Nizze från Dead Pollys skickade mig deras första skiva och ett litet smakprov från den kommande skivan. Riktigt bra musik som vanligt när Nizze är inblandad. Oktober-2018   FOTO:PERNILLA LARDING

 

Lite historia om gruppen?

-Dead Pollys startade 2012 och jag ville ta vid där Rummies (tidigare Mansic) hade slutat. Målet var att göra det med människor jag inte kände sedan tidigare. Första versionen av Dead Pollys blev mer rock med lite folkmusik-feeling. Det kändes inte helt "jag", så efter första EP'n, när Juba klev in som basist började det bli "punk" igen.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid? Jag vet att du har haft SIC, Mansic och varit med i Sighstens Grannar?

-Nizze (jag): har mycket riktigt lirat i Sighstens Grannar, SIC och Mansic, men även i lite andra småband som till exempel Nepente. Ibland kör jag skitiga, lite punkiga visor i ett projekt jag kallar Eldinger. Jag bor med min sambo Pernilla och sonen Loke bor hos mig deltid (även han Clash-tokig vilket är härligt) och jag har tre vuxna döttrar och ett koppel med barnbarn. Jag jobbar inom IT och pysslar lite med design och att bygga webb.

Juba: Ålder : old enough to know better, young enough to not care. Sambo + dotte Band före: Sir Reg, Darxtar, Pseudo Sun. Band bredvid: Banshee Rebels (irländsk cover), Achilleus (progressivt, psychedlisk rock mm).

Martin: 50 år, fru, tre döttrar och en bonusson. Jobbar som konsult med hållbarhet och socialt företagande. Har mest spelat i coverband de senaste 15 åren. Innan dess diverse kortlivade rockband. Spelar även trummor i soul-coverbandet The Main Thing.

 

Jag kan höra mycket streetpunk, lite folk och en del 77-punk, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Jag måste säga nej, det var inte bättre för. Men jag älskar 77-punken och den tilltalar mig helt enkelt. Liksom streetpunken. Det är lite av det jag "är" och det speglar sig väl på musiken såklart.

 

Dead Pollys, är ni nöjda med namnet? Tänker lite på Monty Python men varifrån kommer det?! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Hehe, ja folk brukar koppla det till Monty Python och det är väl ok, för jag gillar deras galenskaper. Namnet kommer från min tanke att det skulle varit mer kelt-punk från början. Polly, som en variant av Molly. Finns så jävla många "Molly-band", så det gick ju bort. Döden är ju väldigt definitiv. Är man död så är man... ja, död. Det går liksom inte att komma undan... så Dead Pollys. Ja, fan, jag tycker namnet funkar bra.
The Clash är bästa namnet, men det är nog på grund av vad de betytt för mig och inte för att namnet i sig. Jag gillade SIC, men det var inte mitt påfund.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Man får spotta ut sin frustration tillsammans med sköna människor, både de i bandet och publiken.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Svårt. Sverige är svårt. Kommer sällan folk, men vi kanske inte lockar den svenska publiken. Bästa för mig är halvstor klubb i Polen eller gamla Östtyskland. Jävlar vilket drag det blir.

 

Hur är det att spela denna sortens punk I Sverige idag??

-Knepigt. Vi får fan så mycket bättre respons i både Europa och USA.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

-Klassisk, oförställd punk.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? 

-Det är ett mindset tycker jag. Attityd. Det var nog mer en livsstil förr. Jag älskar att punken är så tillåtande. Du kan lira som en kratta, men ha kul som fan ändå. Efter tag kanske du lär dig.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Saker förändras. Det är ju guld för DIY-scenen och man kan få chansen att höra skitcoola band från länder man inte ens visste fanns.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?  SD? KD? Röstade du?

-Jag är vänster som fan! Knappast SD eller KD, nya plattan innehåller en tydlig anti-SD-dänga, "Jimmie Jimmie". Tycker det är skit med hela normaliseringen av rasism och nazifieringen som pågår världen över.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Jadå, mycket bra skit finns det. Belta53 är duktiga och roliga att se på för de är ibland helt "off" och hittar på underliga prylar och det är "punk", Smash It Up är schyssta och DLK såklart. Jag är inte mycket för trallpunk, men de kör sitt race och gör det jävligt bra. Systemkollaps är det bra drag i och så har vi EPA, Psykbryt... och så vidare. Så det finns.

 

Spelar ni något utanför Sverige? 

-Vi har turnerat i USA på östkusten med Down By Law och i London. Vi planerar en europaturné med hjälp av Schoelcke i Tyskland för 2019 just nu.

 

Andra bra band från utlandet?

-Ojoj... Hur mycket som helst. Det finns hur många som helst. The Clash, Stiff Little Fingers, Ramones, The Boys, Damned, Rezillos, Vibrators, men också lite Dropkick Murphys eller varför inte Pouges eller Flogging Molly. Jag vet att de andra pojkarna lyssnar på ännu mer musik som spänner sig långt utanför punken. Bra musik är bra musik, helt enkelt.

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på svenska? Marching Boots handlar om vad?

-En kallar det plakat-punk och ibland stämmer det nog. Vi influeras nog av saker vi ogillar, och då blir det politiskt ibland. Marching Boots handlar om hur nazifieringen ökar och hur brunskjortornas åsikter normaliseras och får mer och mer utrymme. Den handlar också om vanligt folk som i frustration väljer ett rasistiskt/fascistiskt alternativ utan att egentligen fatta vidden av det.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Nja, inte vad jag kommer på. Det handlar väl om HUR man skriver det snarare än VAD. Personliga påhopp på vanliga människor är inte vår grej, så det är inte så stor chans att vi skriver sånt.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Ni verkar inte ha mycket till övers för religösa fanatiker och ledare överhuvudtaget?

-Nej, det hör inte alltid ihop och måste inte göra det. Men för mig personligen är musiken flerbottnad. Dels är det bara musik som får mig att må jävligt bra, men det är också en plattform där jag kan säga vad jag tycker är fucked up.

 

Bästa politiska band/artist?

-The Clash, igen. Som du förstår har de betytt mycket för mig.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-I allra högsta grad. Man inspireras av väl skrivna texter. Blir förbannad. Glad. På gott och ont, kanske.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

-Tack, det är jag (Nizze) som gjort omslagen. Ja, jag tycker det är viktigt med all form av grafisk kommunikation. Omslag, foton, logos mm. Det är lite som första gången man träffas. Men, det behöver inte alltid återspegla musiken, bara den känsla man vill väcka.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Nja, viktigt är det kanske inte. Men fan så mycket roligare. Pet Sounds finns ju inne i stan och rätt nära mig.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Ojoj. Don't get me going. Du skulle kunna boka en hel vecka med anekdoter från våra turnéer. Dead Pollys i USA som kör mot trafiken mitt i natten efter att vi åkt lite vilse mellan två gig. Eller vad sägs om Mansic som blir dragna på lina av en folkabuss full av nunnor i Polen. Gitarren jag fick (!) av några amerikaner på Long Island mitt under vårt gig. De kom upp på scen och gav mig en Captain America-gura (finns som video på Youtube). Vi får nog stoppa här. Du kan få dig en hel artikel med liknande historier.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Ofta lite äldre (inte som oss, kanske) som gillar old school. Jag skulle gärna se fler ungdomar på gigen. Såna som orkar stöka runt i en riktigt härlig moshpit.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Jubas favoritskivor: Hawkwind - Space Ritual, Deep Purple - Made In Japan, Help Yourself - The Return Of Ken Whaley, Pink Floyd - Wish You Were Herem Van Der Graaf Generator - Godbluff.

Jubas favoritkonserter: Gillan - Draken Stockholm 1982?, Hawkwind - Hammersmith Odeon London 1984, UFO - Stockholm 1997?, Man - Jönköping 1998, Bang - Geronimo Stockholm 2017.

Martins fem plattor: Ramones-Ramones, Queens of the Stone Age-Songs for the Deaf, Refused-The shape of punk to come, Radiohead-OK Computer, Pink Floyd-Wish you were here

Martins favokonserter: John Mellencamp 1987, Massive Attack 2016, Jungle 2016, IAM 2016, Radiohead 2017

Nizzes favoritplattor: The Clash - The Clash, Stiff Little Finger - Hanx, The Clash - London Calling, The Ruts - The Peel Session Album, 999 -999

Nizzes favoritkonserter: Joe Strummer and The Mescaleros - Hultsfred 99, Buzzcocks - Melody (år?), Stiff Little Fingers - Kraken 2018, GBH - Jönköping någon gång på 90-talet, Dropkick Murphys - Fryshuset Klubben (år?)

 

Är det tråkigt med intervjuer??

-Nej, fan, det är ganska kul. Då får jag ju "snacka". Och så är det ett sätt att uppskatta det man pysslat med när man får svara på en massa skumma frågor.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Juba hade velat dela scen med Band jag hade velat se: Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Clash, Captain Beyond, Pink Fairies.

Martin hade velat dela scen med OCH se: Joy Division, Clash, T Rex, Nick Drake, Radiohead.

Nizze hade velat dela band med: The Clash, Stiff Little Fingers, Ramones, Dropkick Murphys samt Cornelis Vreeswijk

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Ja, det är ett skönt sätt att få ut frustrationen och kanske man blir lite snällare då. Nej, inte argare, lika arg skulle jag nog säga. Men, jag kanske inte spottar ur mig allt på samma sätt idag.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

-Det måste nog vara frågan om den konstigaste frågan jag fått.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Hur kommer det sig att ni får spela så mycket i hela världen? Ja, jag vet inte, kanske för att vi tycker det är så jävla kul att spela live...

 

Framtidsplaner för bandet?

-Turné mars 2019 och ny platta - Strummerland - på Too Loud Records. Jag hoppas vi får chansen att lira lite oftare ute och att den svenska publiken upptäcker oss.

 

För dig själv?

-Försöka förändra lite skit så jag slipper dö ung.

 

Visdomsord?

-"When it's cold, it´s just cold!" Även ett citat från Not Alone på den kommande plattan Strummerland. Folk har blivit ännu mer jävla självcentrerade, vilket är anledningen till all nazifiering. Vi måste ju för fan ta hand om varandra, vi är inte ensamma!

 

Nåt att tillägga?

-Ja, ett stort jävla tack till alla som ställer upp för Dead Pollys och tror på oss! Får man hälsa till sin familj? Hej Loke! Hej Pernilla!

Mats har inte svarat på en del av frågorna för just nu ligger han tyvärr nerbäddad... krya på dig broder!