Da Skywalkers är ett klart intressant svenskt band som inte har fått den uppmärksamhet de borde fått i Sverige ännu. Här får vi en djuplodande intervju med Richard och Kryckan från gruppen. Denna intervju gjorde i början av januari 2004.

När, varför och hur började ni att spela som Da Skywalkers?

R)Vi började med DSW 95, då som sidoprojekt till vårt svensksjungade trall-punk band HDF, vi gjorde lite låtar på engelska mest på skoj och sen blev DSW huvudprojektet

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, yrke, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

K) Tommy är 25, arbetslös, sambo, endast X-Box utöver DSW, Robert-24-idkortsmakare-dotter, flickvän i Leeds, macaronpyroman, Micke-23-studerande- sysslar med Kendo och är smart, Richard-24-diversearbetare – tycker om fest. Kryckan-23-arbetslös-sambo-Garageland Studion.

 

Ni kommer från Strängnäs eller däromkring, känner ni pressen på att vara Strebers arvtagare?

K) Inte alls. Det kommer aldrig att finnas någon värdig arvtagare till Strebers. Det känns dock kul att fortsätta sätta Strängnäs på punkkartan.

 

Ni gjorde en cover av en av deras låtar, varför och gör ni några andra covers?

K) Vi har gjort olika Strebers covers live ganska länge så vi tyckte helt enkelt att det vore kul att göra en Strebers låt i DSW stuk. Vi spelade in en handfull olika covers och har lirat några olika covers förr i tiden, men vi får se vad som händer i framtiden.

R) Vi började ju spela pga. Strebers och band som Asta kask, så länge jag kan minnas har vi nog lirat strebers covers när vi känt för det live.

 

Ni har släppt era skivor på utländska bolag mestadels, varför har det blivit så?

K) Helt enkelt för att det inte funnits så många alternativ på hemmaplan. Sen visade de utländska bolagen mer intresse än de svenska som var lite nyfikna, och på den vägen är det.

 

Red Angel är det ert eget bolag eller hur är det, kommer det några andra band där?

K) Red Angel är inte vårt bolag. Det drivs dock av Richard från DSW tillsammans med en medlem från vardera Blisterhead och Target Point. Nästa släpp kommer att bli en split 7” med Blisterhead och Voice of a Generation.

R)Japp vi har en del grymma släpp på gång som förhoppningsvis kommer få liv i punk-sverige

 

Jag har End of Chapter och Smalltown saviours, finns några andra skivor kvar och hur får jag tag på dem?

K) Vi har en skiva som heter United Kids på 7” och samma 6 låtar finns på en split CD med Italienska Inerdzia.

R) Jag tror vi har ett gäng kvar av båda två annars får man nog kolla med dem bolagen

 

Vilken skiva är ni mest nöjda med?

R)Senaste plattan känns ju helt klart bäst, den är jag fan nöjd med.

K) Låtmässigt tveklöst End of a Chapter. Perfektionist som jag är kommer jag aldrig att bli nöjd med dess produktion eftersom jag spelade in den.

 

Jag jämför er med Rancid och Bombshell Rocks, vilka andra band jämförs ni med?

K) Dessa två band är väl vanligast, men har sett Dropkick Murphy’s ibland, Sick of it All har vissa hårdare låtar blickats mot också.

R)Det står mest Rancid överallt tycker jag.

 

Är det tröttsamt att bli jämförda med andra grupper eller är det något man förstår som musiker att recensenter gör?

K) Klart det är tröttsamt att se oss jämföras med samma band. Ju längre tiden gått har såväl vi som Bombshell Rocks tagit steg längre från varandra. Men det är klart att recensenter jämför med andra band för att läsarna ska förstå åt vilket håll det låter.

R)Det känns ju lite som om folk inte lyssnat på plattan när dom bara skriver Rancid, jag menar, vi influeras ju inte bara av en grupp å försöker inte ens låta som Rancid. Bombshell jämförelsen kan jag inte riktigt fatta, vi kommer från samma land det skulle väl vara det.

 

Bryr ni er om recensioner?

K) Tillräckligt mycket för att uppskatta en bra recension och tillräckligt lite för att glömt den dagen efter.

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni någonsin har fått?

R) Vette fan kan inte riktigt komma på nån sådär….hehehe jo Kerrang tyckte vi lät som gamla tjocka avdankade oi-punkare eller nåt sånt, fast det var tydligen bra.

 

Hur skulle ni beskriva er musik själva med tre ord?

K) Energisk, melodisk, medryckande.

R) Hård punk rock

 

Vad betyder punk för er, är det ett ord eller är det en livsstil eller hur är det?

K) Punk för mig har alltid varit att göra vad jag själv vill och tror på. Så jag antar att det får kallas livsstil då det är så jag lever.

 

Hur är en bra spelning med er?

R) Så som jag själv ser det är en bra spelning när jag nästan spyr av utmattning när spelningen är över,  då känns det bra.

 

Hur ser den typiske Da Skywalkers diggaren ut?

R) I England brukar det vara mycket gubbar i publiken, fullständigt galna.

 

Hur mycket säljer en grupp som da Skywalkers egentligen?

R) Ärligt talat vet jag faktiskt inte riktigt, men några tusen

 

När vi ändå pratar om försäljning, var står ni i frågan om mp3 och debatten om att bolagen går i konkurs? Är det framtiden att musiken blir "gratis" eller vad tror ni? Gynnar det små eller stora band?

K) Jag har hela tiden trott att skivbolagen pissat i sin egen ficka när man försökt stoppa det istället för att hitta nya sätt att bibehålla sin rätt att sälja musiken. Jag tror inte att musiken kommer att bli gratis, däremot tror jag att det kommer finnas alternativa sätt att köpa musiken utöver den vanliga vägen på skiva. Det gynnar ju små band, för dessa vill ju främst nåt ut mer. De stora banden förlorar en del. Dock inte alls så mycket som skivbolagen vidhåller. Alla som laddar ner musik är ju inte potentiella skivköpare. Det visar inte statistiken.

 

Laddar ni ner själva?

K) Javisst. Eftersom skivpriserna är hutlösa kan man med gott samvete tanka låtarna och köpa när priserna blivit skäliga.

R) Absolut, och om folk skulle vilja ladda ned våra plattor eller bränna dem så …..go for it.

 

Hur är det att spela punkrock i Sverige idag? Finns det ställen och publik att spela inför och på?

R) Det kunde helst klart vara bättre men det känns som om det skulle vara nåt på gång

 

 

 

 

 

Har ni några favoritsidor på nätet?

K) Som studio och datanörd hänger jag mycket på sådana forum.

R) Som normal människa kollar jag mest onödiga musiknyhets sidor typ punknews en del nätzines är bra, skivbolags sidor och en del oberoende nyhets sidor

 

Blir det mycket intervjuer för er? Är det tråkigt at bli intervjuad?

K) Nej mycket är det absolut inte. Det dyker upp någon lite då och då. Det är absolut inte tråkigt, tvärtom. Men man ska väl inte sticka under stol med att de klassiska 3 första frågorna angående bandets ursprung osv inte känns överdrivet inspirerade, hehe.

Men det är kul när intervjuaren i fråga tänkt till och ställer frågor man aldrig hört förut.

R) Men det är ju mer intervjuer nu än för ett tag sedan, gör väl några i månaden

 

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den?

R) En fråga som dykt upp i bussen är : hur många granar finns det i Sverige?, men den kan jag faktiskt inte svara på men jag skulle gärna veta svaret.

 

Vad föredrar du , zines på nätet eller på papper, vad är fördelen respektive nackdelen med de bägge sakerna?

R) Jag gillar papper bäst för att man kan ha den i bussen eller när det passar, fördelen med nätzines är att dom kan uppdateras mycket oftare, pappers zines kommer ju oftast ut lite då å då.

 

 

Har ni spelat mycket i utlandet? Var är bäst?

K) Inte så mycket som vi borde. Olika orsaker har gjort att vi fått ställa in två turnéer. Annars har vi har gjort tre svängar och spelat mest i England. Vi har väl gjort ca 60 spelningar i U.K. Tyskland är ju Tyskland och där blir man ju bättre behandlad vad gäller mat och sovplats osv.

R) Jag ser fram emot österrike som vi ska till i april, har vart där med några andra å det var toksköj

 

Hur trivs ni annars i Sverige, politiskt och så menar jag?

R) Jag trivs helt ok i Sverige, klart saker och ting skulle kunna vara mycket bättre, men överlag är det ett bra land om man jämför med andra länder.

 

Vad anser ni annars om världsläget, vad skall vi göra med Saddam Hussein, är Michael Jackson skyldig och vem vinner Robinson?

R) Det irakiska folket ska döma Saddam, är Michael skyldig ska han sys in som vilken annan som helst och om jag får bestämma vinner Pål Robinson

 

Skall eller bör musik och politik gå hand i hand?

R) Musik och politik funkar ihop helt klart men det vore ju tråkigt om alla sjöng om politik hela tiden, det finns ju en hel del annat också.

 

Vilket är det bästa politiska bandet?

R) Band som jag gillar som aldrig vart rädda för att visa vad dom står och tycker inkluderar Clash, Public Enemy, Refused sen om dom är enbart ”politiska band” det vette fan

 

När ni skriver låtar, vad är viktigast, melodin, texten eller att ha en refräng som folk kommer ihåg?

K) För mig är det melodin. Jag vet att Richard skriver så jäkla bra texter att jag inte behöver fokusera på det. Vi skriver inte hitbaserat utan vi skriver låtar. Ett bra album kan aldrig bara innehålla slående hits, utan det balanseras av låtar som växer med tiden osv.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

R) Ok fem favvo skivor just nu 1) the Clash-London calling 2) Refused-the shape of punk to come 3) Strebers – Kallt stål & varmt blod 4) Rancid-life won’t wait 5) Minor threat – the complete discography.

Konserter som ploppar upp: Sick of it all (’01 sthlm), Five Knuckle (’03, österrike) Refused(?, Eskilstuna), Beastie boys (?, sthlm),  sen tog det stopp….

Viktigaste: Musiken, familjen, vännerna, maten, kärleken

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

R) Den senaste plattan….jo jag köpte Asta Kask samlingen, Strike Anywhere’s nya och nya Sick of it all, den dyraste måste ha varit en Mötley Crue live bootleg på vinyl, men den gick nog inte på mer än 400 spänn.

Fösta plattan måste nog varit en platta med kakmonstret, men den första riktiga var nog någon Kiss skiva.

 

Vad driver er till att fortsätta spela musik?

R) Det frågar jag mig ofta och jag vet faktiskt inte men jag vet att jag inte skulle klara mig om jag inte gjorde det.

 

Om ni fick välja fem band att ha en konsert ihop med, nya levande och gamla döda band vilka skulle då spela ihop med Da Skywalkers på en jättekonsert?

R) Hehehe… Tommy hade nog slängt in Europé, Robban hade velat haft Jimi Hendrix, Micke skulle tagit antingen nåt gammalt oi band eller ska band å Kryckan Rancid eller nåt sånt, men eftersom jag svarar så blir det Strebers, the Clash, Johnny Cash, Mötley crue och Sick of it all

 

Vilket är det största bandet ni har spelat ihop med?

K) Ska man räkna banden på HITS där vi lirat de två senaste åren så är det väl Suicidal Tendencies, The Business, US Bombs för att nämna några. Annars har vi turnerat med F-Minus på Hellcat och gjort ett par gig med Leftöver Crack.

 

Vad gör Da Skywalkers om tio år?

R) Är gubbar och undrar varför allt gått så fort och varför det bara kommer varmluft när man går på toa.

 

Andra framtidsplaner för bandet?

R) i Februari gör vi en U.K turné, i april en kortare Europa turné, och i sommar blir det en månads lång U.K + lite annat turné, vi håller som bästa på att spela in lite nya låtar till samlingar och jag hoppas vi hinner få ut någonting nytt innan sommaren.

 

För dig själv?

K) Utveckla och förhoppningsvis expandera studion. Hoppas kunna leva på den en vacker dag.

R) Tänkte skaffa hund och mer tatueringar.

 

Visdomsord?

R) Någon jävla måtta får det fan vara!!!

 

Nåt att tillägga?

R) Köp vår platta kom på våra konserter å kolla vår hemsida

www.daskywalkers.cjb.net