Department S är en grupp som jag inte har haft så bra grepp om. Jag missade dem när de spelade i början och har upptäckt dem tidigare och nu spelar de igen. Eddie är den som svarade på mina frågor i oktober 2017.

 

Snälla berätta för mig en liten historia om gruppen? Varför började ni att spela igen?

- Som alla i punkrevolutionen hade vi tillbringat det tidiga 70-talet med att drömma om att vara i ett band. Plötsligt talade den här nya rörelsen om att vi kunde vara i ett band. Vi hade alla varit i olika tidigare band men genom en ödets vridning slutade vi alla i Department S 1979. Två av killarna hade varit med i GUNS FOR HIRE som hade släppt en skabaserad sång några månader innan men bandet gick inte riktigt som de tänkte så de gjorde om och satte upp Deparmtent S. Vi återbildade bandet och kom tillsammans 2006, eftersom vi kände att vi hade oavslutade affärer ...... men det var överens om att vi ville spela live igen med en blandning av nya och gamla låtar.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan? Har det varit många medlemmar genom tiderna?

- En gentleman berättar aldrig sin ålder! Men låt oss bara säga att vi är alla gamla nog att köpa alkohol men alldeles för unga för att få en fri resa på tåget. Ja det har varit några medlemmar genom åren, som alla är kända på det nya albumet "45 Revolutions",och du kan du bli förvånad över att Marco Perroni, Glenn Matlock och Mark Bedford visas där

I det nuvarande bandet har vi Eddie Roxy som huvudsångare, han var den ursprungliga keybordsspelaren ...... han blev ombedd att gå med i bandet, främst eftersom de ville ha ett synth ljud och Eddie hade en synth och som han sade till Vaughan Toulose "Jag är inte precis Vangelis". Efter att ha lämnat bandet för att bli sångare började Eddie  i Dream Sequence som är kända för låten "Outside Looking In"

Pete Jones är basspelaren. Hans CV är ganska omfattande med tiden i Cowboys International, Brian Brain ...... men mest betydande var han mannen som lade ner baslinjen för "This is not a love song" under sin tid med Public Image Limited

Phil Thompson på gitarr kommer från BUG. Phil kom med för några år sedan och skrev titellåten på vår skiva ”When all is sad and done”

Alan Galaxy på trummor kom med för några år sedan!

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels punk och 60-tal etc? Favoriter från förr?

- Som band har vi alltid haft ett brett spektrum av influenser. Syd Barrett, Bowie, T Rex, 13 Floor Elevators, Stooges och många många fler. Jag tycker att det var en vanlig tråd bland de 77 punkbanden som skulle påverkas av glamrockrörelsen som var det artiga alternativet till Heavy Metal

 

Department S är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Var du inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

- Vi hade två val Department S (efter en engelsk tv-serie från 60-talet) eller The Cygnet Committee (från David Bowies Space Oddity LP). Vi valde självklart den första. Jag har verkligen aldrig tänkt på ett annat band skulle heta det, det var lite av ett vänsterfältval som ett namn ...... och ett som verkligen inte fungerar bra på Google! Jag tyckte alltid  att Orchestral Maneuvers in the Dark var ett så dumt namn att det var briljant

 

Vad är det bästa med att spela live?

- Kamratskapet  av att spela ihop, svaret från publiken.

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

- Vi är delade angående detta .... Rainbow i London var fantastisk, vi supportade The Jam där ... .Glastonbury var en stor spänning och en stor publik. Det värsta stället är någonstans var nog när  vi spelade till 4 personer i Coventry 1980 och när vi supportadeToots & Maytals men när de kom upp på scenen hade 2000 dykt upp!

 

Hur är det att spela den här typen av musik i England just nu? Vilka typer av band har nikonserter tillsammans med? Och hur är det att spela idag om du jämför med när du började?

- Arvet på musikcenen i Storbritannien är mycket starkt just nu, många killar vars barn har lämnat hem så att de är fria att komma ut och njuta av sig själva. Intressant att vi har spelat med ett tvärsnitt av band, allt från Ian Hunter, Public Service Broadcasting, Rezillos, Eddie & Hot Rods, Ruts DC för att nämna några

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Indy Rock……

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

- Det är en sinnesstämning ... .1977-Punk var en entreprenörslig rörelse .... Vi startade band, skivbolag, tidskrifter, klädaffärer etc.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och de grejerna?

- Det är den moderna världen, saker som Spotify är bra för är att få din musik att höras, inte så bra för att få dina räkningar betalda

 

Hur är det att bo i England just nu? Politiskt? Fascister? Brexit?

- Storbritannien har alltid varit ett av de mest mångkulturella länderna i världen ...... .vi hade romarna besöka och sedan vikningarna och kanske mer och det brukar gå bra.

 

Finns det några bra band från England nu? Är punkscenen / newwavescenen stor? Hur är det i din hemstad?

- Massor av bra band, som alltid. Horror, Courteners, Ruts DC. Ja, jag tror att du kan säga att scenen trivs bra eftersom band som The Stranglers spelar till lika stora folkmassor som de har hade på 80-talet. London går bra men vi ser mindre platser stänga eftersom hyresvärdarna inser att de kan tjäna mer pengar genom ombyggnad. Jag tror att New York har samma problem.

 

Vad vet du om Sverige?

- Bra ställe att bo på, ett dåligt ställe att köpa öl ...... .för dyrt

 

Har du hört några bra band från Sverige?

- INVSN ...... de har ett ljud som är modernt med förflutna ekon

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när du var yngre? Och vem är Vic?

- Vi har tre låtskrivare i bandet som hjälper varandra. Jag tycker att det alltid är lätt att skriva låtar ...... men det är svårare att få folk att lyssna på dem när du blir äldre. VEM ÄR VIC ... .. Vi kommer att berätta när vi hittar honom.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Ja mycket ......

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

- Ja det gör det för vissa band ...... inte vårt. Vår mest politiska sång är inte riktigt politisk men historisk ... THE LONG MARCH är historien om det kinesiska kommunistpartiets reträtt och omgruppering.

 

Bästa politiska band/artist?

-Bob Dylan

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

- Ja, jag tittade på en BBC-dokumentär om hippierörelsen ...... .musik bar budskapet till hus över hela världen.

 

Omslaget på din CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett omslag som visar vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör era? Och har du några bra skivbutiker i din hemstad?

- Tack ...... .. de har alltid varit viktiga för oss ...... vi växte upp i en tid när folk som Roxy Music och David Bowie gjorde stora omslag. Nej det är inte viktigt att visa vilken musik du spelar genom att titta på omslaget men ett omslag speglar bandets väsen. I Soho finns ett par bra vinylbutiker på Berwick St.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vilket som?

- Nej ...... det är viktigt att folk kan höra musiken ...... bättre 1 miljon hör det på internet än att 200 köper en CD / Vinyl

 

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på dina konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

- Vår publik är den vackraste av alla ...... profilen ändras beroende på var vi är, vi blir ombedda att spela på olika ställen eftersom vi är svåra att veta vad vi spelar. Det största bandet ... ..Bob Dylan (ja han kom på ca 5 artister efter oss på Bennicassim)

 

Var god ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkoncert och fem viktigaste sakerna i livet?

-1. London Calling The Clash 2. The Rolling Stones Between the buttons 3. The Human Menagerie by Cockney Rebel 4. Ultravox! 5. American Idiot Green Day

1. The Clash på the Music Machine. 2. The Damned på The Rainbow 3. Queen på Hammersmith Odeon 1974 4. Stone Roses på Bennicasim 5. The Editors på Brixton

1. Fred 2. Öl

 

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

- David Bowie Aladdin Sane, Public Service Broadcasting “Every Valley”

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Nej det är roligt.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och dagens band, både döda och levande band och ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

- Doors, The Beatles, Guns n Roses, Sex Pistols och The Psychedelic Furs

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

- Har du någonsin kysst en bandmedlem ...... svaret var nej

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Vänligen fråga den och svara på den?

- Vem skulle du vilja att denne producerade ert nästa album ... .Brian Eno

 

Framtida planer för bandet?

- Fler konserter, förhoppningsvis mer i Europa .... vi skulle älska att komma till Sverige. Ett nytt album hösten 2018