Drongos For Europe fick min värld att snurra lite fortare eftersom de gör en gammaldags riktigt bra punkrock och de gjorde mig verkligen glad. Jag var ”tvungen” att göra denna intervju och här är den till slut. Augusti-03

 

Varför började ni att spela igen, ge mig hela historien från början till slut?

-Tommy -    Bandets första spelning var den 3:e November 1979, sättningen då var Tom på sång, , Steve Devlin gitarr, Nigel Swain bas, Karl Gebhard trummor.

Efter att ha etablerat sig med en bra lokal fanskara, lånade bandet lite pengar av den lokale tatueraren och släppte Adverse Chorus ep DIYstil 1981, endast 1000 kopior pressades och det gjorde att det lokala indiebolaget Tempest ville säkra ett skivkontrakt med Drongos. Tempest asignade även the Varukers, Dead Wretched och Criminal Class.

Vår andra Ep "Deaths a Career" kom ut 1982  snabbt följd av Eternity samma år. Efter det att Tempest kollapsade släppte inte Drongos något förrän ”This Town” 1990 på Renegade Records.

Vi splittrades aldrig officiellt men bandet var inaktivt nästan hela 90-talet men kom tillbaks och sprattlade till 1999 med dagens sättning.

The wasted ep:n släpptes på Intimidation Records 2003(stort tack till Jim) Det första Drongos albumet ”Barcode Generation” släpptes på Dislocate Records i somras(Tack till Dave)

 -Dek-  Jag träffade Jock och Ross från GBH två olika helger på en bar I Birmingham och de övertalade mig att spela igen, de talade om att punkare I hela världen fortfarande kände till Drongos, jag trodde de inte 100 procentigt men jag har märkt att så var fallet.

Den största orsaken till att vi började spela igen var att det var en ursäkt för att hänga ute med  kompisar, see band och att gå tillbaks till min första riktiga förälskelse, punkrock.

 

Snälla berätta något om varje medlem, ålder,arbete, familj och något hemskt om varje medlem?

-TOM - Dek  bas sång omkring 40 år, två söner , gift med Lozz.

          jag Tom sång –omkring 40 år, en son och en dotter, gift med Jan.

          Anton omkring 40 år, två söner tillsammans med sin partner sen länge Angie        

Kimbo omkring 30 år, singel och han letar efter någon speciell.

DEK- något hemskt, det är lätt, Tom snackar skit när han är full och pratar sluddrigt efter två öl . Anton röker för mycket knark och är iväg med älvor när vi försöker få utrett saker och ting är han på en annan planet. Kimbo har en förkärlek för punktjejer och han kan uppvakta någon i flera månader utan att säga något. Jag är otålig, måste göra saker igår, går alla på nerverna och väcker alla tidigt när vi är på turné och ifall jag hade varit i deras kläder hade jag kickat mig!

 

Var kommer namnet ifrån, jag förstår att ni fått frågan förut, men var kommer det ifrån?

-TOM – Originaltrummisen Karl kom på namnet för bandet, han var övertygad over att vi skulle ha ett annorlunda namn.. Drongo är ett australiensiskt ord för en slags sydafrikansk örn. For Europ lades till när vi hade druckit för mycket öl en gång. 

 

Ni skickade mig fyra skivor, alla brända, är alla era skivor brända eller gör ni “riktiga” skivor också? Varför eller varför inte?

-Dek - The Barcode Generation album kommer ut på Dislocate records violken dag som heslt, det var meningen att den skulle komma ut på ett amerikanskt bolag men killen som hade det bolaget var med om några personliga tragedier så det fick bli Disloacte som är ett utmärkt engelskt skivbolag.

The Wasted ep är släppt på vinyl på Intimidation records från Scotland.

The Punk Monster singles collection är släppt av by Data records, jag tror inte att jag skickade den till dig the Hope & Glory ep och Live in the USA cd's väntar på att bli släppta av något bolag. .

De två Clashlåtarna kommer att vara med på en tribut till Joe Strummer på Mortarhate Records från London(Colin från Conflicts bolag)

Hope and Glory kommer med på  25 years of Brum Punk samlingsskivan som jag har hjälpt Rich Lard från Dogshit Sandwich att släppa ut på Punkshit Records i September. Finns det något svenskt bolag som vill ge ut våra skivor så kontakta oss.  Vi bränner CD:s för att kunna sälja på spelningar och så hjälper de oss att finansiera vårt spelande eftersom vi fortfarande är ett DIY band och det är ett bra punkigt sätt att göra egna saker.

 

Ni har ju gjort två Clash låtar, några mer covers?

-TOM – Bara vår tribut till Joe Strummer.

Dek – Vi skriver oftast egna låtar och har inga problem med att göra det, vi har faktiskt tillräckligt med nyt material för en ny skiva som vi planerar att släppa senare detta år, men vi har spelat covers live som Pretty Vacant, Territorial Pissing av Nirvana, Blitzkreig Bop, och vi planerar att spela in Bad Mana av English Dogs,  vår vän Stu Pid som sjöng på den låten och skrevtexten gav oss tillåtelse, och English Dogs har precis spelat in vår Death´s a career.

 

Varför göra covers och hur är en bra cover?

-TOM- Vi försöker göra covers med artister som inte längre finns hos oss.

 Dek – Vi gjorde Clashcovers för en tribut, Territorial kom fram efter det att vi jammade I studio och vi älskade det. Pretty Vacant spelade vi för en vän eftersom det var hans 30-årsdag och hans flickvän ville att vi skulle spela den för honom. . Bad Mana älskar jag, Stu Pid lksar vi ala, och jag vill att den skall spelas på min begravning, det är en bra låt.

En bra cover är en låt som kan få folk att  komma upp på scen och vara med, eller spela med I men det skalla vara en egen version av låten. Jag hatar egentligen coverband men det är OK att slänga in och annan gammal låt ibland

 

Vad är skillnaden med att spela i gruppen nuförtiden om ni jämför med förr när ni började. Vad är skillnaden i era tankar osv?

-TOM – Den här gången verkar det gå bättre så länge vi gör som Dek säger. Nej, seriöst så gör han mycket för bandet , mycket bakgrundsjobb som folk inte ser, han är skitbra på att organisera saker, helst oss andra. Tack Dek.

Dek – Vi är ett bättre band, sättningen är den bästa någonsin om man tanker på vänskap, vi kommer överens bättre än någonsin, vi är inte helt dumma I huvudet av droger nu, vi spelar för att vi älskar det mest av allt, det finns inget bättre än att skriva en ny Drongo låt och sedan spela den live och få en bra reaktion.

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med at bli äldre?

-TOM :Din  hjärna tror att du är 21 men din kropp vet bättre. 

Dek – Vi är äldre och visare, vi vet vad vi gjorde fel förr- men vi ångrar oss inte, vi är fortfarande goda vänner med exmedlemmar från DFE, vår gamle basist Ezz kom upp och jammade med oss på en spelning för ett tag sedan och vi hade det jobbigt med att få av honom från scen eftersom han tyckte det var så roligt.  Vi har så många punkvänner från början av vår karriär och när vi spelar ute på en eller går på en lokal punk så finns många av de gamla kvar. We have so many old punk friends from when we first started out its just the best when we play a gig or go out to our local punk pub, or go to a gig and see so many old faces still around.

 

Hur ser den medelmåttige diggaren ut?

TOM – Oftast punkare, ålder varierar från 14 till 50, och det är underbart att se att en massa unga punkare håller scenen igång.

Dek – Vi har en massa gamla gnälliga punkare och skins som kommer till våra spelningar men vi börjar få en massa yngre ungar som kommer och lyssnar på oss, det kommer nog från att vi spelar så många spelningar. När vi spelade ihop med Dead Kennedys på The Academy gav oss en massa nya fans som aldrig hade sett oss förr, likaså turnerandet med Defiance.  Vi har en massa tjejer som kommer och ser på oss om vi jämför med andra band, det beror väl på att vi är det snyggaste punkbandet i Europa, problemet är att vi charmar ungarnas mammor som hämtar dem efter spelningen.

 

Har ni bra kontakt med era fans?

-TOM – Ja, vi är fans också, Jag är inte en sådan som är backstage på festivaler. Jag kollar in så många band som jag kan och jag älskar att snack med folk. ,

Dek – Ja, vi hänger alltid ute hos publiken både före och efter spelningarna, vi går och kollar deras band om de har något, vi har gett lift till spelningar, och vi agerar inte annorlunda än dem eftersom vi inte är annorlunda än dem.  Ha sex med dem är inte att tänka på eftersom min fru insisterar på att följa med, hon har varit med I punkscenen I åratal så jag har aldrig haft en groupie men jag lever på hoppet.

 

Har ni varit utanför England och spelat ofta, hur var det och var var bäst?

-TOM – Med tanke på hur länge vi har spelat så har vi inte rest så mycket som vi borde ha gjort, scenen I USA verkar ung och blomstrande.

Dek – Vi spelade vårt första gig utanför Engalnd 2002 när vi gjorde 4 gig på den amerikanska östkusten inklusive New Jersey HITS show.

Vi planerar att åka till Holland och Tyskland I November I November med Stu-Pids band SENSA YUMA & Contempt.

Vi åkte ner till New Jersey och vi trodde inte vi skulle få den reaktionen som vi fick där, Philadelphia var riktigt bra också.

 

Hur är en bra spelning med Drongos for Europe?

-TOM – Hög, svettig, vänner, öl, galenskap, styr upp det och njut.

Dek – En bra spelning är när vi får igång publiken, I ett en galen dans eller pogande, det finns ett ställe i England som heter Boston och de har en underbar punkklubb som heter The Indian Queen , där alla blir som galna när vi spelar, senaste vi spelade där var jag underst i en hög av människor

 

Finns det några bra band I England idag?

-TOM – Det finns en massa bra band, nya och gamla, för många att nämna men här är två som jag gillar, 17 Stitches och War Against Reason.

Dek – Yes, så många så att jag inte kan säga alla - GBH (självklart) Skeptix, Criminal Class, Billy Club, Wernt, Varukers, UK Subs och några mindre kända band fast lika bra -  Red Flag 77, Dogshit Sandwich, Resistance 77,the Nags, Cupid Stunt, Cracked Actors, 17 Stitches, Intensive Care, Bush Pig, Hardcore, Rotunda, Eastfield, 7 Cycles, Sick on the Bus, War Against Reason, the Narcotix, False Idols, Bickles Cab, Dirge, First Offence, the Ronguns, Poundaflesh, Contempt, Stepford Wives, CS Gas, The Horror, Indicator, Valdez, Bad Blood, Swellbellys (skottar) Dangerfields (Nordirland) och det är så många så jag har säkert missat något men scenen är verkligen bra här borta, vi har de bästa banden i världen ännu en gång men det är ingen som märker dem utanför England.

 

Vad vet du om Sverige, vad är typiskt svenskt?

.TOM - Sven Göran Erikson, min SAAB 900, blondiner.

Dek – En av era vikingar stal min förfaders gris!” Ni har många bra band och ett bra fotbollslandslag, snygga kvinnor men ölen är väldigt dyr och det är kallt på vintern.

Typiskt svensktt? England’s förbundskapten.

 

Har du hört några svenska band värda att nämna?

-TOM- Turbo Negro.

Dek –jag vet en hel del om Sverige, några av mina favoritband kommer därifrån så som, Turbonegro,Sahara Hotnights, Backyard Babies, Refused, Bombshell Rocks, Randy, Hardcore Superstar, och från inland kommer mina favoriter Wasted som är ett riktigt briljant punkrockband men jag känner inte till så många undergroundband precis.

 

Du sade att du gillade mitt sätt att göra webzine, finns det några bra zine just nu?

-TOM- En för Dek..

Dek – Ja, massor, Maximum Rock n' Roll är fortfarande bra, Razorcake är bättre, Fracture här I England är okej,, Suspect Device, Gadgie, en massa egentligen - Punk Planet, HaGle från Newcastle, Ant Hill,Puke från Beki här i Birmingham, punk rock är levande som bara den.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-TOM- det är bara det att få ner pennan till papperet och det beror också på hur hårda frågorna är.

Dek – Ifall det är tråkigt är det vårt eget fel, man måste göra det bästa av den fördelen att folk fortfarande är intresserade.  Jag kommer att vara tacksam till den dag jag dör och att få göra det som vi gör är en gåva och succé har inget att göra med pengar för det har  mer med livslång vänskap och ha roligt att göra.

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-TOM - Oh dear, nu blev jag konfunderad!!

Dek -      F"Hur kan en person som har så mycket talang vara så blygsam? S:Det är en gåva.

 

Går politik hand I hand?

-TOM- Nästan alla våra låtar handlar om samhället eller personer, du måste kommentera saker som är skit.

Dek – Ja, definitivt, du behöver bara se på skiten på MTV för att se vad som har gått fel med riktig rock n roll, tack som fan för riktig punk. Men å andra sidan predikar vi inte som Crass eftersom vi inte har alla svaren men vi är väldigt medvetna och  arga och det kommer ut i våra låtar, politik handlar om det alldagliga livet, det är du och jag och vi måste inkludera det i vad vi gör. May day är vår sätt att se på globalisationen som en stor fara.

 

Finns det några andra band som gör bra politisk musik?

-TOM – Låt Dek svara..

Dek - Pennywise är det mest populära band som jag vet och som har något att säga. De flesta av punkbanden i England som jag nämnde har något att säga. Dead Kennedys gjorde saker bra, det fanns ett band från England som precis splittrades som hette Imbalance som hade bra koll på saker, bra sociala kommentarer, ett bra band. Defiance från USA har något att säga. Crass var skit

 

Ifall du kunde välja fem band I historien fram till nu att vara med på en konsert med Drongos For Europe, vilka skulle du välja?

-TOM - Varukers, Dead Wretched, Criminal Class, the Ruts, the Adverts.

Dek Nu - Rancid, Turbonegro, White Zombie, Killing Joke, Pennywise.

Från förr - Clash, Avengers, Iggy and the Stooges, Sex Pistols, Faith no More.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter, fem viktigaste sakerna i livet?

TOM -1- MPLA Tapper Zukie

          2 - In a Rut - the Ruts

          3 - New Rose - the Damned

        4 - Search and Destroy- Iggy & the Stooges

        5 - Alternative Ulster - SLF.

Dek - skivor - 1: Anarchy in the UK  - Sex Pistols

                        2: MPLA - Tapper Zukie

                       3: White man in Hammersmith - The Clash

                       4: Bad Mana - English Dogs

                       5: Passenger - Iggy Pop

TOM -Spelningar -the Clash 79

                  the Adverts 79

                  the Damned 79

                 Iggy Pop 1990

                Dek - konserter 1: Faith no More @ Edwards no 8 1987. B.ham

                       2: Sex Pistols  @ Barbarellas 76             B.ham

                       3: The Clash  @ Barbarellas 77              B.ham

                       4: Killing Joke @ Wulfrun Hall 97?  Wolverhampton

                       5: The Damned @ Rebeccas 77        B.ham

 TOM Viktiga saker – En vacker fru

                                  Hälsa

                                  Veta att ingen av oss är perfekt

                                 Familj

                                Fred

 Dek –viktiga saler 1: familj, fru Lozz, söner Lee & Adam

                                 2; vänner/band

                                3: PUNK ROCK

                                4:  hälsa

                                5 min erektion.

 

Första senaste och dyraste skivan du har köpt?

-TOM -  Första - Street life med Roxy Music, senaste False Idols ep

Dek - Första - Schools Out - Alice Cooper, senaste - Turbonegro senaste, dyraste-vet jag inte. 

 

Idoler när du var liten?

-TOM –Jag var ett galet Bowiefan.

Dek - Pele, en komiker som hette Jack Kirby och Tommy Cooper den engelske komikern.

 

När terroristattacken skedde och när Blair sade att England skulle vara med i Irakkriget , vilka var era känslor då?

-TOM – Väldigt besviken på att han han missbedömde åsikterna från folket som han representerar, handlade det om att kontrollera oljan?

Dek –Jag tycker det handlade om att det drabbade oss och Bush har gett alla ursäkter han kan( för att komma åt oljan)och få dem att se ut som de goda grabbarna.   Jag tror att Israel också gav ammunition till de islamiska dumhuvuden som hatar allt västländskt och försökte att göra världen till en mardröm för rockers, kvinnor och sexmissbrukare. Blair är inte så dum som han ser ut, han tjänar miljoner när han lämnar kontoret för att gå USA:s ärenden.

 

Bryr ni er om fotboll(jag gör det verkligen mycket), ifall ni gör det vilket lag håller ni på?

-TOM –Jag föredrar att spela fotboll, jag förstår inte bitterheten mellan en del låg, rent hat ibland. Vi tittar alla på kvinnlig beach volleyboll nuförtiden(vi är alla i den åldern vet du)

Dek Jag brukade att spela söndagsfotboll bade med och emot Tommy men jag föredrar kvinnlig beachvolleyboll, fotboll har inget att göra med arbetarklassen som jag växte upp med, åt helvete med dem.)

Är det så mycket våld på fotbollsmtacherna med huliganer och liknande?

TOM – det är bråk ibland även om det finns mycket publik och kameror. Men oftast brukar det arrangeras möten mellan fansen och det verkar ganska organiserat nuförtiden – där kan de banka skiten ur varandra utan att bli upptäckta av lagen men de bryr sig inte om någon annan blir inblandad i det.

Dek – Fotbollshuliganer är dolda homosexuella som gillar att röra vid varandra och använder våld som en ursäkt att utöva spanking, det finns fortfarande våld och det är fortfarande de dolda gaysen, åt helvete med dem.

Du serinte de jävlarna starta bråk med Hells Angels eller ta sig in i de svarta ghettona för att start bråk, det hade varit för tufft för dem

 

Hur är det med rasismen I England just nu?

-TOM –Rasister finns överallt men det är dne dolda rasismen som är värst.

Dek – Det finns fortfarande rasister I England, flyktingsituationen har blivit värre  och till och med de svarta samhällena är öppet rasistiska emot dem, saker och ting är inte svarta och vita längre utan det är mer komplext än så och jag tror inte jag kan skriva en låt om det eftersom det inte kommer att ändra något. Jag tror att det kan bli ett bakslag så att vi en dag ser högerpartierna kommer längre fram och vinner val.

 

Framtidsplanerna som band?

-TOM- Att resa och se så mycket vi kan.

Dek – Att spela in en ny skiva, turnera I Tyskland, mer spelningar överallt, riktiga skivsläpp, turnera på den amerikanska västkusten, spela Wasted-festivaler, se så många band som möjligt, stödja den lokala scenen vilken är riktigt bra, spela mer I Europe och ha roligt.

 

Som människa?

-TOM – Att sluta prata skit när jag är full.

Dek – Att vara den bästa person som jag kan, jobba mindre och tjäna mer njuta av livet, göra så mycket jag kan av varje dag och älska de som betyder mest för mig.

 

Visdomsord?

-TOM- Öppna dina sinnen.

Dek- Tala om för folk att du älskar dem, några vänner har dött och jag önskar att jag kunde tala om för dem hur mycket de betydde för mig och vilken effekt de har haft på mitt liv men det är hart att saga sådant när man är man men det är något vi alla borde göra oftare.

 

Nåt att tillägga?

-TOM Förlåt för att det tog så lång tid att göra detta, tack för de positiva recensionerna du gav våra grejor, UP THE PUNKS.

Dek Yeah, tack för att du är intresserad av DFE, vi uppskattar det verkligen, ifall vi får ihop pengar så skall vi komma till Sverige en dag.