Die Bockwurschtbude är ett riktigt bra tyskt punkband. Precis innan år 2022 bröt upp svarade de på många frågor från mig.

 

MiMo: Mikro Mostrich (sång, git)

AA: Andie Agave (bas, backgrundssång)

RR: Riggø Rübe (solo git, backgrundssång)

MiMa: Mieschka Mayonaise (trummor, backgrundssång)

 

Berätta gärna lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när niu inte spelar musik, vad jobbar ni med och vilka åldrar är ni i?

MiMo: Hej, jag är Mikro, 43 år och jag spelar rytmgitarr och skriker sång. Jag har varit med Mieschka sedan början. Vi gav våra första konserter i tvättstugan i grannskapet och i skolan, där vi också hade vår replokal. Ursprungligen lärde jag mig en gång att måla. Efter min samhällstjänst i en workshop för funktionshindrade 2002 stannade jag kvar där och omskolade mig till gruppledare. Jag jobbar fortfarande där och kommer nog att fortsätta med det tills jag går i pension.

MiMa: Hej, jag heter Mieschka. Jag spelar trummor i BOCKWURSCHTBUDE och har varit med sedan början. Jag är i mitten av 40-talet tillsammans med Mikro tillhör jag den yngre falangen även om vi båda är första medlemmarna. Vi verkar gilla äldre herrar.

AA: Hej, jag heter Andie och började i BOCKWURSCHTBUDE hösten 2021. Jag uppträder och spelar fortfarande in med mitt andra projekt FLIEHENDE STÜRME (tidigare CHAOS Z) som sångare och gitarrist.  Ändå har jag haft idén att gå med i ett annat punkband som basist i flera år. Efter att jag lärt känna de andra killarna i bandet på en fest och vi avnjutit några drinkar tillsammans blev vi snabbt vänner. När jag hörde en del av materialet på det nya albumet tänkte jag "Det här är briljant - helt fantastiskt". Då berättade de att de var i behov av en ny basist och.... - resten är historia och jag är verkligen glad över att vara en del av DIE BOCKWURSCHTBUDE nu.

RR: Hej jag har varit Riggø i bandet sedan 2015 och jag spelar gitarr. Så jag är ungefär sju år. Jag är också intresserad av fotografering och arbetar inom handikappshjälpen.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Berätta gärna lite om varje medlem? Tidigare band?

MiMo: Vi började som ett par, tills en förmodad basist från vår bekantskapskrets hittade varandra. Vändningen gav en andra gitarrist. Det gick bra i några år. Vi hade många upp- och nedgångar innan vi gjorde slut med dem. Då var vi tre med en annan basist, men som Mieschka redan nämnt är den nuvarande konstellationen av bandmedlemmar förmodligen den mest lämpliga och vi är alla nöjda.

MiMa: Som redan nämnts är Mikro och jag de grundande medlemmarna. Vi två startade 1995 från det som var kvar av bandet DIE KUNSTBLUMEN. Det har skett några förändringar i uppställningen genom åren. Vi är dock mycket nöjda med den nuvarande konstellationen.

 

Die BOCKWURSCHTBUDE är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda att någon annan grupp skulle heta så? Och vad fan betyder det?

AA: På portugisiska kan man säga "Barraca de salsicha tipo Bockwurscht".

MiMo: Vad betyder namnet? Kul, bli hungrig och mätt...? Jag vet inte det heller. Vi ville sticka ut som ungdomar och kom aldrig ifrån namnet. Haha. Jag var aldrig rädd, vem skulle kalla sig som vi? Det fanns tidigare ett hiphopband i Berlin som förmodligen hade samma namn. Bara för hiphop suger namnet, så de finns inte längre.

MiMa: Haha. Det hade verkligen varit en stor slump om det redan hade funnits ett band med det namnet. Det var bara nittiotalets funpunk-tid. Översatt betyder det ungefär något som korv-takeaway.

 

Ni kallar er skiva för Sippenhaft....Vad betyder det?

MiMa: Tja, vad är det bästa sättet att förklara det? På tyska kan du läsa det med lite tvetydighet. Å ena sidan är det ett begrepp - som också myntades under den nationalsocialistiska eran - där någon från familjen till exempel är ansvarig eller dömd för en släktings handlingar. Å andra sidan kan du också agera tillsammans som en klan eller grupp. Båda perspektiven kan också överföras perfekt till idag. Det är dock svårt att förklara och inte så lätt att översätta till engelska. Men jag tror att det står som en separat term som "dagis" eller "poltergeist" eller "dubbelgångare".

 

Är det viktigt att ge ut skivor som fysiska släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

RR: Jag tycker att det är viktigt att släppa saker på en fysisk skiva. Det är en enorm skillnad mellan att bara lyssna på musik på Youtube eller Spotify och att medvetet lyssna på en skiva. Den ena är konsumtion, den andra en ritual :).

MiMa: Definitivt för mig personligen. Vissa i bandet ser det annorlunda. Men även när vi startade bandet var det min dröm att släppa något på vinyl. Hålla något ordentligt i handen och läsa texterna i häftet. Men ingen behöver cd-skivor. Jag gav bort hela min samling.

MiMo: Det är alltid trevligt att ha något i handen. Det är bara mer verkligt än att bara strömma musiken.

AA: Jag är också ett stort fan av vinylskivor och älskade idén direkt att släppa den som ett paket med vinyl-LP och medföljande CD.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då?

MiMa: Vi har två coverversioner i vår liveset. Vi har spelat en av dem i flera år och den har också flest spelningar på Spotify. Haha. Vi har först nyligen börjat spela den andra, sedan vår nya basist Andie Agave gick med i bandet. Det är ett spår från ett av hans tidigare band.

AA: Japp, låten "Duell der Letzten" av CHAOS Z.  Det är kul att byta instrument på scenen när vi spelar den.

 

Berätta gärna lite om följande låtar:

a) Arschlecken,

b) Dieser Weg,

c) Scheisslied MiMa:

Egentligen vill vi inte riktigt förklara våra texter. De är också tryckta i häftet. Men vi skickar dem gärna till alla som är intresserade av skivan och kanske bara har hört den på en streamingtjänst. Om det behövs också i engelsk översättning tack vare någon översättare på Internet. Haha. De är oftast av personlig karaktär eller beskriver saker som vi har märkt eller stört oss i vardagen. Det mesta av denna tid kommer från Riggø. Men Mikro och jag bidrog också med texter. Och jag är säker på att Andie också kommer att bidra med något till kommande inspelningar.

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också? Politik?

AA: Var inte det huvudidén med att komma igång med ett punkband?

MiMo: Texterna är mestadels skapade från magen och ens egna känslor. Det är naturligtvis viktigt att skicka meddelandet till lyssnarna. Men alla kan också tolka och förstå texterna själva. Det är vad de är till för.

MiMa: Det kanske låter lite banalt, men allt du gör är politiskt. Det spelar ingen roll om du inte äter kött eller korsar gatan när det är rött. Detta återspeglas också i våra texter. Är det viktigt? Ingen aning. Du kan bara inte undvika det.

RR: Som Mieschka redan säger är allt på något sätt politiskt. Främst är dock våra texter resultat av observationer och klagomål som vi observerar och uppfattar. Att prata om dessa saker hjälper definitivt till att minska frustrationen.

 

Tror ni att era texter kan påverka andra människor som lyssnar dem ... något exempel det? Har du ändrat dig?

MiMa: Jag vet ärligt talat inte. Naturligtvis, med våra släpp och även med våra livekonserter, rör vi oss i en viss bubbla, där de flesta tänker ett liknande sätt. Du kan inte och behöver inte konvertera någon där. Men jag tror att den som läser våra texter och på allvar överväger dem säkert kommer att lite att tänka och kanske se vissa saker i ett annat ljus.

AA: Vissa människor fortsätter att säga "Jag känner exakt samma sätt" efter att de lyssnat låtarna och texterna.

RR: Jag tror inte att det handlar om att konvertera människor. Vi berättar bara vår syn saker och ting. Om någon befinner sig i det är det naturligtvis desto trevligare.

MiMo: Det är trevligt när vår musik resonerar med människor. Om inte, är det också okej.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga bandet ni har spelat tillsammans med?

MiMo: Jag tyckte att bandtävlingarna i början av vår existens var mest ovanliga. Det jämfördes och rankades med en mängd olika genrer. Det är väldigt konstigt, för du har inte rört dig i din egen scen.

MiMa: Men vi vann en gång andraplatsen eftersom en vän till oss var med i juryn. Haha. Detta gjorde det möjligt för oss att spela en annan konsert utanför vår stad. Man var tvungen att se om man kunde komma på konserter på något sätt. Egentligen spelar vi mest i Sachsen. Eller Östtyskland, för den delen. Det mest ovanliga bandet vi har spelat med? Jag måste slå upp det i vår lista, men jag kan inte komma på något så spontant.

AA: Var det inte med FLIEHENDE STÜRME längst i västra Tyskland? Hahahaha!

MiMa: Nu när du säger det...

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord för människor som inte har hört er? Kallar ni det punk eller streetpunk eller kanske Oi!?

MiMa: Tysk språk Punkrock

MiMo: Bara DeutschPunk

RR: brute OI power hahahaha. Nä, bara tysk punk.

 

Jag gillar öl och gör även öl... Om Die BOCKWURSCHTBUDE gör en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

MiMo: Jag tror vi skulle vara en syrlig pilsner i en grön flaska:D

MiMa: nej! Det skulle vara ungefär som Becks. Jag hatar Becks. Öl brukade bara vara öl för mig. Utom veteöl. Det var fortfarande inte min grej. Jag jobbar själv i en byggeripub, men mer inom det administrativa området. Jag lärde mig mycket om öl (typer). Andie kommer också från södra Tyskland, där man har en helt annan syn på öl. Själv föredrar jag en så kallad HELLES, ofiltrerad öl. Vi brukade blanda sprit med godis och låta folk dricka det på konserter. Allt från en flaska. Det är inte längre möjligt med COVID ...

AA: Jag är ett fan av Lager.....

RR: Vi borde ha en egen öl?!

MiMa: Nej, att göra din egen öl har gått ur modet igen. Att göra gin är nu på modet. Och förmodligen mer lönsamt.

 

Och hur är det att bo i Tyskland nu? Rasister, Ukraina-krig, covid?

RR: Samhället är redan väldigt trasigt. Så var det förvisso tidigare, men de senaste åren har gjort det riktigt synligt. Rasism och nationalistiska idéer är fortfarande ett problem, liksom svartvitt eller lägertänkande.

MiMa: Åh herregud, det här är riktigt svåra tider. Och jag tror inte att vi har nått vägs ände än. Det här samhället är splittrat på så många sätt. I Tyskland är det AFD som driver in en kil mellan människor. Hos er i Sverige är det Sverigedemokraterna. Du kan se det över hela Europa, om inte över hela världen. Det är riktigt illa. Även privat i familjerna. Du måste motsätta dig detta och försöka hitta lösningar att närma dig igen.

MiMo: Alla dessa berättelser är väldigt enerverande. Men ingen värld är perfekt.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland dina egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

AA: Massor av bra låtar men jag skulle också nämna "Arschlecken" som en av mina favoriter genom tiderna.

RR: Det är inte så lätt att peka ut en låt. Jag gillar energin som strålar ut från hela albumet.

MiMa: Åh, det finns verkligen ingen. Jag gillar faktiskt att lyssna på och spela alla låtar från det nyaa albumet. Jag kan inte och vill egentligen inte lyfta fram någon av dem. Men om du sätter den där pistolen mot mitt bröst så är det nog "Arschlecken". Om allt går bra kommer en video att visas på våren.

MiMo: Min favorit av de nya låtarna är "Kollateralschaden". Det är helt rätt runt omkring. Bra texter, Riggø. Fanskarans mest efterfrågade titel hittills har varit "Oi!kalyptusbonbon", som vi nu är på väg bort från. Vi är bara trötta på den.

MiMa: Ja, men det är en del av vår vita. Så på gott och ont måste vi spela det då och då. "Der Schnorrerpar(c)k bei Leipzig" är också en låt som ofta efterfrågas. Men vi spelar inte (kan inte) det längre. Haha.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band?

MiMo: Jag tror att scenskräcken inte är lika hög som den var under de första åren på grund av det växande förtroendet för instrumenten. Konserter är fortfarande roliga.

MiMa: Ja, vi kan hantera våra instrument bättre. Haha. Och vi är nog mer nyktra.

AA: Seriöst? Du trodde vi var nyktra på scenen?

RR: Eftersom jag inte gillar öl är jag alltid nykter!

MiMa: Det låter så övertygande, du borde bli politiker, Riggø!

 

Och har er åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för er, bara en musikstil eller en livsstil?

MiMa: I vilket fall som helst ingår båda. Detta uttrycker sig dock olika för alla, särskilt för oss inom bandet. Och visst har punken förändrats. Som allt i livet. Naturligtvis finns det också puristerna och punkrockpolisen som inte vill ha någon förändring och har gjort det till sin uppgift att minutiöst följa "punkrockreglerna" och påpeka dem för andra. Mest av drivkraften att inte förlora sina egna privilegier och att ge sig själv stöd.

AA: Det är ett sätt att leva som inte följer samhällets huvudregler.

RR: Ett sätt för mig att uttrycka mig. Sammantaget har de två herrarna sammanfattat det bra.

MiMo: För mig är punkrock ett sätt att leva som har följt mig sedan min ungdom. Som en hobby som man inte kan släppa.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt? Och vad är typiskt tyskt?

RR: Sverige finns definitivt på min imaginära reselista. Än så länge känner jag bara till landet från vissa rapporter eller kriminalserier. Otroligt landskap.

MiMa: Herregud, jag hoppas att jag inte framstår som okunnig... IKEA? Köttbullar? Glögg? Nej, definitivt ofta bra musik. Typiskt tyskt? Puh, det vet jag inte heller. Det finns många regionala skillnader... Och på grund av punktlighet, ordningssinne och så vidare... - Det är ändå borta med dagens ungdom. Haha. Nej, jag tror att många saker verkligen har blivit så globala att man inte längre kan säga exakt. Kanske är det också en anledning till att högerpopulistiska partier just nu har sådana framgångar i hela Europa. Men allt var inte bättre förr!

MiMo: I ett uttryck av stor förvåning säger vi ofta: "Alter Schwede". Haha. Men ja, vida landskap, lynnigt skandinaviskt väder och såklart vår inredning från nämnda företag... Oh yeah och DIE ÄRZTE, ett ganska välkänt band här i Tyskland har en låt som heter "Jag älskar Sverige!".

MiMa: Det är ganska roligt och har inget med Sverige att göra alls. Ändå kommer man att tänka på den.

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som du gillar?

MiMa: En gång med mina föräldrar i början av 1990-talet förra seklet. Jag minns egentligen inte så mycket av det. Vi tog sedan en färja till Finland. Det fanns ett kasino på det här där jag spelade roulette och till och med vann något. Haha. I övrigt har jag redan nämnt att bra musik kommer från Sverige. För närvarande är band som THE BABOON SHOW eller PERKELE populära i Tyskland och även i mitt land. Men jag gillar också de tidiga MANDO DIAO och naturligtvis ABBA.

MiMo: En gång semester från Danmark till Sverige över Öresundsbron, mycket trevligt (och dyr tull) men sedan tillbaka över samma bro med motorskador. Haha. Band, THE BABOON SHOW förstås

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

MiMo: Mycket blandat, från gammalt till ungt. Men alla berusade.

MiMa: Jag vet vad du menar. Punken är en föråldrad ungdomskultur. Detta återspeglas också i vår publik. Men överraskande nog kommer yngre människor ofta till våra konserter igen och mestadels gillar de oss också. Vi tillhör förmodligen nu kategorin: "Klassiker från 90-talet".

 

Vad är det bästa med att spela live?

MiMa: Resor, såklart. Vara på språng. Lär känna andra människor och platser. Även om det ofta inte finns tillräckligt med tid för att uppleva allt mer intensivt. Smaka på lokala öl och spela minigolf!

MiMo: Att se och höra människors feedback. Ett bra scenljud är väldigt viktigt för mig, så att jag verkligen kan fördjupa mig i vår musik.

RR: Umgås med killarna, träffa nya människor och bli medveten om det ena eller det andra nya bandet.

 

Berätta gärna en rolig grej som har hänt under ett livegig med ert band?

MiMa: Åh, det finns så många historier som förmodligen bara är roliga för oss. Utomstående kommer säkert att fråga sig själva: Vilken typ av galna killar är det här ... Haha.

MiMo: På ett utomhusevenemang började det regna kraftigt. PA-systemet slocknade. Som ett resultat hade vi bara el och volym på scenen. Alla fans kom fram till oss för att rädda sig från regnet och vi hade en megafest med alla där uppe.

 

Finns det några bra band i Tyskland idag? Nya band som är bra? Gamla band som fortfarande är bra?

RR: Nyligen spelade vi med killarna från SHELL SHOCKED från Berlin. De blåste mig av scenen.

MiMo: Jag är fortfarande entusiastisk över mina förebilder, som DRITTE WAHL, CHEFDENKER eller DIE ÄRZTE med sina satiriska, roliga texter. Nya band är alltid spännande. Framför allt har jag ibland en känsla av att de närmar sig punken på ett mer professionellt sätt. Som Riggø redan sagt... SHELL SHOCKED...

MiMa: Åh, var och en av oss ser det verkligen annorlunda. Jag personligen lyssnar på många olika saker. Jag kan för närvarande rekommendera PASCOW från Saarland. De kommer med en ny skiva i januari. CHEFDENKER rekommenderas också starkt, eller "Sachsen-kopplingen" med THE MELMACS, THE PISSED, STRG-Z och PINOREKS. De spelade alla tillsammans på en konsert nyligen och jag var inte där. Otroligt! Men jag skulle kunna fortsätta listan hur länge som helst.

AA: EA 80 och DRITTE WAHL är gamla band som fortfarande är bra.

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

Mi Mo: Önskad musik streamas alltid på turnébussen. Varje intagen får önska. Och där finns alla genrer representerade, från Schlager till Techno till Punk till Gothmusik.

MiMa: Men föraren har kontroll och är den som har tummen på musiksystemet och antingen höjer eller sänker det. Haha.  Men i alla fall allt HELGE SCHNEIDER. Eller MAIK LEHMANN.

RR: Mycket bra, Mieschka. Nu behöver vi bara en turnébuss hahahaha.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din hemstad?

MiMa: Tyvärr köper jag alldeles för många skivor. Jag kommer nog inte att kunna höra dem alla längre. Och jag har inte plats för det heller. Men det är en så otroligt skön känsla att hålla en ny skiva från ett bra band som man själv har upptäckt. Jag bor själv i Berlin och det finns fortfarande den ena eller andra skivbutiken där. Resten av bandet bor i Frankfurt (Oder). Tyvärr, så vitt jag vet, finns det inte fler. Men eftersom allt ofta bara trycks i små upplagor ändå och distribueras via Internet beställer jag ofta mina skivor direkt från artisterna själva. För det mesta försöker jag också få den digitala versionen av den så att musiken kan höras på min telefon och lyssna på när jag är på språng. Å andra sidan använder jag inte Spotify eller andra streamingtjänster alls.

RR: Även om jag inte är en samlare köper jag skivorna när det är möjligt. Jag har redan sagt något om ritualen, men det handlar också om att stötta respektive band.

MiMo: Jag är ingen samlare, jag streamar eller har bara skatter i originalversionen. Mina pengar är viktigare till andra saker. Haha.

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt?

MiMo: Jag tror att min första skiva var DIETER HALLERVORDEN – "Punker Maria". Bra skit. Mina senaste skivor har alltid varit mina egna.

RR: Den första skivan var en singel av THE CURE - Close to me, släppt på AMIGA. Den senaste: Repeater Songs från FUGAZI. Jag ville verkligen ha den på vinyl.

MiMa: Första skivan: PUHDYS – Das Buch, 1984 i Erfurt. Genre: Ostrock! Dyrast: Herregud, jag tror att jag har spenderat för mycket pengar på Discogs & eBay ganska många gånger för att få en och annan klassiker på vinyl som jag missade att köpa när den var färsk. Var det för att jag inte hade några pengar, CD-skivor var för närvarande på modet eller jag kände inte till bandet ännu. Tyvärr blev det ofta en mycket billigare återutgivning efteråt. Haha.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

MiMa: Åh, jag gillar verkligen att läsa recensioner. Det handlar om marknadsföring. Jag brukade själv delta i ett fanzine och hade också ett litet radioprogram. Den här webbplatsen handlade också om att få gratis skivoroch komma till spelningar gratis. Men det gjorde också mycket möjligt för mig. Så jag intervjuade några intressanta band, fick erfarenhet av musikbranschen och knöt kontakter som vi har nytta av än idag.

MiMo: Recensioner återspeglar vad lyssnarna tycker om konsumtion. Ja, jag tycker att de är viktiga.

RR: För mig är det definitivt intressant hur andra människor reagerar på vår musik.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

MiMa: RAMONES, DOVER, THE BEATLES, PUHDYS och INKA BAUSE

AA: Joy Division, The Cure, Killing Joke, The Ruts, Siouxsie and the Banshees, Discharge, Crass, The Damned, .... - ups, redan mer än 5.

RR: Ok, vi ska ha dessa tolv först och se hur det går hahahaha.

MiMo: Jag vet inte varför, men på något sätt spelar det ingen roll för mig.

 

Om ni hade fått betalt för göra en cover-skiva med fyra låtar. Vilka fyra låtar hade ni gjort då?

MiMo: Jag tror att vi skulle vara ett dåligt coverband. Det är bättre att vi håller händerna borta från det.

MiMa: Åh, det finns inte på vår agenda just nu. Vår livetid är ofta begränsad och vi har tillräckligt med egna bra låtar, som vi inte alla kan få ner. Vi har redan gjort en cover 7". Tack och lov var upplagan på 100 exemplar inte så stor. Det är inte särskilt bra. Vi har fortfarande några exemplar av den.

AA: Jag håller med Mieschka. Vi är inte ett band som inte spelar för många coverversioner utan älskar att framföra vårt eget material.

 

Framtidsplaner för bandet? Och för dig själv?

MiMo: Rocka följande konserter på ett avslappnat sätt, låt nya låtar bubbla och spendera mycket trevlig tid tillsammans.

MiMa: Åh, vi skulle vilja sälja vår skiva först. Förhoppningsvis i januari gör vi ytterligare en ny video och nästa år spelar vi förhoppningsvis några fina konserter. Förfrågningar om detta är alltid välkomna.

 

Visdomsord?

MiMa: Salomo den vise talar - Höga fisar stinker inte. Men de som väser så tyst och flyr röven med list, dessa stinker fruktansvärt!

MiMo: MIKE LEHMANN sa en gång: "Fisen i samband med dess utseende är varm". Gunnar från bandet DRITTE WAHL sa en gång: Livet är vackert, men människor är dåliga". Båda mycket kloka ord :)

 

Något mer att tillägga till intervjun?

MiMa: Tack för ditt intresse och de intressanta frågorna. Jag tror att vi till och med kunde lära oss något nytt av varandra den här gången. Det händer inte ofta. Kanske ses vi på en konsert. Bjud in oss till Sverige. Vi tar även med billig(a) öl.

MiMo: Skoll, skål och tack!

AA: Skål Prostman

RR: Tack för ditt intresse.