Deep Within är ett band som kommer att bli riktigt stort tror jag. Jag blev överkörd av deras nya skiva och det känns så härligt att lyssna till deras riktigt hårda musik. Kom ihåg var du läste detta och tänk tillbaka om några år och läs intervjun då och då. Februari 2024

 

Snälla berätta lite om varje medlem i bandet, inklusive eventuella tidigare eller nuvarande band de kan tillhöra, och vad ni gör utanför musiken. Vänligen inkludera detaljer om bandets historia.

-Matt Wiggins sångare: Matt, en före detta löjtnant i den amerikanska flottan, tjänade stolt sitt land innan han började sin musikaliska resa, i sitt första rockband, som började 2007 när han var sångare/låtskrivare i ett litet indieband som heter MINDASYLUM från Des Moines, Iowa. Hans nästa nivå av engagemang kom efter att ha medverkat i en prisbelönt independentfilm "The Dying of the Light". Filmen baserades på sångaren i ett fiktivt metalband som blev vän med en autistisk pojke som upplevde musik på ett unikt helande sätt. Den erfarenheten ledde Matt till att fortsätta sin vokala utveckling till vad den är idag som sångare/låtskrivare för Deep Within. När Matt inte står framför mikrofonen eller skriver texterna till Deep Withins nästa stora hit, tenderar han att bli upptagen med sin skådespelarkarriär. Oroa dig inte, du kommer att kunna se Matt på nationell TV på Inspiration Network och Amazon Prime i den snart släppta TV-westernserien Elkhorn. Västernfilmen är baserad på de sanna berättelserna om Teddy Roosevelt. Matt gör rollen som Teddys gode vän William Merryfield. Sändning enligt schema i april 2024.

Jason Trevino Bas: Jason har spelat gitarr i Cradle The Creature och Odd Bridges senast innan han gick med i Deep Within. För närvarande spelar han också bas i Rain Brings Weather när han inte turnerar med DW.

Joe Hawkins gitarr: Lugnet för musiken i bandet och älskar metal

Cody Hellion Trummor: Före detta 18A Special Forces Officer i den amerikanska armén började sin musikaliska karriär i de två banden FraXure och Epigenic innan han blev den hårdslående trummisen för Deep Within.

Bandets historia: Deep Within grundades i Los Angeles 2020. Bandet är förväntansfulla inför debutalbumet som släpps den 9 februari 2024 och inför den kommande turnén med Max Cavaleras band Go Ahead and Die i mars 2024.

 

Bandets musikstil kom fram för många år sedan, vilka är era gamla favoriter?

-Black Sabbath, Ozzy Osborne, Guns n Roses, Mötley Crue, Kiss, Led Zeppelin, The Doors, Pink Floyd, i allmänhet inspirerade av band som slog igenom på 70- och 80-talet. Tool, Mudvayne, Silverchair och Lamb of God

 

Var kommer namnet Deep Within ifrån? Var ni rädda för att namnet inte redan var taget till ett tidigare band? Vilket är ditt favoritbandnamn?

-Joe Hawkins: Namnet på bandet kom från en gammal låt av honom. Från början ville han döpa bandet till Deep Inside, men en tidigare medlem vid den tiden sa "we are Deep Within the music" och namnet fastnade.

Joe Hawkins: Har aldrig riktigt tänkt på eller brytt mig om namnet fanns där ute tidigare. Deep Within är vårt favoritbandnamn, det är ett namn som är tidlöst och inspirerar till en mer sofistikerad tankeprocess och namnet är öppet för tolkningar.

 

Är det viktigt att släppa fysiska kopior av musiken, eller känner du att inspelad musik bara behöver släppas digitalt? Har ni någon annan musik som har släppts förutom er nuvarande debut?

-Det är viktigt att släppa musik i fysisk form och att även följa trenden med digital releaser. För närvarande har Deep Within bara debutsläppet, men mycket mer är på gång.

 

Har bandet någonsin varit i Sverige och spelat som turist? Med något band? När kommer ni hit och spelar?

-Nej, vi har aldrig rest till Sverige som turist eller för att debutera med vår musik. Vi hoppas kunna ta Deep Within Circus till Sverige snart!

 

Vilka länder har haft nöjet att höra er musik?

-Vår musik har spelats i Spanien, Storbritannien och Frankrike

 

Vem skrev följande text och varför?

Coming Storm, Valhalla och Deep Within?

-Matt Wiggins skrev texterna till alla tre låtarna och  alla låtar som släpptes på debutalbumet. Berättelsen i alla tre låtarna kom från inspiration genom livserfarenheter som var alldeles för djupa för en kort diskussion.

 

Vem gör texterna? Vad är viktigast, texten eller musiken?

-På debutalbumet skrev Matt texterna till låtarna. Texterna och musiken är lika viktiga. Musik är inspirationen som gör att texterna blir levande.

 

Finns det något ämne ni aldrig kommer att sjunga om?

-Nej, ingenting är uteslutet under rätt omständigheter.

 

Hur är det att bo i USA idag? -Alla har sina egna tankar kring de här frågorna. Som band tenderar vi att låta våra fans ha sina tankar och vi behåller våra. Musiken är ett medel för att föra samman människor med olika bakgrunder och det är det vi älskar med den.

 

Är USA bättre idag jämfört med för 25 år sedan eller inte?

-Det här är en mer komplicerad fråga än ett ja eller nej, kort sagt nej.

 

Berätta om er kommande turné med Go Ahead and Die med Max Cavalera? –

Vi är glada och hedrade över att vi kommer att vara på turné med en sådan legend inom branschen. Det här är ännu en stor möjlighet att komma ut med våra fans och skapa nya. Att sprida Deep Within-ljudet till nya platser.

 

Öl är dyrt i Sverige och här finns ett stort intresse för öl och att brygga själv. Vilken är din favoritölstil? Kommer Deep Within någonsin att försöka brygga sin egen öl och vad skulle det heta?

-Matt uppskattar din och Sveriges entusiasm för öl. Innan Matt var nykter i 11 år hade han också en stor uppskattning för öl, till det yttersta. Vem vet, kanske kommer Deep Within-gänget att prova bryggning en dag och vi skulle döpa det till Deep Within the Signature Series.

 

Finns det några bra band från USA som är värda att nämna?

-Det finns så många band som fortfarande är relevanta i USA, förr och nu, vilket gör det till en svår fråga att svara på i kortform.

 

Vad är er styrka när ni spelar live? Vad är den största skillnaden mellan att spela nuförtiden och om du jämför när ni började spela?

-Vår styrka är explosiviteten i våra liveframträdanden. Vilket ger oss en intensiv kontakt med våra fans, och vi livnär oss på den energin. Lärt oss att utveckla liveframträdandena.

 

Vilken typ av folk kommer till era konserter? Vilken typ av människor når er musik inte?

-Den typ av fans vi drar är fans som letar efter en kontakt med och frigörande av energi genom musik. Tillsammans med de nyfikna på grund av vårt visuella utseende när vi kommer in i lokalen. Människor med ett nära sinne för vad musik ska vara. Vi arbetar alltid för att vidga dessa horisonter.

 

Köper ni skivor eller använder ni bara streamingnätverk för att lyssna på musik? Har ni några bra skivaffärer i er stad?

-Både och, att köpa fysisk musik hjälper till att hålla band som vårt vid liv. Digital musik har sin plats men det är ändå något speciellt med att hålla det albumet i våra händer. Tyvärr har en hel del skivaffärer gått under, som Tower Records i LA. Ikoniska skivbutiker som Canterbury, Atomic Records och Mount Analog är några av våra favoriter som fortfarande finns kvar och slår emot oddsen.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar? Köper folk det? Vad säljer bäst?

-Ja, Deep Within har en stark varumärkeskoppling till våra fans. Vi säljer en hel del merch på våra spelningar och våra fans är alltid glada över att gå därifrån med allt från hattar, bandanas, t-shirts och mer. Vi ser fram emot att erbjuda vår musik i fysisk form i och med släppet av vårt album, och lägga till den storheten till vårt merchbord.

 

Vilken är din favoritlåt från det nya albumet?

-Matt älskar dem alla, han är engagerad i alla låtarna och känner att de alla har en lika stor betydelse. Det finns inte en enda låt som han inte älskar att lyssna på och spela live. Varje låt är sin egen resa med sitt eget sound. Ingen låt är den andra lik.

Jason: Devils Den som vi jobbade med den legendariske Ron Chaney i studion var skitkul

Joe: Fractured

Codys favoritlåt är Valhalla

 

Ni har spelat med några stora band som Quiet Riot, Adema, Crazy Town och så vidare. Vilket är ditt drömband att spela med?

Matt:Alive: Slipknot DEad:The Doors

Jason:Lamb of God

Joe:Lamb of God, Slipknot

Cody: DReam Theater eller Tool

Bryr ni er om era recensioner? Vilket är det konstigaste ni någonsin fått, med något band?

-Recensioner har en plats och de kan hjälpa till att driva bandet framåt på ett kommersiellt sätt. Bandet tänker inte på hur vår musik kommer att recenseras när vi skriver och spelar in originalsoundet på Deep Within. Musiken kommer inifrån oss..... Djupt inom oss.

 

Jag tycker att ni göre en greatest hits av metal i sin musik med allt från falsettröst, death metal-röst, Slayer-riff och lite hardcore-influenser. Ni har olika musiksmaker som influerat er musik eller hur blev det så här?

-Matt: Min far är en ivrig älskare av musik och lärde mig att ha stor uppskattning för alla discipliner. Från rock till jazz, klassiskt till opera, till blues och R&B, och naturligtvis METAL och allt däremellan.

Jason: Jerry Cantrell, Justin Chancellor och Jon Stockman

Joe: Sepultura, Slayer, Pantera, Lamb of God, Slipknot, Parkway Drive, Unearth

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Ja

 

Politik och musik, hör det ihop? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga in politik i er musik?

-Det finns mycket politik i vår musik, men det är inte riktat som en specifik politisk tillhörighet. Det handlar mer om maktövertagandet.

 

Finns det några bra svenska band du gillar?

-Meshuggah; Amon Amarth; Ghost och mer

 

Är det tråkigt att göra intervjuer? Gör ni många intervjuer? Vad föredrar du att intervjuas personligen, via telefon eller via e-post?

-Som ett up-and-coming band är intervjuer viktiga, och vi älskar dem. Att få prata om vår musik och vad den betyder för oss, träffa nya människor och sprida arbetet om vad vi har att erbjuda. Vi har genomfört vår beskärda del av intervjuer och personligen är vår favorit.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Turnera med Max Cavalera under våren, maximera släppet av vårt debutalbum över hela världen, arbeta med nytt innehåll som videor och innehåll på sociala medier, planera framtida turnéer och manifestera vår första världsturné för att inkludera Europa.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Matt: Prioriterar tillväxten av Deep Within, arbetar för att utöka mina möjligheter som skådespelare och letar efter möjligheter att ge tillbaka och tjäna samhället.

Jason: Att ta Deep Within till arenor när och fjärran och sprida vår energi, och musiken vi gör, till massorna av metalheads över hela världen. DW har bara börjat.

Joe: Att göra Deep Within till en livslång karriär och resa runt i världen

Cody: Deep Within i större skala

 

Visdomsord?

-I.A.O Improvisera, anpassa dig, övervinna

 

Något annat du vill tillägga?

-Vi uppskattar möjligheten och ser fram emot se dig snart i Sverige. Musik är den universella kraft som kan föra oss alla samman.