Jag gjorde ju en intervju med Mart 2016 men nu släpper de sin nya skiva och här kommer en rykande färsk intervju om den nya skivan och om valet etc. Sep-2018

 

Ny skiva igen, hur känns det?

-Det känns bra! Vi siktade på en EP men det blev 12 låtar. Över förväntan.

 

Gaphals denna gång, varför bytte ni bolag?

-Det var Kaj som frågade oss. Han verkade på hugget. Dadde tyckte också att Gaphals var bra, och då var det bara att anta budet.

 

Pengar har inga ögon…förklara?

-Kuken har inga ögon, sa man när man var ung, dum och överförfriskad. Jag överförde detta beteende på pengar. Pengarna ska in i vad som helst, bara de förökar sig. Vapen, tobak, spel mm.

 

Berätta lite om följande låtar Martin i skitlandet, Våra fagraste ord, Lämna tillbaka skivorna Olika kulturklubbar?

-Martin i skitlandet: När jag var liten fanns ett barnprogram om en kille som ritade allt han ville ha, så blev det verklighet. Istället för ritlandet blev det nu skitlandet. Det handlar om när jag sitter på muggen och ritar.

Våra fagraste ord: En låt om floskler, sånt som man ska säga men som inte betyder så mycket. Tänk om alla menade allt vackert de sa!
Lämna tillbaka skivorna: Varför saknas några skivor i min skivsamling som jag vet att jag haft?
Olika kulturklubbar: Jag insåg nyligen att jag har varit på Arnaults klubb på 90-talet. Undrar om han någonsin var på Ultrahuset eller 44:an? Och vad skiljde mitt favoritställe från hans? Kanske inte så mycket som man först tänker?

 

Vem har gjort texterna och låtarna till nya skivan, hur har fördelningen varit?

-Vi har hjälpts åt. Men om man ska generalisera grovt kan man säga att Roger och Simon skrivit mycket musik och jag mycket text.

 

Samma medlemmar som sist eller?

-Ja

 

Hur är tankarna så här efter valet?

-Det är sorgligt att politiker av alla sorter har svårt att behandla väljarna och varandra med respekt. Folk i allmänhet har även svårt för detta, speciellt på nätet. Jag vill ha argument och kompromisser, inget rävspel och ingen såpopera. Jag hade önskat mig en mer keynesiansk opinion och politik. Och solidaritet!

 

 

Jag har ju själv kört en ganska massiv anti-SD kampanj på min facebook-sida, tror du det hjälper något att göra det eller predikar man bara för de redan troende?

-Tyvärr är väl fejan uppbyggd så att man lever i sin egen lilla åsiktsbubbla. Men alla sätt att utbyta argument är bra. Man gör vad man kan för att få andra att tänka.

 

Är du/ni själva ute och demonstrerar etc mot extremhögern eller får de unga göra det? Hjälper det tror du att visa sin avsky på det viset?

-Jag är mer den typen som pratar med folk. Jag tror att ett sakligt åsiktsutbyte är nyttigt. Man måste sätta sig in i sin motståndares tankevärld. Jag behöver inte hålla med, men jag kan utvecklas av det. Det kan även hända att jag sjunger en sång.

 

Om du själv hade blivit statsminister i en månad, vad skulle vara det viktigaste att ändra på?

-Jag skulle försöka vara pedagogisk. Försöka tala på ett sätt som inte bara är svart eller vitt. Svåra frågor har inga enkla svar. Men jag skulle bli överkörd i alla debatter. Därför är jag inte statsminister, eller ens suppleant i kommunfullmäktige.

 

Tillbaka till musiken, har du hört någon eller några bra covers på DLK-låtar? Svenska eller utländska?

-Några. Japanska 4Zugara har gjort ett medley med Egon och Rysk Bompa. Snorting Maradonas gjorde ju Punkskolan, och sen har jag hört några olika lugna versioner på Troll och häxor. En gång såg jag Hydrogenium spela CP framför sin TV.

 

Hur går det med din Total Egon-coverskiva? När kommer den ut? Hur kommer den ut? Vilket bolag?

-Den är på mixning hos Ronnie Björnström. Det blir Birdnest och den kommer ut när den är klar. Snart typ. Jag vill nog trycka upp vinyler, men till att börja med blir det bara digitalt. Förresten är skivan för lång för att få plats på en LP.

 

Hur tror du folk kommer att ta emot er nya skiva?

-Det vet man aldrig. Vi gillar den, det räcker egentligen för oss.

 

Har ni provat några av de nya låtarna live redan? Ifall hur mottogs dem?

-Det har vi inte gjort. Jag spelade upp demos för en polare som var snäll och sa att det verkade bra. Men till i höst ska några låtar vara med i setet.

 

Ni ska åka till Japan nu och spela, hur gick detta till….visst japaner är som tokiga i svensk punk har jag förstått? När blir detta?

-Ja, det är helt galet. Det finns i Japan en hel drös band som sjunger på svenska. Det känns väldigt udda. Men vi tycker att det ska bli kul. Jag tänker att i vilket fall som helst får vi se Japan och åka snabbtåg. Sen kanske det blir lite musik också. 21/9 åker vi.

 

Förra intervjun var en av dina framtidsplaner Att cykla mer…hur har det gått med det?

-Jag köpte en cykel.

 

Blir det mycket spelningar i Sverige nu också i och med nya släppet?

-Det blir ca 8 st till att börja med. Sedan kanske några till i vår/sommar.

 

Säljer ni mycket merch när ni spelar ute, jag menar så det är värt att släpa med sig sådana saker?

-Det beror väl på vad man jämför med. Nej, inte så mycket. Mest skoj att hitta på nya tröjmönster.

 

Vad är det mest konstiga som har hänt under en spelning med DLK?

-En gång kom det upp en kille på scenen mellan två låtar och gav oss en penis av trä som han hade täljt. En annan gång klättrade en som inte hade fyllt 18 år in genom ventilationstrumman. En tredje gång fick vi en dunk brännvin i gage (det var väldigt länge sen den gubben gick). En gång för väldigt länge sen klättrade Jouni ut genom ett fönster mitt under konserten och kom strax in igen, lagom till nästa låt.

 

Fem skivor som måste vara med i turnébussen?

-Denna fråga ska du egentligen ställa till Simon och Jouni. Men när jag gör min nästa blandning kommer det bli Killerpass, Lastkaj, Vasas flora och fauna, Frenzal Rhomb och Björnarna.

 

Skulle du vilja leva på musiken och sluta jobba eller är jobbet viktigt? Kunde du göra det när punken var som störst där i början av 90-talet?

-Jag gillar mitt jobb som lärare. Jag har kul nästan varje dag på jobbet. Om jag hade försökt att försörja mig på musik hade jag varit tvungen att spela sånt jag inte gillar. Två år på 90-talet var jag tvungen att sluta plugga och bara spela. Jag orkade inte med både och. Att vara musiker var ju kul ett tag, men sen tog pengarna och lusten slut.

 

Om du kunde välja fem band och ha en drömkonsert ihop med DLK, vilka skulle du välja då, levande och döda?

-Men oj, vad svårt. Ingen aning. Jag kan inte tillgodogöra mig de andra bandens musik när jag själv har spelat/ska spela. Så andra får välja.

 

Vad vill du hälsa era fans runtom i världen så här inför nya skivans släpp och turnén?

-Hej!

 

Nåt att tillägga?

-Nej