DISCIPLINE

Jag gillade verkligen  Discipline när jag hörde dem första gången och efter det har jag hört några skivor och jag bestämde mig för att intervjua gruppen. Joost(sångaren) har svarat på mina frågor så här i mitten av augusti 2005. 

 

Snälla, lite hístoria? 

-Vi startade bandet 1990. Då hade vi en annan lineup och ett annat namn. Vi var alla kompisar från samma område som började att lyssna på punkrock och vi ville starta ett band. Ingen av oss var speciellt duktig på att spela och vi ville bara spela några spelningar för några gratis öl. Allt eftersom åren gick och efter några demotejper så började vi att spela mer ute. Vi spelade in vårt debutalbum 1996 och resten är historia, tror jag.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, intressen, jobb och något hemskt om varje medlem? 

-Joost de Graaf, Sång: Ålder:29. Jag är gift och har en underbar dotter. Jag jobbar på en maskinverkstad och älskar att sporta(boxning, tyngdlyftning) fotboll(PSV Eindhoven) och gå till puben. Någon annan borde säga något hemskt om mig, det är inte upp till mig. 

 

Erik Wouters, gitarr: Ålder 31. Han har flickvän och en liten pojke. Han jobbar sam maskintekniker och han gillar att sporta han med och att gå på fotboll och puben. Något hemskt? Han gillar fula, håriga kvinnor.

 

Carlo Geerlings, bas: Ålder 29.Han har en flickvän ich nästan två barn. Han jobbar som konstruktör och älskar att äta skräpmatr. Något hemskt. Han är en patologisk lögnhals och han är en fet fitta

 

Joost Strijbos, trummor: Åldere 30. Han har en flickvän. Han har sin egna trädgårdsfirma. Gillar att gå på puben och drick mycket och fotboll. Något hemskt: Han stinker verkligen, han är en fet fitta och han gillar att gå och lägga sig tidigt.

 

Jag har jämfört er lite med Social Distortion, vad tror ni om det? 

-Well, först och främst så är Social D ett skitbra band men jag tycker inte att vi låter som dem. Jag tycker vårt sound är lite annorlunda mot vad de gör. Vi är mindre rock n roll. Det är mer aggressivt rått tycker jag.

 

Vilka andra grupper har ni blivit jämförda med? 

-Vi har blivit jämförda med en hel del andra grupper men oftast jämförs vi med  Cock Sparrer, Rose Tattoo och Agnostic Front. Många olika sorters band alltså.

 

Många människor skulle saga att ni spelar streetpunk, vad tycker du om det uttrycket? Hur skulle du beskriva er musik själva? 

 -Jag har hört så många olika namn på vår musik redan. Vi skulle kalla det streetrock själva. Vår musik är en mix av  Oi/Punk, Hardcore och Rock 'n Roll. 

 

Hur många skivor har ni gjort, jag har bara Downfall for the working man & Saints and sinners, Vilka andra skivor har ni gjort och hur får man tag på dem? 

 -Vi har gjort 5 fullängdare förut,se diskografin nedan, de flesta av våra skivor kan man få tag på genom mailorders, distros , affärer och på våra konserter.

 

Stompin’ Crew EP   7”single   (1996, L&F)

Guilty as Charged   CD    (1996, L&F)

Stompin’ Crew EP   MCD    (1998, L&F)

Bulldog Style    CD    (1998, L&F)

Skinhead & Proud   CD    (1999, L&F)

Nice Boys Finish Last  CD    (1999, ISR)

Hooligans Heaven EP  CDS    (2000, ISR)

Love thy Neighbor   CD    (2000, ISR)

Everywhere we Go   CDS    (2002, ISR)

Working Class Heroes (live)  CD    (2002, ISR)

Saints & Sinners   CD    (2002, ISR)

Rejects of Society (Best of)    CD    (2003, Captain Oi)

100% Thug Rock (split)  CD    (2004, Captain Oi) 

Downfall of the Working Man CD (2005 ISR)

 

 

Vilken typ av folk kommer på era konserter? 

 -Vi är väldigt glada för vi har en väldigt blandad publik. Många olika typer av folk kommer på våra konserter som skins, punks, HC kids, rockers, hooligans och bikers.

 

Finns det några bra band i ert hemland? 

 -Det finns en massa bra band i Holland. De flesta av dem kommer från södra Holland. . Några bra band är Tech 9, Backfire, Second Chance, Banner of Thugs, Badlands, The Butcher, Payback, Born from Pain.

 

Vad är typiskt svenskt? Vad vet du om Sverige? 

 -Typiskt svenskt.....hmm det var en tuff fråga men jag får nog saga det stereotypa av vackra blonda kvinnor.

 

Har du hört några bra svenska band? 

 -Ja, jag har hört många bra band som Voice of  a Generation, Bombshell Rocks, The Bones, The Products, 59 Times the Pain och många mer..

 

Vilka recensioner har ni fått på nya CD:n? 

 -Nästan alla recensioner har varit väldigt positiva hittills när det handlar om nya CD.n. Den nya skivan går väldigt bra så det är jag glad för. 

 

Bryr ni er om recensioner? 

 -Självklart är det alltid trevligt att höra något bra från folk som gillar vår musik. Du vill ju sälja skivor. Men det är inte så att jag blir deppad eller så efter att jag läst några dåliga recensioner. Ifall folk inte gillar det så lyssna inte bara på det, det är helt OK för mig.

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått? 

 -Jag vet egentligen inte. Jag har läst många konstiga recensioner och dumma recensioner genom alla år men det finns ingen speciell som har fastnat hos mig. .

 

Ert namn Discipline, var kommer det ifrån? 

-Det har ingen betydelse. Vi ville bara ha ett namn som lät bra och någon kom på Discipline. Det är kort och det låter kraftfullt.

 

Är det viktigt att ha ett namn som sticker ut? Vilket är det bästa punkbandsnamnet? 

 -Jag tycker det är bra om man har ett namn som folk lätt kommer ihåg så det skall inte vara för kort eller för långt så att det är svårt att komma ihåg. Jag gillar verkligen namn som Cockeny Rejects och Last Resort. Jag gillar inte alla dessa amerikanska punkband som kallar sig någonting någonting & någonting någonting ha ha.

 

Hur är en konsert med er? Är den våldsam? 

 För mig personligen är en bra spelning när folk har det bra och när hela publiken sjunger med och dansar och njuter av musiken, Det skall inte vara våldsamt. Självklart så gör vi aggressiv musik men det är positiv aggression och vi vill inte att folk skall starta bråk på konserterna. Det är skit. Alla borde vara där för att ha det trevligt.  

 

När ni gör låtar, är det viktigt att ha en text som är viktig eller är det Ok att bara sjunga om kärlek(jag vet att kärlek är viktigt men ni förstår vad jag menar)? 

-Alla mina texter är viktiga för mig. Jag skriver bara om saker som vi har varit med om själva. Så alla är texter som vi bryr oss om, det spelar ingen roll om det är fotboll , arbetarklassen eller kärlek. Jag sjunger om många olika ämnen som jag bryr mig om.

 

Politik och musik, går det hand I hand? 

 -Vi sjunger inte om politiska saker eftersom jag tycker att politiken har förstört scenen. Titta tillbaks på vad som hände på det tidiga 80-talet. Hela scenen förstördes av politik och jag vill inte att det skall hända igen. .

 

Vilket är det bästa politiska bandet? 

-Jag har inget favoritpolitikband..

 

Varför bytte ni skivbolag från Knockout till I Scream Records? 

 -Vi var aldrig på Knock Out Records. Våra första releaser släpptes av Lost&Found Records. Efter lite problem signade vi till Scream Records. Knock Out har bara släppt vinyl-releases påf Love Thy Neighbour och Saints&Sinners från I Scream Records. Vinyl-release på "Downfall of the Working Man" är licensierad till Rebellion Records Holland.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna I livet? 

-5 favoritskivor:

1) Cock Sparrer-Shock Troops

2) Cockney Rejects - Vol II

3) Cro Mags - Age of Quarrel

4) Rose Tattoo- Assault & Battery

5) The Business - Suburban Rebels

 

5 favoritkonserter:

1) Bohse Onkelz - Farewell Show Lausitz Germany 2005

2) Cockney Rejects - Conne Island, Leipzig 2003

3) Agnostic Front - One Voice tour Holland 1993

4) Ramones - Belgium 1991.

5) Cock Sparrer - Wasted Festival, Morcambe UK 2003

 

5 viktigaste sakerna I livet:

1) Min fru&dotter och vänner

2) PSV Eindhoven

3) Discipline

4) Sport

5) Ha det bra

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt? 

-Första...Jag vet inte exakt vilken skivan men jag tror att det var en Iron Maiden skiva. Det senaste jag  jag köpte var nya Hardskinskivan. Den dyraste……jag köper aldrig några riktigt dyra skivor men jag äger en hel del ovanliga punk singlar och album som är värda en massa pengar nuförtiden. .  

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen? 

-Jag har inte någon pinsam skiva i samlingen!

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? 

-Punk handlar om att vara dig själv och göra saker på ditt sätt. Det är mer än ett ord, det är ett sätt att leva.

 

Det har varit några terroristattacker det senaste runt om i världen , är du rädd och vad skall vi göra åt detta? 

 -Självklart var jag chockad när jag såg detta på nyheterna. Men jag är inte rädd för att åka buss eller tåg att något skall hända. Ifall man tänker så kan man aldrig gå ut igen men det oroar mig inte särskilt mycket. Vart är världen på väg? Inte bara för mig själv utan även för våra barn. Kommer de fortfarande att kunna leva ett normalt liv eller kommer världen att vara fullständigt upp och ner om några år. Ifall jag hade någon bra lösning mot terrorn i världen så skulle jag vara rik kan jag tänka mig. Men jag tror inte att det finns någon enkel lösning till problemet. 

 

Har ni skrivit någon låt om detta? 

-Nej vi har inte skrivit någon låt om detta ännu, Men kanske I framtiden för jag har fortsatt att tänka på det. 

 

Hur är det med bandets framtid? 

-Först kommer vi att promota nya skivan "Downfall of the Working Man" med att spela så många gigs som möjligt. Vi hoppas vi kommer att besöka så många nya ställen/länder som möjligt. Vi skall börja jobba med DVD som skall släppas 2006 och vi skall börja skriva nya låtar som skall bli till ett album 2007. .

 

Och för dig själv? 

-Fortsätta vara frisk, njuta av livet så mycket som möjligt och uppleva mer och mer med Discipline. ,.

 

Visdomsord? 

-Smärta är tillfälligt,stolthet vara för evigt!

 

Nåt att tillägga? 

-Tack för intervjun. Vi tackar alla våra fans i Sweden för deras support genom åren. Kolla in vår nya skiva och vi hoppas vi kan komma till Sverige snart. Tack!.