DrOpKiCk MuRpHyS
Irländska hjältar!

Jag intervjuade Dropkick Murphys för några år sedan och nu är det hög tid för en ny skiva och lite nya frågor. Intervjun gjordes i början av juni 2005. 

 

Vad har hänt sedan sist jag intervjuade er för 5-6 år sedan

-Sheesh, ganska mycket. Det skulle ta oss tillbaka till 1999. Vi har fått en gitarrist, tappat en annan. Fått en säckpipespelare , tappat honom , fått en annan, fått en tinwhistle/mandolin/multiinstrumentell kille och tappat honom och fått en ny. Marc har lärt sig spela piano.

Sedan 99 har vi turnerat i hela Europa , Skandinavien, Mellan östern, osv. Killarna har fått barn och skaffat familjer. Vi har fått mer vänner över hela världen och spelat spelningar och varit på ställen vi aldrig trodde vi skulle komma till.

Vi har släppt 3 studioalbum, ett livealbum och ett gäng singlar sedan dess….ja vi har gjort sååååå mycket sedan dess.

  

 

Vad är skillnaden med att spela idag om du jämför med när ni började att spela? 

-Jag är mer kritisk I mitt spelande och hårdare mot mig själv. Våra spelningar är inte längre en halvtimme utan de är mer 1, 5 timmar. Oftast ungefär 27 låtar åpå en kväll blir det. 

 

Har det varit många personändringar i gruppen?

-Ja, vi har definitivt växt mentalt/emotionellt sedan vi började eller kom  med. Jag har blivit mer vuxen och jag tror Marc(som var 17 år när han kom till oss) har växt upp inför oss.! 

 

Ni är nöjda med er nya CD förmodar jag? Den är lite hårdare än den förra , tycker jag. Hur kommer det sig? 

-Yeah, vi är extremt nöjda med skivan. Jag vet inte hur mycket hårdare den är än tidigare alster….vi skriver bara det vi skriver och tar de bästa låtarna på skivan och hopaps att folk diggar det.  

 

Min recension är som följer: "Det känns som om Dropkick Murphys har blivit med lite hårdare musik. Men de har ändå inte glömt av sina irländska folkmusikrötter ännu och det är jag glad för det är väl ändå det som har varit deras signum genom alla år. I The warriors code låter de nästan som Rancid fast med ett irländskt komp i bakgrunden istället för skamusik.  Man blir lika glad och förbannad på samma gång när man lyssnar på gruppen för deras irländska toner får mig på gott humör men samtidigt känner jag kamplusten och känner mig lite förbannad på samma gång. En ganska trevlig känsla faktiskt….(ÅTTA)" Kommentar på den?

-Tack så mycket för en bra recension! Jag tycker inte att vi låter så mycket som Rancid men alla har sin egen åsikt. Ifall vår musik kan göra dig arg gör det mig glad. Det är en intressant recension och jag förstår att du gillar skivan-tack, det är definitivt en komplimang till oss.  

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

-Ingen som jag kommer på med en gång. Jag vet att det har varit ett gäng oinformerade personer men jag har glömt…....

 

Bryr ni er om recensioner?

-Det beror på. Om 95% av dem säger att vi suger , då är det ett problem. Förutom det så är de roliga att läsa eftersom det är någon utanför vår krets som säger något om det vi gjort. Ifall de tycker det är bar eller dåligt, är inte så noga. Vi gör vad vi gör och det är allt vi kan göra.

 

Har ni någonsin ändrat något efter en recension?'

-Kanske ifall en liverecension säger att vi inte var tillräckligt tighta,då försöker vi att repa mer.  !

 

Ni har fortfarande det irländska soundet, är det viktigt för er att behålla det? 

-Jag antar att det är en del av hur vi är och när vi skriver låtar så kommer de ut på detta sätt. Jag tror det är en del av vårt sound. Vi skriver en del hårdare , hardcore influerade tongångar( Jag pratar om riktigt hardcore punk , inte metalstilen) och mer klassiska punklåtande saker så det irländska soundet är en del av det.

 

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk betyder en miljon saker för en miljon människor. Jag brukar försöka undvika samhällets fällor. Inte känna mig bekväm med popkulturen, ungdomskulturen, television, kultur osv och att göra saker och tänka själv. Jag lyssnar inte på musik bara för att den har blivit tvingad in i ditt huvud av radio eller TV. Tittar inte på dumma ”reality-program” och dum så kallade alternativ radio etc. vara medveten om dina omgivningar och vad som händer i världen. Jag skulle kunna hålla på för alltid.

 Jag tycker helt klart att punken har urvattnats de senaste åren. Den brukade vara en subversiv och ärlig subkultur.  Nu verkar det nästan som om rebellanda kan köpas i en affär. Det finns en massa folk som är äkta punkare men många mer som är fast i hur en punkare ”skall vara”eller vem inte är punk. Kort så kan man säga att punk är svårförklarat.

 

 

Var det mer viktigt att säga att ni var ett punkband förr i tiden när ni var yngre? 

-Egentligen inte, förutom att folk alltid ville kalla oss för Oi-band(oi har alltid varit en stor influens) och vi sade. “Vi är inte ett oiband, vi är bara ett patriotiskt band” Ibland kunde fol skämmas för att de var med I ett punkband men vi skäms inte. Det är mycket det vi är men vi gör det vår egen väg-vilket är punkens idé från början....

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Nah, det är intressant att skriva/prata ner dina tankar på papper/dator och kolla på det några är efter det. 

 

Den mest frågade frågan??

-Oftast är DETTA den mest frågade frågan  !!!! hahaha.

 

Ni har varit i Sverige och spelat, vad tyckte ni om Sverige? 

-Det är alltid en njutning att spela i Sverige.  Spelningarna är roliga och folk är oftast vänliga och jag gillar den tidiga historian. 

 

Vad är typiskt svenskt?

-Vikingar!!!, och den svenske Kocken, svensk fisk och att folk tuggar General Snus(bleccch!!)

 

Har ni hört några bra svenska band?

-Ja, många. Jag gillar Agent Bulldogg och många mer. Vi såg en spelning med NOMADS med ett gäng gäster på Hultsfred  för några år sedan – och de var fantastiska. 

 

Finns det några band du lyssnar på som du vill delge oss? 

-Aaah, jag trodde aldrig du skulle fråga. Här är en lista::  RATTLE BATTLE( www.rattlebattle.com ), TOMMY AND THETERRORS( www.tommyandtheterrors.com ), THE TAMPOFFS, THE PUG UGLIES, THE REDUCERS S.F., THE TURPENTINE BROTHERS, DEADLINE(UK), FAR FROM FINISHED( www.farfromfinished.com ), OUT COLD, FOR THE WORSE, SLUMLORDS, RAT CITY RIOT, NUTS AND BOLTS, ARGY BARGY, SUPERYOB, ACEFACE(UK), och troligtvis en miljon mer!!!

 

Får du fortfarande kickar av något nytt och bra?

-Absolut.  Jag satte på TURPENTINE BROTHERS LP nyss och jag blåstes iväg. Det är det bästa med musik – när den får den att vackla till och du är chockad over hur bra det är. ,

 

Framtidsplaner?

-Vi släpper "The Warrior's Code" 21 juni I USA), åka på Warp Tour till i mitten av augusti, spela festivaler I England och Europa I slutet av augusti och en massa mer saker som bara ska bli konfirmerat..

 

För dig själv?

-Jag har just förlovat mig så jag skall väl gifta mig snart!!!

 

Nåt att tillägga?

-Vi uppskattar ditt intresse av Dropkick Murphys. Besök vår hemsida  www.dropkickmurphys.com  för mer information.

 

Visdomsord?

-"Let all men know thee but let no man know thee thoroughly."  --Benjamin Franklin