Neil Newton spelar både i Angelic Upstarts och i den nya gruppen Dispomaniacs tillsammans med en del andra äldre gentleman. Snabbt svar fick jag från gruppen. Det är ju helt uppenbart. …nov 2008.

 

Ni startade bandet 2007, hur möttes ni och hur kom idén upp?

-All förutom Steve Smith är med i the Angelic Upstarts och eftersom Upstarts inte spelar så ofta så bestämde vi oss för att starta ett nytt projekt. Vi frågade Steve om han vill sjunga med oss och han accepterade tydligen och som sammanfattning var det det som hände.  


Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, intressen, jobb och något hemskt om varje?

- Steve 'Cast Iron' Smith Ålder - 16 (mental ålder) I början av 40 (riktig ålder) Jobbar – Med relationer och diplomati Intressen - Fotboll, lager och dart Nåt hemskt – Verkar inte kunna hantera spriten så bra

Gaz Stoker- Ålder - 18 (mental ålder) Hjälp de äldre (riktig ålder) Jobb - Kör  'The Blue Streak'   Intressen - Fotboll, lager och dart  Nåt hemskt – Dåligt minne, har troligen Alzheimers

Dickie Hammond Ålder - 6 (fullständig mental ålder) I början av 40 (riktig ålder) Jobb - Professionell dåre och Peter Manley stunt    Intressen - Fotboll, lager , dart  och galenskap  Nåt hemskt - Gillar Sunderland AFC

Neil Newton  Ålder - 14 (mental ålder) 40 (riktig ålder)  Jobb – Kringgående underhållare  Intressen - Fotboll, lager , dart  och Diana Dors lookalikes.   Nåt hemskt - Gillar Newcastle United

Brett Mulvaney  Ålder - 12 (mental ålder) 30 (riktig ålder)    Jobb – Galen kock   Intressen – Uppfinna speciella såser som han serverar på underliga maträtter Nåt hemskt – Gillar inte fotboll


Ni låter som om ni är 20 och riktigt arga, hur kommer detta sig?

-Termen 'Lugnare när ni blir äldre' klär oss inte som en grupp, jag skulle kanske saga, det kär inte punken alls. Bara för att man blir äldre behöver det inte betyda att man är mer relaxad för saker som gör dig förbannad. När du slutar att bry dig så tappar du möjligheten att säga några meningsfulla åsikter.


Punken har varit en del av era liv I ungefär 20-30 år kan jag tänka mig(för mig har det i alla fall varit det), har det färgat era liv?  

-Absolut. När punken kom så gav den mer än bara att lyssna till bra musik , den öppnade ögonen och gav folk chansen att uttrycka sitt missnöje med vad som hände runtomkring dem.  


Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Definitivt en livsstil. Det är en attityd som betyder att man inte sväljer skit från någon och att man står upp för vad man tror på.

 
Finns det några bra punkband runtomkring just nu?

-Alla band som skriver låtar med passion och aggression blir ett bra punkband, tyvärr finns det för många modeppunkband som är mer intresserade av sin image än att skriva låtar som har någon meningsfull substans. Ett band som jag tycker är skitbra är ”Shitswam”. Dras låtar är underbara att lyssna till för de innehåller mycket bra också.  

Ni har spelat i en massa olika band som  Red Alert, Red London, Leatherface och så vidare, är det något av dessa band som fortfarande spelar och är ni med I något av banden idag?

-Förutom  Steve spelar vi ibland ihop i the Angelic Upstarts. Steve sjunger fortfarande och spelar med Red Alert och Dickie turnerar fortfarande med Leatherface.


Jag kan höra Sham 69, Angelic, Clash i er musik, vilka är de vanligaste jämförelserna? ,

-Den vanligaste jämförelsen är att vi later ganska likt The Clash men det är inte så konstigt eftersom Neil är ett stort fan av dem. Man kan även höra en hel del Red London i musiken.  


Vilken typ av folk kommer på era konserter? Åldrar?

-Hanska mycket folk som har ett intresse i punk och vi får alla åldrar på våra konserter och det gör oss glada att vi har såpass bred publik.  


Vilken typ av folk saknar ni på era konserter?

-Vi saknar egentligen ingen.


Ni har gjort Gambrinus, finns det några andra skivor som jag kan lägga vantarna på?

-Det finns en tre låtar demo  'Opening time EP'. Den gjordes bara får att få till lite intresse för bandet och att sacra ett kontrakt så  "Gambrinus' är vår debut.


Varför ett tyskt bolag som Mad Butcher och inte ett engelskt?

-Så enkelt är det att det var det enda bolaget av ett handfull som verkligen gjorde något för att få oss. En av killarna från bolaget flög faktiskt över till England och drack några öl med oss för att prata om vilka planer de hade för bandet.  

 

Det verkar som om ni verkligen tar avstånd från rasism, är det viktigt att visa sina åsikter om den?

-Väldigt viktigt, vi är alla människor så varför skall man bry sig om raser. Vem är den jäveln siom kan säga att någon ras är bättre än någon annan. Vi blöder alla samma färg.

 

Hur är det med rasism i England just nu?

-På ytan verkar det inte vara något store problem. Hursomhelst, de extrema högerpartierna får mer och mer röster i lokala val och får mer folk valda nu än tidigare i deras historia. Det är också så att det är stigande motsättningar mellan olika etniska grupper , speciellt mellan vita och asiater som är oroande tecken.  


Oi-rörelsen blev ofta sammanblandad med rasism eftersom några där var “dåliga” skinheads, hur var det för Red London med det? Hade ni de problemen med nazi-skinheads?  

 -Det kommer alltid att finnas idioter med små hjärnor och du träffar de i alla tidpunkter i livet.  Majoriteten av fans som gick på Red Londons konserter kände till bandets ståndpunkt till rasism och det fick bort de flesta av nazikukhuvuden.   

När Sham 69 var här i Sverige i slutet av 80-talet kom det en massa naziskinheads men jag kommer ihåg att Jimmy Pursey bet en I armen när han reste sin hand till en nazihälsning och någon annan i bandet slog någon annan galning med gitarren? Har det varit liknande på era konserter?  

-Nej, egentligen inte. Det har varit några folk som har kommit med t-tröjor med högerband på men de är få och det hander inte ofta. De gömmer sig oftast i skuggan och där borde de vara hela tiden.  


Snälla ranka dina fem favoritskvior, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Konserter 1) Joe Strummer and The Mescaleros – Glasgow 2) The Pogues – Newcastle 3) Angelic Upstarts – Durham 4) Stiff Little Fingers – Newcastle 5) Toy Dolls - South Shields

Skivor 1) London Calling (Album) - The Clash  2) Out Of Control (Single)- Angelic Upstarts  3) Greatest Hits (Album) - Eddy Cochran  4) Sam's Town (Album)- The Killers  5) PHUQ (Album) - The Wildhearts

Mest viktiga sakerna  1) Familj  2) Förmågan att skratta åt dig själv  3) Vänner  4) Att ditt fotbollslag vinner  5) Ett bra lager med kvalitetesale, fina viner och sprit.  


Första, senaste och den dyraste skivan du köpt?

-Första - Anarchy In The UK, Sex Pistols (tror jag)  Senaste - Sam's Town, The Killer  den dyraste - Out Of The Blue, Electric Light Orchestra. (Dubbelskiva, limited blå vinyl )


Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-C'mon feel the noize - Quiet Riot (Vad fan tänkte jag?)


Hur ser du på Mp3 och nedladdning, är det bra eller dåligt för musiken?  

-Bra för lyssnaren , inte så bra för banden eftersom det gör bolagen en större ursäkt för att inte betala för inspelning och turnésupport.


Vad säger lagen om detta I England? Har någon blivit fasttagen för detta?  

-Inte så mycket för nedladdning men en del har blivit fasttagna för att ha sålt brända skivor. Några av de har dömts hårdare än folk döms för grova brott.(Sarkastsiskt) Gott att se att regeringen prioriterar rätt och att de skyddar skattehöjningarna istället för sina medborgare.


Har du varit i Sverige någon gång?

-Jag tror att Dickie något gång har varit det men vi skulle alla vilja åka dit.  


Har ni hört några bra svenska band?

-Ärligt nog kan jag inte saga att jag har det, inte som jag vet. Men med bandnamn som  'Babysitters With Machine Guns' och 'Werewolves On Wheels' låter det verkligen som det verkar intressant. Älskar verkligen de namnen.


Vad är typiskt engelskt och vad är typiskt svenskt?

-Typiskt engelskt måste väl vara att köa artigt och att diskutera vädret.(inte typiskt för det här bandet kanske jag skall tillägga)

     Typiskt svenskt måste väl vara de vackra blonda kvinnorna och självklart Sven-Göran Eriksson och ABBA.


Dipsomaniacs....vad betyder det?

-Det betyder en person som har en okontrollerad längtan efter alkohol. En Dipsomaniac (till skillnad mot en alkoholist) kan vara borta från alkohol i veckor, ibland i månader men när längtan slår till dricker de massor av allt..


Framtidsplaner för bandet?

-Turnera, skriva nytt och spela in. Förhoppningsvis i en större skala.


För dig själv?

-Se ovan


Visdomsord?

-Dina ögon är framtiden, ditt rövhål är det förflutna.


Nåt att tillägga?

-Det är bättre att ångra något du har gjort än något du inte gjort. Ha det och var glad.

Tack så mycket

Neil