Det tog en stund för den här intervjun att bli klar men till slut kom den i slutet av mars 2009. Den polska gruppen De Lindows låter så bra och det är en ära att ha med dem på min site

Historia om gruppen, har ni varit igång länge?
-Historian om De Łindows började 2002 när vi gjorde vår första EP “ Niech zapłoną Katowice “låt Katowice brinna” . Katowice är vår stad. Den Ep:n gjorde vi D.I.Y. och den är slutsåld.. 2004 gjorde vi vår första skiva “ Depresja” och 2006 “100 mil na sekunde” ( 100 miles per hour) för Pasażer rec. Lineupen har ändrats lite iDe łindows. Nu är vi Marcin- sång, Agnieszka-sång.
Mateusz- bas, Redek Jgitarr , Michał trumpet, Robet trummor. Vi är inte så gamla.  

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, intressen, arbete, familj och något hemskt om varje medlem?
-Den yngste är Mateusz - 23 och den äldste Robert , men vi är fortfarande mental punk
J-34 (tror jag), så vi är inte teenage punk band ungar. De flesta av oss jobbar, några är studenter. Robert har en fru och barn. Jag har en fru och resten av bandmedlemmarna är fortfarande singular. Vi är vanliga folk, ibland lite lata, ibland nervösa. Radek är en riktig gentleman.  

Att spela punk i Polen, hur är det?
-Det är inte en saga. Nu är det inte så farligt som det var på det tidiga 90-talet när Polen hade många nazi skinheads. Det är inte alla klubbar som vill ha puunkrockkonserter. Punkrock är inte sådär jättepopulärt i Polen. Det finns bara några punkbolag och vi har två stora fanzines  : Pasazer och Garaż. Vi har många band och en del männsikor som är involverade i punken.  


Varför sjunger ni på polska och inte på engelska?
-Eftersom vi bor i Polen och vi vill tala till folket i Polen. Många punkband sjunger på engelska men vi vill sjunga på polska eftersom det är vårt språk.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Det betyder oberoende för mig och att göra de saker du vill, inte bara sådant som folk säger till dig att göra. Det är också musik och utan det hade livet varit väldigt tråkigt.


Är det viktigt med texter som handlar om något och inte bara om kärlek, öl etc?
-Det är väldigt med texter eftersom vi bor I detta land, så känner vi till problemen och vi vill sjunga om dem. Men det är inte alla av våra texter som är politiska, väldigt ofta är de personliga, ibland beskriver de någon rolig situation i vårt liv och vi har några om alkohol också.l

Vilken är den mest politiska text ni gjort
-Jag tror vår mest politiska låt är “Toxic Days”. Den beskriver situationen när vår regering var PIS- väldigt trångsynta, homofobiska och inte något tolerant parti. De hade ett parti som var höger och det var fruktansvärt. Nu förlorade de senaste valet och de finns inte i regeringen längre. ,

Går inte musik och politik hand i hand?
-Inte nödvändigtvis. För många band är politik och musik två separata saker och det är OK. Men för oss är det viktigt att säga vad som är fel och vad vi inte accepterar.  


Finns/fanns det några bra politiska band i Polen? Andra bra band i Polen?  
-I Polen hitter man olika sortes band: hardcore/punk/ska/oi! band. De mest politiska är Włochaty. Punk rock legender - Dezerter – har de bästa texterna som beskriver läget i Polen. Ska/punk band som: Koniec świata, Zabili mi zółwia, Leniwiec, Alians, Skankan. Punk rock band som: Farben lehre, Uliczny opryszek, El banda . Street punk: the Analogs. Hadcore/punk som: Eye for an eye, Apatia. Melodic punk som: Upside down.

Hur är det att leva i Polen? Vad är bäst respektive sämst?
-Situationen är mycket bättre här nu än för 20 år sedan när kommunismen föll. Kommunismen är det värsta för landet efter andra världskriget. Nazisterna förstörde landet under andra världskriget och dödade hundratusentals människor. När kriget var över och saker kunde gå tillbaks till det nromala blev vi Sovjetinfluerade. Vi tappade 50 år av normalitet. När länderna i Europa utvecklades så hade vi en fruktansvärd stagnation: ingen frihet, inget frihet att säga vad vi ville. Vi kunde inte få tag på någonting. Polen var under kontroll. Folk i Polen blev arga och sade nej. Många av dem dödades. Efter 50 år av kommunism i Polen så bröt vi ner den.Vi har bara haft 20 år av normala förhållanden.  Det är inte lätt eftersom det är arbetslöshet, höga kostnader att leva så det gör att många unga lämnar landet för att hitta jobb. Men vi har frihet och du kan göra vad du vill och säga vad du vill.

Är det stora skillnader mellan fattiga och rika?
-Jag tror inte det.
Som i varje normalt land.

Fotboll?
Några favoriter?
-Jag har ingen favoritklubb i fotboll. Men jag och mina vänner brukar alltid titta på landslaget men det är allt. .


Är det många stora punkband som varit i Polen och spelat?
-Green day, Sex Pistols, Agnostic Front, Misfits, UK.Subs, the Vibrators, the Business, Deadline, Poison Idea, the Adicts, Ignite, Exploited, GBH, die Toten Hosen, the Casualties, the Unseen, Anti Nowhere League, Oi Polloi, Los Fastidos……..

Er hemstad, hur är musiklivet där?
-Vi har bara några klubbar där det regelbundet är konserter och det är  Cogitator, Mega club , Lesniczowka music club. Det finns bara två affärer där du kan köpa punkrocksaker. Det är inte mycket.  


Vad vet du om Sverige?
-Att ni har en hög levnadsstandard och att ni har väldigt höga skatter.  


Har ni hört många svenska band?
-Asta Kask, Bombshell Rocks, Millencollin, the Hives…. Jag känner inte till så många svenska band.

Har ni gjort något annat 100 mil na sekunde?Ifall ni har det hur kan jag få tag på det?
-100 mil är vår andra skiva , men den första “Depresja” finns bara på kasssett och den är slutsåld. Men vi har gjort en cover på skivan  “ Nie ma zagrozenia jest dezerte” som är en tribute till Dezerter.
Vi har varit med på några samlingsskivor också.

Nya saker som MY Space, Facebook och de sakerna, har de hjälpt er något?
-Ifall inte My Space hade funnits så hade du troligen inte hittat vårt band, så ibland hjälper det. Nuförtiden är Internet en normal sak och du kan hitta band från Argentina, Polen eller Japan. Det är bra…det hjälper dig att kommunicera med folk från andra länder, andtra kulturer.  


Ni har varit utanför Polen och spelat , var var bäst?
-Vi har spelat många konserter i Tjeckien med våra vänner från bandet Kohout Plasi Smrt. Varma hälsningar killar. Vi har spelat i Slovakien på festivaler som Punk island och Underground Fest. Var du än spelar så träffar vi trevliga, öppenhjärtiga människor och det spelar ingen roll om det är Polen eller i något annat land.  Förra året hade vi en inbjudan från Sverige, till Malmö men tyvärr kunde vi inte spela där. Jag hoppas att vi kan spela nästa gång.


Hur ser den medelmåttige De Lindows-fan ut?
-det är hårt att säga. På våra konserter kan du träffa punkrockare, hardcoreungar eller några anti-fascist skinheads ska/reggae fans och folk som inte tillhör någon subkultur.

Vilka folk saknar du på era konserter?
-Med höga “houke” som på polska heter “irokez” som Casualties

Vilken låt är fansen favorit? Och er egen De Lindows favorit?
-Jag tror “Depresja”, “Wnc” och “Azbestowi piromani”.
Det är mina favoriter också.

Gör ni några covers?
-För ett tag sedan gjorde vi Barbie girl, men det var mer på skämt. Vi har spelat Londons Burning av Clash  , Blitzkrieg bop av Ramones, nuförtiden spelar vi “99 red ballons” av Nena men i punktappning. Du kan höra den på vår hemsida. Vi har gjort några Dezertercovers men jag har ju pratat om det redan.

Punk före Berlinmurens fall, var det farligt att spela i östra Europa då?
-Jag kommer inte ihåg dessa år , jag är för ung. Men banden hade stora problem med att ha konserter, Det var censur. Du var tvungen att ge alla texter till en person från censuren före en konsert. Polska punkband kunde inte spela in skivor. Du kunde bli slagen av  Milicja (polisen) bara för att de inte gillade hur du klädde dig.
Det var ingen bra tid. Det var inget bra system.

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Rancid- Out comes the wolves, Pennywise- Straight ahead, Post Regiment –första skivan, Armia –legenda, Sex Pistols- Never mind…, Social Distortion “White light….” Och många mer.
Konserter- Dropkick Murphys i Prag, Ska-p- i Prag, Misfits i Warsawa, Ignite i Katowice och mitt första punk rock gig Dezerter och Włochaty på Mega club i Katowice.
Viktigaste: Min fru, min familj, mitt band

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?
-Första skivan jag köpte var T love “Dzieci rewolucji” och sedan Dezerter och många mer…. Jag samlar inte vilnylskvior, Jag har några klassiker som  the Clash, Damned, Ramones, Crass…Jag köper hellre CD´s av banden som jag gillar.. Den senaste CD:n jag köpte var Dropkick Murphys “The meanest of times”

Den mest pinsamma skivan i samlingen?
-Definitivt Aqua cd:n med Barbie girl

Vad tycker ni om mp3 och nedladdning och var står ni i den frågan?
-Jag tycker det är OK när band ger bort mp3 för att ladda ner. På vår hemsida kan vi hitta många gratis nedladdningsbara mp3 och livevideos. Men om man kan ladda ned skivan en dag efter att den släppts är det inte bra. Jag köper punkrockskivor för att stödja mina favoritband. Och kostnaden för en skiva är 3-4 öl på en pub och det är inte för mycket.  


Är det bra eller dåligt för ett band av er kaliber?
-Jag svara på ett annat sätt. För många år sedan var det många  stora och små bolag punkrockbolag i Poland. Nu finns det bara några få och folk köper oftast inte CD-skivor utan de laddar ner de gratis från Internet.  

Framtidsplaner för bandet?
-Vi vill spela oftare ute och vi har börjat jobbet på en ny CD.  


Nåt att tillägga?
-Tack så mycket för intresset av vårt band. Kanske vi kan träffas någon gång på en konsert. Kolla in vår hemsida
www.delindows.band.pl När vi började att spela trodde vi aldrig att någon från Sverige skulle vara intresserad av De Lindows musik. Tack än en gång.