Death By Horse är ett riktigt bra svenskt punkband med kvinnlig sång och det är jag svag för. I augusti 2016 utformades denna intervjun så det är bara att läsa och njuta…

 

 

Lite historia om gruppen?

-Death By Horse medlemmarna Tommy, Jim och Fredrik är barndomsvänner och har spelat tillsammans med olika konstellationer i mer än tio år. 2015 träffade dem Jahna som hade samma behov av att få uttrycka sig genom musiken. Det klickade direkt och kort där efter blev Death By Horse officiellt ett band. Under en intensiv period skrev bandet låtarna som sedan skulle bli debutalbumet ”This Too Shall Pass” som spelades in i slutet av 2015 och släpptes 1:a april 2016.

Jag kan höra mycket gammal punk som Vice Squad, Action Pact och en del nyare som Baboon Show och till och med lite ska i Burning the witches, hör jag rätt? NI är ju inte så gamla varför dessa influenser? Var det bättre förr?

-Inga band vi känner igen, men vi ska definitivt kolla upp dem nu. Haha! Gällande Baboon show så är det faktiskt lite kul att du nämner det, för dem hörde vi första gången då en vän till oss precis hört vår skiva och sa; ni låter lite som Baboonshow. Så då fick vi kolla upp dem. Faster Faster Harder Harder var en grym låt. Annars så har vi väl lite olika influenser. Skatepunk ligger ju oss varmt om hjärtat, sen är Courtney Love en cool rock brud. SKA är något som står mig (Jahna) varmt om hjärtat. När vi gjorde Burning the Witches visste jag direkt att det skulle bli en SKA låt. Om det var bättre förr? Det tror jag inte. Nu är nu och alla tider har sina bra och dåliga aspekter, både gällande musiken i sig, så väl som musikindustrin.

Death by horse, är ni nöjda med namnet. Hästar är livsfarliga har jag alltid sagt, eller är de inte det? Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-.Jo vi är nöjda med namnet. Det var det första och enda förslaget som vi faktiskt hade. Det är ju så, hästar är något som man ska ha respekt för. Det är något man kan tro sig ha kontroll över. Människan kan tro att hon är oövervinnerlig men under hästens hovar är hon ganska liten.

Hur är det att spela denna sortens punk I Sverige idag?

-Vet inte, inget vi har reflekterat över. Det är ju inte den klassiska skräniga punken rakt av som vi kör, så jag har en uppfattning om att publiken är lite bredare. Vi bara spelar det vi känner för, sen blir vi glada om andra också gillar det!

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Rak, ärlig och stark.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Så som vi ser det är det stor skillnad på punk som musikstil och punk som mentalitet. Punk som mentalitet för oss är att göra det man tror på trots vad andra tycker. Det kan svida i ögonen på andra, men så länge man gör det man tror på och känns rätt för dig så är det punk. Punk är ärligt och äkta. Punk är inte bara att spela i d-takt och att klä sig på ett visst sätt, punk är att våga följa din egen väg.

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Tja, på ett sätt vill jag att musik ska vara tillgänglig för alla, fattig som rik, jag tror på det. Men sen å andra sidan är det tröttsamt att inte kunna försörja sig som artist. Många gånger får mindre band till och med betala för att få spela på ställen, så det är inte så glamoröst att vara musiker som man kanske tror. Man gör det för att man älskar det, men man får blir riktigt jäkla stor för att kunna leva på musiken.

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-Att bo i Sverige i dag politiskt, tja, vad ska man säga, vi är ett låtsas socialistiskt land som säger sig tro människors lika värde, men ändå kan vi sätta stopp för invandringen, där det enbart handlar om en människas överlevnad. Jag hade hellre bott i ett tält i ett tryggt land än under mitt sönderbombade hus i ett ostabilt land i väntan på att bli skjuten. Jag förstår problematiken också där Sverige har en viss standard och skulle få skit i fall man satte folk i tält medan de rika gottar sig med champagnen i sina fem herrgårdar som de ändå inte kan vara i samtidigt. Det finns ju byggnader som skulle kunna nyttjas, ändå tycker jag generellt att folket har gjort mycket för att hjälpa till, många har delat med sig av husrum och enorma mängder kläder har lämnats in. Vi har gjort bra. Men eliten kunde gjort mer.

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Det finns gott om band! Många har en stark drivkraft att uttrycka sig med musik och det kommer det alltid att finnas. Vi har dock inte hittat några som liknar oss i trakten, vilket hade varigt roligt, det är alltid kul att spela ihop med likasinnade. Man ska inte se varandra som ett hot eller rivaler. Vi musiker ska hjälpa varandra, vi är ju här tillsammans!

Spelar ni något utanför Sverige?

-Än så länge har DBH inte spelat utanför Svea rikes gränser. Men det kommer, var så säkra!

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på svenska?

-Vi influeras till största del av våra liv och våra känslor. Men även andras liv och känslor. DBH kommer inte att skriva på svenska. Svensk musik kan absolut vara bra, men det är inget för DBH.

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Vetifan. Så länge det är något vi står för o tror på och någon där ute kan finna kraft eller tröst i så kan vi skriva om det. Men om du menar mer provocerande saker som man kanske inte står för men vill få fram någon for av reaktion med, så visst. Vi gör det vi tror på.

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Nej.

Bästa politiska band/artist?

-Totalt Jävla Mörker, Refused, Gojira, Röda Kapellet, är några bra exempel. Men det finns ju många.

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Det är jag övertygad om. Många har kommit fram till mig efter att ha hört "Little girl" och sagt att det kändes så befriande att höra den, då de varit med om liknande händelser. Jag blir otroligt påverkad av både musik och texter som är bra, verkligen! Det blir vi nog alla. Musiken finns djupt i människan, den är en del av oss och vi känner mycket genom den.

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?

-Omslaget har två konstnärer och gamla vänner till mig (Jahna) gjort (Åkervinda design). Dem fick stolpar att gå efter sen hade dem fria händer. Och vi blev mycket nöjda. Vi alla i bandet uppskattar snygga omslag. Sen vad som är ett snyggt eller mindre snyggt omslag kan man tvista om. Men ett omslag ska säga något. Skapa någon form av känsla eller reaktion, tycker i alla fall jag.

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Fysiska skivor, tja, till en början kände vi att det bara var miljöförstöring. Vem lyssnar ens längre på CD? Då hade det varit roligare att trycka Vinyl, men dem flesta nya vinylsamlare öppnar dem inte ens utan hänger upp dem på väggen och lyssnar på musiken på Spotify eller liknande. Därför valde vi till en början att lägga på pengar och resurser på att komma ut o spela live och leverera musiken så som den ska levereras. Med blod, svett och tårar! Men när vi har mer pengar kommer vi att stötta miljöförstöringen och trycka lite skivor, vi har förstått att det var önskvärt.

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-DBH är fortfarande nya och fräscha så vi kan knappt svara på hur vår publik ser ut. Troligen ser dem jäkligt coola ut!

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Det beror så himla mycket på sinnesstämningen man har, så det kan pendla väldigt mycket! Men för att ge något exempel så kan jag tycka att dessa är bra: Alkaline trio: GODDAMNIT, Nirvana: Unplugged in New York, Bright Eyes: I´m wide awake, It´s morning.????

Är det tråkigt med intervjuer?

-Nej, tvärt om!

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Hmmm...svårt..men levande är nog bandet Fucking werewolf, dem verkar roliga.

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var yngre?

-Absolut får man ut frustration genom musik om man så önskar. Man kan säkert bli en snällare person också. Vad nu snällhet betyder. (lyssna på låten "Om Snällhet" med Turid så förstår ni vad jag menar) Man kanske också kan bli en argare och mer levande människa med hjälp av musiken? Jag vet inte om man måste vara arg för att få saker att hända. Klart att man får ha en brinnande känsla för vad som känns rätt, men på något sätt så känns det som att man har förlorat när man sitter o är arg. Var lugn i att det kommer att lösa sig, så löser du det!

Framtidsplaner för bandet?

-Vi vill ut, vi vill mer, vi vill allt! Vi älskar det här!

Visdomsord?

-Gör det du älskar! Och om du av någon anledning inte kan det, älska det du gör! Fast...ärligt, Gör det du älskar! Gör det! Nu!