Jessi har svarat på den här långa och intressanta intervjun. Eastfield är ett riktigt bra band från England som jag måste säga att alla ska kolla upp....september 2020

 

Snälla berätta lite om gruppens historia?

-Eastfield bildades i Birmingham i början av 1996. Nästan ett kvarts sekel senare har vi haft många lineupändringar, släppt flera album men använder fortfarande samma 3 ackord

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan? Har det varit många förändringar?

-Hah, efter att ha gjort det en bra tid så det har gått lång, så tänk runt femtio . Massor av människor har kommit och gått igenom Eastfield, även om vissa har stannat länge. Det har varit fler hundar än barn runt, alla barn har vuxit upp och lämnat hemmet. Några av oss är heltidsanställda. Jag gjorde frivillig uppsägning från mitt senaste jobb så jag sträcker ut det och gör lite arbete här och där. Vi har spelat i band sedan början av 80-talet, de flesta har du inte hört talas om. Samtidigt under Eastfield-åren kommer Trina ofta upp som gästsångare på vänners album, Bill är fortfarande med i Culture Shock och trummar också för A-Heads, Bambi hjälpte till med Blyth Power och Whisky Priests i några år och jag hjälpte till General Winter, Raggity Anne, Blyth Power och Bus Station Loonies under korta perioder. Förutom att ha spelat i några av dessa band, skulle jag verkligen inte vilja säga något dåligt om någon;)

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest punk och lite anarkopunk? Tidiga favoriter?

-När det gäller musikstil påverkas vi inte direkt av någon. Vad som kommer ut är vad vi gör och vad vi kan göra. Det har aldrig varit någon avsikt att kopiera en viss stil. Med detta sagt kommer livet och tillhörande upplevelser säkert att påverka det mesta som människor gör. När vi växte upp och lyssnade på anarko-punkmusik och det har utan tvekan en del av dess inflytande färgat oss. Det är dock rättvist att säga att attityder till sådant som DIY-etos och personlig politik har haft ett mycket större inflytande än själva musiken.

 

Eastfield är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Nivar inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Bandnamn kan vara ett roligt ämne. Det kommer alltid att finnas ”jag önskar att jag hade tänkt på det” ögonblick. Jag gillar 'Eastfield' eftersom det inte är ett självklart val, och är uppkallat efter min favoritlokomotivdepå. Även om vi kanske med vår efterföljande användning av British Rail-depotlogotyper etc kunde ha använt något fiktivt som inte redan fanns eftersom det är namnet på en verklig depå. Det kan finnas en kristen rockgrupp i Amerika som heter Eastfield, vi kan gärna utmana dem till en rock-off.

Det finns massor av fantastiska bandnamn, men för tillfället väljer jag våra Birmingham-kompisar: Drongos For Europe.

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni planerat några nya konserter nu efter covid?

-Våra spelningar har blivit kopplade till våra sociala liv, så det bästa är att komma i kontakt med vänner överallt. Jag tror att samma sak kan sägas för dem som reser för att komma till våra spelningar. Det är också ett bra adrenalin-surr man får från att uppträda. Vi hade en fantastisk sommar uppradad av festivaler och andra spelningar men på grund av Covid-begränsningarna blev dessa naturligtvis alla avbrutna. De flesta har omplanerats till nästa år ... förutsatt att samma händelser fortfarande inträffar. Nästa månad är vi bokade för en socialt distanserad spelning i Guildford, så det blir intressant att se hur det går. Under tiden har vi gjort några full-band akustiska utomhusspelningar till små grupper av människor. Vi har tagit oss an utmaningen och det har varit jättekul och en chans att komma i kontakt med människor. De som har bokat oss har bara varit underbara och skött oss väl. Detta kan mycket väl vara vägen framåt på kort sikt, vilket inte är en dålig sak i det stora hela.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Det bästa stället att spela är var som helst vi välkomnas och tas om hand. Det är också mer avkopplande om platsen har någonstans att sova så att vi inte har en lång resa efteråt. Årets höjdpunkt för många band är Rebellion Festival i Blackpool. Även om helgen kan vara full, är det alltid bra att kommunicera, umgås och spela för så många människor.

Det värsta stället vi har upplevt att spela var Rocklitz i östra Tyskland. Tyvärr, för jag tvivlar inte på att de människor som driver platsen menade väl. Publiken verkade emellertid vara mer intresserad av bordsfotboll än banden, det fanns inga toaletter så jag var tvungen att vara resursstark med min uppladdning före spelningen och husvagnendei erbjöd oss ​​att sova i var täckt av krossat glas från krossade fönster. Naturligtvis stannade vi inte länge efter spelningen.

 

Hur är det att spela den här typen av musik just nu i England? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Eastfield har aldrig haft för många problem att få spelningar. Att ha catchiga låtar betyder att den är tillgänglig för en bredare publik. Men när man beskrivs som ett "punkband" föreställer sig vissa att det kommer att bli bullrigt, olyssningsbart och negativt. Vi gillar att spela med alla band som har en vänlig och positiv syn oavsett sin musikstil. Om rummet har en bra atmosfär följer det med att människor kommer att ha det bra.

 

Hur skulle er beskriva din musik i tre ord? Hur kom Railpunk fram? Vad betyder det?

-En gammal spelaffisch av Taf från Disorder beskrev oss som 'Trainspotting Brummie Nerds' som är ett rent genialiskt.

Vår musik kallas vanligtvis '' punk '' och våra texter innehåller många järnvägsreferenser så en vän kallade oss skämtsamt 'Rail punk'. Detta var för över 20 år sedan och vi tog till oss det. Det har sedan dess blivit en genre, även om vi är de enda i den! Det finns en vanlig missuppfattning att "alla våra låtar handlar om tåg", lyssna noga och upptäck att de faktiskt inte är det.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Definitivt ett livsstilsval. Personligen kunde mitt liv beskrivas som mycket "punkrock", medan jag slutade lyssna på rak punkmusik ungefär 1983!

 

Vilken/t låt/album eller grupp var det som tog dig till punk/hardcore?

-I början var det de mer kommersiella banden som hade skivor på listorna som Sham 69, The Clash och Sex Pistols. På den tiden det enda uppenbara utloppet för ungdomar i skolan. Jag hade turen att ha några äldre vänner som lånade ut skivor och lite senare skulle köra oss till spelningar.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

-Det var mycket hysteri på 1970-talet över saker som inte alls var chockerande. Användningen av hakkors på punkkläder var dock helt idiotisk, stötande och förhoppningsvis skäms alla som hade på sig det. Att försöka chocka bara för det är paradoxalt överensstämmande och slöseri med energi. Att spendera den energin på kreativitet och social förändring kommer att bli mycket mer givande. På samma sätt finns det bättre mål än föräldrar att göra uppror mot. Mina föräldrar skulle bli chockade om jag hade  kostym och fick en inteckning, men jag är inte en ung kille längre!

 

Hur är det att bo i England just nu? Politiskt? Fascister? Brexit? Coronoavirus?

-I partipolitiken har saker och ting inte förändrats för mycket under de senaste 20 åren, oavsett vilken regering som är i maktposition. Det ser inte särskilt rosigt ut när det för närvarande är en buffel som ansvarar.

Det finns en oroande återuppkomst av yttersta högern med organisationer som British Union of Fascists som rekryterar öppet. Intressant är att de nu blatant kallar sig "fascister" snarare än att försöka dölja sina otäcka åsikter under sken av något pseudo-trovärdigt politiskt parti.

Efter ett par härliga veckor som reser utseende på tåg genom de europeiska länderna på fastlandet var det gripande att komma tillbaka till Storbritannien som röstade för att lämna samma Europa. En hög andel av ”lämna Europa” baserades på främlingsfientlighet och brist på tydlig förståelse. Utan någon konkret plan avgick de två största munnarna bakom "ledighetskampanjen" från sina respektive tjänster direkt efter det att resultatet tillkännagavs. Varför en regering i första hand beslutade om folkomröstning är bara en gissning. Tyvärr skulle detta idiotiska beslut nu vända ytterligare ett hån mot begreppet demokrati.

På en nivå har coronaviruset lett till en ökning av ödmjukhet och återigen människor som ser efter sina grannar etc. Vissa människor är mer respektfulla, andra inte. Ett uppmätt svar baserat på sunt förnuft behövs snarare än att få panik irrationellt. Människor som leds med i masshysteri är aldrig ett gott tecken.

 

Finns det några bra band från England just nu? Är punkscenen/ metallenscene/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det har alltid funnits bra band runt omkring. Under åren har 'punk' utvecklats till en bred stil som omfattar många olika stilar som håller saker fräscha. Jag tror inte att punk-scenen någonsin kommer att vara "stor" men det kommer alltid att finnas en viktig del av subkulturen. Det verkar vara en mer sammanhängande scen nuförtiden med människor som kommunicerar och samarbetar snarare än de territoriella tiden från början av 1980-talet. Punk blomstrar i min hemstad ... Jag bor ensam på landsbygden, mitt i ingenstans så det är bara jag! Det finns inga mods här!

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång?

-Överraskande nog har jag inte tagit chansen att åka någonstans i Skandinavien än. Jag måste ändra det eftersom resor alltid vidgar horisonterna.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Jag har hört Abba, The Leather Nun och Roxette.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Hur gör ni en låt, är det en som gör grunden och de andra hjälper till eller hur gör ni det?

-IHela tiden har jag skrivit alla låtar, både musiken och texterna. Andra medlemmar lägger till sina respektive bitar, jag berättar inte för dem hur eller vad de ska spela. Låtarna påverkas av livet och särskilt från upplevelser när man reser runt. Det är där många av järnvägsreferenserna kommer ifrån.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Jag kommer självklart aldrig att skriva något stötande, sexistiskt, rasistiskt, homofobt osv. Jag kommer inte heller skriva något om ett ämne som jag inte vet något om. I andra änden har jag också oro över att inte kunna göra tillräcklig rättvisa för en värdig sak inom den begränsade ram som en sång tillhandahåller ...

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång? Är det viktigt att få ut sina åsikter inom musik?

-... Men jag håller med om att politik och musik kan gå ihop. Det finns olika aspekter av "politik" och varje låt som följer att vilja göra världen till en bättre plats kommer att märkas "politisk". Det finns mycket socialpolitiska kommentarer i våra låtar. På den anmärkningen är det viktigt att få ut dina egna åsikter snarare än att krossa någon annans.

 

Bästa politiska bandet/artisten?

-CRASS lämnade uppenbarligen ett massivt arv på punk-scenen. På andra håll var Chumbawamba bra på att blanda ihop politiken med upptåg, roliga och bra låtar.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Musik kan ge positiva vibbar, ge en känsla av samhörighet och generellt göra människor glada. Jag tror inte att musik någonsin kommer att bränna ner parlamentetshus.

 

Ditt favirtskivomslag? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

-Det finns massor av klassiska skivomslag som går hand i hand med sina respektive album men det som alltid väcker minnen från att vara 12 år gammal och upptäckte musik för första gången är Sex Pistols 'Never Mind the Bollocks'.

Under de senaste 20 åren har jag designat alla våra skivomslag jag har snubblat över ett tema och fastnat med det. Vår basspelare Bambi gjorde omslagen för de tidiga 7 ”singlarna. Jag försöker desperat att tänka var närmaste bra skivbutik finns där jag bor! Tyvärr har många av de oberoende stängt för länge sedan, många människor brukar köpa saker online nuförtiden.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst? Hur mycket säljer ni ungefär av en skiva?

-Det kommenteras allmänt att det alltid fanns något bra med att hålla ett 12-tums omslag, titta på omslaget och läsa texterna samtidigt som man lyssnade på¨albumet. Det gjorde att det mer kändes som en händelse. På samma sätt var det spännande att gå till skivbutiker för att söka skivor eller hitta fynd. Det finns fortfarande detta med CD-skivor, men i mycket mindre utsträckning som vi alla vet låter de inte lika bra som vinyl. Så ja, fysisk produkt är viktig. Vi kommer från den generation som inte förstår nedladdningar, I-Tunes och allt detta.

Varje CD-album har en pressning på 1000 (några fler). Numera har de mindre distroerna avvecklats så vi säljer dem främst själva både på spelningar och via postorder. De tidiga skivorna som hade sålt slut sedan länge samlades senare på 1000 dubbel-CD-skivor, som i sin tur sålde slut för några år sedan. Eftersom dessa låtar inte längre är tillgängliga har denna samling nyligen uppdaterats, remastrerats och är för närvarande på pressning i väntan på släpp. De två sista albumen hade också en vinylversion - 500/300 exemplar, alla utsålda. Förra året kom de första 4 albumen ut på 12 ”vinyl, tillsammans med små etiketter Urinal Vinyl och Dirty Old Man.

 

Snälla berättaen rolig sak som har hänt under er karriär och under något speningl? Eller någon annan plats men med bandet?

-På en spelning på Micks gård för några år sedan stängde vi vårt set med 'Another Boring Eastfield Song'. För att bevisa att vem som helst kan vara i ett band som Eastfield och då gav vi våra instrument till olika vänner och bjöd in andra att sjunga medan vi hoppade ner i publiken. Inte bara var de bättre än oss, men det är första och enda gången som jag har kunnat se Eastfield live!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Ha ha, vår publik ser ut som oss. Det brukar vara människor i ungefär samma ålder plus deras barn och nu de har vuxit upp och börjat gå till spelningar. Det finns färre människor mellan dessa åldrar - möjligen på grund av att "punk" -musik definitivt inte var i allmänhetens ögon när dessa människor växte upp.

För ett par år sedan spelade vi på huvudscenen på Bearded Theory-festivalen. Vi följdes direkt av African headcharge, Alabama 3 och New Model Army. Alla band värda respekt.

 

Vänligen ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Mina favoritalbum ändras hela tiden och då beroende på nuvarande stämning. Vissa skivor köptes och de spelade man till döds när de kom ut och sedan inte på många år. Här är fem som har fastnat hos mig (i ingen särskild ordning): Gang of Four: Entertainment. X-Ray Spex: Germ Free Adolescents, Siouxsie and the Banshees: Juju. Red Lorry Yellow Lorry: Paint your Wagon. Blyth Power: Wicked Men, Wicked Women and Wicket Keepers.

På samma sätt har jag besökt tusentals spelningar och önskar att jag hade antecknat alla. Numera är saker minnesvärda av en mängd olika tillhörande skäl snarare än själva evenemanget. Kanske stämde det också tidigare när allt var nytt och spännande. En ganska ny som knockade mig var Mano Chao och Radio Bemba Sound System i Manchester 2001. Fyra andra jag har valt ut från det förflutna är: Siouxsie and the Banshees, Gloucester 1981. UK Decay, Stroud Marshall Rooms 1982. The Cure på Elephant Fayre 1983. Virgin Prunes, Bristol Trinity Hall 1983.

När det gäller fem viktigaste sakerna: Vänner, familj, bostadsyta, respekt och medkänsla. Det borde täcka de flesta bassaker.

 

Första, sista och dyraste skivan som någonsin köpt? Och den mest pinsamma skivan i din samling? Köper du skivor nuförtiden?

-Jag brukar konsumera så lite som möjligt så jag har inte köpt några nya skivor på länge men förra veckan fick jag 'Pop Up' det nya albumet av Jim Bob (fd Carter USM). De första albumen jag fick var 'Never Mind the Bollocks' och Sham 69 'Tell Us the Truth'. Jag tror inte att jag har betalat över £ 10 för ett album! Vänta, jag köpte en Flesh för Lulu retrospektiv dubbel-CD för 12 £ eller något, så det skulle vara det dyraste men det är ok för det är fantastiskt. Jag har ett par singlar med Betty Boo, som vissa kan tycka pinsamt.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Jag är berörd att människor visar intresse för att skicka en intervju, så jag gör dem gärna och så ärligt jag kan.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga du någonsin fått, med detta band eller något annat band du har varit i?

-Någon sa en gång "all publicitet är bra publicitet". Självklart vill vi alla ha bra recensioner. Men om vi hade en dålig recension skulle vi inte skynda oss att agera och ändra någonting när vi gör vad vi gör. Hur som helst, det är helt subjektivt, folk behöver inte gilla det, men om de gör det är det bra. Vissa tycker att alla våra låtar är enkla och låter likadana, så jag skrev 'Another Boring Eastfield Song' som har blivit en favorit bland publiken.

Vissa recensioner missar helt poängen. En tidig direktsändning sa att vi var 'Sid Vicious wannabes', vilket var helt fel - även om pa:t var särskilt tufft den kvällen och de kanske har missat vad vi sjunger om. Någon idiot sa en gång att vi var 'Three fuck-ups and a lesbian' - det var också helt fel men kanske ska jag skriva den låten en dag!

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Märkligt nog verkar det vara en naturlig sak att göra. Alla gör det. När jag hör en väns nya band säger jag vanligtvis ”Det påminner mig lite om ...” och undrar sedan varför jag måste använda det som referens. Jag tror att det var Maximum Rock n Roll som sa att vi var hur Ramones skulle ha låtit om de skulle komma från Birmingham, inte NYC. Jag blev ganska rörd av det. Andra har jämfört oss med Rezillos på grund av den manliga / kvinnliga sången. Jag föredrar det när folk kommenterar att de har haft Eastfield-låtar som irriterande går runt i huvudet i flera dagar.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med Eastfield. Vilka fem hade du valt?

-Det beror på vilken period banden är i, vissa åldras mycket bättre än andra. Detta skulle vara en ganska cool festivaluppställning: Mano Negra, Flesh for Lulu, The Fall, Dreadzone och The Cult .... oh, och Eastfield.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ??

-Definitivt, även om jag gillar att tro att jag alltid har varit en trevlig person.

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju?

-Eaten Alive fanzine hade en fråga med att fråga band 'Äger du en yucca-växt?'. Det får mig fortfarande att skratta. För ordningens skull - nej, jag har aldrig ägt en yucca-anläggning.

 

Vilken är den fråga du vill ha men du aldrig får. Vänligen fråga den och svara på den?

-Jag gillar att delta i konversationer relaterade till ämnen som omfattas av sångtexten. I den mån har jag skrivit en bok med berättelserna bakom några av de tidiga Eastfield-sångerna. Processen har varit mycket stopp-start på grund av att livet hamnat i vägen! Trots de nuvarande begränsningarna som infördes av covid har det fortfarande varit svårt att hitta den tid som behövs för att avsluta detta. Anteckning till dig själv - dra ut fingret!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Den nuvarande globala pandemin har skapat en enorm osäkerhet när det gäller livespelningar och bokning av spelningar / turnéer etc. Som tidigare nämnts har vi den omgjorda retrospektiva "Urban Rail Punk" dubbel-CD:n som kommer ut snart (oktober 2020). Vi har gillat att göra den akustiska versionen av bandet så senare på året kommer vi att spela in avskalade versioner av sångerna från både den och den nuvarande liveuppsättningen och släppa den som ett akustiskt album. Det finns en handfull nya låtar som väntar på att spelas in, nästan tillräckligt för ett helt album. När de väl har repats och olika begränsningar har upphävts går vi tillbaka in i studion och spelar in nästa album.

 

För dig själv?

-Det finns alltid gott om saker som behöver göras. Jag har konverterat en järnvägsvagn för att bo i och att anpassa okonventionella platser utan många av de vanliga verktygen innebär mycket tänkande utanför boxen. Att inte vara borta med bandet kommer att ge lite tid under vintermånaderna med arbetet med det, och förhoppningsvis slutligen skriva det jag nämnde tidigare.

 

Visdomsord?

-Respekt.

 

Något att lägga till?

-Det har varit en ganska lång intervju, så jag säger bara "Tack och lycka till Peter".

Eastfield finns på www.eastfieldrailpunk.co.uk

Tack