Duncan Reid och The Big Heads spelar en gammal typ av new wave punkrock vilket är riktigt trevlig att lyssna på. Jag hoppas att fler människor ger dem en chans, så var god läs här och sedan skolla efter deras skivor. Juni-2017

 

Snälla berätta för mig lite om gruppens historia?

-Vi har hållit på i fyra år nu och har just släppt vårt tredje album som alla är överens om är det bästa som någonsin har hänt inom musiken! ;) Vi spelar Punk Rock med melodier och är det hetaste live-bandet du någonsin kommer att se i varje bemärkelse av det ordet.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Karen Jones är trummisen. Hon kommer från Wales och när hon inte trummar lär hon ut självförsvar till barn. Hennes spark är värre än hennes bett. Hon trummar också med Pete från Vibrators.

Sophie Powers är en av världens farligaste kvinnor. Män har dött när de har försökt att dricka henne. Tidigare har hon sålt sand till araber, is till Eskimåer och biff till argentinier. Alla har fallit för hennes övertygande charm och blivit dödade då när det var dags för en drink. Hon har spelat i Shebeats och är Joan Jetts abonded lovechild.

Nick Hughes är världens längsta man och har mer bläck per kvadratcentimeter än en bläckfisk på värme. Han spelar med i genomsnitt sju band per dag, inklusive Role Models och Love Zombies.

 

Jag kan höra många olika influenser men mestadels tidig punk, ny våg, glam etc.? Favoriter från förr?

-Vi är en blanding mellan Ramones och The Beach Boys. Jag älskar allt med bra melodier, snygga gitarrer och bra backupsång.

 

Duncan Reid och Big Heads: Är du nöjd med namnet? Hur kom det upp? Var du inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Jag tror att om jag började nu så skulle det bara vara The Big Heads. För sent för att ändra nu. Ingen har kopierat det så ingenting att frukta där verkar det som. Jag har fått veta att jag har överflöd av självförtroende så då verkade namnet lämpligt.Jag vet inte det bästa namnet, men jag vet det värsta: The revolting Cocks

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det roligt. Att vara bra på det hjälper, vilket vi är. Bara att se alla de glada ansikten. Det är en speciell spänning när du är på platser du inte varit förr och folk kan ändå dina låtar.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Jag kan inte tänka mig en dålig plats att spela. Du gör det till vad du vill, även om du har dåliga förstärkare och du kan inte höra vad dusjälv sjunger är alltid en smärta. Överallt är det bra med en bra publik. Stockholm är alltid bra och det är väldigt spännande hur folkmassorna växer i Malmö.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i England just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

- Liksom överallt är den här musiken rätt omoderm så det är en nischmarknad. Det finns dock fortfarande en uppskattande publik. Förra lördagen spelade vi på Camden Rocks festival som hade 250 band på så det fanns varje typ av rockband där. I augusti spelar vi på Rebellion och vi kommer att bli en oas av melodi bland hardcore.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Hård Melodisk Power Pop Punk men jag kan inte räkna!

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är en sinnesstämning. Låt oss vara originella på ett DIY sätt till låg kostnad medan du ser så cool ut som Johnny Thunders.

 

Hur ser du nedladdning, mp3 och det där grejer?

-Jag tycker att vinyl är bäst. En vacker artefakt med det bästa ljudet. Men jag älskar Spotify också. Det är fantastiskt att kunna upptäcka massor av musik du gillar som inte spelas på radion. Det värsta är YouTube. Google, och dess ägare, är ett hemskt monopolistiskt företag, trokar ut sin tävling samtidigt så betalar de så lite som det kan komma undan för de människor som ger innehållet de får pengar av.  Med Spotify förklarar de: "vi behåller 30%, innehållsägare får 70%". YouTube kan inte att förklara hur de betalar ut medan de delar ut en fjärdedel av vad alla andra betalar.

 

Hur är det i England just nu? Politiskt? Brexit? Manchesterincidenten?

- Manchester-bombningarna och London-incidenterna var hemska och en tragedi för alla berörda familjer. Tyvärr är det inte unikt för England. Frankrike, Tyskland och andra länder har också haft attacker så det är ett europeiskt problem.

Jag är mycket deprimerad inför 36 procenröstade för det: den största minoriteten men knappast folkens vilja. I huvudsak röstade äldre för Brexit och många yngre personer röstade inte alls. Jag hoppas att det senaste valet, där många yngre personer var registrerade för att rösta för första gången, kommer att leda till en omgång av folkomröstning och införandet av ett vackert ord i vårt språk: Briturn.

 

Finns det några bra band från England nu? Är punkscenen / hardcore scenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Ja. De är skotska, inte engelska, men Heavy Drapes är bra, liksom Cyanide Pills från Leeds. Urban Voodoo Machine är alltid bra också. Punk scenen är inte stor även om vissa band som Damned och Cocksparrer gör det bra. Jag vet ingenting om hardcorescenen. London är detsamma som på andra ställen i England.

 

Vad vet du om Sverige?

-Jag vet bara att det är ett land fullt av snygga, härliga och vänliga människor som pratar ett lustigt språk. Många av dess invånare har blivit bra och nära vänner som alltid verkar villiga att hjälpa. Ni är en seriös nation tills ni blur fulla och då blir ni ännu allvarligare. Men ni blir som galna på spelningar!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Jag tycker att Hives är fantastiska och njöt verkligen av Heavy Tiger and Stupidity när de spelade med oss.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre?

-Jag skriver dem. Jag skickade ut ett pressmeddelande som säger att det nya albumet handlar om liv, kärlek, paranoia och Viagra och det täcker allt. Jag skriver om mitt liv och andra liv jag ser.

När jag var yngre kunde jag inte skriva sånger. Nu är det relativt enkelt.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva någonting om?

-Hundträning även om jag nu satt mig på en utmaning. Jag försöker undvika att vara frihetsberövande.

 

Politik och musik går de hand i hand? Vilket är er mest politiska sång?

-Den enda politiska sången jag någonsin har skrivit är Bombs Away. Politiken fungerar inte för mig när det är sloganering så det beror på vem som gör det.

 

Bästa politiska band / artist?

-Woody Guthrie och the Clash

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Jag tycker att musiken är mest kraftfull och livsbildande när vi är tonåringar. Det är därför äldre band som kanske är långt över sitt bästa fortsätter att fungera bra eftersom det finns ett nostalgielement för det. När vi blir äldre, har musiken mindre förmåga att förändra livet men det har fortfarande förmågan att vara väldigt roligt.

 

Omslaget på er CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör era? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

-I denna digitala värld blir album mindre köpta men för mig är varje aspekt av ett album viktigt. Rätt ordning på låtar och alla delar av skivan. De bästa omslagen har bilder att titta på, texter och stora mängder info om låtarna och albumet. Jag tror att vi har uppnått det på alla våra album.

Jag valde bilderna till omslaget inklusive framsidan och ungefär hur jag ville det skulle se ut. Min vision utvecklades briljant av Steve Green och hans team på Green Square. De var verkligen i linje med det och tog den till en nivå som jag inte kunde ha gjort själv.

Mitt favoritomslag är The Ramones första album. Där är de i sin klassiska pose och man ser kopior av detta fortfarande.

Vi har inte skivbutiker lika bra som Folk a Rock i Malmö eller Freebird Records i Dublin.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad?

-Ja, fysisk produkt är viktig för mig för alla orsaker jag har pratat om i förhållande till omslag. Vinyl är bäst, CD är bra, och kassetter är dumma. Du kan inte hoppa över spår, de låter inte bra och de går sönder.

 

Snälla berätta  en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Det var inte roligt men jag blev en gång skjuten vid en konsert i Spanien. Jag kunde känna kulorna gå över huvudet men jag visste inte att de var kulor förrän efteråt när jag fick höra att vapnen hade beslagtagits av polisen!

  

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter? Vilket är det största bandet du någonsin har spelat tillsammans med?

-Vår publik är nästan lika snygg som vi är, även om de aldrig kan vara lika stiliga förstås! Jag har gästspelat med Die Toten Hosen tre gånger (dvs inte förband utan faktiskt spelat med dem). Vid ett tillfälle snubblade jag på trummorna och gick på näsan mitt framför nästan 20 000 människor!

 

Var god ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Det ändras hela tiden men:

Records: Ramones 2: a albumet, Sergeant Pepper, Strawberries Damned The Best of Chuck Berry, Mrs Magician

Konserter: Första gången jag såg Ramones, första gången jag såg Johnny Thunders Heartbreakers, The Stones comeback i London O2, Bruce Springsteen River Tour, Cyanide Pills vid Riverside Rebellion

Saker: Familj, Band, Hälsa, Lycka, Jordnötssmör

 

Första, sista och dyraste skivan någonsin köpt?

-Först: Groovin with herr Bloe, kommer inte ihåg, spenderar aldrig en förmögenhet.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Intervjuer är bra. Jag gör ånga men det är svårt att vara fräsch.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och nuförtiden,  både döda och levande band ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem skulle du ha valt?

-The Ramones, The Heartbreakers, The Undertones, The Rolling Stones och The Beatles. Det borde dra en folkmassa!

 

 

Är musik ett bra sätt att komma ut med frustration och bli en trevligare person utanför musik?

-Att bli en trevligare person! Nej, det tror jag inte. Många musiker blir komplett självcentrerade skithögar eftersom människor är för trevliga mot dem. Och musik kan vara källa till stor frustration. Varför spelar de så mycket skit på BBC Radio 6 när vi är så bra, till exempel.

 

Vilken är den märkligaste frågan du någonsin har blivit ombedd att svara på i en intervju?

"Berätta om första gången du någonsin hade sex. Hur var det?" En annan intervjuare frågade "Vad är din inställning till sex nu när du är äldre?" Jag tyckte att de var udda frågor.

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga den frågan och svara på den?

- "Hur lyckas ni vara så lysande?" Svar: "Det är enkelt".

 

Framtida planer för bandet?

-Fortsätta att slåss för den goda kampen.

 

För dig själv?

-Att hålla mig vid liv.

 

Visdomsord?

-Briturn

 

Något att lägga till?

-Två och två?