varukers och Discarga. Senaste året har lämningar av Sex Pistols också spelat här. Och ryktet säger att Bad Brains kommer hit till sommaren.

 

Barcelona, hur är musiklivet där?

-Fattigt! Riktigt fattigt. Instutionerna ger kommersiell musik reklam. Det finns knappast barer där man kan lyssna på bra musik på natten i Barcelona. För band är det svårt att hitta någonstans att spela.. Det är därför man får uppleva de små banden på squats. Ifall du planerar att komma till Barcelona som turist en vecka så rekommenderar jag dig att tillbringa en natt i en squad, det kanske är det bästa alternativet för dig. Den enda konsertlokalen som verkar kunna ändra på detta är  Estraperlo, en nyligen öppnat ställe där det är konserter varje dag.

 

Vad vet du om Sverige?

-Jag vet några saker om Sverige. Jag vet att det är väldigt kallt. Jag vet att det inte finns någon sol på vintern. Jag vet att ABBA är svenskar. Jag vet att det finns en massa blackmetalband med helt omöjliga namn som man inte kan uttala. Ifall du vill att vi skall komma till Sverige och spela skulel vi älska det. Och jag vet det viktigaste att det bästa bandet jag hört i mitt liv är svenska och de hette Refused.

 

Har du hört några bra svenska band?

-Jag måste säga min åsikt att Sverige är den bästa musikfabriken i världen. En stor procent av mina favoritksivor kommer från Sverige. Jag har tidigare nämnt de otroliga Refused och jag gillar Entombed och många andra band som Wolfbrigade/Wolfpack, Genocide Superstars, Raised Fist, Disfear, Nasum, Victims…

 

Har ni gjort någonting mer än Aprendiendo a morir, ifall ni har det, hur kan jag få tag på det?

-“Aprendiendo A Morir” är vår andra skiva. Den första hette “Uno Zero Uno”, inspirerad av boken “1984” av George Orwell. 300 kopior gjordes men de sålde slut. Ifall du vill ha tag på en så är du nog tvungen att kolla in Internet efter jag inte har någon fysisk skiva att sälja.

 

Nya saker som My Space, Facebook och de sakerna, har det hjälpt er mycket?

-Det enda internetverktyg vi har använt för att promota bandet är MySpace. Och jag tror att det är ett bra verktyg. Vi har mött en massa människor runtom i världen som uppskattar vad vi håller på med. Och det har gett oss chansen att kontakta band, skivbolag och fanzines som förstår och lever samma liv som oss så det är mycket enklare att spela ute eller att ordna konserter någon annanstans.  

 

Har ni varit utanför Spanien och spelat, var har ni varit och var har varit roligast?  

-Vi har aldrig spelat utanför Spanien. Vi har spelat mest i Katalonien och vi har spelat på många ställen i Spanien. Nu skall vi i det närmaste spela i Barcelona, Zaragoza, Madrid, Euskal Herria och på andra platser i Spanien. Vi skall också försöka spela på Trashfest i Holland. Den bästa konserten vi har gjort någonsin var på “Gruta 77” i Madrid inför 500 människor. Men jag måste säga att vårt band ger järnet om det så är 15 personer istället för 500. Våra konserter baseras på energi och ingen lämnar lokalen oberörd.

 

Hur ser den medelmåttige El punto devil-diggaren ut?

-Tillsammans med publiken är det alltid folk som lyssnar på punk. Det finns alltid folk som lyssnar på hardcore. Det finns alltid folk som lyssnar på metal. På alla våra konserter finns det alltid folk från alla dessa stilar. Så finns det som inte har en aning om vilka som spelar just denna kväll(och inte bryr sig) och när vi startar vår konsert så vet de inte var de skall springa och gömma sig. [Ha, Ha, Ha…]

 

Vilka saknar du mest?

-Tjejer,Tjejer, Tjejer, Tjejer, Tjejer, och Tjejer.

 

Vilken är fansens favorit och vilken är er egen El Punto-favorit?

-Det finns alltid tre tillfällen då vår konsert kulminerar. Folk blir som galna när vi spelar  RIP “Kaos” cover jättefort. The Venom “Black Metal” får också bra respons. Av våra egna låtar så är det, “Dioses De Andar Por Casa” som folk gillar mest. Vi älskar att spela “Los Lobos (Están Hambrientos)”, från vår första skiva “Uno Zero Uno” live. Vi spelar alltid den i slutet av våra konserter  och det blir nästan kaos och folk gillar det lika mycket som vi gör.

 

Varför sjunger ni på spanska förutom i era covers?

-Jag skriver och sjunger på spanska, förutom lite på katalanska eftersom jag anser att det är en viktig laddning i mina texter. Och det är mycket lättare för mig att skriva och mer förståeligt för publiken ifall jag gör det på spanska. Även om jag har en ganska god kunskap i engelska så har det blivit naturligt för mig att skriva på spanska.  

 

Bolaget ni är på är det ert eget?

-Bolaget är vårt, absolut. Vi tror på att göra saker själva. Vi tror på vad vi gör och vi vill ha kontroll på våra skivor från första inspelningen till att göra omslaget. Det är därför vi gör allting själva. Från tetxer till skivdesign och logon också, bolaget och releasedatum på skivan.   

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Jag köpte min första skiva 30 maj 1982. Det var  “No Sleep Till Hammersmith” med Motörhead. Den senaste jag köpte var en Split med Atka/Shimetsu som min vän Matt från Ecocentric Records släppte. Den dyraste skivan jag någonsin köpt är en vinylraritet med Mercyful Fate.

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Troligtvis är den knäppaste skivan i samlingen en skiva med Luixy Toledosom är ett freak som ingen gillar. Men jag gillar honom. När jag sätter på skivan så säger mina vänner till mig att stänga av med en gång men jag gillar det.  

 

Var står ni i debatten med mp3 och nedladdning?

-Jag laddar ner massor av saker. Och jag bryr mig inte om någon laddar ner något med elpuntodevil. Jag skulle rekommendera alla att leta och upptäcka. Ladda ned saker bara för att pröva. Lyssna väldigt mycket och på olika stilar. Utveckla dig musikaliskt eftersom med ett verktyg som Internet så är det en väldigt njutningsfull upplevelse för alla. Kommunismen har tagit hand om nätet och vi måste använda det. Personligen ifall jag gillar ett band väldigt mycket så brukar jag köpa skivan men jag lyssnar först på Internet.   

 

Är det bra eller dåligt för ett band som elpuntodevil?

-Bra, väldigt bra,extremt bra. Det tillåter oss att bli kända på My Space utan att ha lagt ut ett enda cent på dyr promotion. Det tillåter också en person överallt i världen att lyssna på våra låtar. Och ifall någon vill se oss spelar varsomhelst, så gör vi det.Eftersom vi njuter av att leva såhär. Vi har tillräcklig spridning överallt, och därför kan vi sprida vårt budskap och det var en av impulserna (tillsammans med att det är roligt) att bilda ett band. 

 

Hur mycket säljer ett band som elpuntodevil av era CD?

-Vi har inte som mål att sälja massor. Det är ingen prioritet för oss som band. Första skivan . “Uno Zero Uno” gjorde vi 300 kopior. Av den nya skivan  “Aprendiendo A Morir” har vi gjort ungefär 500 och vi har redan salt 200. Skivan kostar 6 EURO och vi försöker inte bli rika på den. Alla pengar vi tjänar går till en ny skiva och den som är intresserad av att köpa kan kontakta oss så skickar vi den

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi gör nya texter och repar mycket eftersom vi skall ha en handfull konserter snart. De nya låtarna later snabbare än de tidigare. Det kanske är för tidigt att snacka om det men den nya skivan heter nog   “Tempus Fugit” och fokuserar på hur tiden rinner iväg och styr våra liv sedan födelsen. Men just nu vill vi bara spela överallt före vi gör en ny skiva.  .

 

För dig själv som människa?

-Jag hoppas att bandet kommer at spela regelbundet. Jag hoppas att mitt radioprogram fortsätter gå så bra som det gjort de senaste 15 åren.Jag hoppas att boken jag har skrivit får bra respons. Jag hoppas jag kan fortsätta på detta vis utan att ha ett jobb att gå till varje morgon eftersom jag inte gillar att jobba. Jag hoppas världen förstår att det endast behövs ett finger för att tysta en mun men det behövs bara en kyss för att öppna två, jag hoppas att världen förstår att revolutionen beror bara på dig själv.

 

Visdomsord?

-Djävulen sover aldrig.

 

Nåt att tillägga?

-Först av allt vill jag tacka dig Peter för intervjun. Grattis till ditt fanzine och jag hoppas att du kommer att hålla på länge. Det finns miljontals band som behöver support från folk som dig. Vi vill bara säga om någon vill ha vår skiva eller se oss live så kan ni kontakta oss på mailadress elpuntodevil@gmail.com Och ingen skall glömma att vargarna väntar därute på oss. Och vargarna är hungriga.  Och vi  “Aprendiendo A Morir”(Learning To Die) men före det så kommer vi att skrika högt och varje revolution måste vara baserad på ett leende och på fighten. Och djävulen sover aldrig som du vet.. Salutem!