Tyska Death by Dissonance kallar sig för ett modernt metalband. Jag kan hålla med men jag hör också mycket gamla deathmetalinfluenser här. Intervjun gjordes i juni 2020.

Berätta  lite historien om gruppen?

-Death by Dissonance bildades 2013, vid den tiden med en något annan sättning. Vi har redan skapat musik i olika konstellationer tidigare men med Death by Dissonance ville vi att allt skulle vara "mer allvarligt" den här gången. Vi bildade en lineup och uppnådde snabbt en viss popularitet på den lokala scenen med våra första spelningar. Från början ville vi ha ett band med två frontsångare. Med lanseringen av Antisyndrome EP 2017 släppte vi våra första inspelningar. DbD är också nära kopplat till besättningen runt bandet och delar spelningar, och musikalisk kreativitet med dem. Efter ett riktigt bakslag, gitarristens Nicos död, släppte vi vårt första album Epitaph i slutet av 2019. Vi är tillbaka på scenen med vår nya familjemedlem Robin  nu och är mycket hungriga på repetitioner, spelningar och låtskrivning.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan? Vad hände med Nicolai?

-Jona: 26, studerar audiovisuella medier och håller på med sitt examensarbete om ljud, akustik och artificiell intelligens. Älskar att lyssna på musik och att själv skapa musik, han är också producent av elektronisk musik som "Jona Davis". Som han säger kan hans handlingskraft ibland vara irriterande såväl som hans och Deans dumma idéer när de blir berusade.

Johannes: Ålder 24, musikproducent/mixare. Intressen utanför musiken: schack, Red dead redemption 2, skateboardar som en gud.

Dean: 25, Snickare, gillar att campa med sin flickvän och VW Beetle, naturmannen, kan ignorera allt omkring sig och kan inte tillbringa en kväll med Jona utan att bli full i slutändan.

Max: 27, lärare och intresserad av att vandra eller att vara utomhus i allmänhet, Tavla, äta god mat, Krav Maga och naturligtvis öl. Han påstår sig irritera alla andra med sin opålitlighet, ibland är han en lat jävel! Innan DBD sjöng han för ett annat band med några killar från min skola som hettt Naturtrüb. Det var deras första musikaliska försök, ”vi hade lite idéer, men ville verkligen spela metal”!

Robin: 30, är ​​en mediedesigner av överlevnadsskäl och en passionerad bartender. Annars älskar han att dricka, musik och dricka lite mer. Innan han blev en del av Death av Dissonance, brukade han delta i olika band och projekt.

Jan: 27, studerar klassisk musik och sånger i olika körer och spelar i orkestrar. Nästan hela hans liv handlar om musik, även om han är politiskt aktiv, tycker om att dricka lika mycket som alla andra och älskar att vara ute i naturen, om det finns någon tid kvar. Kallas också "Bandhitler" på grund av hans mycket strikta idéer, hur något och särskilt DbD ska låta.

Nicolai led alltmer av depression och påverkan från den materiella världen. DbD har alltid varit en perfekt plats att stänga av det. Tyvärr beslutade Nico att inte fortsätta livet. Det träffade oss alla mycket hårt. 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest gammal death metal-musik? Favoriter från förr? Ni kallar det modern death metal?

-Det är faktiskt några få konkreta influenser från death school-metal som ingår i låtskrivandet. Åtminstone finns det en viss råhet som är typisk för ljudet från DbD som också är en del av många old school death metal-sound. Eftersom det också finns element över från andra genrer, transporterar vi traditionell death metal till något nytt.

 

Death by Dissonance är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp?

-Vi gillar verkligen bandnamnet. Jag tror att Jan kom på idén och vi tyckte att namnet var ganska coolt direkt. Det är faktiskt ganska chockerande hur bra namnet passar, med tanke på vad som hände med Nicolai.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Under spelningen finns det en galen energi i arenan, mellan oss och publiken. Varje show är unik och därför är det en fantastisk upplevelse varje gång. Vi är kära i alla människor på våra konserter, så det är fantastiskt att träffa nya människor och träffa vänner.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Det finns inget dåligt ställe att spela en show! Vi har redan spelat på många olika platser. Att spela utomhusshower är väldigt coolt, men det är också de små klubbspelningar där bandet och publiken är mycket nära.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Vi har en otrolig stor och mångfaldig metalscen i Tyskland, oavsett vilka preferenser du har så kommer du alltid hitta ett band som passar din smak. I vår hemstad Stuttgart finns det en livlig hardcorescen och förutom oss också ett gäng andra band som spelar metalcore, death metal och modern metal.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Rasande, dyster och tung. Ibland också känslomässig.


Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte är ett punkband men jag tycker att deathmetal och thrashmetal inte är så långt borta från punk på något sätt?

-Punk har många olika betydelser för människor, så det är levande individualism. För oss betyder det att leva som du verkligen är och säga högt vad du tycker och inte leds av konstruktioner som stat, kapitalism och materialism. Och ibland är det kanske bara att sitta i baren hela natten, ha en bra kväll med vänner och dricka så mycket öl som möjligt. Och snubblar sedan hem på morgonen med en stark lukt av alkohol och solglasögon på.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog er in i musik och att spela musik själv?

-Det är ett stort utbud av band och artister för var och en av oss. Allt från Green Day, Black Sabbath, Suicidal Tendencies och KoRn till Tchaykovski eller Bach.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var små? De har redan sett allt ;-)?

-Vara borta i tre dagar och stäng av din mobiltelefon. När du kommer tillbaka, klättra full på taket på natten för att du inte hittar husnyckeln. Vår trummis Vougi säger att han aldrig kommer att glömma minen i mormors ansikte när han sa till henne att han skulle bli vegan.

Om du är cool med dina föräldrar, bara ta dem med för att visa långfingret till världen!


Hur är det att leva i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister? Coronaviruset?

-Livet i Tyskland är ganska bekvämt, men den politiska förändringen till höger i Europa finns också i Tyskland. Tyvärr har vi problem med rasism, antisemitism och sexism här. Höger-högerrörelsen lyckades flytta hela den politiska diskursen mer till höger än vad den borde vara här igen.

Om koronaviruset: Ur politisk synvinkel leder viruset till många konspirationsteorier, som ofta är en grogrund för farliga högerrörelser.

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu? Är punkscenen/metallcenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det finns flera väldigt bra band som spelar liknande stilar som vår. De mest kända måste vara Heaven Shall Burn, Caliban eller Neaera. Men det finns också starka nykomlingar som våra vänner i Unredd, som just släppte ett riktigt sjukt bra album. Andra bra band är Der Weg Einer Freiheit, Deathrite och Downfall of Gaia.

Vi har en ganska stark scen i Tyskland och vi älskar särskilt scenen på vår hemmabas i Ludwigsburg och Stuttgart.

 

Vad vet ni om Sverige? Har ni varit här någon gång?

-Vi har hört att det är absolut omöjligt att köpa alkohol utan att ruineradig själv. Bortsett från detta är Sverige ett vackert land, har en mycket vänlig och lugn atmosfär. Jona och Johannes har redan varit i Sverige på semester och verkligen haft en bra tid.

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Vi vet inte var vi ska börja, det finns så många fantastiska band från Sverige! I Flames, Meshuggah, Bloodbath, Soilwork, Entombed, Disfear, Morbid, Dödsrit, Skitsystem, Grave, ...

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Ni sjunger på tyska ibland, varför inte alltid tyska ??

-Jona och Max skriver texterna. Vi bearbetar livets mörkare sidor, ofta på ett metaforiskt sätt. Det fungerar som en ventil för all negativ energi du måste möta i livet. Vi har aldrig haft diskussionen för att begränsa oss till ett språk. Vi tror ibland att de engelska orden passar bättre för ett visst uttryck, och ibland är det de tyska.


Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Det kommer inte att vara "fred, glädje och pannkakor" -sånger för oss, världen är alldeles för fucked-up för det. Du kommer inte heller höra något av den patriotiska skiten från oss.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram era åsikter i musik?

-I vår musik uttrycker vi vad som berör oss: Känslor, ilska men också sociala eller politiska frågor. Vi har några låtar som tematiserar politiska frågor, svårt att säga vilket är den "mest politiska" låten. Det finns till exempel "We Are The Rats", som handlar om ämnet gentrifiering, "Spit on you", en sång om polisbrutalitet eller "Slaughterhouse", som handlar om djurens rättigheter.

 

Bästa politiska band/artist?

-Det finns många fantastiska band, några internationella kända, några från Tyskland i mycket olika genrer: Ton Steine Scherben, Rio, Waving the Guns, NoFX, Hanns Eisler, Rise Against.


Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra vem som helst, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Säkert! Musik kan fungera som en förstärkare för alla känslor du känner eller ibland ändra ditt humör helt. Om det kan ändra hur du känner dig, finns det ingen tvekan om att det kommer att påverka vad du går igenom i livet! Särskilt i kombination med starka texter!

 

Din favoritplatteomslag alltime? Vem gör erskivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

-Deep Blue av Parkway Drive, The Dusk in us av Converge eller Meta av Car Bomb är fantastiska konstverk.

Vår gitarrist Robin gjorde omslaget för vårt album! Han är en grafisk formgivare så det är inte så förvånande. Han tog några coola bilder av Regina (vår skyltdocka) och vi gillade verkligen hur fotona såg ut så vi satte dem på omslaget. Vi tycker att det är en bra visuell passform. Och det är vettigt metaforiskt, eftersom vi tillägnade skivan till Nicolai, som också var den som gav oss skyltdockan och stylade den.

Det finns två stora skivbutiker i Stuttgart, Cheap Trash Records och Second Hand Records.


Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du skulle kunna välja vad som helst?

-Ja, det är absolut viktigt för oss att erbjuda fysiska inspelningar. Förutom alla streamingtjänster känns det också bra att hålla en CD i handen eller bläddra igenom en booklet. Efter att ha producerat ett album är det en fantastisk känsla att ha slutprodukten som något haptiskt. Vår sångare Max gillar kassetter, men det finns förmodligen inte tillräckligt många människor som är intresserade av kassetter eller skivor att det skulle vara vettigt för oss att producera dem.

 

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-En gång hyrde vi en skåpbil för att köra till Weimar för att spela en spelning. Efter timmar med kul och körning kom vi äntligen fram men fick inte komma in på platsen av någon konstig anledning. Så vi gick för att äta och dricka, tog en rundtur genom staden. När vi återvände, startade vi och började spela. Rummet var ganska litet och packat med människor. Efter några låtar var det den mest galna moshpiten jag någonsin har sett i mitt liv, en pool av blod, tavlor som föll från väggarna, en kille som kastades in i mitt trumset, det var rent våld. Och då gick strömmen. Vi fick på något sätt tillbaka den och fortsatte. Sedan slogs strömmen av igen, och ingen där försökte  hjälpa oss att fixa den. Sedan var det någon allvarlig spänning mellan en av oss och killen i baren, som slutade med några elaka ord, spottande och att vi kastades ut. Det slutade med att vi fick köra hela vägen tillbaka till Ludwigsburg samma natt. Jag är inte säker på om det räknas som en rolig sak, men det var en ovanlig konsertupplevelse säkert! Jag har fortfarande en cymbal med några killars blod på från den natten.

En annan gång spelade vi på en bandtävling under våra tidiga år och blev diskvalificerade, för Nicolai ville spela helt naken, vilket var hans form för konstnärligt uttryck den kvällen. Alla i publiken älskade det, förutom domarna.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Vi har en väldigt varierad publik: Metalheads, punks, Hardcore- och Slam-Dudes, varje ålder, alla kön. Och vi gillar det. På några spelningarhar vi träffat mammo också som frågade oss om merch för babys, det är fantastiskt!

 

Vänligen ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor:

Jona: Suicide Silence - The Cleansing, Marilyn Manson - Antichrist Superstar, Slipknot - Vol. 3 (Subliminal Verses), Chelsea Grin - Desolation of Eden, Parkway Drive - Deep Blue

Jan: Anaal Nathrakh - The Whole of the Law, Igorrr - Savage Sinusoid, Vulfpeck - The Beautiful Game, Flying Lotus - Cosmogramma,
Drown in Sulphur - Blackwind

Johannes: Citizen - Everybody is going to heaven, Deftones - Saturday Night Wrist, Bloodbath - the fathomless Mastery, descendents - Everything Sucks, Emil Bulls - Phoenix

Dean: Linkin park- meteora, Green day- American idiot, Bring me the horizon - suicide season, Architects--lost forever/lost together, Death by Dissonance-Epitaph

Max: leeway- Born to expire, all out war-self titled ep, adolescents-blue album, ton Steine Scherben- keine Macht für niemand, motorhead-ace of spades
Robin:
Deftones: Around the Fur, Korn: Follow the Leader, Tool: Lateralus, Nine Inch Nails: The Fragile, Marilyn Manson: Antichrist Superstar


Konserter:

Jona: As Blood Runs Black, Neaera, Limp Bizkit, Slipknot, Despised Icon

Jan: Gustav Mahler, 2nd symphony, Anaal Nathrakh, Thy Art is Murder, Stravinsky, Symphony of Psalms, Death by Dissonance

Dean: Metallica, Green day, 30seconds to mars, Architects, Marylin manson
Robin: Korn, Slipknot, Frontierer, Tyler the Creator, Foreign Beggars


Livet:
Jan: Musik, Självvård, Omsorg om andra, Hedonism, Individualism

Dean: Mat, kärlek, natur, musik, mat

 

Första, senaste och dyraste skivan som någonsin har köpt?

-Dean:

Första: Green Day - American idiot

Senaste: Unredd - Second Self

Max:

Första: Unleashed-Where no life dwells

Senaste: HC Baxxter- Selftitled

Dyrt: Jag vet inte

Jan:

Första: Nightwish: Over the Hills and far away

Senaste: Super Satan - Menetekel (förbeställd)

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Det är inte tråkigt, vi gillar att prata med människor som är intresserade av vår musik.


Bryr ni er om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin har fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

-Vi gillar inte när kritiker skriver om något de uppenbarligen inte tycker om att lyssna på, till att börja med. Varför bry sig? Som sagt, vi klarat oss ganska bra hittills, vår största och minst förväntade recension finns i Metal Hammer! Vi gillar att läsa dem, eftersom du får ett nytt perspektiv på din egen musik. Om något är konstruktivt negativt lär du dig alltid något av det. Det säger att saker som dina vänner förmodligen är för artiga att säga till dig direkt!

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Det har varit många konstiga jämförelser, i de flesta fall känner vi oss ärade att bli jämförda med välkända artister. Ur musikalisk synvinkel verkar några av dessa jämförelser vara lite ogrundade, men alla har egna intryck, så det är okej.

 

Om du kan välja fem band från tidigare och både gamla och nya och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-Jona: Early Suicide Silence, Slipknot, KoRn, Neaera, Rage Against The Machine
Johannes: Slipknot, Parkway Drive 10 years ago, Blood Incantation, Code Orange, Converge

Dean: Gamla Bmth, Gamla Suicide silence, In other climes, Marylin Manson and Lady gaga

Robin: Korn, Slipknot, Limp Bizkit, Static X und Sevendust… 2000er New Metal hela vägen!

Jan: Igorrr, Anaal Nathrakh, Portishead, Lantlôs, Flying Lotus.


Är musik ett bra sätt att få frustration och bli en trevligare person utanför musiken ??

Johannes: Metal är en ventil för många människor, men jag vet inte om det verkligen korrelerar med att vara trevlig. De flesta metal fans jag känner är trevliga människor, så kanske? Jag antar att det beror 100% på vad du känner och vad du lyssnar på. För mig intensifierar den bästa musiken alltid vad jag känner. Att vara i det här bandet, där alla låtar är resultatet av att någon känner sig hjälplös, arg, besviken och skadad berättar bara hur mycket detta är ett sätt att klara livet på.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni någonsin har fått i en intervju?

-Den här.

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga den och svara på den?

-Fråga: "Kan jag ge dig mitt hus, min studio och alla mina pengar?"

Svar: "Ja"


Framtidsplaner för bandet?

-Världsdominans!

 

För dig själv?

-Världsdominans med DbD.

 

Visdomsord?

-Johannes "Det är vad det är" (- Future Franz)

Dean: Låt regnet falla

Jan: Kommunismen kommer att vinna.

 

Något att lägga till?

-Kanske muskotnöten. Detta ger många grönsaker och grytor en speciell touch.

Skämt åsido: Tack för intervjun! Hoppas vi träffas på en konsert i Sverige någon gång.