Dream Police är ett danskt band som har varit i punkscenen sedan 1978 och då med frontmannen Johnny Concrete hela tiden. Här svarar han på många frågor från mig i juni 2023

 

Det var väldigt länge sedan jag senast intervjuade dig, vad har hänt med bandet från 80-talet fram till nu? Har ni spelat hela tiden?

-1990-talet var ett lågvattenmärke för Dream Police... Vi spelade inte alls. Det förändrades när jag arrangerade Pære Punk 25-festivalen 2003 ... DP har spelat till och från sedan dess, mestadels på ... .

 

Är du den enda originalmedlemmen?

-Japp, jag är den enda ursprungliga medlemmen. Svend Mortensen, den första DP -basisten, dog 2018; 2020 strax före spelningen som gav upphov till livealbumet "Face Reality" dog också vår basist Mikkel, bara 49. DP är tydligen en farlig plats för basister.

 

Du är trummis också men i Dream Police sjunger du bara eller? Har ni varit med i några andra band?

-Jag är sångare i DP men brukade spela trummor för Deformed! (1981-82). Inspelningar från den perioden, "... what never was.." släpptes på vinyl förra året.

 

Hur lever punkscenen vidare i Danmark just nu?

-Det finns en scen i Århus och Köpenhamn också. Ibland kollar jag in lokala band men inte så ofta.

 

Jag förstår att det har varit upp och ner i ditt musikliv, när var punken som lägst ner för ditt band?

-1990-talet och inom de senaste 5 åren dödsfall av 2 (tidigare) medlemmar också.

 

Jag hör på er Live-LP att ni har en hel del gamla influenser som MC5 och Stooges till exempel och många av era egna låtar har den stilen också... Vilka är dina favoriter från förr?

- Förutom The Stooges och MC5 har jag alltid uppskattat The Dictators.  Brittiska band som Sex Pistols, The Damned, The Lurkers, Wire och Slaughter & The Dogs hade också stora influenser på DP under våra formativa år.... Johnny Moped och Suburban Studs också....

 

No Aarhus, är det ditt eget nolag? Paere Punk 40 , är det både gamla och nya inspelningar eller hur är?

-Japp, No Aarhus Records är mitt skivbolag, givetvis med hjälp av goda vänner gällande art & co

ver-avdelningen, mixning och mastering. Pære Punk 40. Festival borde ha spelats in live men på grund av dumhet var det inte.  Istället bidrog alla band (minus Ruts DC) med studioinspelningar som inte finns någon annanstans.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara musik eller är det en livsstil? Hur har dina tankar om punk förändrats under alla år du varit med i rörelsen?

- Nuförtiden är jag mest med för skojs skull, gratis öl och rock & roll. Det fanns en tid, en lång tid, när tonårsångestaspekten var en dominerande faktor i mitt liv. För mig har punkgrejen alltid varit en 2-delad grej..... Att vara en del av en scen, en rörelse, försöka, kanske naivt att förändra världens sätt ... . den andra och viktigaste delen, att JAG delar genom mina texter mina tankar till alla som brydde sig / lyssnade / gick med på / invände .

 

Finns det några bra punkband i Danmark just nu?

- Det finns förmodligen... De flesta i min ödmjuka stil (sic) är ganska ointressanta ... Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt men jag skulle vilja att dagens band var mer uppfinningsrika, utforskande, i ditt ansikte ... . många, för många, danska band är det inte.... Hehe...

 

Har du några svenska favoriter?

- Oh, yeah, från Made In Sweden, Solar Plexus, Kebnekaise och Contact på 1970-talet till punkband som Huvudtvätt, KSMB, Asta Kask och nyare band som Sollefteås Dogbreath, Militante Jazzmusiker och Witchcraft, inte att förglömma Union Carbide Productions, Leather Nun och In The Colonnades. Många MÅNGA bra svenska band.

 

Har du varit här och spelat någon gång?

- Nej, aldrig varit där för att spela. Vi gjorde en kort turné i NW Tyskland och Holland 1987.

 

Är det många intervjuer nuförtiden och har det varit många intervjuer genom tiderna?

- Hehe, jag tror att de flesta fanzines tyckte att jag och mitt band var tråkiga (eller kanske inte tillräckligt politiska) så nej, kan inte säga att jag var en intervjuares favorit.

 

Cheap Trick, döpte de sin LP efter ditt bands namn? Hur kom namnet upp? Vilket är ditt favoritbandnamn genom tiderna?

- Vi fick reda på att Cheap Trick skulle släppa ett album som hette "Dream Police" så vi gjorde snabbt en låt som hette "Cheap Trick" 1979. Två av mina favoritbandnamn är Stolen Bikes Ride Faster och Zombies Ate My Neighbors.... Dream Police som namn kom upp efter att jag såg det i en rockencyklopedi.... ett Glaswegian band som förvandlades till The Sensational Alex Harvey Band ... . också titeln på en Harry Harrison SF-roman.

 

Skulle du kunna känna att du har släppt en skiva om du bara gav ut den digitalt?

- Jag är old school så jag skulle vilja ge ut vinyl... CD-skivor är OK ... men helst vinyl. Ändå måste du gå med tiderna så No Aarhus-katalogen finns också tillgänglig på Spotify etc.

 

Köper du mycket skivor själv? Har ni någon skivaffär kvar i din hemstad?

- Jag samlar inte så mycket nuförtiden men köper en och annan skiva nu igen.... I Århus finns 5-6 skivaffärer. Ganska anständigt.

 

Ni har gjort några covers genom tiderna på er LP, favoritcovers att göra?

- Jag har alltid älskat att göra Wires "Lowdown" från deras album "Pink Flag". Efter 40+ år tror jag att vi har gjort låten till vår egen.

 

Vilken är din personliga Dream Police favoritlåt och vilken är publikens val?

- Mina DP-favoriter är "Brainchild" (1986), "Black Cat" och "Rudolf Hess" (1987). Publiken förväntar sig att vi ska spela "Johnny, Johnny" och "Jeg ved, hvor du er" från våra tidiga dagar.

 

Vilket är albumet som var det första du någonsin köpte? Och det senaste?

- Den första 7" jag köpte var en Doors-singel, det första albumet "Sea Wolf" av det norska bandet Titanic 1972. Senaste jag köpte är den svenska versionen av Solar Plexus första. Jag har haft den engelska versionen i många många år.

 

Hur är det att leva i Danmark just nu, politiskt, dålig ekonomi, rasism etc?

– Jag är inte så förtjust i regeringen och gängen som tror att de styr men, som du säkert vet från Sverige, de styr absolut inte.

 

Om du får chansen att styra Danmark i en vecka, vilket har varit det första du hade förändrat?

- Ta bort Lasse Rimmer från alla TV-program han plågar mig/oss med dagligen.... kanske få honom utvisad.... . till Sverige kanske, om ni tar honom!

 

Tycker politik och musik hör ihop? Vilken är er mest politiska låt?

- Ja, verkligen.... vissa gånger önskar jag att jag hade skrivit fler politiska texter förr i tiden, men skulle de ha klarat tidstestet? Jag skrev om vad som bekymrade mig (vid den tiden) ... tonårsångest.  Jag kommer att tänka på "Skating on thin ice" och "Demise" och Deformed!'s "Our Time".

 

Bästa politiska bandet/artisten?

-För många men kommer att tänka på en, definitivt Billy Bragg .... och (Newtown) Neurotics .... politiskt och väldigt väldigt roligt på samma gång…does anybody know where the march is? Hehe

 

Ni sjunger mest på engelska, varför inte mer på danska? Är det lättare att skriva låtar på engelska?

- Att sjunga på engelska har alltid känts naturligt för mig... Efter den första av många DP-splittringar (1979) gjorde mitt nästa band The Clochards mestadels låtar på danska.

 

Har ni några nya låtar på gång?

- Ja, en låt som heter "Amanda Is (Redhaired And Fat)" ligger på ritbordet.

 

Framtidsplaner för Dream Police?

- Kanske ett förnyat vinylprojekt med TømrerClaus och några livejobb.

 

För dig själv?

- Fyra år kvar innan jag går med i pensionärsleden.

 

Jag gör öl själv och jag gillar verkligen öl. Ni har inga tankar på att göra en Dream Police-öl, om ni gör det vad hade det kallats och vilken typ av öl skulle det ha varit?

- Öl är bra, mycket öl är mycket gott" (Steen Thomsen)

 

Visdomsord?

- Ekorrar gillar inte stenar

 

Något att lägga till?

-Fortsätt med det goda arbetet, Peter