Dystra Li har precis släppt sin nya skiva och jag gillar den skarpt för oss som är inne på den här lite lugnare typen av punkrock på svenska så tror jag Dystra Li kommer att bli en positiv överraskning för…maj-2014

 

Lite historik om Dystra Li?

-Dystra Li startade 2010 som en nystart av ett punkband i Falköping. Vi började med att släppa en 12 spårs skiva och åka ut på en två veckor lång Sverigeturné. Sen har vi bytt lite medlemmar genom åren men den uppsättningen vi är idag blev vi 2011. Då släppte vi vår förra EP Reset och sen har vi vart ute och spelat och samtidigt jobbat med nya skivan.

 

Lite om varje medlem?

-Oj, ja vad ska man säga,  Jocke Berg, Bas - Alexander Gustavsson, Gitarr, - Patrik Verdiér, Trummor - Marcus Wilsson, Gitarr & Sång Finns inte så mycket att säga om varje person, utan mer att vi är ett bra gäng som trivs bra ihop och vi gör det mesta tillsammans. 

 

Vad betyder punk för er är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är en livsstil, sen är det olika från person till person, men man behöver inte ha tuppkam och skinnpaj med nitar för att vara punk.

 

Hur skulle ni beskriva Dystra Li med tre ord?

-Attityd – Ös – Känslor

 

Vad jämförs ni med?

-Det är lite olika, men mest blir det väl Mimikry. Men jag har läst och hört de flesta jämförelserna från svensk punk genom åren.

 

Är det tråkigt att bli jämförd med andra eller förstår ni recensenter som gör det?

-Det är klart att man vill hitta sin egen stil men samtidigt så hittar man ju inspiration ifrån andra band och får idéer från andras låtar. Jag förstår också att det blir ett lättare sätt för recensenter att förklara hur musiken låter. Det spelar inte så stor roll så länge vi tycker att banden vi jämförs med är bra band så måste det ju vara något positivt. Får man en recension att man låter som Ebba Grön, Tysta Marie, Mimikry eller liknande så ser vi det som jättepositivt. Men skriver en recensent att vi låter som Kent så hade vi nog lagt av.

 

Vad lyssnar ni på annars? Finns det något bra i Sverige idag?

-Vi är ganska olika i bandet med vad vi lyssnar på, Det är allt ifrån Ebba Grön, Asta Kask, Mimikry, Troublemakers till Foo Fighters, AC/DC, Volbeat, till Springsteen och Gyllene Tider. Så det är det mesta inom Punk, Rock, Pop
Absolut! Det finns jättemycket bra band och artister i Sverige.
Asta Kask, Mimikry, Troublemakers, Alonzo Fas 3, listan kan göras lång. 

 

Musik och politik hör det ihop?

-Ja musik är nog det bästa sättet att få fram sina åsikter så det är ett perfekt sätt att protestera eller säga vad man tycker.  Sen måste det inte vara politik men det kan absolut vara det.

 

Bästa politiska artist/band?

-Mikael Wiehe.

 

Bästa politiska låten?

-Ebba Grön – We´re only in it for the drugs

 

När vi ändå är inne på politik, hur tycker du det är i Sverige idag?

-Låten ”Varför är det såhär” på nya skivan beskriver ganska bra vad jag tycker om Sverige idag.

 

Vad tror ni om valet i höst, SD, alliansen?

-Jag vet inte vad jag ska tro. Men jag tror att partierna får börja tänka om lite, för går man efter ordspråket syns man inte så finns man inte så finns det snart bara ett parti. Aftonbladet skriver stora artiklar om vad SD säger och gör, Facebook fylls med inlägg om vad politiker inom SD säger och gör, och som jag skrev i ett inlägg för ett tag sen så kan jag snart namnet på alla politiker inom SD, inte för att jag valt det själv utan mer för att folk upplyser mig om det hela tiden. Visst det är negativa saker dom skriver, men jag tror ändå att det tyvärr är SD som vinner på det i längden.
Jag tror att dom röda behöver börja gå ut med vad dom ska göra för att förbättra skolan, äldrevården mm. och inte ge SD, eller Alliansen, massa gratis reklam. 
Sluta prata om vad andra partier gör för fel och börja skylta med vad ni vill göra för bra istället. Som jag skrev då, ”Man vinner inte en match genom att gnälla om motståndarna, in och kämpa nu för helvete!” och det sammanfattar ganska bra vad jag tycker om valet, tror jag.

 

Hur går det till när ni gör en låt? Är det någon som gör hela låten eller hur funkar det

-För det mesta så är det jag som kommer med en låtidé, oftast bara inspelad akustisk med sång, så det finns oftast en text och en melodi. Men sen kommer ju alla med idéer i replokalen och man kommer på saker när man spelar den, så det är väldigt sällan, nästan aldrig, som en låt låter precis som den gjorde när jag kom med den till lokalen.

 

Vilket är det största bandet ni haft en konsert ihop med.?

-Ja vi spelade ju på West Coast 2012 och då spelade ju Rancid på stora scenen, Man jag kan ju inte riktigt påstå att vi hade en konsert ihop med dom. Men jag vet inte riktigt, jag skulle tro att Asta Kask är det största bandet vi spelat ihop med, om man inte räknar Vänsternäven som är 11 personer.

 

Om du fick välja fem band att ha en riktigt bra Dystra Li-konsert ihop med, vilka skulle du vilja ha med, leva som döda??

-Ebba Grön, Ramones, Foo Fighters, Troublemakers och Mimikry.
Det tror jag hade blivit en grymt bra kväll!

 

Hur ser du på nedladdning etc? Varför blev det en riktig CD?(Bra tycker jag)

-Det är tråkigt att det har blivit som det har blivit med att folk tankar ner allt ifrån nätet. Man vet ju inte riktigt vart det kommer sluta om folk som jobbar med musik, film mm inte får betalt för det dom gör. Sen har inte jag alltid varit guds bästa barn heller, det ska jag inte påstå. Men just med musiken så är ju Spotify i alla fall ett hyffsat mellanting. Där betalar man månadsvis för att lyssna på musik. Sen borde dom som gjort låtarna få större del av kakan kan man tycka, men ändå.
Anledningen till att det blev en skiva var väl att vi hela tiden har känt att det inte blir något riktigt skivsläpp annars. Man vill ha en fysisk skiva i handen när man är klar med allt jobb. Sen den ekonomiska biten är ju som den är. Man vet ju redan innan att man aldrig får tillbaka dom pengarna men förhoppningsvis så får det folk att lyssna på oss. Så jag hoppas att vi alltid kommer fortsätta att trycka skivor så länge vi håller på.

 

Är det bra eller dåligt för en grupp som er?

-För min eller vår del så tror jag inte det spelar så stor roll. Det är klart att hade alla som lyssnat på Spotify köpt en skiva istället så kanske vi fått tillbaka dom pengarna som vi har lagt ut på att göra skivan. Men om man ska se det långsiktigt så är ju chansen att kunna leva på musik betydligt mindre pga nedladdningen. Så på så sätt är det ju dåligt. 

 

Spelar ni mycket ute?

-Ja, det beror på hur man ser på det. Vi göra nu ca 10-15 spelningar per år. För vissa band är det mycket, men vi skulle vilja att det blir mycket mer. Nu har väldigt mycket fokus legat på att få klart skivan, så nu när den är klar så hoppas vi kunna åka ut igen.

 

Vad drar ni för publik?

-Det är olika. Allt ifrån riktigt inbitna punkare till ”vanliga svenssons” och det är ganska spritt i åldrarna också men främst är det väl 18-25 års åldern.

 

Hur gick det till med att ni fick namnet Dystra Li?

-Som sagt så bildades vi 2010 efter ett punkband vi hade. Vi diskuterade namn och vi kom på att dom flesta banden som lyckats i denna genren har ett tjejnamn i namnet, Ebba Grön, Asta Kask, Tysta Marie, Mimi-kry osv. Så det var egentligen enda idéen vi hade. Sen var det nån som kom på Dystra Li. Så det finns tyvärr inte mer baktanke med det än det.

 

När kommer er nästa skiva då? Har ni börjat tänka på den redan?

-När vågar jag inte riktigt lova eftersom den här skivan tog 1,5 år längre än vi trodde. Men vi har redan börjat med låtarna till nästa skiva. Sen får vi se om det blir en fulländare igen eller om det blir en EP. Vi får se hur många låtar som blir tillräckligt bra.

 

Hur kommer den att låta?

-Inte en aning om jag ska vara ärlig. Stilen på dom låtarna som vi redan gjort är ju typ samma stuk som dom flesta på denna skivan. Men man vet aldrig. Vi är inte så noga med att vi ska hålla oss till nån viss stil eller så utan vi gör musik och låtar som vi tycker är bra och sen kan vi bara hoppas att folk som lyssnar på oss tycker likadant.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Jag har egentligen bara två stycken favoritskivor just nu, För jag lyssnar på ett band eller artist oavbrutet i en period. Sen tröttnar jag och hittar nått annat. Så du får två skivor.
Ebba Grön – We´re only in it for the drogs och Foo Fighters – Wasting Light

Konserter (Utan inbördes ordning)
Thåström i Skövde 2011 (Osäker på året)
Dropkick i Göteborg 2013
Randy på West Coast Riot 2012
Volbeat i Göteborg 2011 (Osäker på året)
(Lite Oväntat) Mando Diao på Peace and Love 2009

Viktigaste sakerna i livet
Min Flickvän
Min Hund

Vänner

Familj
Dystra Li

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Första: Bra fråga, det var säkert nån Absolut Kids eller nått liknande, Smurfhits eller nått.
Senaste:5 st Foo Fighters skivor på en beg. sida på Facebook.
Dyraste: Inte en aning faktiskt, men om man ställer det i relation till hur mycket pengar man har haft att handla för varje månad så borde det vart den första. 

 

Skivan du köpte för ett fräckt omslag men som var så dålig? Alltså din största skivbesvikelse?

-Detta måste ju vara nån Absolut kids eller liknande! Ne men seriöst så tror jag aldrig jag blivit så besviken på en skiva faktiskt.

 

Vad inspirerar er till era texter?

-Människor! Saker folk gör, saker folk säger och saker folk känner.
Och givetvis egna erfarenheter.

 

Framtidsplaner med musiken?

-Nu ska vi ut och spela och förhoppningsvis boka ihop en turné igen. Sen ska vi ju givetvis fortsätta med nästa skiva.

 

Framtidsplaner privat?

-Våra framtidsplaner med musiken är våra framtidsplaner privat. Det är detta vi lever för.

 

Visdomsord?

-Jag lever efter många principer men inga av dom är nog så klyschiga så dom räknas som visdomsord.

 

Nåt att tillägga?

-Ne, inte mer än att jag vill tacka dig för att du tar dig tid och gör en såhär pass omfattande intervju med oss, och hoppas att du tycker om skivan!