Electric Frankenstein är ett av de bästa banden på Victory tycker jag eftersom de spelar en ganska ovanlig typ av musik om man jämför med de andra banden där. Garageaktig punkrock som är väldigt bra. Läs nu intervjun som gjordes med gitarristen Sal i början av augusti. 


Historia?
-EF började att spela  1991,så vi har vårt 10-års jubileum just nu. Vi om tillsammans för att scenen med alla alternativa popband var tråkig och totalfånig. Rock n roll var nära att utrotas och jag ville få den mer vital och visa vad som var så bra med rock n roll, så jag bestämde mig för att mixa ihop de bästa låtarna tillsammans med 70-talshårdrock och kraften, farten och attityden av punkrock, sedan lade jag till lite fragment av 50-tals rockabilly, 60-tals garage och lite 80-talsmetall och sedan mixade jag ihop det för att gixa fram ett frankensteinmonster, Electric Frankenstein var fött.Jag kollade runt efter folk som kunde vara med i bandet och som hade diverse bakgrund i rock n roll och sedan dess har vi kicked ass.  

Snälla berätta något om varje medlem och helst något taksigt?
-Hmm. Varje medlem, ehh? Och något taskigt också? Du vill att jag skall komma i bråk med de andra.
Steve Miller -sång, före det var han med i Crash Street Kids, han har också ett band bredvid som heter "Cherry 13". Något taskigt: Han är hyperaktiv.
Carl Porcaro - sologitarr, före Ef var han med i Killing Time, Skin Kandy, Mind´s Eye och Uppercrust. Något taskigt:Han röker för mycket.
Sal Canzonieri - kompgitarr, före EF var jag med i The Thing och Doom Patrol. Något taksigt:Jag spenderar för mycket pengar.
Dan Canzonieri - bas, före EF var han med i Christian Death/Shadow Project,
Kathedral, och Empire Hideous.Något taskigt:Han är alltid fattig.
Rob Sefcik - trummor,före EF var han med i Fur, Mind's Eye, och Uppercut. Hand har också ett band vid sidan av ,ett stonerrockband. Något taksigt:Han byter flickvänner hela tiden.

Har ni haft mycket ändringar i bandet under dessa år?
-Ibalnd så. Det är alltid så på grund av praktiska orsaker, eftersom vi inte är på ett majorbolag så är det svårt för folk att överleva i ett sådant här band. De har inget att göra med personliga faktorer, bara praktiska saker. Steve var originalsångare och den nuvarande sångaren var gitarrist i ett annat band när han kom med oss. När vi erbjöd honom att följa med på vår första turné så kunde han inte följa med eftersom han dåvarande band spelade in en skiva.Så ,Scott Wilkins som hade varit med i verbal Abuse bodde i NYC på den tiden och ville flytta tillbaka till Kalifornien, så han  turnerade med oss i två år och när turnén var över stannade han i Kalifornien. När vi var ute så träffade vi Rik L Rik och han sjöng några låtar med oss. Ett skivbolag frågade oss om vi inte ville spela in en skiva med Rik som gästsångare och det gjorde vi. Rik var med i F-word och Negative Trend och de var det första punkbandet i Kalifornien som har släppt ett album. Han var med i den första punkscenen i södra Kalifornien ihop med band som
 Germs, Weirdos, Avengers, Crowd, Adolescents,
etc.  I vilket fall efter det så var Steve redo att komma tillbaka och efter det har vi bara blivit större och större.


Har du varit med i några andra band värda att nämna? 
-Jag och Dan var med i ett band tidigt 80-tal som heter Kung Fu Killers. Före det var jag med i det första stonerrockbandet i mitten av 80-talet och det hette The Thing. Vi gjorde en John Peel-session för BBC Radio 1. Steve har ett glamrockband som heter Cherry 13. 

Ni sägs ofta vara ett garagerockpunkband, vad tycker du  om alla dessa etiketter?
-Jag tycker att stämpeln Punk har blivit felanvänd många gånger. Punk har alltid varit en del av rock n roll och nu har många popband och non-rock baserade band stulit termen för att ge sin skitmusik lite credtit. 

Hur skulle du själv beskriva er musik med tre ord?
-Vi kallar vår musik för High Energy Rock N Roll, eftersom det är vad vi spelar. Det är det bästa sättet att säga det eftersom vi har lika delar av
 punk, garage, hård
rock, etc., allt tillsammans blir något nytt.

När Joey Ramone dog, vad kände du då?
-Väldigt ledsen och chockad. Det verkeade som det var omöjligt, precis som om Jesus dog igen.
 

I fall du kunde välja fem band som Electric Frankenstein skulle spela med, vilka skulle du välja isåfall?
-MC5, Stooges, Alice Cooper, Mott the Hoople, och Ramones.
 

Ni är ungefär som Hellacopters att ni ger ut en massa skivor för en massa olika bolag, varför?
-Eftersom det är bästa sättet att nå ut till så många folk som möjligt på kortaste tiden. Vi är fans till dessa bolag och de är fans till vår musik, så det är lika spännande för dom som för oss att ge ut musik på deras bolag som det är för våra fans att köpa dem. Plus att vi får en massa fina teckningar från en massa konstnärer som vi vill använda. Så därför behöver vi skivor att ha dem på.

Vilken skiva är den bästa ni gett ut hittils?
-Hmm? Du menar vår bästa skiva? De är: Listen Up, Baby! På Man's Ruin och den nya skivan som kommer ut i september "The Buzz of a 1,000 Volts!".

Hur kom det sig att ni kom på Victory records, det är väl inte precis deras vanliga stil av musik?
-de har en massa olika stilar på sina band, de  har andra rock band som Hifi and the Roadburners, Bad Brains och så vidare. De är ett väldigt starkt bolag som är väldigt tillgivna och de jobbar väldigt hårt. Andra bolag kan vara ripoffs , de har alltid betalat de rätta summorna.

Vad gillar du de andra banden där?
-Andra band på Victory som jag gillar? Hmm, bra band är Hatebreed, Intergrity, Earth
Crisis, Blood for Blood.

Finns det några bra band i USA just nu?
-Verkligen, det finns bra band som: Hotbox, Nutrajet, Cherry Valence, Mooney Suzuki,
Supersuckers, etc.

Vad vet du om Sverige?
-Well, vi turnerade där för 5 år sedan. Vackra kvinnor, det är säkert. alla verkar prata perfekt engelska. Den hembrända spriten var väldigt stark. Det var ett neutralt land i andra världskriget.

Har du hört några bra svenska band förutom Backyard Babies och
Hellacopters?
-Jag vet att det fins hundratals bra svenska band från Sverige, och en del har jag haft på mina samlingar
http://listen.to/afistfulofrock <http://listen.to/afistfulofrock>  .

Hur är det att bo i USA nuförtiden, är det våldsamt?
-Ha, hah, det är vad folk tror om USA. Nej, det är inte våldsamt. Våldsamma saker händer och det händer att folk sätter sig i sådana situationer som droger, rån etc. Men USA är fortfarande det ledande landet, det är det enda landet där du kan gå från att ha inget till att ha allt och verkligen kunna göra något bar för dig själv och andra med hårt jobb.Det är underbart att ha tillåtelse till något som jag vill ha när jag vill ha det.

Hur är en bra spelning med Electric Frankenstein?
-Vi spelar över hela världen, vi spelar in låtar på coola skivbolag, vi får en massa press, en massa människor älskar vår musik och vi sparkar arsle. tjejer tar av sig sina BH:s och drar upp sina tröjor när vi spelar i Kalifornien, det är roligt att se. Vi gör en massa folk glada och det är det viktigaste med Electric Frankenstein. 

Hur ser den medelmåttige diggaren ut?
-Som ett Ramonesfan, läderjacka, jeans och t-shirt.,

Har ni bra kontakt med era fans, i fall ni tycker det, på vilket sätt?
-Alltid, jag får massor av brev och jag pratar med våra fans på våra spelningar. Jag försöker alltid ta mej tid att få tillbaks kontakten.  Våra fans är väldigt lojala och de åker omkring för att försöka få tag på alla våra utsläpp.Jag hjälper dem att få tag på dem som fattas. Många fans föreslår band som vi skall spela med eller konstnärer som skall göra våra omslag och posters. Många fans har talat om för mig att de hade slutat ha tilltro till musiken tills de hörde oss och läste sakerna som jag har sagt i intervjuer. 

Är det viktigt att ha en hemsida?
-Det är klart, det kommer massor av folk dit som kollar in bandet. Och man kan hänvisa folk direkt till hemsidan istället för att skicka en massa papper på posten. Plus att man kan ha gratis musik, information, videos och mycket mer tillgängligt för fansen. Vi har ungefär 6000 nedladdningar av våra låtar på www.mp3.com och det har gjort oss lite mer kända plus att vi får betalt för nedladdningarna, vilket kan betala våra kostnader för vår replokal. En massa nya folk kollar in oss på konserter efter att ha upptäckt oss på m3.com. Jag ser det inte som en fara för skivsamlande utan mer som en undervisningsverktyg och det får mer folk att lyssna på oss. 

Har ni något råd till ett unt band som vill ha kontrakt med ett bolag, vad skall de göra och vad skall de inte göra?
-De måste tänka på sin framtid och hur kontraktet kommer att ha effekt på dem senare och de skall inte bli desperata eller giriga för då kommer det att gå åt skogen i slutändan. Många kontrakt låter bra från början men är ett stort rip off i slutändan. 

Hur kom ni på namnet Electric Frankenstein? 
-Efter att ha beskrivit vår musik där vi mixar olika element av rock n rol så har vi gjort något mycket större än vad vi gjorde när vi började.

Är ni väldigt intresserade av skräckfilmer, finns det något som man bör se?
-Alla de gamla svartvita filmerna är fortfarande de bästa, som Frankenstein, Frankensteins brud, Dracula, Wolfman, Phantom of the opera.


How to make a monster var den senaste jag fick, vad har hänt efter det med gruppen?
-Det kom ut ett album efter det som hette "Annies Grave" och hette 
"Don't Touch Me, I'm Electric" i Europa, den hade låtar som var producerade av Phil Caivano från Monster Magnet. Vi har gjort en ny skiva som kommer ut i september som heter "The Buzz of a 1,000 Volts", på Victory Records. Det är vår bästa skiva hittills. den gjordes i en 48-kanalers studio. Vi hade en skitbra producent Ben Elliot, som jobbade med Nevermind av Nirvana, Rollins Bands End of Sience, han har jobbat med Eric Clapton och Keith Richards också. Så han tog med sig en massa erfarenhet till inspelningen. och låtarna låter superbra. 

Det ser ut som om ni har kommit upp i åldern, är ålder viktigt när et handlar om rock n roll? 
-jag känner mig inte gammal och jag har mycket värdefull erfarenhet. Ju yngre folk är ju mer försöker de blåsa oss. Rock n roll attityden håller oss unga och det gör så att folk inte blir dumma. Ifall du kollar in en del band, helst de med lite punkinfluenser så har de inte blivit populära förrän de har gått över trettiostrecket, detta beror på att det behövs lite erfarenhet för att skriva låtar, inte bara hitlåtar för stunden. 

Vad är det bästa respektive det sämsta med att bli äldre?
-Det bästa är att saker är lättare att göra och förstå. Det värsta är att man har lättare att bli fet och måste göra mer gymnastikövningar för att inte bli det. 

Idoler när du var liten?
-Alice Cooper, Kiss.

Första dyraste och senaste skiva du köpte?
-Första: Alice Cooper "School's Out", senaste Killed by Deathsamling, den dyraste
: Gentle Giant "In a Glass House".

Jag har fått en känsla av att folk i denna branschen (garagepunk) köper mer skivor än andra band och att de är mer musikintresserade än andra band, stämmer det?
-Det gör det säkert, förde kollar in tiden när rock var som bäst och musikindustrin inte var så falsk och kontrollerad som nu.

Visdomsord?
-Försök alltid att lära dig så mycket som möjligt och bli inte blåst av tjuvar och falska människor.

Framtidsplaner för dig själv?
-Få mer ungar, ett större hus, skaffa mer husdjur, lära mig Kung Fu, skriva en bok, skriva mer artiklar, göra mer teckningar och hjälpa mer folk.

Framtidsplaner för bandet?
-Turnera i Australien och Japan. Göra ett EF dataspel, en EF artbok och turnera med Supersuckers. 

Nåt mer att tillägga?
-Det är viktigt för band att band som blivit större hjälper mindre band att få mer framgång. Det är viktigt att göra dina fans glada. Det är viktigt att hjälpa så många man kan eftersom du måste ge tillbaka till världen allt du tagit från den.
Sal Canzonieri - Electric Frankenstein