DOUBLE FIST
Polish HC när den är som bäst

 

Polska Double Fist spelar tuff metalcore och jag gillar verkligen det. Polen har många bra band så jag var tvungen att intervjua detta, vilket är ett av de bästa. Oktober-2018

 

Snälla berätta en liten historia om gruppen?

-Double Fist kom till liv i 2015 som ett projekt bestående av två personer: Maciek - basgitarr,  elektrisk gitarr, programmering av trummor, Dominic-sång. Nya låtar lades ut på internet. Du hittar de flesta av dem på YouTube på HCWW-kanalen. År 2017 kom gitarristen Mariusz Josh Patka till bandet och ett år senare kom trummisen Mateusz Talli Rosner. Albumet var klart. Det spelades in i Macics hus. Basisten tog på sig mixen, mastering och grafisk design. Nu spelar bandet materialet på konsert.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan av?

-Dominik - 36 år gammal, arbetar i fönsterfabrik, singel, intressanen: musik, film. Tidigare band: Down to the Heaven Maciek - 36 år gammal, brandman, gift, dotter (10 månader), intressen: musik, mixning, mastering, grafisk design, brandbekämpning, motorcykel (Yamaha V Star 1100). Tidigare band: Dig Up

Mariusz Josh Patka - 42 år gammal, glad farfar :) Tidigare band: Dig Up.

Mateusz Talli Rosner - 27 år gammal,har spelat trummor


Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels hardcore och metalcore etc? Favoriter från förr?

-Maciek: Hc & metal är våra favoritinfluenser, men vi gillar också  bra rock, deathmetal band

 

Double Fist är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilken är det bästa bandnamnet?

-Maciek: Double Fist  hette vi eftersom det var två av oss i början och namnet låter bra. Vi är inte rädda för att något band kommer att ha samma namn, musiken är viktig. Bästa bandnamn? Det är svårt att säga ... Det finns många band som har bra namn.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Bäst med att spela konserter är direkt kommunikation (han skrev kommunism men jag tror att han menar kommunikation) med andra människor och positiv energi.

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

-De bästa ställena att spela konserter är klubbar där du känner nära kontakt med de som lyssnar. Det värsta är platser som är helt oförberedda på en spelning och det inte finns tillräcklig med ljudsystem.


Hur är det att spela den här typen av musik i Polen just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Polen har de bästa fansen i världen. Här kommer folk till konserter för att spela och njuta av musik. Vi har ännu inte haft möjlighet att spela en konsert som Double Fist, för hela linjen är ganska ny och den spelar bra.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Hardcore på steroider :)

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk, hardcore, metal - alla genrer är en livsstil. Om du ser någon på gatan så vet du omedelbart att han är en punk, hardcore eller ett metal fan.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och de grejerna?

-Tiden går framåt, det är en bra sak å ena sidan, men å andra sidan, i musikfloden som finns på internet, så är det svårt att hitta riktigt bra saker

 

Hur är det att bo i Polen just nu? Politiskt? Fascister?

-Livet i Polen är för närvarande på en bra nivå. Kanske har folk inte mycket, men det är ganska tyst och säkert. Dessutom är Polen ett vackert land och det finns många ställen att se. Politiskt är det inte särskilt bra, eftersom regeringen gör allt på egen hand utan att ta hänsyn till gemenskapens röster, men det kan alltid bli värre.

 

Finns det några bra band från Polen nu? Är punkscenen / hardcorescenen / metallscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det finns många bra band i Polen. Hc-scenen är inte lika stor som för några år sedan (Schizma, 1125, Flapjack, Hard Work, etc.). Det finns flera metallband som inte bara är kända i Polen utan även utomlands (Vader, Behemoth, Decapitated, Hate , etc).

 

Vad vet du om Sverige?

-Ett land i Nordeuropa, räknas till de skandinaviska länderna. Sverige har varit medlem i Europeiska unionen sedan 1995. Det gränsar till Norge, Finland och Danmark. Under åren 1592-1599 förenades Sverige av den polsk-svenska unionen :) För närvarande arbetar många polacker i Sverige. Sverige har också problem med flyktingar vad jag vet. (Det är inte så som jag ser det / redaktören)

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Ja självklart. Jag gillar svensk dödsmetall som: In Flames, Dismember, At The Gates, Dark Tranquility

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre? Aldrig på polska?

-De flesta texterna skrivs av Dominik. Jag har gjort 4 texter. Nu har vi definitivt mer livserfarenhet än vi hade när vi var yngre så det är nog lättare att skriva vad som ligger närmast vårt hjärta. Kanske kommer vi en dag att skriva lite text på polska. Polska är ett svårt språk när man talar om musik. På engelska kan vi nå fler lyssnare.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Jag har inte tänkt på det. Vi skriver om vad som för närvarande påverkar oss eller vad vi hör i media. Scum, till exempel, handlar om barnövergepp. Nu kommer sådana kyrkrelaterade situationer fram. Hemsk skit. Det finns ingen nåd för sådana skitstövlar.


Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Vi försöker vara apolitiska även om det inte alltid är möjligt.

 

Bästa politiska band/artist?

-Rage against the machine

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Vill förändra ditt liv, jag vet inte, men kanske det kommer att förbättra någons dåliga dag.

 

Omslaget på er CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör era? Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

-Tack, jag lägger lite arbete på det :) Varje skiva måste ha en grafisk inställning, det skulle vara konstigt att få en skiva inslagen i ett rent papper. Grafiken måste också referera till innehållet i albumet. Du kommer inte tro det, men det finns ingen musikaffär i min stad. Det fanns fortfarande för några år sedan, men ägaren dog av cancer. Trevligt att komma ihåg denna plats. Där köpte jag mina första kassetter och sedan CD-skivor.


Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

-Jag tror att varje musiker vill ha sin CD i en fysisk version. Detta är ett bevis av ditt hårda arbete och en souvenir. Om jag var tvungen att välja den ska jag definitivt ha en CD. Bästa kvalitet och användarvänlighet.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Vi hade inte möjlighet att spela med den här lineupen, så det är svårt att svara på.

 

Var god ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Maciek: För många bra skivor för att bara välja fem. Konserter: Pearl Jam, Soundgarden, Sepultura, Flapjack, Illusion, Det viktigaste i livet: familj, vänner, musik.

 

Första, sista och dyraste skivan du någonsin köpt?

-Jag kommer inte ihåg för det är för många skivor


Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Vi har just släppt vårt första album så vi har bara börjat att marknadsföra oss i media. För närvarande väntar vi på några recensioner. Vi blev glada eftersom du är den första personen vi ger en intervju. Vi är väldigt glada att vi kan svara på frågor till ett av äldsta svenska zinen.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Hatebreed, Terror, Lionheart, Madball, Biohazard

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ?

-Jag tror det. Det är bättre att ventilera dina negativa känslor i musik än att slå sönder något på gatan

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

-Jag associerar inte en så märklig fråga så att den kommer i mitt minne

 

Hälsningar till HC-fans i Sverige och över hela världen