Down and Away
Historia

Kul med ett band som jag inte ens hade hört talas om innan och nu har fyra CD.-skivor med. Down And Away från Askersund i Sverige är denna grupp. Kolla in, för det är de verkligen värda. Detta gjordes i de sista skälvande dagarna av juni 2006.

Historia? Ni har hållit på i snart tio år eller?

-Down and away startade 1998. Innan det har vi spelat i en hel massa band, men DAA har funnits sedan 1998. Första demo-cd:n spelade vi in 1998 och den andra demo-cd:n år 2000. Den demo-cd:n  gav oss skivkontrakt hos tyska Rockstar Records. De två första fullängdarna "Who´s got the Deliverance!?" (2001) och "Set To Blow" (2004). Mellan de två släppen har vi hunnit med Mini-cd:n "Make it matter" 2002 också den på Rockstar Records. Ett par singlar har också släppts på eget och andras bolag. Sedan 2001 har vi gjort runt 9 europaturnéer.2005 började vi prata med andra skivbolag, för att vi ville gå ett steg framåt. Mad Butcher var det skivbolaget som var mest intressant och dom hade även bra tankar om framtiden. Nu är vi här 2006 och vår nya skiva "To serve and protect" är nysläppt. En 2 veckors Europa-turné är planerad till hösten då vi bland annat besöker Italien och Tyskland.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Marcus Johansson : Sång/Gitarr Ålder: 26 år Familj: Stadigt sällskap av kvinnligt könJobb: Studerande  Intressen: Ljud, Punk,Gamla plåtkaffeburkar, Motorer och Teknik  Hemskt: Bor i Piteå och repar i Askersund  (det är 100 mil)

Martin Elf  Ålder: 24 år  Familj: Förlovad Jobb: CNC-operatör  Intressen: Musik, Böcker  Hemskt: Dricker 14 koppar kaffe om dagen

The Face: Bas/Kör  Ålder: 25 år  Familj: Ledig  Jobb: Green Cargo  Intressen: Antika möbler, Bilar    Hemskt: The Face spelar bas i The Pricks

David Elf: Gitarr/Sång  Ålder: 28 år   Familj: Upptagen   Jobb: Brunnsborrare  Intressen: Håller på mycket med egna studion    Hemskt: Utbildad dräng

 

Askersund, hur är det där?

-På sommaren är det glass, solsken och många turister och på vintern är det kallt och inte en enda människa ute, men trevligt ändå.. Askersund  är en sommarstad.

 

Låtarna

Framförallt hur är det att spela den här typen av musik där? Hur är det att spela den i Sverige?

-Askersund ligger i Sverige, vilket betyder att det är samma sak att spela den i Askersund som på andra ställen. Vi gör i snitt 3 Sverigespelningar/år, så i Sverige hankar vi oss fram kan man säga. Det är kul att spela i Sverige, men tyvärr blir det inte så ofta.

 

Vad jämförs ni med?

-I Europa blir vi jämförda med Rancid, Voice of a generation och Social Distortion... I Sverige blir vi jämförda med Bombshell Rocks, för om man inte heter Bombshell Rocks så får man inte syssla med streetpunk i Sverige.. Landet verkar vara för litet eller kanske för trångsynt.

 

Bryr ni er om recensioner?

-Skulle ljuga om vi sa nej, men det är inte så att man gräver ner sig i det.. En recension kan vara bra även om de inte gillar skivan, men när recensenterna börjar såga musikgenren så kan man undra varför de har fått skivan från första början..Recensenter i Sverige har en tendens att göra sig roliga istället för att egentligen bry sig om vad som är på skivan.

 

Vilken är den konstigaste recension ni någonsin har fått?

-Vet inte vilken som är den konstigaste. Men vi tycker själva att det är konstigt när recensenter inte skriver en enda rad om skivan utan bara framhäver sig själva.

 

Ni ligger på tyska bolag, varför?

-Det har bara blivit så, det finns fler bolag där och de är intresserade av den här typen av musik. Musikscenen där är överhuvudtaget större och inte så trendinriktad som i Sverige.

 

Är det i Tyskland ni säljer mest?

-Det blir automatiskt så.

 

Spelar ni mer i Tyskland än ni gör i Sverige?

-Ja vi gör 95% av våra spelningar utomlands och merparten av dessa gör vi i Tyskland

Ni har ju gjort tre CD och en mini CD och två vinylsinglar stämmer det, hur kommer det sig att man inte hört talas om er då?

-Varken Rockstar Records eller Mad Butcher Records har distributörer i Skandinavien och det är allmänt känt att svenskar inte rotar i skivbackar i någon större utsträckning

Vilken av era skivor är ni mest nöjda med?

-"To serve and protect"

 

Gör ni några covers?

-Det händer. Genom åren har vi gjort cover på bland annat U.S bombs, Social Distortion, Cockney rejects, Blitz och Ebba Grön

 

Bytt skivbolag!

Ni har bytt skivbolag nu till Mad Butcher, varför inte Rockstar längre?

-Vi ville ta ett steg framåt och Mad Butcher har en större distribution än Rockstar Records.

 

Verkar det bra med Mad Butcher?

-Ja det verkar bra, de har precis släppt vår skiva så vi får se hur samarbetet fortsätter.

 

Hur är ert förhållande till punken, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Hur lever man punk? Tror det är olika från person till person. Vår definition av punk är att tro på det man säger och jobba hårt. Sen finns det dom som super som svin, knarkar och lever rövare och kallar det punk. Det får stå för dom.

 

Hur tycker ni det är att leva i Sverige? vad är bäst och vad är sämst?

-Det funkar att leva i Sverige, ingen av oss har direkt levt någon annanstans så vi har inte så mycket att jämföra med, det man kan jämföra med är intrycken man får från länder man varit i och då är Sverige i jämförelse ett hyfsat land. Det bästa med Sverige är naturen, vilken man saknar när man bara ser Autobahn i Tyskland. Det sämsta är det oberäkneliga vädret och trendnissarna

 

Skall ni rösta i höst, vilka vinner tror ni?

-Tror dom flesta i bandet röstar. Vi vet vilka som vinner senare i höst...

 

När ni gör era låtar, vad är viktigast tror ni, är det texterna eller är det musiken eller är det rentav så att ni tycker att refränger är viktigast?

-En mäktig refräng är alltid viktig, men det som hörs först är musiken och det är viktigt att musiken är bra för att lyfta upp texten. Samtidigt kan en dålig text dra ner bra musik, så det är en avvägning.

 

Hur gör ni era låtar?

-Genom att spela på våra instrument

 

Politik och musik, hör det ihop?

-Det avgör man själv när man skriver texten. Ibland gör det det och ibland inte

 

Bästa politiska gruppen/artisten?

-Steve Earle

 

Favoritmusik

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Martin Svarar:

Rancid "And out comes the wolves..."

The Clash "The Clash"

Bombshell Rocks "Street art gallery"

The Pricks "Destroy high society"

Nofx "Punk in drublic"

Konserter

Bad Religion i Stockholm Arena 1998

Rancid i Stockholm på Riddarholmen 2004

Nofx på Mejeriet i Lund 2003

59 Times The Pain på Scruffy Murphys i Örebro. 2000

Bombshell Rocks vid Kumlasjön i Kumla 1998

Viktigaste sakerna:

Kärleken

Hälsan

Familj

Vänner

Musik

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Martin Svarar: Status Quo "12 Golden Bars", 200 kr kostade den dyraste och den senaste är Time Again "The stories are true". Våran sångare köpte en AC/DC-Box för 2500 kr och det tyckte jag var lite väl dyrt.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Jag har gjort mig av med alla pinsamma skivor. Men den pinsammaste konserten var Arvingarna i staden Hoting i Ångermanland och det kan jag aldrig göra ogjort.

 

Hur blir det med framtiden för gruppen?

-Europaturné till hösten, förhoppningsvis en turné till våren och sedan måste vi börja slipa på en ny skiva. Och förvänta er inget nytänkande, vi kör bara på.

 

För dig själv?

-I sommar drar jag till Spanien i tre veckor och när jag kommer hem väntar en 2 veckors europaturné

 

Visdomsord?

-Gör dig inte till någon annan än den du är.. Om du gör det, framstår du i vissa lägen som patetisk.

 

Nåt att tillägga?

-Du har redan frågat massa frågor så nu får det vara nog...haha.. nej då.. Vi har precis släppt en video till låten Black And White från nya skivan "To serve and protect"

Kolla gärna stavningen

Tack för att du gjorde intervjun/ MVH/Martin