Death By Horse har jag intervjuat en gång tidigare(2016) men nu har de släppt en ny skiva så då får vi ha lite nya frågor och lite nya svar….mars 2019

 

Har det varit några medlemsbyten sedan sist(augusti 2016) Isåfall vilka och varför?

-Jo det har vi, det är faktiskt bara vi (Jahna & Tommy) som är originalmedlemmar nu. Vi hade olika visioner och en fick hoppa av av personliga skäl. inga sura miner alls, bara olika mål och hinder i livet. Så nu är det nystart! Och vi är glada för vår nya trummis Linus!

 

Jag sade förra gången att jag tänkte på Vice Squad, Action Pact och ni hade inte hört dem, har ni lyssnat något på dem nu?

-Det har vi glömt faktiskt. Men vi kollar upp dem nu lite snabbt. Lyssnar… hmm.. Enda likheten jag hör är att det är punkigt och kvinnor på sång.

 

Vad jämförs ni med annars?

-Det verkar inte vara helt lätt att hitta en bra jämförelse, men många tycker att det andas lite 90-tal och 90-tals skatepunk. Några har jämfört vår musik med bl.a. Rancid, The Baboonshow, Candusuck, The Cranberries, Blondie. Tja, det var väl dem jag kom på nu.

 

Ni har ju blivit med skivbolag också, Second Class Kids, hur känns det?

-Fantastiskt. Pelle på Second Class Kids känns som en extra medlem i bandet och vår upplevelse är att vi jobbar jättebra tillsammans. Mycket nöjda.

 

Omslaget på senaste skivan ser ju lite brutalt ut, hur kom ni på idén och varför blev det på detta vis?

-Vi har haft nästintill oändligt med omslags idéer. Där alla på olika sätt har skildrat en brutal verklighet, eller verkligheten mot overkligheten. På det slutgiltiga omslaget och bilderna i uppviket i vinylen är jag utklädd till Alice i underlandet och Tommy till Peter Pan. Vi har båda blivit slagna av den brutala verkligheten, blodet må rinna, men vi har inte gett upp, vi kämpar fortfarande. Tanken är dels att vi alla letar ”overkligheter” att gömma oss i. Det kan vara spel, sociala medier, mat, sex, alkohol, droger, filmtittande, TV tittande, dagdrömmande. Det gör vi nog alla, för att överleva. Eller kanske leva. Verkligheten kan vara ful, grå och hård. Och vi behöver nog alla en tillflykt ibland. Men när verkligheten klampar in och säger att vi inte får ha dem här tillflyktsplatserna längre, ingenstans att fly. Då står overkligheten på sig och tar upp till kamp. Det finns även en diagnos kallad Peter Pan syndrome, där människan tycks ha en oförmåga att ”växa upp” och ta sig ur drömvärlden. Och likt Alice i underlandet. Vem kan egentligen säga vad som är upp och vad som är ner? Vad som är rätt och vad som är fel? Det finns mer att tillägga. Men vi avslutar det där. Skivan heter Reality HITS hard också för att det är en jävla hittig skiva!  

 

Vi snackade om politik förra gången och nu är det som det är i Sverige med minoritetsregering och ett gäng som har en femtedel av alla röster? Hur ser ni på dagens situation?

-Politik är frustrerande. Och precis som nyheter håller jag mig borta från det så mycket som möjligt om jag inte har några planer på att försöka skapa förändring, då letar jag upp den information jag behöver. Varför gå runt och gnälla och må dåligt och sprida negativ energi, om jag ändå inte tänkt göra något åt saken?

Politik är enligt mig byggt på rädsla. Rädsla för anarki, rädsla för vad som skulle hända om varje människa fick total bestämmanderätt över sig själv. Rädsla för att inte ha kontroll. Rädsla för framtiden, rädsla för allt som inte existerar här och nu. Rädsla för allt som du inte känner till och rädsla för total förändring. Jag (Jahna) kommer från en super röd familj, vilket jag uppskattar, men jag ser inte hur det här “spelet” kommer hjälpa oss i framtiden. Jag tycker att alla partier i Sverige i dag exkluderar och boxar in sig. Alla partier är trångsynta och håller hårt på sin välvalda ”paketering”. Man har lärt sig vad man tycker är bra och dåligt, rätt o fel, snarare än att man aktivt tänker o tar ett beslut själv. För är du röd måste du tänka rött! Är du blå måste du tänka blått! Och vi kan omöjligt samarbeta. Men allvarligt! Vi är alla samma ras. Människa kallar vi oss. Jämför vi oss med en annan art, en reptil tex, så är människan som art väldigt lika, med väldigt liknande värderingar. Hade vi blivit utsatta för hot mot mänskligheten (utomjordisk attack eller miljökatastrof) då kanske vi skulle se att vi egentligen kämpar för samma sak och att vi alla hör ihop.

 

Berätta lite om följande låtar:

-Cowtittysucking Den är bara en önskan om att folk ska öppna sina ögon och se vad dem gör. Det behöver inte betyda att det dem gör är fel, men se, erkänn och begrunda. Människor har länge trott att barn måste dricka komjölk tex. Vilket är bröstmjölk från en helt annan art. En art som dessutom behöver en kraftfull mjölk för att kunna växa från kanske 50 kg till 150 kg på kort tid. Inte alls särskilt passande för människan. Om man nu tvunget vill dricka bröstmjölk från andra arter, så hade getens mjölk varit bättre sammansatt för oss. I samma veva som det sägs att det är livsviktigt att dricka komjölk protesteras det högljutt över när mammor ammar sina barn över två år. Med en mjölk som är sammansatt precis för dem. Människor blir äcklade om man skulle erbjuda mänsklig bröstmjölk till kaffet! Om vi sedan tittar på hur industrin ser ut. Så kan jag tillägga att all vanlig mjölk som dricks som inte är ekologisk, så tas kalven ifrån sin  mamma och kon sätts direkt in i för mjölkning, så att vi människor kan få hennes mjölk. Kalven får aldrig ens smaka på sin mammas mjölk. Föreställ dig det i människovärlden. Och förstå hur svinigt det faktiskt är! Gällande ägg, så är det hönors menstruation som vi äter. Alltså obefruktade ägg. Det blir folk äcklade av att höra. Själva menstruations ätandet i sig är väl inte fel. Men förvaringen av hönorna och vår totala bestämmanderätt över dessa djur och deras slaveri för att vi ska kunna ha goda frukostägg, det är fel, tycker jag. Även om det är frigående höns som är ekologiska, så betyder det inte mer än att dem får lite mer yta, med möjlighet (under sommarhalvåret) att gå ut i en rasthage (dem flesta hönor hittar aldrig ens ut) annars tillbringar dem sina liv i en gigantisk lada, likt ett koncentrationsläger.

 

White Christmas En önskan om att hitta hem, och livet som levs på resan dit.

 

Narcissist Den handlar om blindhet och ofrivilja att se vad man själv gör och att vägra ta sitt ansvar. Den handlar även om dubbelmoral, där man tex berättar hur mycket man älskar varandra på Facebook, med gulliga bilder, men när skärmen är borta så är verkligheten något helt annat. Det är bara du själv som kan ta tag i ditt liv och vända det i den riktning som du önskar. Det låter kanske hårt, men det man sår får man också skörda.

 

Ni hade inte spelat utanför Sverige i augusti 2016, har det blivit något av detta ännu, isåfall var?

-2017 var vi på turné till Tyskland, Polen och Tjeckien. Har du inte sett vår turné dokumentär på YouTube? (The Trojan horse tour) bakläxa! ;) (får kolla den med en gång….förlåt!)

2018 var vi på turne i Danmark och Tyskland, som också är inspelad, men vi har fortfarande inte hunnit klippa ihop den, så mycket annat som ska göras hela tiden. Men det kommer!

Nu i April och maj 2019 ska vi iväg igen mot Tyskland, Tjeckien och Belgien.

 

Nya skivan kommer på vinyl, är det en dröm som går i uppfyllelse?

-Njae, även om det känns väldigt mysigt och speciellt så har själva formatet aldrig varit det viktiga. Drömmen var att göra musik som når ut till andra människors öron och sinnen.

 

Är det lika roligt med intervjuer nuförtiden som ni tyckte då? Har det blivit fler?

-Det har blivit fler intervjuer. Jag (Jahna) både gillar och inte gillar dem. Jag har en tendens att svamla och har svårt att uttrycka mig i tal faktiskt, så blir det när miljoner tankar ska formas till några få ord. Men det är kul när intervjuaren har gjort research och vet vilka hen pratar med. Det är också kul när intervjuaren känns intresserad.

 

Den konstigaste frågan ni hittills fått?

-Känner du dig ensam som kvinna i punkvärlden? Den frågan har jag fått vid ett par tillfällen och den förvånade mig så mycket första gången jag fick den. Varför ska jag känna mig ensam och hur? Jag förstår inte. På scenen eller var? Jag känner inte att det är viktigt om det är en snopp eller snippa innanför byxan på mina medmusikanter i punkvärlden. Vi är människor som gör musik. Könen är återigen bara en inboxning som jag, där jag befinner mig nu, upplever överflödig.

 

Att finnas på Spotify, är det något man måste göra, tjänar man något på det eller är det andra som tjänar på det? Vad jag vill med frågan, är man tvungen att vara där?

-Man måste ingenting, så är det ju. Men för oss har det spelat en stor roll. Bra för att nå ut. Folk är generellt inte så sugna på att köpa en skiva om dem inte vet om att det är bra redan. Vi upplever Spotify som en ärligare bedömning på skivan och lättare att ha koll och se vad folk gillar. På Spotify får man också betalt för varje lyssning som görs, så vill man stötta en artist ordentligt, köp skivan, men lyssna på den på Spotify. haha!  

 

Säljer ni mycket skivor och merch när ni är ute och spelar? Vill folk köpa sådant ännu?

-Ibland, men vi har varit lite dåliga på att stå och sälja efter spelningar. Kanske för att vi alltid springer runt och tok-minglar med alla efter spelningen och glömmer bort att stå i merchen o sälja. Vi har heller nästan aldrig någon som är med och säljer åt oss. Själv köper vi båda ALLTID t-shirtar av band vi gillar! Love them t-shirts. :)

 

Har det blivit mycket konserter de sista tre åren? Har ni något minnesvärt ni vill delge oss från något kul som hänt det sista?

-Det har blivit en hel del spelningar sedan vi senast talades vid. Så svårt att välja ut något. Vi älskar verkligen alla möten med människor längs vägen. Att mötas, det är fint.

 

När jag var ung punkare(jag är ju gammal) så räckte det att sätta en Sex Pistols-badge på sin jacka för att folk skulle bli förskräckta, ännu värre var det när man stubba sig och hade gröna byxor. Men idag chockar väl inte så mycket? Vad ska en ung punkare göra för att ”chocka” sina föräldrar idag?

-Hmm… om man nu vill chocka sina föräldrar, så ska man nog bli Straight Edge.” Supar”kulturen och skämt om sprit det tillhör den äldre generationen upplever jag. Om man skulle komma hem o säga att man varken dricker alkohol, tar droger, äter kött och står upp för det, så skulle nog många vilsna föräldrar tappa fotfästet. Är du av det manliga könet så kan du fortfarande provocera de flesta föräldrar med att klä dig i kvinnokläder och kyssa samkönade, den går nog tyvärr också fortfarande hem. Dock inte lika effektiv för det kvinnliga könet. Du skulle också kunna be om att få ha filosofiska samtal en gång i veckan med dina föräldrar, då kommer de säkert bli oroliga att du brukar cannabis. Du skulle också kunna sätta dig ner och fråga dina far och din mor hur dem mår, om dem är lyckliga och om dem är där i livet där dem önskar. Det hade nog också kunnat chocka.

 

Finns det mycket musik ni lyssnar på som ingen tror att just du lyssnar på. Säg någon skiva eller artist som du/ni tror chockar oss som ni gillar?

-Svårt. Jag tror nästan inte att folk har någon bestämt åsikt om vad varken Tommy eller jag verkar gilla för musik. Största chocken skulle väl kunna vara ”Triakel” (svensk folkmusik) för min (Jahnas) del, tror jag. Vi har båda väldigt bred musiksmak skulle jag vilja säga. Allt från Hip hop till Grind core, tillägger Tommy.

 

Om ni skulle få göra en sex-låtars skiva med vilka covers ni vill på ert sätt…..vilka sex låtar hade ni tagit med?

What More Can I say – ‘68

Who’s Got The Crack – The Moldy Peaches

Save That Shit – Lil Peep

Trouble Breathing - Alkaline Trio

Hate song - Daniel Johnston

Poupée de cire, poupée de son - France Gall

 

Får ni mycket frågor om ert namn? Eller är det något folk inte tänker på?

-Folk brukar reagera på vårt namn, men inte tänka på innebörden som oftast. En gång fick jag en oväntad kommentar av en kvinna, hon sa att hon gillade oss efter att ha sett oss live, men hon hade blivit avsparkad av en häst och trampad i huvudet för ett tag sedan. Det var hennes förklaring till varför hon inte kunde köpa vår skiva.

 

Har ni någonsin varit med på någon låt för något politiskt syfte, eller varit med på nån hyllning till ett fotbollslag eller något liknande….är det något ni kan tänka er att vara eller är det att måla in sig i något hörn tycker ni?

-Nej, det har vi inte. well, det beror ju på för vad. Vi båda ogillar klassiska sporter som fotboll o hockey men extremsporter som klättring och brädåkning då snackar vi!

 

 Framtidsplaner i år för bandet?

-Musikvideoinspelningar. Europa turné. Spelningar i Sverige. Turnédokumentär-klippning. Bokningsbolagsletande. Musikskapande. Planera turné för nästa år där vi ska bryta ny mark.

 

Några nya låtar gjorda till ännu ett album eller blir det svårare och svårare?

-Svårare och svårare att ha tid till det. Men idéer finns det gott om! Vi lägger dock sjukt mycket tid på att boka våra turnéer och spelningar, klippa videos och designa merch.

 

Visdomsord?

-Var snäll. Ta inte allt på för stort allvar. Var öppensinnad. Skratta mycket. Välj att Se och låt bli att döma. Ta hand om varandra. Se inte allt som en tävling som måste vinnas, vi är inte spermier längre.