DIAPSALMA

en intervju gjord precis före nya skivan Djupa Skogen

Nya skivan ute nu....hur känns det....är ni nöjda?
-Nu är den ju faktiskt inte ute i skrivandets stund, släppet är ju 10/10, men hur som helst känns allt skitbra! Vi är absolut nöjda med resultatet.

Känns lite punkigare än vanligt?
-Jo, kanske det, vi har ju stekt tomtarna, fiolerna & trollen och lagt ner mer arbete på en skiva som kommer att växa (som djupa skogen gör:)), med antalet lyssningar. Vi har velat låta mer "punk" och jag tror vi har lyckats rätt bra faktiskt.

Ni har till och med en låt om fotbollshuliganism? Hur kommer det sig?
-Som så många andra idiotgrejer i samhället är ju även detta en sådan, jag menar, folk blir mördade för att de älskar en sport och håller på ett visst lag, de e ju helt sjukt. Dessutom tycker jag texten speglar samhället i stort. Hade samhället inte varit som det är, kanske inte våldet inom sport funnits heller. Utan varit den lek och skicklighetsmätning det var menat som från början.

Gillar ni fotboll.....isåfall vilka lag håller ni på?
-Jag kan ju inte svara för alla, men majoriteten av oss följer eller tittar INTE på fotboll, de e en för tråkig och slö sport med alldeles för lite mål:). Så jag kan säga att ingen håller på nått speciellt lag förutom Stipen som förmodligen håller på nått utav Stockholmslagen.

Vad ansåg ni isåfall om ihopslagningen av GAIS , ÖIS och  Häcken?
-Va, hopslagning, vaddå, fattar ingenting. Så ointresserad är jag iallafall:)

Det blir till och med en liten turné nu? Det var väl inte meningen att det skulle bli så många spelningar?
-Nja, tanken var väl att göra ett tiotal, men visst spelningar är ju alltid kul, det är ju därför man håller på:)

Har ni hört något om försäljningen av biljetter....om det säljer bra?
-Har ingen direkt koll på alla, men enligt bokningsbolag & andra så går biljettförsäljningen bra!

Varför släpper ni på eget bolag? Var det inget bolag som var  intresserat?
-Jo, visst fanns det intressenter, men vi valde i slutändan att kapa en mellanhand (skivbolag) för att lättare kunna täcka upp kostnaden för hela albumet. Folk köper ju inte så mycket plattor längre tyvärr. Allt går ju att ladda ner piratvägen. Det är ju inte kul att gå back på en platta iallafall, så vi testar med Kaos & skrål.

Fördel respektive nackdel med att släppa på eget bolag?
-Fördelar: Total artistisk kontroll över material, omslag, producent. studio etc. Lättare att täcka upp kostnaden för dessa grejer. Nackdelar: Man får ligga ute med en massa pengar. All reklam o så ska ju vi göra själva utan bolag. Vi får fixa allt själva. Studio, upptryckning, distribution m.m.

Annars gillar jag era texter mycket ...vem är det som gör de flesta....? De känns politiska fast på ett lite annorlunda sätt?
-På "Djupa Skogen" är det nog rätt lika mellan mig, Pontus och Ulke vad det gäller texter. Visst tar vi ställning i de flesta texterna på nått sätt utan att skrika orden rätt ut , men visst e det så, det ger ofta lyssnaren mera att tolka och tycka själv.

Har ni fått någon recension på skivan ännu?
-Jo, nån har det nog varit, och den va inte speciellt positiv, hahahahahaha.

Min recension låter så här...DIAPSALMA-DJUPA SKOGEN(CD-KAOS & SKRÅL KSCD003/BORDER) Kul att höra Diapsalma igen för jag märker att jag saknat dem. Jag har kört Gryningstid mycket i bilen det senaste och jag gillar den skarpt. Här sjunger till och med gruppen om fotbollshuliganer in låten Blod och det är bra att folk tar ställning emot dessa dårar som förstör för oss fotbollsälskare. Annars är det så med Diapsalmas texter att det är lite annorlunda?.de tar ställning men det är inga direkta texter utan de skriver lite runt sådär och det gillar jag. Borta är folkmusiken men inte melodierna och punken har fått ett större utrymme och det känns mer som en fortsättning på Gryningstid sådär 13 år efter. Jag gillar tempot och melodierna de har och det lilla de tagit från hårdrocken kan jag bortse ifrån och det finns inte några andra grupper som låter som Dia Psalma även om de påverkat många?..välkomna tillbaks.(ÅTTA) 20/9-07 Vad tycker du om den?
-Ser ju alldeles utmärkt ut!! Fast det beror ju i och för sig på vilket system det är? Är det 8/10 eller 8/100 eller 8/1000, hahahahaha...

Ni har andra band allihop eller hur är det? Eller är det Dia Psalma som är första valet nu?
 -Nä, alla har faktiskt valt Dia Psalma i första hand nu, de e ju så jävla kul igen. Så ingen har väl direkt nått annat band som repar o giggar o så nu.
 
Ni säger att det inte är en återförening ni håller på med nu? Men en liten sådan är det väl....kommer det att vara för evigt nu eller hur ser du på Dia Psalma om tio år?
-Hmmmmmm, för evigt. Nä det vet jag inte, och visst är det en form utav återförening, men för oss e det en naturlig fortsättning på det som en gång var. Alla i bandet har nog vetat hela tiden att när det va dax skulle det ske. Om 10 år? Ingen aning, det kan hända mycket under den tiden, men e det så kul som idag, håller vi fortfarande på att göra plattor och spela ute i Sverige:)

Vad tror ni om försäljningssiffror på denna skiva? Tror ni att ni kommer över tiotusen eller vad är ni nöjda med?
-Ingen som helst jävla aning. Vad är bra för en platta nu? Vi är nog nöjda med att få det vi har lagt ut betalat, och kanske en liten slant över att köpa nya strängar för:), men visst vore det kul att sälja mycket plattor igen.

De gånger ni har varit ute och spelat nu det sista...har det varit er gamla publik eller är det många nya punkare/rockare osv i publiken?
-Väldigt blandat faktiskt, både och. Jag har sett 40 åringar bredvid 13 åringar på spelningarna, det är svinkul. Det tyder ju på att det vi gjort är tidlöst och det är väl det bästa betyg man kan få som band.

Är det roligare att spela ute nu än vad det var för tio år sedan? Vad är skillnaden?
-Mycket roligare nu. Man har mer distans och dessutom att publiken är så blandad som den är. Dessutom har vi roligare tillsammans nu. Om nån spelar skumt nånstans i nån låt garvar vi bara åt det, va fan sånt händer:)

Ni verkar ha jävligt kul ihop nuförtiden...stämmer det(kollade på You Tube filmen från inspelningen)?
-Se ovan, och jo vi har svinkul ihop, både på inspelning, rep och spelningar och naturligtvis privat utanför musiken också.

Berätta något hemskt om varje medlem...något som vi inte vet?
-Nått hemskt. Nääää, jag vet inte. Ulke har haft njursten, de e ju fanimej hemskt. Stipen har blivit drogad och rånad i T-banan i Sthlm, de e ju ännu hemskare. Pontus har bott i Malmö, och verkligen hatade det, det är ju hemskt för honom:) och jag har fan jobbat på Saab-Scania i Södertälje i 5 år, e inte det hemskt så vet jag inte vad!!!!:)

Sista ordet på denna "korta" intervju?
-Cool att du gillar nya skivan, för jag antar att betyget var 8/10:) Tack för en skoj intervju som inte liknar alla andra intervjuer.