Drugstop är ett väldigt bra band från Tyskland. Bra punk som jag vill höra mer av. Den här intervjun gjordes i slutet av februari 2009.

 

Historia?

-Vi började i slutet av 2002. Mitt band gick åt helvete och jag ville starta något nytt så jag ringde upp några goda vänner och vi startade bandet Drugstop. Vi spelade in vår debut singel en månad senare.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen, arbete och något hemskt om varje medlem?

-Ja, jag är sångare och gitarrist i bandet. Mitt namn är  Dirk,, jag är 39(ja det är rätt!) och jag är gift och jag har en 8 år gammal dotter. Jag hatar mitt jobb men jag behöver pengarna. Mitt jobb är att ta hand om ungar som haft det svårt hemma och lära de lite respekt, hahaha. Jag gillar Jim Beam och cigaretter, online skjutspel och all typ av musik. Något hemskt om mig? Du borde fråga min fru om denna…hon skulle kunna gå igång för timmar.

Jag bara hatar allt men det är inte fel i en värld som är full av skit, är det?

Reiner spelar bas och har lite bakgrundsvrål. Han är från en annan planet. Jag vet inte var han är just nu, han reser en hel del. Ibland är han i Wien och nästa dag i Tunisien. Vi har spelat i olika band tillsammans. Jag känner honom sedan evigheter….han är alltid sen!

Joerg spelar trummor. Han har en inspelningsstudio som heter  "Soundlodge" och han är upptagen hela tiden med att spela in band från hela Europa. Han är 39 år gammal också. Och han har två barn.

Han har varit överallt och spelat trummor. Det suger. Varje gång jag säger “ Cool vi skall dit och spela sager han : varit där två gånger redan med det eller det bandet , haha!!  

 

Har det varit många ändringar i sättningen genom åren?

-Yeah, vi fick ersätta trummisen efter vår singel "machine gun" tror jag. Vi hade lite personliga problem med honom så han lämnade bandet så vi frågade Joerg om han kunde vara med. Vi kände honom redan från studion och gillade honom mycket. Han passade in perfekt I bandet. Men det är det enda. .

 

Att spela punk i Tyskland, hur är det?

-Oh, bra fråga……det finns olika sorters punk.i Tyskland. Vi har aldrig varit inne i punkscenen eftersom vi inte tycker att vi är ett punkband. Vi kommer från en bakgrund med hårdrock, tidig hardcore och band som , Action Swingers eller the Dwarves. Men det finns fortfarande en scen för punk och folk börjar bry sig igen. Andra band hjälper oss att få spelningar och liknande. Det har blivit bättre igen. För några år sedan trodde jag hela scenen skulle gå under.

 

Ifall ni hade spelat punk innan Berlinmuren föll hur skulle det ha tagits emot , som galningar eller?(Jag menar alltså om ni kommit från Östtyskland)?  

-Nej, vi är från norr. Men vi hade alla varit i ÖstBerlin innan väggen föll. Det var riktigt konstigt. På 80-talet så var band som ”Schlein-Keim” tvungna att spela i kyrkor eller privata tillställningar och många punkare åkte in i fängelse för att de spelade punk. .

 

Vad betyder punk för dig , är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Nej för mig är det bara ett ord. Förbli ung, dö vacker eller lev fort och dö ung… Men det handlar om att vara ung i ditt sinne. Många slutar att spela musik när de är 30-35. de jobbar, har barn och hus och en bil som är för stor. Det är Ok men de förblev inte unga i sinnet.Och de ruttnar sakta bort och de går runt som zombies, hahaha.   

 

Vad handlar era texter om mestadels?

-Mestadels om mina problem med droger, mitt liv eller att man blir förbannad hela tiden. Det är ett sätt att få ut all din aggression och hat på ett positivt sätt.  

 

Vilken är den mest politiska låten ni har gjort?

-Mhmmm...kanske "Next One", men  det är mer en social eller mänsklig aspekt. Vi kan alla döda under vissa omständigheter.. "Neglected kids" och "Car bomb" är politiska.

 

Går musik hand i hand med politik?

-Yeah, troligtivis. Texterna är alltid ett sätt att uttrycka sig själv. Folk lyssnar till dem och börjar att tänka själva eller på något liknande sätt. Så länge du tänker själv och ifrågasätter allt så är du politisk i slutändan.

 

Finns det några bra tyska politiska band? Andra bra tyska band?

-Visst, bandet "Amen 81" är riktigt coola och politiska. De sjunger på tyska och deras texter är riktigt bra. Tillbaka i tiden fanns ju många politiska band som till exempel  "Razzia". PÅ den tiden var du nästan tvungen att sjunga om politik eller om alcohol.  Deutschpunk vs. Saufpunk, haha.  Nu förtiden finns det många bra band i Tyskland men jag håller ögonen på den lokala eller undergroundscenen. De större banden blir ofta softare och tenderar till att slöa ner sig.

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu??

-Jag vet inte. Det är fortfarande ett bra ställe att bo. Vi har coola städer som Berlin, Hamburg eller Köln.

 

Är det stora klyftor mellan rika och fattiga?

-Det är ett stort problem. De flesta familjer måste jobba arslena av sig för att få det att gå ihop. Å andra sidan finns det rika som inte vet vad de skall göra med alla sina pengar och spenderar detta på juveler till sina hundar eller annan skit. Jag tror säkert ni har samma problem ,eller? .

 

Ett band som Toten Hosen är de stora?

-Ja, de är fortfarande stora men de är inget punkband längre. De är mer som ett popband. Men det är roligt att kolla in en spelning med dem, eftersom alla sjunger med bandet och har roligt..

 

Är det många bar punkband som kommer och spelar i Tyskland?

-Ja, många coola band kommer till Tyskland. Men jag bor nära holländska gränsen och går på konserter i Holland. Det är mycket billigare och du kan se band från hela världen.New bomb turks, The Dwarves, Zeke och många mer.

 

Hur är musiklivet i er hemstad?

-Det är OK. Några organiserar spelningar på ungdomscenter coh de får en hel del bra band hit till min lilla stad. .

 

Vad vet du om Sverige?

-Inte mycket för att vara ärlig. Ni har älgar, inte sant….hahaha förlåt för den. Nej, tyvärr, vet inte mycket om Sverige. Vi skall åka till Sverige någon dag och kolla in landet.

 

Har ni hört några bra svenska band?

-Självklart. The Heartattacks and the manikins och självklart större band som Hellacopters och Ace of base ( haha ).Och några metallband men jag kan inte komma ihåg namnen. The Haunted är från Sverige eller hur?

 

Är ert skivbolag bra?

-Det bästa.

 

Nya saker som My Space, facebook och sådana saker, har det hjälpt er något?  

-Vad är Facebook ? Yeah, Myspace är bra för oss. Det hjälper oss att komma i kontakt med intressanta folk från hela världen. Vi har fått lite vänner i USA som hjälper oss att sälja våra skivor.  

 

Ni har spelat utanför Tyskland , var har ni varit och var har varit bäst?  

-The Pit´s i Belgien är min favoritklubb. Vi har varit i Holland, Belgien, Österrike, Tjeckien. Vi skulle verkligen gillat att göra mer spelningar utanför Tyskland.

 

Hur ser den medelmåttige Drugstop-diggaren ut?

-Vi bryr oss inte om hur de ser ut. De måste vara öppna och vänliga och redo till fest. Och ifall de gilalr att drick, som vi gör , OK….

 

Vilka människor saknar ni på era konserter?

-Halvnakna brudar Iiläder, gamla motorcykelkillar I läder och riktigt oldschool hardcore fans.

 

Villken låt är fansens favorit och vilken är er egen Drugstopfavorit?  

-Fansen : I hate my friends, I need a drink, Fight fight fight

Vi själva : I hate my friends, I need a drink, en ny låt som vi skall spela på nästa spelning ( haha )

 

Har ni gjort några coverlåtar?

-Visst har vi det. Mic av Husker du, No rules av GG Allin, Go nowhere av Reagan Youth. Ibland spelar vi Another religion - Another war by the Varukers. När vi började spelade vi Wasted avthe Circle Jerks.

 

Drugstop, varifrån kommer namnet?

-Det finns många historier om det. En är – efter att ha blivit tagen av polisen så fick vi namnet . En annan är: efter att Rainer hade blivit så hög på absint vi sade till honom att sluta med droger. En annan story är: Förr i tiden när vi var ute på vägarna brukade vi ta droger och vi slutade med att dricka och röka men den sanna historien förtäljer att vi vi bara kallade oss Drugstop. Så enkelt är det.  

 

Snälla raka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor : 1. Dec. blvd. - Sction Swingers 2.Destroy-o-boy- New Bomb Turks 3. Thank heaven for little girls - the Dwarves 4. London calling- The Clash 5. The Reminder-Feist

KOnserter : 1.The Dwarves i Bremen för många år sedan. 2.Den första New Bomb Turks showen i Groningen Holland 3.Drugstop på the Pit´s i Belgium ( haha ) 4. Iggy Pop på någon festival 5. Monsters of spex festival I Köln 1991.

Livet : 1.familj 2. ha roligt 3. gå i skolan 4. besöka andra länder 5. inte hamn i fängelse

 

Första, senaste och dyraste skivan ni köpt?

-Första skivan ? Nena-99 luftballons, tror jag.

Senaste ? En Suzi Quatro best of

Den dyraste kommer jag inte ihåg, jag har ungefär 500 vinyl och kanske 150 CD.

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-En skiva som heter : "Heut ist grosser schwuchtelball" på Ariola records från 70-talet . Jag brukade tortera mina vänner med den när jag är full. Den skivan är så ful....

 

Vad tycker du om mp3 och nedladdning?

-Jag bryr mig inte.

 

Är det bra eller dåligt för ett band av er kaliber?

-Inte så noga

 

Hur mycket säljer en skiva med Drugstop?

-Well. De två första singlarna sålde slut snabbt, den tredje tog slut förra året tror jag. Albumet på vinyl sålde slut på 4 veckor tror jag. Vi har några CD kvar av albumet. Så vi har salt skivorna vi har framställt och allt är bra. Vi håller inte på med detta för pengarna. Lite extra pengar är bra men vi är glada så länge vi får spela spelningar.  

 

Framtidsplaner för bandet?

-Ut på turne igen, släppa ut ett nytt album, spela utanför Tyskland.  

 

För dig själv som människa?

-Hålla ihop min familj.

 

Visdomsord?

-Drick slåss knulla !!!

 

Nåt att tillägga?

-Nej, jag behöver en drink !